Pieni talo Helsingissä -blogin Piia Kalliomäki:

Pieni talo Helsingissä on Glorian Kodin uusi blogi, jossa sisustaja Piia kertoo, millaista on rakentaa oma unelmien talo Suomen pääkaupunkiin. "Projekti on ollut rankka niin taloudellisesti kuin henkisestikin", sanoo Piia.

Hei, Pienen talon Piia, ja tervetuloa! Aloitit juuri Glorian Kodin bloggaajana. Pieni talo Helsingissä alkoi rakennusblogina, mutta nyt se taitaa jo olla enemmän sisustusblogi. Mitä Pienessä talossa Helsingissä tapahtuu tänä syksynä?

Kiitos! Saimme tosiaan yllättäen arvontavoittona Helsingin kaupungin Helsinki-pientalo-vuokratontin syksyllä 2013, ja siitä alkoi rakennus. Tilasimme talon viittä vaille valmiina, koska halusimme ehdottomasti tehdä sellaisia omannäköisiä ratkaisuja, joita ei avaimet käteen -talossa voi saada. Talo itsessään ei ole koskaan ole ollut meille haave, mutta esimerkiksi betonilattia ja betoniset kylpytilat on aina olleet!

Projekti on ollut aika rankka niin taloudellisesti kuin henkisestikin, koska mieheni tekee lähes kaikki sisätyöt itse. Mutta nyt ollaan jo voiton puolella. Tämän syksyn suurin urakka on ollut talon ulkomaalaus. Seuraavaksi on tarkoitus saada 25-neliöinen taloon liitetty lisärakennus kuntoon, siellä sijaitsee kauan odotettu sauna.

Kuinka pieni on pieni - eli minkä kokoinen on pieni talo Helsingissä?

Meidän tontti on 500-neliöinen, ja talot ovat alueella tiiviisti vierekkäin. Siitä tuli vaikutelma pienestä talosta. Talomme itsessään on kyllä ihan kivankokoinen, melkein 150-neliöinen.

Pieni talo Helsingissä on musta talo, ja sopivaa mustaa maalia etsit pitkään. Mistä tämä rakkaus mustaan väriin? Onko elämässäsi muita värejä?

No eipä juuri! Olen pukeutunutkin jo 20 vuotta melkein kokomustaan. Musta vain on niin graafinen, turvallinen ja hyvä väri, että se tekee tämmöisestä peruspakettitalostakin paljon arkkitehtonisemman näköisen.

Olet blogannut itsenäisesti ja muun muassa Koti ja Keittiö -lehden alla. Mitä bloggaaminen tuo elämääsi sisustajana ja suunnittelijana?

Bloggaaminen tässä elämäntilanteessa rakentamisen ohessa on meidän perheessä yhteistyötä: mieheni Jari vastaa kuvista ja visuaalisesta ilmeestä ja minä ideoin juttuja, pidän kotia siistinä ja kuvauksellisena, kirjoitan postaukset ja seuraan alaa myös blogia silmällä pitäen. Yksin en tähän pystyisi, koska rakastan ja haluan tehdä myös suunnittelijantöitäni. Bloggaaminen on muihin töihin verrattuna rennompaa ja vapaampaa. Kaikki tekemiseni tukevat kivasti toinen toisiaan. Bloggaajana haluaisin tutustua muihin bloggaajiin, joille sisustaminen ei ole ammatti, mutta intohimon kohde kuitenkin.

Sinulla on oma merkki 1x2. Mitä sille kuuluu?

Hyvää! Se on nyt 2,5-vuotias mallisto, joka käsittää villaisia, kotimaassa neulottuja tyynynpäällisiä ja peittoja. Se elää tässä muiden töiden rinnalla mukavasti omaa elämäänsä, pikkuhiljaa kasvetaan isommaksi ja tunnetummaksi. Isoja juttuja meille on ollut uuden OP:n pääkonttorin ”tyynyttäminen” ja oma Englannin-agentti, joten ovi on raollaan jo ulkomaillekin. Ajattelisin, että meidän malliston tuotteita ostava asiakas on hyvin samantapaisesti sisustava kuin itsekin olen: laadukkaasti, ajanhenkisesti ja rennosti kotiaan sisustava.

Viime kesä oli sinulle menestyksen kesä, sisustuksesi Vantaan asuntomessuilla kohteessa Harunire sai paljon huomiota ja kiitosta. Mikä on seuraava menestystarinasi?

Kohde sai kyllä kivasti huomiota. No toivottavasti se seuraava menestys olisi loppuvuodesta ilmestyvä Aina Oikein -sisustusneulekirja, niin monta vuotta olen sitä pitkäjänteisesti työstänyt. Osaan vain neuloa, en ymmärrä neuleohjeista mitään. Siihen nähden neulekirja on minulta hyvä suoritus. Oikeasti toivon, että se koskettaisi sisustajia kauneudellaan samalla tavalla kuin asuntomessusisustus.

Piia Kalliomäen suunnittelema sisustus Vantaan asuntomessuille viime kesänä sai paljon kiitosta sisustuslehdissä ja -blogeissa. Hän suunnitteli Kontio Harunire -kohteeseen harmonisen sisustuksen, jossa skandityyli ja japanilainen estetiikka kohtaavat. Kuva Emilia Forsman.

Piian uusimman blogipostauksen näet täältä.

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.