Muodin joukkorahoitus saapuu hiljalleen Suomeenkin. Nyt voisi päästä rahoittamaan kotimaisia nahkatuotteita.

Kotimainen, nahkatuotteistaan tuttu Lumi avaan uuden lippulaivamyymälän Tukholmaan 2017 ja hakee potkua bisneksiinsä joukkorahoituksella. Sen perustajat, suomalais-ranskalainen suunnittelijapariskunta Sanna Kantola ja Bruno Beaugrand, uskovat vahvasti, että pohjoismainen, raikas brändi mahtuu entistäkin isommin laukku- ja nahkatuotemarkkinaan. Lumin selkeät laukut ovat hyvä vastapaino laukkumaailman blingeimmille malleille. Lumin mallistoon kuuluvat nykyään ovat myös tuoksutuotteet kuten kynttilät ja saippuat, joita myydään nimekkäissä konseptimyymälöissä, kuten esim Merci, Conran Shop ja Skandium.

Lumi-merkki perustettiin New Yorkissa 2000-luvun alussa, jolloin Kantola työskenteli Ralph Laurenin laukkusuunnittelijana ja Beaugrand Tiffanylla kellomalliston art directorina. Helsinkiin he muuttivat 2007, jolloin myös Lumin ensimmäinen oma myymälä avattiin Helsinkiin. Tällä hetkellä Lumilla on 10 työntekijää.

Lumi kutsuu nyt ihmisiä mukaan joukkorahoittamaan kasvuaan. Rahoitustavoite on 120 000 euroa. Yhden osakkeen hinta on 1,87 euroa ja minimisijoitus on 55 osaketta eli noin 100 euroa.

Suomessa muodin joukkorahoitus on ollut vielä pientä, maailmalla on joitakin isompia onnistumisia. Tunnetuimpana ehkä urheiluliivibrändi Knix Wear, joka rohmusi yli miljoonan dollarin rahoituksen viime vuonna Kickstarterissa. Tai eettinen urheiluvaatemerkki Victor Athletics, joka myös vuonna 2015 keräsi yli 100 000 dollaria Kickstarter-kampanjallaan.

 

Tärkeilevän ja jäykän bleiserin aika on ohi, mutta sen notkea serkku taipuu moneen menoon.

1. Rennosti lauantaina

 

Bleiseri on ollut pois muodista jonkin aikaa, mutta nyt se tulee vahvasti takaisin. Jäykät ja joustamattomat materiaalit, liian skarpit leikkaukset ja totinen ilme ovat jääneet pois. Tosin skarppiutta nähdään 90-lukua imitoivissa bleisereissä, joissa on korostetut olkapäät, mutta se onkin sitten toinen juttu.

Näissä kuvissa oleva In Wearin bleiseri muuntautuu loistavasti arjesta juhlaan. Vapaa-ajalla sen voi pukea myös ohuen neuleen ja chinosten kanssa tai kasmirhupparin ja -verkkareiden seuraksi.

Acne Studiosin t-paita 120 e, Beamhill. Sivutereillä terästetyt  boyfriendfarkut 249 e, Sportmax Code/MaxMara Helsinki. Valentinon vyölaukku 1 240 e, Della Marga. Gas Bijouxin korvakorut 65 e ja rannekorut88 e–150 e, La Matta. Niken lenkkarit 200 e, Beamhill.

2. Tyyliä iltaan

 

 

Kontrastit tuovat asuun mielenkiintoa. Arkinen vakosametti saa uutta hehkua täyspaljettihameesta ja muuntautuu iltableiseriksi. Yhtä hyvin sen voi pukea tummapohjaisen, runsashelmaisen kukkamekon ylle, ja kyläilyasu on valmis.

Midimittainen paljettihame 140 e, French Connection. Gas Bijoux -korvakorut 260 e, La Matta. Fendin laukku 1 750 e, Luxbag. Tupsukoristeiset sling back -kengät  179 e, Ted Baker.

 

3. Tehokas työasu

 

Kun ostaa kokopuvun, vaatekaappiin saa paljon lisää vaihtoehtoja. Sammareita voi käyttää neuleiden, neuletakkien ja paitapuseroiden kanssa. Työlookissa bleiserin voi yhdistää myös silkkisen paitapuseron ja polvipituisen nahkahameen tai pooloneuleen ja villakankaisten housujen kanssa.

Vakosamettihousut 109,95 e, In Wear. Huivikauluspusero 190 e, Whyred. Korvakorut 95 e, Dyrberg/Kern. Célinen laukku 1 750 e, Luxbag. Klassikkoavokkaat 565 e, Prada.

Tästä eivät juhlat enää parane! Gloria Fashion Show'n muotinäytöksen jälkeen vip-juhlia jatkettiin yöhön asti. Iltaan kuului jälleen samppanjaa, näyttäviä tyylejä ja iloisia juhlavieraita. Katso kuvakavalkadi illan tunnelmasta!