Huippukokki Jaakko Sorsa vie asiakkaidensa ajatukset suurkaupungin hälystä suomalaiseen luontoon.

”Kun täällä kertoo tarinoita ja näyttää kuvia suomalaisista marja- ja sienimetsistä, kaikki ovat ihan ihmeissään.”

Jaakko Sorsa on pyörittänyt pohjoismaiseen ruokaan keskittynyttä FINDS-ravintolaansa Hongkongissa jo 14 vuoden ajan.

”Kiinalaiset eivät juuri arvosta vähärasvaista kananrintaa tai härän sisäfilettä, sillä heidän mielestään kaikki maku on rasvassa, luissa ja nahassa. Pehmeä suutuntuma tuo heille mieleen vauvanruuan. Toisaalta pohjoismaiset marjat ja sienet maistuvat hyvin.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kiinalaiset eivät juuri arvosta vähärasvaista kananrintaa tai härän sisäfilettä. Pehmeä suutuntuma tuo heille mieleen vauvanruuan.”

Myös snapsikulttuurin päälle Hongkongissa ymmärretään. Se on hyvä, sillä Jaakko on yksi uuden Arctic Blue Ginin perustajista, ja juoman päämarkkinat ovat Aasiassa. Suomalainen gini voitti keväällä tuplakultaa World Spirit Award -kisassa. Lisäksi se voitti Spirit of the Year -palkinnon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ginissä maistuvat suomalainen mustikka, kuusi ja kataja. Maut ovat suoraan Jaakon lapsuuden kesistä, jotka hän vietti mummolassaan Kuopion Kallaveden saaristossa.

”Ne muistot ovat loputon inspiraation lähde, kun kehitän uusia reseptejä.”

Mummon opeilla

Lapsena Jaakko ihmetteli, miten hänen mummonsa onnistui loihtimaan ”järjettömän hyvää” ruokaa, vaikka käytti samoja raaka-aineita kuin kaikki muutkin. Mummolta perittyjä maustamistaitoja Jaakko tarvitsi itse lähtiessään 90-luvulla kokiksi YK-joukkoihin Libanoniin.

”Se oli opettavaista, koska jouduin tekemään hyvää ruokaa melko huonoista raaka-aineista. Pakastin oli täynnä irlantilaista lihaa, vaikka hullun lehmän taudin takia sen tuonti oli kielletty. Välillä Suomesta tuli kuormallinen prinssinakkeja”, hän muistelee.

Jaakko on kokannut muun muassa Vladimir Putinille, Bill Clintonille sekä Japanin prinsessa Takamadolle.

Libanonin jälkeen reissukuume vei Jaakon kokinhommiin myös Fidzille sekä Bermudalle. Suomessa Jaakko työskenteli parin vuoden ajan Hans Välimäen Chez Dominique –ravintolassa. Sinä aikana ravintola sai yhden, myöhemmin kaksi Michelin-tähteä.

Lopulta koti löytyi kuitenkin Hongkongista, jonne Jaakko pyydettiin perustamaan pohjoismaista ravintolaa. Uransa aikana hän on kokannut muun muassa Vladimir Putinille, Bill Clintonille sekä Japanin prinsessa Takamadolle. Suomalaiset puolestaan pääsevät nauttimaan Jaakon suunnittelemista aterioista Finnairin business-luokan lennolla Hongkongista Helsinkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla