Mannisto.co tunnetaan käsityönä painetuista printeistään
Mannisto.co tunnetaan käsityönä painetuista printeistään
Onarin  turkikset  tunnistaa vahvoista väreistä.
Onarin turkikset tunnistaa vahvoista väreistä.
Neuleita lukuun ottamatta Aallon vaatteet valmistetaan Euroopassa.
Neuleita lukuun ottamatta Aallon vaatteet valmistetaan Euroopassa.

Nämä suomalaiset suunnittelijat muuttavat muodin suuntaa. Siksi heihin kannattaa tutustua.

Julia Männistö

Suomalaisuutta oli helpompi käsitellä ulkomailla, pohti Julia Männistö, 34, kun yhdisti lopputyömallistossaan suomalaisten rakastaman jääkiekon ja Elisabetin aikaisen vaatetuksen. Syntyperältään kolumbialainen, Helsingissä varttunut Julia aloitti muodin opintonsa Aalto-yliopistossa ja teki maisteriopintonsa vaatesuunnittelun ykkösyliopistossa Central Saint Martinsissa. Harjoittelussaan Pariisissa oudoista yhdistelmistä ja leikkauksista sekä hurjista printeistään tunnetun muotipersoonan Bernhard Willhelmin opissa, Juliakin rohkaistui tekemään asiat omaperäisesti.

Mallistojen pohjana on toimiva perusvaate, mutta yhdessä vaatekappaleessa voi olla jopa kahdeksaa eri kangasta.

Se on kannattanut, sillä Julian 2015 perustama Mannisto.co on lyhyessä ajassa saanut kovasti nostetta. Tyyliin kuuluvat kuuluvat kerroksittain käsityönä painetut printit ja kokeelliset materiaalit. Miehille tehtyjen mallistojen pohjana on toimiva perusvaate, mutta yhdessä vaatekappaleessa voi olla jopa kahdeksaa eri kangasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Julia kutsuttiin arvostetun LVMH-kilpailun semifinaaliin, hän oli pyörittänyt omaa merkkiään vasta puoli vuotta. Kilpailun ovet eivät tavallisesti avaudu näin aloittelevalle merkille, mutta nyt positiivista palautetta sateli niin Givenchyn Riccardo Tisciltä kuin Voguen entiseltä päätoimittajalta Carine Roitfeldiltäkin. Maaliskuun alussa järjestetyssä semifinaalissa hän sijoittui 23. sijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Berliinissä vuosia asunut Julia on asettunut Turkuun ja perustanut studion vanhaan kutomoon.

@mannisto.co

Aalto

Aalto on aina vienyt Suomea maailmalle: ensin Alvar Aalto, sitten Aalto-yliopisto ja tuoreimpana AALTO International, Tuomas Merikosken luotsaama suomalais-pariisilainen naistenvaatemerkki. Wetterhoffin ammattikorkeakoulussa ja Pariisissa

Ajan hengen mukaan Aallon vaatteet ovat käytännöllisiä, trendikkäitä ja nostalgisia.

Institut Franais de la Modessa opiskelleen Tuomaksen, 37, ansioluetteloon on kertynyt muotisuunnittelijan töitä ranskalaisilla Givenchyllä ja Louis Vuittonilla. Hänen omassa mallistossaan on viitteitä Suomen 1980-90-lukujen nuorisokulttuurista. Erityisesti ne näkyvät vaatteita koristavissa, edesmenneen valokuvaaja Jouko Lehtolan nuorisovalokuvissa ja ysäriestetiikkaa henkivissä malleissa.

Ajan hengen mukaan Aallon vaatteet ovat käytännöllisiä, trendikkäitä ja nostalgisia.

Kevään luksustuotteita myyvän konsernin LVMH:n kilpailun finaalipaikka seitsemän muun kansainvälisen muotimerkin kanssa on takuu asemasta muodin tulevaisuudessa. Pohjoismaissa AALTOa voi ostaa vain Helsingin Fredrikinkadun Asuna-liikkeestä.

