Luksusmatkoja, kauneuskirurgiaa, seksileluja ja lähes 300 euron arvoista vessapaperia. Nämä ja paljon muuta voi löytää lahjakassista, jos on vieraana Hollywood-gaalassa.

 

Luksustapahtumien lahjakassit eivät tosiaankaan ole mitään mukaan napattavia tuliaispussukoita, vaan valtavia, kotiovelle tuotavia tavaralähetyksiä.

Lahjonnan tunnetuin mestari on 1970-luvulla perinteen aloittanut Oscar-gaala, jonka goodie bagit muuttuvat vuosi vuodelta kalliimmiksi. Vielä 2000-luvun alussa Oscar-ehdokkaille jaettujen lahjojen arvo oli vaatimattomasti 10 000 dollarin luokkaa. Tänä vuonna arvo oli jo yli kaksikymmenkertainen, huikeat 232 000 dollaria.

Oscaria vaille jääneet julkimot saivat lohdutukseksi muun muassa luksusmatkat Israeliin ja Japaniin, lahjakortteja plastiikkakirurgiaa varten, fitness-valmennusta sekä viiden tähden kylpylä- ja hotellilomia. Ja jotta julkisuuskuva pysyisi edustavana, oli mukana myös lahjoitus, jonka saattoi tehdä valitsemaansa eläinsuojelukeskukseen.

Kymmenissä tuhansissa dollareissa pyörii myös Grammyjen ja Emmyjen yhteydessä jaettavien ilmaislahjojen arvo. Suurimmissa tapahtumissa sponsorit joutuvat maksamaan jopa tuhansia dollareita saadakseen tuotteensa lahjakassiin.

Mutta miksi maksaa siitä, että saa antaa röykkiöittäin tavaraa ihmisille, joilla on jo valmiiksi kaikkea? Toiveena on tietysti, että Johnny Deppin tai Gwyneth Paltrow’n kaltainen tähti nähdään valokuvassa saamansa tuotteen kanssa. Se on tehokkainta mahdollista mainontaa.

Atlantin toisella puolen verottaja on jo tarttunut loputtomiin lahjoihin. Oscar-akatemia lopettikin virallisesti lahjakassien jakamisen jo vuonna 2006. Siitä lähtien lahjakasseista on kuitenkin vastannut yksityinen markkinointiyhtiö, joka on ottanut sloganikseen ”Oscareissa kaikki voittavat”. Viime helmikuussa elokuva-akatemia jopa haastoi yrityksen oikeuteen. Ilmeisesti osaa lahjoista, kuten rintojen kohotusta, ylellistä seksilelua tai marihuanahöyrystintä pidettiin Oscar-gaalan arvolle sopimattomana.

Suomessa lahjakassit eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet oikeusjuttuja tai verottajan yhteydenottoja. Goodie bag -kulttuuri voi kuitenkin täälläkin hyvin. Myös Gloria Fashion Show’n vieraat saavat tulevasta näytöksestä mukaansa runsaat lahjakassit, joista löytyy jokaiselle jotain kiinnostavaa. Ei tosin lahjakorttia plastiikkakirurgille. G

Gloria Fashion Show 17.9. liput 29,50 e www.ticketmaster.fi

#GFS16