Pieni talo Helsingissä -blogin Piia Kalliomäki:

Pieni talo Helsingissä on Glorian Kodin uusi blogi, jossa sisustaja Piia kertoo, millaista on rakentaa oma unelmien talo Suomen pääkaupunkiin. "Projekti on ollut rankka niin taloudellisesti kuin henkisestikin", sanoo Piia.

Hei, Pienen talon Piia, ja tervetuloa! Aloitit juuri Glorian Kodin bloggaajana. Pieni talo Helsingissä alkoi rakennusblogina, mutta nyt se taitaa jo olla enemmän sisustusblogi. Mitä Pienessä talossa Helsingissä tapahtuu tänä syksynä?

Kiitos! Saimme tosiaan yllättäen arvontavoittona Helsingin kaupungin Helsinki-pientalo-vuokratontin syksyllä 2013, ja siitä alkoi rakennus. Tilasimme talon viittä vaille valmiina, koska halusimme ehdottomasti tehdä sellaisia omannäköisiä ratkaisuja, joita ei avaimet käteen -talossa voi saada. Talo itsessään ei ole koskaan ole ollut meille haave, mutta esimerkiksi betonilattia ja betoniset kylpytilat on aina olleet!

Projekti on ollut aika rankka niin taloudellisesti kuin henkisestikin, koska mieheni tekee lähes kaikki sisätyöt itse. Mutta nyt ollaan jo voiton puolella. Tämän syksyn suurin urakka on ollut talon ulkomaalaus. Seuraavaksi on tarkoitus saada 25-neliöinen taloon liitetty lisärakennus kuntoon, siellä sijaitsee kauan odotettu sauna.

Kuinka pieni on pieni - eli minkä kokoinen on pieni talo Helsingissä?

Meidän tontti on 500-neliöinen, ja talot ovat alueella tiiviisti vierekkäin. Siitä tuli vaikutelma pienestä talosta. Talomme itsessään on kyllä ihan kivankokoinen, melkein 150-neliöinen.

Pieni talo Helsingissä on musta talo, ja sopivaa mustaa maalia etsit pitkään. Mistä tämä rakkaus mustaan väriin? Onko elämässäsi muita värejä?

No eipä juuri! Olen pukeutunutkin jo 20 vuotta melkein kokomustaan. Musta vain on niin graafinen, turvallinen ja hyvä väri, että se tekee tämmöisestä peruspakettitalostakin paljon arkkitehtonisemman näköisen.

Olet blogannut itsenäisesti ja muun muassa Koti ja Keittiö -lehden alla. Mitä bloggaaminen tuo elämääsi sisustajana ja suunnittelijana?

Bloggaaminen tässä elämäntilanteessa rakentamisen ohessa on meidän perheessä yhteistyötä: mieheni Jari vastaa kuvista ja visuaalisesta ilmeestä ja minä ideoin juttuja, pidän kotia siistinä ja kuvauksellisena, kirjoitan postaukset ja seuraan alaa myös blogia silmällä pitäen. Yksin en tähän pystyisi, koska rakastan ja haluan tehdä myös suunnittelijantöitäni. Bloggaaminen on muihin töihin verrattuna rennompaa ja vapaampaa. Kaikki tekemiseni tukevat kivasti toinen toisiaan. Bloggaajana haluaisin tutustua muihin bloggaajiin, joille sisustaminen ei ole ammatti, mutta intohimon kohde kuitenkin.

Sinulla on oma merkki 1x2. Mitä sille kuuluu?

Hyvää! Se on nyt 2,5-vuotias mallisto, joka käsittää villaisia, kotimaassa neulottuja tyynynpäällisiä ja peittoja. Se elää tässä muiden töiden rinnalla mukavasti omaa elämäänsä, pikkuhiljaa kasvetaan isommaksi ja tunnetummaksi. Isoja juttuja meille on ollut uuden OP:n pääkonttorin ”tyynyttäminen” ja oma Englannin-agentti, joten ovi on raollaan jo ulkomaillekin. Ajattelisin, että meidän malliston tuotteita ostava asiakas on hyvin samantapaisesti sisustava kuin itsekin olen: laadukkaasti, ajanhenkisesti ja rennosti kotiaan sisustava.

Viime kesä oli sinulle menestyksen kesä, sisustuksesi Vantaan asuntomessuilla kohteessa Harunire sai paljon huomiota ja kiitosta. Mikä on seuraava menestystarinasi?

Kohde sai kyllä kivasti huomiota. No toivottavasti se seuraava menestys olisi loppuvuodesta ilmestyvä Aina Oikein -sisustusneulekirja, niin monta vuotta olen sitä pitkäjänteisesti työstänyt. Osaan vain neuloa, en ymmärrä neuleohjeista mitään. Siihen nähden neulekirja on minulta hyvä suoritus. Oikeasti toivon, että se koskettaisi sisustajia kauneudellaan samalla tavalla kuin asuntomessusisustus.

Piia Kalliomäen suunnittelema sisustus Vantaan asuntomessuille viime kesänä sai paljon kiitosta sisustuslehdissä ja -blogeissa. Hän suunnitteli Kontio Harunire -kohteeseen harmonisen sisustuksen, jossa skandityyli ja japanilainen estetiikka kohtaavat. Kuva Emilia Forsman.

Piian uusimman blogipostauksen näet täältä.

Neljä vuotta sitten suosikkinäyttelijä Mikko Leppilampi tunsi olevansa kuopassa, josta ei pääse pois muuten kuin panemalla elämän uusiksi. Hän kertoo Gloriassa, mitä muutoksen vuodet toivat tullessaan.

”Vaihtoehtoja oli kaksi. Joko muutan elämääni tai katkeroidun” Mikko kuvailee neljän vuoden takaista päätöstä. Suosikkinäyttelijä oli ehtinyt valloittaa niin suomalaiset tv-ruudut kuin valkokankaatkin, mutta myös erota vaimostaan Emilia Vuorisalmesta ja epäonnistua Amerikan-valloituksessaan.

Siksi hän päätti listata paperille asiat, joihin halusi muutosta. Paperille muodostui kuva fyysisesti hyväkuntoisesta miehestä, joka ei juo alkoholia ja keskittyy paremmin töihinsä ja läheisiinsä.

Sitten Mikko rupesi pyrkimään tavoitteitaan kohti. Alkoi matka, jota hän kutsuu nyt välitilinpäätökseksi.

Vuorikiipeilijän matka

Ulkoisesti muutos on helpointa huomata. Mikko on aloittanut tavoitteellisen treenaamisen, jota on voinut seurata hänen Instagram-tilillään tunnisteella #fitforfifty. Puku on nykyisin kokoa 48, kun se ennen oli 52.

”Aloin nähdä ympärilläni hetkiä, joita ryhdyin kutsumaan onnellisuushetkiksi.”

Tärkeimmät muutokset ovat kuitenkin henkisiä.

”Aloin nähdä ympärilläni hetkiä, joita ryhdyin kutsumaan onnellisuushetkiksi.”

Kun tällainen tunne tuli, Mikko sulki silmänsä ja laski kymmeneen.

”Halusin muistaa, että hyviäkin asioita tapahtuu. Tapanani on vain ollut aina painaa suvannot paremmin mieleeni”, hän pohtii.  

Muutos on näkynyt myös työasioissa. Helmikuussa Mikko julkaisi musiikkia ensimmäistä kertaa kahteentoista vuoteen.

Sinkkuelämää

Yksi muutoksen merkeistä on myös se, että Mikko on sinkku, ja haluaa tällä hetkellä ollakin. Alkuvuodesta hän erosi malli-stylisti Maryam Razavista, ja keväällä hänen uutisoitiin viihtyvän Sofia-nimisen ruotsalaisnaisen kanssa, mutta Mikon mukaan kyseessä on läheinen ystävä vuosien takaa.

”Tällä hetkellä en tahdo parisuhteeseen. En tunne olevani valmis.”

”Vietämme aikaa yhdessä, koska ystäväni haluaa laajentaa matkailubisnestään mahdollisesti myös Helsinkiin.”

”Tällä hetkellä en tahdo parisuhteeseen. En tunne olevani valmis. Tärkeintä on oppia olemaan yksin. Vasta, kun osaan sen, voin jatkaa”, hän sanoo.  

 

Mitä uutta elämänmuutos on Mikon elämään tuonut? Mitä hän pohtii roolistaan isänä, entä uransa tulevaisuudesta? Mitkä ovat hänen tärkeimmät toiveensa tulevaisuudesta? Lue Mikon haastattelu 2.8. ilmestyneessä elokuun Gloriasta.

Teininä käsitykseni työelämästä perustui amerikkalaisiin tv-sarjoihin. Tapitin Kate ja Allie -komediaa huoneessani ja haaveilin eläväni New Yorkissa, jossa pitäisin appelsiinimehua jääkaapissa lasikannussa ja rullaluistelisin töihin ylisuuressa ruutujakussa niin kuin Kate eli Susan Saint James teki.

Todellisuus ensimmäisessä kesätyöpaikassani Kannuksen Säästöpankissa oli hivenen toinen. En rullaluistellut vaan pyöräilin hiljaista kylänraittia töihin. Mietin silti tarkkaan miten pukeudun. Eräs asuista oli ehtaa Saint Jamesia – ruskea, tuhdisti olkatopattu Malli-Marin pitkä jakku, 501-levikset ja ruskeat ballerinat. New York -asukokonaisuus ylläni siivoilin varastoja ja tein muita rutiinityötehtäviä intoa täynnä.

”Enää en jaksa ihan yhtä tarkkaan miettiä asukokonaisuuksiani kuin jaksoin 16-vuotiaana.”

Muodit vaihtuivat, ura urkeni. Siivosin hotellihuoneita, vietin au pair -vuoden Sveitsissä, pääsin yliopistoon, hoidin opintojen ohessa lapsia (hälsningar till Maria och Wava), työskentelin toimistosihteerinä. Jokainen on duuni on ollut tärkeä, ja huonoistakin olen oppinut nöyryyttä ja omatoimisuutta. Kaikkein paras työ on kuitenkin tämä nykyinen Glorian päätoimittajana. Jokaiseen työpäivääni kuuluu muotia, kauneutta ja ihanaa elämää, saan työskennellä hienon tiimin kanssa ja lehdellämme on fiksut, palautetta antavat lukijat.

Ensimmäisestä työkesästäni pankissa on kulunut 30 vuotta. Edelleen pyöräilen töihin lämpimillä säillä, mutta enää en jaksa ihan yhtä tarkkaan miettiä asukokonaisuuksiani kuin jaksoin 16-vuotiaana. Tämän numeron Tukholman muotijutustamme (s. 46) inspiroituneena aion kylläkin hankkia syksyksi Hopen raitamekon.

Hienoa töihinpaluuta!

Ps. Muistathan tulla katsastamaan syksyn muotitarjontaa Gloria Fashion Show'hun 1.9.

saila-mari.kohtala@sanoma.com