@aaltointernational

Onar

Onar tarkoittaa vanhalla kreikan kielellä unta tai unelmaa. Se sopiikin hyvin nimeksi suomalais-kreikkalaisen Irene Kostasin, 30, perustamalle vaatemerkille. Onar tekee asusteita ja vaatteita pääosin eettisesti kasvatetusta merinolampaasta ja toscananlampaasta. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa tai Kreikassa paikallisilla käsityöläisillä.

Pariisin nimekkäimmässä konseptimyymälässä Colettessa saattaa syksyllä törmätä Onariin.

Värjäyksessä käytetään kromitonta tekniikkaa, joka on perinteistä värjäystä ympäristöystävällisempää. Katukuvassa merkin supervärikkäät lampaanturkiskaulukset erottuvat tehokkaasti. Mallinsa ansiosta ne myös lämmittävät kaulaa kuin hyvä poolo.

Parhaillaan Irene valmistautuu esittelemään kevään 2017 mallistoaan Pariisin ja New Yorkin muotiviikoilla. Syksyn mallisto tulee myyntiin merkin omassa liikkeessä Helsingin Diana-puiston laidalla ja My o My -liikkeessä. Ulkomaalaisissa tavarataloissa ja boutiqueissa, kuten Pariisin nimekkäimmässä konseptimyymälässä Colettessa, saattaa myös syksyllä törmätä Onariin.

@onarstudios

Elina Määttänen

Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa opiskellut Elina Määttänen esitteli runsaasti kehuja keränneen lopputyömallistonsa vuonna 2014. Se kilpaili tunnettujen Hyères- ja ITS-muotisuunnittelukilpailujen finaalissa. Carine Roitfeld ja Purple-lehden lanseerannut muotitoimittaja Olivier Zahm antoivat Elinalle Hyèresissä erikoismaininnan, joka tarkoittaa, että he seuraavat hänen uraansa. Pariisissa asustava Elina työskentelee suunnittelijana pariisilaisessa muotitalossa.

@virve_elina

 

Ensæmble

Ensæmble on Aalto-yliopistosta vaatesuunnittelijoiksi valmistuneiden Alisa Närväsen ja Elina Peltosen vuonna 2011 aloittama poikkitaiteellinen yhteistyö, jossa vaatteet, performanssi, taide ja valokuvaus yhdistyvät. Tilaustöihin keskittyvä ensæmblen vaatteiden tunnusmerkkejä ovat väljyys ja murretut värit. Tuoreimpiin projekteihin kuuluvat kiinalaisen JNBY-vaatemerkin uuden malliston kampanjakuvat ja -video sekä sen lastenvaatekauppojen tilasuunnittelu.

@ensaemble

Rolf Ekroth

Rolf Ekroth, 35, on entinen pokeriammattilainen, nykyinen vaatesuunnittelun opiskelija, joka tunnetaan Vuoden nuori suunnittelija 2015 ja Kööpenhaminassa järjestettävän Designer’s Nest -kilpailujen voittajana. Aalto-yliopistossa vaatetusopintonsa vuonna 2012 aloittaneella Rolfilla on takanaan jo kaksi miestenvaatemallistoa, joista uusin kilpaili tämän vuoden Hyères-finaalissa. Rolfin mallistoissa on vahvoja vaikutteita urheiluvaatteista ja katumuodista, ja häntä inspiroivat mielenkiintoiset tarinat, kuten Brett Morgenin urheilun superpäivästä kertova dokumentti June 17th 1994. Materiaaleissa hän suosii denimiä, tetrismäisiä pintoja ja polttopainettuja devore-kankaita, joissa kankaaseen tulee läpinäkyviä kohtia.

@rolfekroth

Achilles Ion Gabriel

Runollisesti nimetty Achilles Ion Gabriel Inkerö, 29, on jo maailmalla mainetta saanut suomalainen kenkäsuunnittelija, joka opiskeli Hämeenlinnan Wetterhoffissa. Hän perusti omaa nimeään kantavan kenkämerkin vuonna 2013. Nykyään Achilles luotsaa merkkiään Pariisista. Siihen kuuluu kaksi mallistolanseerausta vuodessa niin miehille kuin naisillekin. Kengät tehdään käsin Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa. Maailmalla merkkiä myyvät konseptiliikkeet ja nettikaupat, esimerkiksi LN-CC ja Hostem Lontoossa.

@achillesiongabriel

Juslin Maunula

Juslin Maunula -vaatemerkki syntyy vaatesuunnittelija Laura Juslinin ja arkkitehti-vaatesuunnittelija Lilli Maunulan yhteisessä, samannimisessä suunnittelutoimistossa. Ensimmäinen mallisto esiteltiin PreHelsinki-muotitapahtumassa toukokuussa 2015. Syyskuun Pariisin muotiviikoilla PreHelsinki-presentaatiossa esitellään merkin uusi, neuleisiin ja asusteisiin painottuva mallisto.

Juslin Maunula panostaa elämyksiin. Esimerkiksi viime syksyn Laura Juslinin If-vakuutusyhtiölle suunnitteleman heijastin- ja vaatemalliston lanseeraustilaisuuteen Lilli toteutti mallistoa tukevan installaation.

@juslinmaunula

Siiri Raasakka

Central Saint Martinsissa opiskelleesta, Lontoossa asuvasta Siiri Raasakasta tuli helmikuussa kaikkien aikojen kolmas suomalainen, joka on saanut esitellä maisterimallistonsa yliopistonsa lopputyönäytöksessä. Mallisto oli kaavoituksellisesti kokeileva mutta elegantti ja viimeistelty. Vuonna 2012 Siiri voitti yhdessä Tiia Sirénin ja Elina Laitisen kanssa yhteistyömallistolla Hyères-muotikilpailun pääpalkinnon. Tuomaristossa istui muun muassa legendaarinen japanilainen vaatesuunnittelija Yohji Yamamoto.

@siiriraa

Satu Maaranen

Kansainvälisiä muotilehtiä selaillessa voi hyvinkin törmätä Satu Maarasen vaatteisiin – niitä on nähty Vogueissa, Elle-lehdissä ja Harper’s Bazaarissa. Niiden tunnusmerkkejä ovat aaltoilevat ja liukuvat, siveltimen jälkeä muistuttavat printtikuosit. Voitettuaan Festival de Hyèresin pääpalkinnon vuonna 2013 Satu on työskennellyt kotimaisille ja ulkomaisille asiakkaille, esimerkiksi Marimekolle ja ranskalaiselle Petit Bateau’lle. Tyyli-ikoni Leaf Greener ja kiinalainen huippumalli Sui He on nähty Sadun suunnittelemissa vaatteissa.

@satumaaranen

Lepokorpi

Saara Lepokorpi tekee yksityiskohtaisia ja korkealaatuisia naistenvaatteita. Hän aloitti Lepokorpi-vaatemerkkinsä vuonna 2012. Vaatteissaan ja materiaaleissaan hän käyttää vanhoja, aikaa vaativia tekniikoita ja yhdistää ne moderniin muotokieleen. Lepokorven jälleenmyyjiä on muun muassa Hong Kongissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Hänen vaatteitaan on nähty myös monessa kansainvälisessä lehdessä, kuten Vogue Italiassa ja W magazinessa.

@saaralepokorpi

Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen

Aalto-yliopiston vaatesuunnittelun opiskelijat Hanne Jurmu ja Anton Vartiainen tekivät yhteistyömalliston, joka esiteltiin Aalto-yliopiston Näytös15 -tapahtumassa. Miestenvaatemallistossa oli käytetty kierrätettyjä materiaaleja, näyttäviä tikkauksia, prässättyjä kukkia ja kuivattuja hedelmiä. Suunnittelijaduon miestenvaatemallisto tuli toiseksi vuoden Hyères-muotikilpailussa. Lisäksi kaksikko voitti Chloé-muotitalon palkinnon naistenvaatteellaan.

@jannehurmu

Muista myös

Sasu Kauppi Huhujen mukaan suosittu suunnittelija tekee rap-tähti Kanye Westin mallistoa.

Siru Juntunen Miesten- ja naistenvaatesuunnittelija Damir Domalla.

Liisa Nieminen Naistenvaatesuunnittelija Lanvinilla.

Heikki Salonen Pariisilaisen muotitalon suunnittelija. Suunnitteli syksyllä 2015 Lontoolaiseen Hostem-liikkeeseen capsule-malliston. Yksi toukokuisen Finnair-näytöksen suunnittelijoista.

Antti Peltoniemi Junior Designer H&M:llä Tukholmassa.

Mikko Mönkkönen Brodeeraukseen erikoistunut suunnittelija Peter Pilotolla.

Sophie Sälekari Junior Print Designer Alexander McQueenillä.

Akino Kurosawa Aallon maisteriohjelmasta valmistunut japanilainen vaatesuunnittelun opiskelija. Oli yksi vuoden Hyères-finalistesista.

IvanaHelsinki Sisarusten Paola ja Pirjo Suhosen vuonna 1998 perustama, maineensa vakiinnuttanut vaatemerkki. Liike Helsingin Uudenmaankadulla.

Marimekko Legendaarisen Armi Ratian perustama suomalainen vaatemerkki. Anna Teurnell on nykyinen taiteellinen johtaja.

Samuji Samu-Jussi Kosken perustama jo maailmalla mainetta saanut vaatemerkki.

Minna Parikka Kenkäsuunnittelija ja omaa nimeään kantavan merkin perustaja ja suunnittelija. Liike löytyy Aleksanterinkadulta Helsingissä.

Anna Ruohonen Pariisissa asuvan Anna Ruohosen vaatemerkki. Liike Helsingissä Annankadulla.

Arela Erikoistunut eettisesti tuotetusta kašmirista valmistettuihin neuletuotteisiin.

R/H Hanna Riiheläisen ja Emilia Hernesniemen yhteinen merkki. Oma liike Helsingissä, Fredrikinkadun ja Iso-Robertinkadun kulmassa.

Katri Niskanen Tullut tunnetuksi Muodin huipulle -tv-sarjasta ja iltapukujen suunnittelijana. Oma liike Helsingin Bulevardilla.

Mert Otsamo Tuli tunnetuksi Muodin huipulle -sarjan myötä. Suunnitellut muun muassa näyttäviä juhlapukuja Linnan juhliin.

2OR+BYYAT Vuonna 2002 suunnittelija YATin perustama vaatemerkki. Liike Fredrikinkadulla.

Liisa Riski Selkeitä, naisellisen leikkisiä vaatteita, joita myydään valituissa myymä-löissä Japanissa ja Suomessa sekä ­liisariski.comissa.

 

Termit tutuiksi

Hyeres = Huhtikuussa Ranskan Hyèresin kaupungissa järjestettään muoti- ja valokuvauskilpailu Festival International de Mode & de Photographie Hyères. Kilpailun tuomaristot koostuvat joka vuosi alojensa suurimmista kansainvälisistä vaikuttajista. 31-vuotisen historiansa aikana kilpailun voittajia ovat olleet muun muassa Anthony Vaccarello (Saint Laurentin uusin pääsuunnittelija) ja Victor&Rolf.

LVMH-prize = LVMH eli Möet Hennessy Louis Vuitton on vuodesta 2014 järjestänyt nuorille aloitteleville muotimerkeille ja suunnittelijolle suunnatun LVMH Prize -kilpailun. Osallistuakseen suunnittelijan täytyy olla alle 40 ja tehnyt kaksi valmista mallistoa . Voittaja saa muun muassa 300 000 e sekä alan ohjeistusta ja apua LVMHlta.

Central Saint Martins, tunnetaan myös lyhenteellä CSM = taideyliopisto ja osa University of Arts Londonia. Muodin linja on tunnettu korkeatasoisesta opetuksestaan ja maineikkaista opiskelijoistaan, kuten Alexander McQueen, Phoebe Philo (Célinen pääsuunnittelija) ja Christopher Kane.

Sisältö jatkuu mainoksen alla