Sadattuhannet fanit ovat oppineet tuntemaan näyttelijä Kim Bodnian Silta-sarjan poliisina Martin Rohdena. Pettymys oli suuri, kun Kimiä ei nähtykään enää kolmannella kaudella, eikä hän palaa myöskään pian alkaviin päätösjaksoihin.

Sateinen syystalven päivä Kööpenhaminan keskustassa on harmaa ja sumuinen. Näyttelijä Kim Bodnia katselee Langebron sillalta alhaalla kanaalissa uivia joutsenia, kun valokuvaaja etsii sopivaa kuvakulmaa.

Tanskassa Kim on ollut jo pitkään yksi maan eturivin näyttelijöistä, mutta maailmankuulu hänestä tuli ruotsalais-tanskalaisen nordic noir - tv-sarjan Sillan ansiosta. Kim esitti yli sataan maahan myydyssä sarjassa herkkää ja empaattista rikoskomisario Martin Rohdea, joka yritti saada asperger-piirteisen työparinsa Saga Norénin puhumaan tunteistaan.

Kim nautti roolistaan kilttinä perheenisänä, sillä useimmiten hänet on nähty urallaan ”ilkeiden kusipäiden” hahmossa. Mutta sitten Martin Rohde joutui toisen tuotantokauden päätteeksi vankilaan, eikä Kimillekään käynyt kovin hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yllätyspotkut loukkasivat

Kesäkuussa 2014 Siltaa oli tehty kaksi kautta ja kolmannen kauden kuvausten alkamista odoteltiin. Sitten sarjan käsikirjoittaja Hans Rosenfeldt ilmoitti yllättäen Expressen-lehden haastattelussa, että Kim haluaa jättää sarjan. Rosenfeldtin mukaan Kim ei ollut tyytyväinen roolihahmonsa kehitykseen. Käsikirjoittaja vakuutti, että päätöksen taustalla ei ollut konfliktia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Medioissa ympäri maailmaa ihmeteltiin Kimin valintaa, olihan sarja suosionsa huipulla. Spekulaatiot siitä, mitä todella oli tapahtunut, velloivat.

Rosenfeldtin haastattelua seuraavana päivänä Kim oli Monte Carlon tv-festivaaleilla vastaanottamassa parhaan näyttelijän Golden Nymph -palkintoa roolistaan Sillassa, ja vastasi tv-haastatteluissa kysymyksiin lähdöstään vaivautuneen oloisena.

”Halusin jatkaa. Käsikirjoittaja halusi jotain muuta, eikä sille voi mitään. Näyttelijällä ei ole valtaa. Käsikirjoittaja on jumala, ja tuottajat tekevät vain sitä, mitä heille sanotaan.”

Myöhemmin Kimin uutisoitiin kertoneen, että osasyy hänen lähtöönsä oli kasvanut antisemitismi eli juutalaisvastaisuus sarjan kuvauskaupungissa Malmössä. Kim itse on syntynyt juutalaiseen perheeseen.

”En koskaan ole sanonut, että lopetin Sillassa antisemitismin takia”, Kim kiihtyy. ”Vastasin vain israelilaisreportterin kysymykseen siitä, onko juutalaisviha Pohjolassa kasvanut”, hän jatkaa ja kertoo, että tosiasiassa hänet potkaistiin ulos sarjasta.

”Halusin jatkaa. Käsikirjoittaja halusi jotain muuta, eikä sille voi mitään. Näyttelijällä ei ole valtaa. Käsikirjoittaja on jumala, ja tuottajat tekevät vain sitä, mitä heille sanotaan”, Kim puuskahtaa.

”Sopimukseni mukaan olin yksi sarjan käsikirjoittajista. Olin New Yorkissa ja ihmettelin, miksi minua ei ole kutsuttu kirjoitussessioon. Palasin Tanskaan, otin tuotantoyhtiöön yhteyttä, ja pyysin, että voisitteko ystävällisesti lähettää käsikirjoituksen minulle. He lähettivät, ja olin ulkona. Niin se on. Hyvin surullista.”

Sopimusasioita

Kysymykseen siitä, miksi käsikirjoittaja väitti Kimin halunneen itse jättää sarjan, hän kuittaa sopimusteknisillä seikoilla.

”He eivät halunnut maksaa sopimuksestani. Heidän täytyi sanoa, että minä lähden, jotta en saa rahojani. Tosi fiksua, eikö.”

Kim myöntää, että käsikirjoittajan väite siitä, että hän ei ollut tyytyväinen hahmonsa kehitykseen, pitää kyllä paikkansa. Kim ei pitänyt siitä, että hänet oli käsikirjoitettu sarjasta ulos. Koko totuus se ei kuitenkaan ollut, Kim kertoo.

”Jos on tappelija ja hangoittelee vastaan, menettää töitä.”

”Hyvin alussa ymmärsin, että jos on tappelija ja hangoittelee vastaan, menettää töitä. On toki mahdollista mennä oikeuteen ja saada rahaa menettämistäsi ansioista, mutta samaan aikaan myös vanhenee. Kannattaako olla 20 vuotta oikeudessa saadakseen ei-mitään vai jatkaako eteenpäin? Joskus pitää vain sanoa, että tällaista peliä tämä nyt on, ja jatkaa.”

Kimin äänensävy paljastaa, että kyse on yhä kipeästä asiasta. Hän keskittyy kuitenkin mieluummin tämänhetkisiin töihinsä – ja nelilapsiseen perheeseensä.

Mitä Kim tekee nyt? Millainen oli hänen uransa Bollywood-tähtenä? Ja miksi ihmeessä hän nojailee seinään ja tanssahtelee itsekseen työpäivän jälkeen? Kimin koko haastattelun voit lukea 4.12. ilmestyneestä joulukuun Gloriasta.

Kimin tähdittämä suomalainen Viulisti-elokuva ensi-illassa 5.1.2018. Sillan 4. kauden jaksot Ylellä 1.1.2018 alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla