Heli Thoren on Glorian Kodin uusi bloggaaja. Hänen Heli Ingeborg -blogissaan eheydytään erosta, puunataan uutta sinkkukotia ja lapsettomina iltoina vaihdetaan maitolasi drinkkiin.

Hei, Heli! Aloitit juuri Glorian Kodin uutena bloggaajana blogissasi nimeltä Heli Ingeborg! Mistä meinaat iloksemme blogata?

Asun Helsingin keskustassa kahden ihanan pellavapään kanssa. Tykkäämme koluta keskustan puistoja ja testaamme lasten kanssa mielellämme niin kulttuurielämyksiä kuin uusia ravintoloita. Otamme teidät mukaan. Sinkkuiltoina maitolasi vaihtuu drinkkiin; kameran pidän silloinkin mukana.

Juhlan jälkeen koittaa kustantajan arki. Omistan lifestyle-kirjakustantamo Cozy Publishingin, ja yrityksen pyörittäminen vie mukanaan julkkarijuhliin, kuin myös esimerkiksi ihanien reseptien äärelle. Blogissani pääsee siis maistelemaan uusia makuja, kokeilemaan muotiniksejä ja ihailemaan huippukirjailijoidemme kädenjälkiä.

Olen pian saamassa valmiiksi suurtyön, uuden kotini remontin (jota en todella tehnyt yksin, vaan osaavien remonttimiesten avulla). Rakkauteni vanhoihin keskustataloihin roihuaa vahvempana kuin koskaan, ja tämän kodin nurkkia onkin puunattu erityisen huolella. Monet huonekalut odottavat löytymistään, verhot uupuvat, astioita on hankittava lisää... Pääsette siis sisustuspuuhiin ja -haaveisiin mukaan. 

Heli Ingeborg -blogi on siis myös sisustusblogi. Millainen on sisustustyylisi?

Rakastan vanhoja taloja ja vanhoja huonekaluja, ja niitä metsästän huutokaupoista ja kirpputoreilta. Sydämeni sykkii utuisille pastelleille ja harmaan erilaisille sävyille. Ranskassa koen olevani sisustustaivaassa ja kotoani löytyykin monia samoja elementtejä kuin vaikkapa pariisilaisista pikkukahviloista tai Etelä-Ranskan kodeista: marmoria, messinkisiä yksityiskohtia, ajan patinaa, kauniita astioita, pellavatekstiilejä ja leikkokukkia, toisinaan kimpputolkulla!

Mikä inspiroi sinua?

Elämä inspiroi minua! Innostun kauniista yksityiskohdista ja hyvistä tunnelmista. Ystävistä, perheestä ja rakkaudesta elämään sekä läheisiin. Pyrin voimaan hyvin ja pitämään itsestäni mahdollisimman hyvää huolta. Liikunta, hyvä ruoka ja läheiset ovat yksinkertaisia asioita, mutta samalla pitkälti kaikki, jota hyvään elämään tarvitsen. Kun mieli on levollinen, tyytyväinen ja onnellinen, myös työt, kirjoittaminen ja elämä luistavat.

Olet tehnyt kaksi sisustuskirjaa. Mitä itse opit niistä kodinsisustajana?

Omaa ääntä kannattaa kuunnella, mutta uskaltaa myös käyttää asiantuntijoita apuna. Itse olen tarkka sävyistä. Jos seinän valkoinen taittaa väärään suuntaan, silmiä särkee. Siksi olen kaikissa kodeissani ulkoistanut pintojen sävyjen valinnan taitaville susustuksen ammattilaisille. Nykyisessa Hietalahden-kodissani esimerkiksi lattian oikeaa kyyhkynharmaata etsittiin pitkään.

Oletko koskaan mokannut pahasti sisustushommissa?

Toisinaan olen kiirehtinyt liikaa uutta kotia sisustaessa. Nyt, uuden kotini kohdalla, olen rauhassa tassutellut tyhjissä huoneissa ja pohtinut, mitä ne tarvitsevat. Näin olen oivaltanut uusia asioita kodin luonteesta ja siitä, mitä meidän perhe tarvitsee, jotenkin syvemmin... Malttaminen on vaikeinta, mutta palkitsee huolitellummalla ja levollisemmalla lopputuloksella.

Tässä kuussa ilmestyy tietokirjasi Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta. Mikä sai sinut kirjoittamaan kirjan avioerosta?

Kun itse erosin puolitoista vuotta sitten, huomasin, että muiden eronneiden voimaannuttavat tarinat lohduttivat minua eniten. Kun joku kertoi, että ensin oli ollut kauheaa, mutta pikku hiljaa kaikki helpotti, uskoin heitä. Samalla oma oloni oli turvallisempi ja lohdullisempi. 

Päätin uskaltaa avata omat päiväkirjani ensimmäiseltä vuodelta eron jälkeen, koska uskon, että oma ehjäksi kasvamisen kokemukseni antaa myös muille eronneille voimaa. Hyvä ero on mahdollinen, kun uskaltaa rehellisesti ja rohkeasti käydä omaa elämäänsä läpi. Toivon, että kirjani voi olla tukena muillekin siinä prosessissa.

Millaisia postauksia Heli Ingeborg -blogiin on tulossa lähiaikoina?

Vietin upeat neljä päivää Etelä-Ranskassa pari viikkoa sitten. Aion siis ainakin jakaa muutaman matkakertomuksen. Myös uusi kirjahylly, makuuhuoneen verhoprojekti ja uuden sohvan metsästys ansaitsevat oman postauksensa.

Mikä ihmeen Ingeborg?

Ingeborg on toinen nimeni. Olen kaksikielinen ja suvussani Ingeborg-nimi on kulkenut pitkään. Nimi on erikoinen ja minulle rakas, aina muistuttamassa minua juuristani.

 

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.