Heli Thoren on Glorian Kodin uusi bloggaaja. Hänen Heli Ingeborg -blogissaan eheydytään erosta, puunataan uutta sinkkukotia ja lapsettomina iltoina vaihdetaan maitolasi drinkkiin.

Hei, Heli! Aloitit juuri Glorian Kodin uutena bloggaajana blogissasi nimeltä Heli Ingeborg! Mistä meinaat iloksemme blogata?

Asun Helsingin keskustassa kahden ihanan pellavapään kanssa. Tykkäämme koluta keskustan puistoja ja testaamme lasten kanssa mielellämme niin kulttuurielämyksiä kuin uusia ravintoloita. Otamme teidät mukaan. Sinkkuiltoina maitolasi vaihtuu drinkkiin; kameran pidän silloinkin mukana.

Juhlan jälkeen koittaa kustantajan arki. Omistan lifestyle-kirjakustantamo Cozy Publishingin, ja yrityksen pyörittäminen vie mukanaan julkkarijuhliin, kuin myös esimerkiksi ihanien reseptien äärelle. Blogissani pääsee siis maistelemaan uusia makuja, kokeilemaan muotiniksejä ja ihailemaan huippukirjailijoidemme kädenjälkiä.

Olen pian saamassa valmiiksi suurtyön, uuden kotini remontin (jota en todella tehnyt yksin, vaan osaavien remonttimiesten avulla). Rakkauteni vanhoihin keskustataloihin roihuaa vahvempana kuin koskaan, ja tämän kodin nurkkia onkin puunattu erityisen huolella. Monet huonekalut odottavat löytymistään, verhot uupuvat, astioita on hankittava lisää... Pääsette siis sisustuspuuhiin ja -haaveisiin mukaan. 

Heli Ingeborg -blogi on siis myös sisustusblogi. Millainen on sisustustyylisi?

Rakastan vanhoja taloja ja vanhoja huonekaluja, ja niitä metsästän huutokaupoista ja kirpputoreilta. Sydämeni sykkii utuisille pastelleille ja harmaan erilaisille sävyille. Ranskassa koen olevani sisustustaivaassa ja kotoani löytyykin monia samoja elementtejä kuin vaikkapa pariisilaisista pikkukahviloista tai Etelä-Ranskan kodeista: marmoria, messinkisiä yksityiskohtia, ajan patinaa, kauniita astioita, pellavatekstiilejä ja leikkokukkia, toisinaan kimpputolkulla!

Mikä inspiroi sinua?

Elämä inspiroi minua! Innostun kauniista yksityiskohdista ja hyvistä tunnelmista. Ystävistä, perheestä ja rakkaudesta elämään sekä läheisiin. Pyrin voimaan hyvin ja pitämään itsestäni mahdollisimman hyvää huolta. Liikunta, hyvä ruoka ja läheiset ovat yksinkertaisia asioita, mutta samalla pitkälti kaikki, jota hyvään elämään tarvitsen. Kun mieli on levollinen, tyytyväinen ja onnellinen, myös työt, kirjoittaminen ja elämä luistavat.

Olet tehnyt kaksi sisustuskirjaa. Mitä itse opit niistä kodinsisustajana?

Omaa ääntä kannattaa kuunnella, mutta uskaltaa myös käyttää asiantuntijoita apuna. Itse olen tarkka sävyistä. Jos seinän valkoinen taittaa väärään suuntaan, silmiä särkee. Siksi olen kaikissa kodeissani ulkoistanut pintojen sävyjen valinnan taitaville susustuksen ammattilaisille. Nykyisessa Hietalahden-kodissani esimerkiksi lattian oikeaa kyyhkynharmaata etsittiin pitkään.

Oletko koskaan mokannut pahasti sisustushommissa?

Toisinaan olen kiirehtinyt liikaa uutta kotia sisustaessa. Nyt, uuden kotini kohdalla, olen rauhassa tassutellut tyhjissä huoneissa ja pohtinut, mitä ne tarvitsevat. Näin olen oivaltanut uusia asioita kodin luonteesta ja siitä, mitä meidän perhe tarvitsee, jotenkin syvemmin... Malttaminen on vaikeinta, mutta palkitsee huolitellummalla ja levollisemmalla lopputuloksella.

Tässä kuussa ilmestyy tietokirjasi Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta. Mikä sai sinut kirjoittamaan kirjan avioerosta?

Kun itse erosin puolitoista vuotta sitten, huomasin, että muiden eronneiden voimaannuttavat tarinat lohduttivat minua eniten. Kun joku kertoi, että ensin oli ollut kauheaa, mutta pikku hiljaa kaikki helpotti, uskoin heitä. Samalla oma oloni oli turvallisempi ja lohdullisempi. 

Päätin uskaltaa avata omat päiväkirjani ensimmäiseltä vuodelta eron jälkeen, koska uskon, että oma ehjäksi kasvamisen kokemukseni antaa myös muille eronneille voimaa. Hyvä ero on mahdollinen, kun uskaltaa rehellisesti ja rohkeasti käydä omaa elämäänsä läpi. Toivon, että kirjani voi olla tukena muillekin siinä prosessissa.

Millaisia postauksia Heli Ingeborg -blogiin on tulossa lähiaikoina?

Vietin upeat neljä päivää Etelä-Ranskassa pari viikkoa sitten. Aion siis ainakin jakaa muutaman matkakertomuksen. Myös uusi kirjahylly, makuuhuoneen verhoprojekti ja uuden sohvan metsästys ansaitsevat oman postauksensa.

Mikä ihmeen Ingeborg?

Ingeborg on toinen nimeni. Olen kaksikielinen ja suvussani Ingeborg-nimi on kulkenut pitkään. Nimi on erikoinen ja minulle rakas, aina muistuttamassa minua juuristani.

 

24-vuotias muusikko Ellinoora laulaa karaokea salanimellä ja haaveilee muutosta Lontooseen.

A Arctic Monkeys. Nuoruuteni soundtrack, joka on säilynyt luureissani pitkään. Kappaleet, kuten Cornerstone ja Dancing shoes, tuovat mieleen kipeitä ja ihania hetkiä teiniajoilta. En ole koskaan nähnyt bändiä livenä, ja nyt kun he vihdoin tulevat Flow-festareille elokuussa, minulla on oma keikka samaan aikaan. Punnitsin päätöstä ja totesin, että olen kuitenkin mieluummin omalla keikalla.

B B12-vitamiinisuihke. Käytän sitä joka aamu. En tiedä, toimiiko se, mutta olen ehdollistanut itseni ajattelemaan, että se piristää ja herättää.

C Chanel. Olin lapsena tosi kiinnostunut muodista ja isoista merkeistä. Haaveilin, että sitten kun olen aikuinen nainen, minulla on Chanelin korvakorut. Viime talvena ostin sellaiset Lontoosta. Välillä pitää tuhlata asioihin, joita haluaa, vaikka ei välttämättä tarvitse. Siitä tulee itsenäinen olo.

D Duetto. Biisissäni Bäng bäng typerä sydän on fiittaamassa uusi artisti Eetu. Oli ihanaa kääntää roolit toisin päin ja pystyä itse nostamaan esiin uusi, lahjakas tyyppi. Jo kappaleen ensimmäisestä demosta kuuli, että nyt ollaan jonkin hienon äärellä.

E Elle X, karaokenimeni. Käyn nykyään aika harvoin ulkona, mutta silloin kun käyn, tykkään laulaa karaokea. Pääsen harvoin laulamaan muiden artistien biisejä, joten karaokessa vedän kaikkea Amy Winehousesta Eppu Normaaliin.

F Fazer. Versioin uudelleen Fazerin tunnuskappaleen Sininen hetki, johon kuvasimme musiikkivideon Kapkaupungissa. Se oli upea reissu. Syön harvoin sokeria, mutta rakastan merkin mustikkasuklaata.

G Girls -tv-sarja. Kun näin ensimmäisen jakson, olin ihastuksissani. Sarjassa on kaikennäköisiä ihmisiä, mikä on televisiossa yhä aika vallankumouksellista. Kaikkien ei tarvitse sopia samaan muottiin.

H Helsinki. Muutin kaupunkiin kuusi vuotta sitten musiikin perässä, koska halusin päästä pelipaikoille. Pidän siitä, että pääsen biisisessioihin pyörällä tai raitiovaunulla. Sieluni juuret ovat Oulussa, mutta Helsinkiä kutsun nykyään kodikseni. Täältä löytää aina uusia asioita.

I Iines. Bändini basistin ihana lapsi, jonka näkemisestä tulee aina hyvä mieli. Basistini Anton ja hänen puolisonsa Tanja olivat lähiystäväpiirini ensimmäisiä, jotka saivat lapsen.

J Joensuu. Puhun välillä vahingossa mie-muodossa ja perustelen sitä sillä, että minulla on sukujuuria Joensuussa. Puhetyylini on sekoitus yleiskieltä sekä Oulun ja Joensuun murteita. Joensuun keikoilla on aina ihan järjetön meininki ja lämmin vastaanotto.

K Keane. Bändi, jonka musiikki tuntuu parantavalta. Somewhere only we know -kappaleen kuuntelu auttaa uskomaan, etteivät synkät kaudet kestä ikuisesti ja kaikki järjestyy. Itse musiikintekijänä on ilahduttavaa huomata, miten musiikki voi vaikuttaa ihmismieleen niin voimakkaasti.

L Lontoo. Haaveilen siitä, että pääsisin joskus Lontooseen tekemään musiikkia. Unelmia täytyy olla, ne pitävät hengissä ja virkeänä. Aina kun juon aamukahvini Abbey Road -mukista, tuntuu siltä, että edessä on hyvä päivä.

M Mokkapalat, lapsuuteni ehdoton lempiherkku. Etsin yhä täydellistä reseptiä, joka sopisi omiin ruokarajoitteisiini.

N Nauru. Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa. En usko, että kenelläkään voi olla koko ajan kivaa. Nyt nauru on löytynyt uudelleen. Se on puhdas tunne, jota ei voi teeskennellä. Vain elämää -leirillä opin, että itku- ja naurusensorit ovat päässä lähekkäin, ja ne voivat myös sekoittua toisiinsa.

”Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa.”

O Oulu, synnyinkaupunkini. Pyrin kantamaan ikuisesti mukanani sieltä saatua nöyryyttä ja suorapuheisuutta. Oulussa kaikkeen liittyy itse tekemisen asenne. Ei odoteta, että joku tekee asiat puolestasi.

P Pop. Olen pop-kirjoittaja enkä pelkää isoja kertosäkeitä ja melodioita. Ihmiset haluavat aina lokeroida, mutta pop-genre on onneksi aika iso leikkikenttä, jossa on vapaus tehdä monenlaista. Viime vuonna minut valittiin vuoden kevyen musiikin tekijäksi, ja tuntui tosi hyvältä saada työstään arvostusta.

Q Queen. Bohemian Rhapsody on hieno kappale, koska se on klassikko, vaikkei mene ollenkaan perinteisen hittibiisin muottiin. Pyrin itsekin aina tekemään ensisijaisesti merkittäviä teoksia, enkä halua mennä sieltä mistä aita on matalin.

R Rakas. Sanana hyvällä tavalla suomalainen ja aivan erilainen kuin missään muussa kielessä. Kun rakas-sanan sanoo ääneen, sitä oikeasti tarkoittaa. Siksi myös sen kuulemisesta tulee ihana olo.

S Samuli Sirviö. Tuottajani, jonka kanssa olen tehnyt kaikki biisini. Hän on ensimmäinen ihminen, jolle vien kappaleeni kuunneltavaksi. Samulin kanssa ei tarvitse suodattaa mitään tai pelätä, mitä toinen sanoo.

T Tee, erityisesti matcha-tee. Olen vähentänyt kahvin juomista, ja vaikka matchassakin on kofeiinia, siitä tulee kehoon parempi olo. Yritän opetella valmistamaan sitä oikeaoppisesti bambuvispilällä sekoittaen. Useimmiten minulta menee hommassa hermot, ja koko keittiö on täynnä vihreää jauhetta.

U Urhea. Disney-elokuva, jonka oranssitukkaiseen soturiprinsessaan samastuin vahvasti. Kotonani on kyltti, jossa lukee ”ole urhea”. Se on oikeasti tärkeä muistutus, ei pelkkä turha aforismi. Urheus on kaunis sana, uhmakkuuden ja rohkeuden symbioosi.

V Veikeä. Kerran joku sanoi minulle baarissa, että olen veikeä. Varmaan se on totta. Siinä on sellainen klangi, ettei ota itseään liian vakavasti.

W Wake me up. Kappale laulaja Ed Sheeranin ensimmäiseltä levyltä. Vaikka biisi ei ole maailman isoin, siinä on ihanasti kuvattu ujo, syntyvä rakkaus. Näin Ed Sheeranin livenä Tukholmassa ja rakastuin häneen sen jälkeen vielä enemmän.

”Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani.”

X Jokin tuntematon tekijä. Olen luonteeltani utelias ja avoin, mutta olen oppinut, että joitain asioita voi ja kannattaa jättää verhon taakse. X kuvaa myös sitä, että tällä alalla huominen on aina tuntematon. Minua epävarmuus ei haittaa, se tuo jännitystä ja pakottaa laittamaan itsensä likoon.

Y Ydinminä. Viime aikoina olen löytänyt ydinminäni uudelleen. Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani. Olen opetellut ylpeyttä ja saanut etäisyyttä tekemiseeni. Kun nyt kuuntelin toisen levyni demoja, tajusin, että nehän ovat tosi hyviä.

Z Zone. On kuulemma sekä hienon että pelottavan näköistä, kun valmistaudun esiintymiseen omassa zonessani, kuin kuplassa. Silloin en ole läsnä tässä maailmassa. Live-esiintymiset ovat minulle tärkeitä, enkä koskaan halua vetää niitä rutiinilla. Jokainen keikka on erilainen, syvä sukellus.

Å Åre. Tykkäsin aiemmin valtavasti lumilautailla. En ole koskaan käynyt Åressa, mutta ystäväni tekivät sinne laskettelureissun, ja nyt haluaisin itsekin päästä sinne.

Ä Äiti. Äitini aina huolehtii, miten pärjään isossa maailmassa. Kun sitten tapaamme ja hän huomaa, ettei minulla ole hätää, näen miten huoli poistuu. Äitini on lempeä ja oikeudenmukainen, ja tiedän, että voin soittaa hänelle mihin kellonaikaan tahansa.

Ö Artistinimeni, jos joskus teen jonkin sivuprojektin vaikkapa englanniksi. Olen ollut kansainvälisillä biisileireillä, ja olisi kiinnostavaa kokeilla kirjoittaa myös englanniksi. Tällä hetkellä suomi tuntuu kuitenkin enemmän omalta.

Kuka?

Ellinoora Leikas, 24. Laulaja-lauluntekijä.

Julkaisi debyyttialbuminsa Villi lapsi vuonna 2016. Valmistelee nyt toista albumiaan. Tunnetaan hiteistään Leijonakuningas, Carrie ja Bäng bäng typerä sydän.

Mukana Vain elämää -ohjelman uudella tuotantokaudella tänä syksynä. .

 

 Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.
Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.

Hiljattain mieheni onnistui yllättämään minut niin, että leukani melkein loksahti aamukahvikupilliseen. Hän haluaa meidän menevän paritanssikurssille.

Se oli yllätys, koska emme ole erityisen urheilullisia ihmisiä, emme myöskään yhteisten parisuhdeharrastusten ylimpiä ystäviä. Koskaan emme ole paritansseja tanssineet.

Ihmeen siemen kylvettiin kesälomallamme kuvankauniin Skopeloksen saaren mäkisissä maisemissa, jonne pakkasimme hetken päähänpistosta lenkkeilykamat mukaan. Toki olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Skopeloksen maalaismaisemat ja siipan uudet lenkkarit inspiroivat kuitenkin niin paljon, että yllätimme itsemme ja toisemme käymällä joka päivä puolentoista tunnin reippaalla kävelyllä. Emme ole aamuihmisiä, mutta niin vain hipsimme joinakin aamuina jo kello 7 hikilenkillemme.

Kävellessä oli yllättävän mukavaa ja helppoa rupatella niitä näitä. Yllättäviäkin aiheita nousi esiin. Hermot kiristyivät välillä, mutta kumpikin halusi kovasti jatkaa, joten ilmiriidan sijaan tsemppasimme toisiamme liian kuumina hetkinä.

Kahden viikon Kreikan matkan jälkeen kävelemme edelleen päivittäin vähintään tunnin verran. Vähän olemme jo hölkkäilleetkin. Yhden kerran häivyin kesken lenkkiä mitään sanomatta kotiin, kun mies juoksi mielestäni liian lujaa edelläni, mutta siitäkin selvittiin.

Temperamenttimme huomioiden tanssikurssillamme ei vältytä kiihkeiltä tunteilta. Mutta koska olemme selvinneet Kreikan helteissä viiden kilometrin ylämäistä, selvinnemme myös foxtrotista.

Tunteikasta syyskuuta!

saila-mari.kohtala@sanoma.com