Työ musiikin parissa vie Ralf ja Suzan Gothónia ympäri maailmaa. Suurinta luksusta on yhteinen aika Berliinin kodissa ja kesällä Saimaan saaressa.

Saharasta puhaltava voimakas ja kuuma kevättuuli enteilee hiekkamyrskyä. Tuuli riepottele Kairon oopperatalon pihakahvilan aurinkovarjoja. Ralf ja Suzan Gothóni syövät lounasta ja keskustelevat päivän kuulumisista ja puhkeavat välillä nauruun. Kesällä 2013 avioitunut pariskunta näyttää edelleen vastarakastuneilta.

Professori, pianisti ja kapellimestari Ralf Gothóni on jälleen opettamassa nuoria lahjakkaita egyptiläismuusikoita suomalais-egyptiläisen musiikkisillan mestarikurssilla. Kymmenen vuotta sitten kurssilla oli opiskelijana myös alttoviulisti Suzan Saber. Myöhemmin he kohtasivat Saksassa, jonne Suzan päätyi opiskelemaan viisumiongelmien vuoksi Yhdysvaltojen sijaan. Lämmin ystävyyssuhde syttyi rakkaudeksi, ja Ralf kosi Suzania.

”Minun iässäni ei voi enää yhtään aikailla, oli kiire”, Ralf, 71, sanoo.

”Meitä yhdistää musiikin lisäksi sielujen yhteys.”

Kosinta ei yllättänyt Suzania, joka vastasi epäröimättä myöntävästi.

”Olin asiaa miettinyt lähinnä alitajuisesti, mutta en pitänyt sitä mahdollisena”, 33-vuotias Suzan toteaa.

”Meitä yhdistää musiikin lisäksi sielujen yhteys. Ikäero ei ole meille ongelma, vaikka se joskus ulkopuolisia ihmetyttääkin”, he sanovat.

Kairoon pariskunta on saapunut Etelä-Koreasta, jossa Ralf konsertoi Soulissa. Tiedossa on muutama vapaapäivä.

Lounge ei korvaa kotia

Egyptin talvikodissaan Gothónit ehtivät viettää aikaa vain kerran tai pari vuodessa. Suzan, jonka vanhemmat asuvat Kairossa, käy kodissa hiukan useammin.

”Matkustamme yhdessä aina, kun se on mahdollista”, Ralf sanoo.

Matkapäiviä kertyy niin paljon, ettei niitä lasketa. Matkalla olo on arjen rutiinia, johon pysähdykset kotona tuovat kaivattua vaihtelua. Suurin osa matkoista on Ralfin opetus- ja konsertointimatkoja eri maanosiin. Joskus pariskunta konsertoi yhdessä. Musiikin maisteriksi Saksan Karlsruhen musiikkikorkeakoulusta valmistunut Suzan tekee sijaisuuksia Saksassa eri orkestereissa.

”Ensimmäiset matkat 60-luvulla olivat mielenkiintoisia kun kaikki oli uutta, museot ja ravintolat kiinnostivat. Nyt matkustamiseen liittyy lähinnä huoli matkalaukun hukkumisesta. Hyväkään lounge ei ole korvaus hyvästä elämästä”, Ralf sanoo.

Matkapäiviä kertyy niin paljon, ettei niitä lasketa.

Hotellin valinnassa sijainti on usein ratkaisevin tekijä. Mieleenpainuvimpia hotellielämyksiä on kertynyt muun muassa Kairon Four Seasons -hotellista, New Yorkin Waldorf Astoriasta , Pariisin Intercontinentalista ja Tokion New Otani -hotellista.

”Myös pienet perhehotellit, joiden omistajien kanssa tulee tutuksi, ovat mukavia majapaikkoja. New Yorkissa Keskuspuiston laidalla olevissa hotelleissa taas on viehättävää ränsistynyttä charmia”, Ralf kertoo.

Pitkiä lentomatkoja hän hyödyntää sähköpostien kirjoittamiseen ja matkoilla liikenevää vapaa-aikaa myös kirjojen kirjoittamiseen.

Kansainvälinen perhe

”Parasta elämässä on ehdottomasti yhteinen aika, keskustelut ja kävelylenkit. Näistä voimme nauttia myös maailmalla, mutta tietenkin ihaninta yhteinen aika on Egyptin, Saksan ja Suomen kodeissa”, Suzan sanoo.

Keskustelunaiheina on musiikin lisäksi erityisesti maailmapolitiikka ja uskonnot. Erilaiset taustat tuovat keskusteluun lisää ulottuvuuksia.

”Keskustelumme ovat kuin tutkimusmatkoja maailmaan. Olemme löytäneet paljon yhteistä esimerkiksi kristinuskon ja islamin historiasta sekä länsimaisen ja arabimaailman kulttuurihistoriasta”, Suzan sanoo.

”Laaja-alainen ystäväpiiri auttaa löytämään itsestäänkin aina jotain uutta.”

Gothónien suurperheen kohtaamisissa on läsnä monta eri kulttuuria.

”Olemme todella kansainvälinen perhe, poikani Markin sellistivaimo on japanilainen ja toisen poikani Mariksen säveltäjävaimo on kotoisin Etelä-Koreasta. Laaja-alainen ystäväpiiri auttaa löytämään itsestäänkin aina jotain uutta”, Ralf sanoo.

Kalastusta Saimaalla

Berliinin-kodissaan Ralf ja Suzan ehtivät olla vain kolme tai neljä kuukautta vuodessa. Kesät on pyhitetty lomailulle Saimaan saaressa sijaitsevalla kesämökillä, jossa pyrkimys on olla joka kesä puolisentoista kuukautta.

”Kerran olin Saimaalla kolme kuukautta, ja sen jälkeen jouduin kysymään itseltäni, miksi lähden enää mihinkään. Yleensä menee noin viikko siihen, että aivot virittyvät toiselle taajuudelle. Rauhallisen ympäristön arvon oppii ymmärtämään vasta maailman metelissä”, Ralf pohtii.

”Aluksi en voinut edes uskoa, että voi syödä itse pyydystettyä kalaa ja marjoja metsästä pesemättä.”

Kairon miljoonakaupungissa kasvanut Suzan rakastui Saimaan mökkiin ja luontoon välittömästi.

”Suomen luonto on paratiisimaisen kaunista. Aluksi en voinut edes uskoa, että voi syödä itse pyydystettyä kalaa ja marjoja metsästä pesemättä”, Suzan kertoo.

Kesäaika Saimaalla on omistettu akkujen lataamiselle, mutta sähköpostin päivittäisestä seuraamisesta Ralf ei irrottaudu lomallakaan.

”Puhdasvetinen Saimaa on aina elämys. Heinäveden reitti moottoriveneellä on uskomattoman kaunis, ja joskus käymme myös Lappeenrannassa veneellä. Saimaalla on paljon rauhallisia alueita, joissa ei ole mökkejä”, Ralf kertoo.

Kanaa Gothónin tapaan

Ralf ja Suzan Gothóni pitävät erityisesti aasialaisesta ruuasta. Kotikaupungissa Berliinissä heidän suosikkiravintoloitaan ovat vietnamilaista keittiötä edustava Chao sekä vietnamilaista ja thairuokaa tarjoileva Saigon Kantstrassella. Myös Espanjan ruokakulttuuri viehättää.

”Madridin plazojen arkkitehtuuri ja ravintolat ovat fantastisia, ilmapiiri on elävä ja ihmiset hauskoja”, Gothónit sanovat.

Etelä-Korean Soulissa pariskunta viihtyi hyvin etenkin ruokanautintojen vuoksi.

”Etelä-Koreassa ihmiset rakastavat ruokaa kuten me, siellä istutaan tunteja ruuan äärellä”, Suzan kertoo.

Ruuanlaitto on pariskunnan yhteinen harrastus ja intohimo.

”Teen egyptiläistä ruokaa eurooppalaisten terveysoppien mukaan, mutta ehdoton suosikkiruokani on Ralfin valmistama kana Gothónin tapaan”, Suzan sanoo ja saa Ralfin räjähtämään nauruun.

Kana-annokseen liittyy selvästi sisäpiirin salaisuuksia, mutta mitä lempiherkku pitää sisällään?

”Kookosmaitoa, chiliä, sitruunaa, provence -yrttimausteita, jotka sopivat erinomaisesti kookosmaitoon sekä oliiveja, joita suomalaisessa keittiössä hyödynnetään todella vähän”, Ralf valottaa reseptinsä saloja.

”Teen egyptiläistä ruokaa eurooppalaisten terveysoppien mukaan.”

Kanan seuraksi Ralf tarjoilee espanjalaisia punaviinejä tai kuivia valkoviinejä.

”Ribera del Dueron ja Somontanon alueiden viinit ovat suosikkejani”, Espanjassa kymmenen vuotta asunut Ralf kertoo.

Hänen roseviinisuosikkinsa etenkin kevyeksi seurustelujuomaksi on ranskalainen Angelica Jolien ja Bratt Pittin viinitilan Miraval.

”Alkon valikoimissa on hyviä australialaisia ja eteläafrikkalaisia viinejä. Eteläafrikkalaisiin viineihin olen tutustunut myös viinitiloilla Kapkaupungissa”, Ralf sanoo. G

Kuka?

Ralf Gothóni, 71, syntynyt Raumalla. Soolopianisti, kamarimuusikko ja kapellimestari.

Suzan Saber-Gothóni, 33, syntynyt Kairossa. Alttoviulisti ja musiikin maisteri, työskentelee freelance-viulistina Saksassa.

Parasta Berliinissä: Kulttuuri kaikissa muodoissaan, kansainvälisyys sekä toisistaan eroavien arvojen hyväksyminen.

 

Jaarat pukeutuvat oman yrityksensä vaatteisiin myös vapaa-ajallaan.
Jaarat pukeutuvat oman yrityksensä vaatteisiin myös vapaa-ajallaan.
Heidi on oppinut, että suomalaisille kannattaa myydä värikkäitä tuotteita.
Heidi on oppinut, että suomalaisille kannattaa myydä värikkäitä tuotteita.
Heidi ja Juha hoitavat parisuhdettaan muun muassa yhteisillä pyörälenkeillä.
Heidi ja Juha hoitavat parisuhdettaan muun muassa yhteisillä pyörälenkeillä.
Heidi ja Juha käyvät usein ostoksilla Oulun kauppahallissa. Kala- liike Haanpäässä heitä palvelee Tero Kivimäki.
Heidi ja Juha käyvät usein ostoksilla Oulun kauppahallissa. Kala- liike Haanpäässä heitä palvelee Tero Kivimäki.

 Heidi ja Juha Jaara ovat kasvattaneet Balmuir-yrityksestään kansainvälisen menestystarinan. Kuninkaallisten ja maailmantähtien luottosisustajat rakastavat mökkeilyä ja pitävät yhtiökokouksensa usein saunan lauteilla.

”Balmuirista tulee yksi maailman tunnetuimmista lifestylebrändeistä”, julisti Juha Jaara illalliskutsuilla kerta toisensa jälkeen, kun yritys oli vasta alkutekijöissään.

Pöydän alla Balmuirin perustanut Heidi Jaara potki miehensä jalkoja

”Kotona aina vannotin, että et sitten sano niin seuraavalla kerralla. Ja aina Juha sanoi”, Heidi nauraa.

”Cheek kutsui meidät pari vuotta sitten kylään. Teimme hänelle muun muassa räätälintyönä nahkaesineitä ja kalusteita sekä lakanat nimikirjailuilla.”

Nyt, 10 vuotta myöhemmin, Balmuirin tuotteita käyttävät muun muassa George Clooney, Tina Turner, Paul Anka ja monet kotimaiset supertähdet, kuten Kimi  ja Minttu Räikkönen ja Cheek.

”Cheek eli Jare kutsui meidät pari vuotta sitten kylään. Teimme hänelle muun muassa räätälintyönä nahkaesineitä ja kalusteita sekä lakanat nimikirjailuilla. Sitten myös Elastinen halusi kotinsa sisustuksen meiltä. Pääsimme katsomaan Cheekin ja Elan keikkaa lavalta, se oli mahtavaa”, pariskunta kertoo.

Monet Balmuirin asiakassuhteista syntyvät samalla tavalla. Heidi ja Juha ystävystyvät asiakkaidensa kanssa ja järjestävät puolin ja toisin erilaisia elämyksiä

”Työn kautta olemme saaneet elämäämme valtavasti upeita ihmisiä. Uskomme, että valttikorttimme on aitous”, pariskunta pohtii.

Ensin maailmalle

Suomalaisyritykset lähtevät yleensä liikkeelle kotimaan markkinoilta ja laajentavat hiljalleen ulkomaille, mutta Balmuir toimi alusta asti päinvastoin.

”Ensimmäiset asiakkaamme olivat Saksasta ja Ruotsista. Juha opetti minut puhumaan alusta alkaen me-muodossa, vaikka olin yrityksessä yksin. Olemme aina pyrkineet siihen, että brändi vaikuttaisi todellista isommalta”, Heidi kertoo.

”Saudi-Arabian prinsessa puolestaan tilasi vastikään koko muotikatalogin kaikki tuotteet jokaisessa värissä ja koossa, ja kaikki kahtena kappaleena.”

Ulkomaan markkinoille tähtääminen oli Heidille itsestäänselvää, sillä hän oli tehnyt kansainvälisen uran Nokialla. Myös Juhalla oli vahva kokemus ulkomaankaupasta.

”Enemmän opettelua on ollut kotimaan markkinoissa. Suomessa menee esimerkiksi enemmän värejä kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskaan tilataan pelkkää harmaata ja mustaa, Ruotsiin taas ylellistä beigeä. Lisäksi mallistoissa pitää olla aina jokin yllättävä väri, koska juuri siitä voi tulla hitti Japanissa tai Koreassa.”

Etenkin brändin lohen- ja poronnahkaiset tuotteet ovat hitti Aasiassa ja Lähi-idässä.

”Qatarin hallitsijaperhe halusi kashmir-viltin poronmokkareunuksilla. Saudi-Arabian prinsessa puolestaan tilasi vastikään koko muotikatalogin kaikki tuotteet jokaisessa värissä ja koossa, ja kaikki kahtena kappaleena, puolet Riadiin ja puolet Pariisiin toimitettuina.”

Mökkeilyä ja suurkaupunkeja

Jaarat asuvat Kempeleessä luonnon keskellä ja rakastavat mökkeilyä. Juha opettaa lapsia virvelöimään ja golfaamaan sillä välin, kun Heidi paistaa pihalla lättyjä. Välillä koko perhe tekee veneretkiä Oulujärven poikki Ärjänsaareen.

Toisaalta perheen arkeen kuuluvat yhtä lailla työmatkat suurkaupunkien kansainvälisille messuille, jonne myös lapset tulevat usein mukaan.

”Viimeksi Tokiossa ollessamme majoituimme keskustahotellissa ja kuuntelin, mitä ihmettä lapset puuhaavat kylpyhuoneessa. Siellä he istuivat lattialla ja leikkivät makkaranpaistoa Ärjänsaaressa – keskellä Tokion vilskettä”, Heidi nauraa.

”Olemme sopineet, että arki- ja raha-asioista meillä ei riidellä.”

Arkisin Heidi vie Viivin kahdeksaksi kouluun ja istuu itse usein jo 8.55 lähtevällä lennolla Helsinkiin. Juha puolestaan huolehtii Väinön päiväkotiin ja jatkaa siitä asiakastapaamisiin. Kaksi luottolastenhoitajaa auttaa arjessa, ja usein he myös matkustavat perheen mukana.

”Ostamme paljon palveluita, esimerkiksi siivooja meillä käy joka viikko. Olemme sopineet, että arki- ja raha-asioista meillä ei riidellä.”

Kiireistä arkea helpottaa myös se, ettei kotiin tai mökille ole hankittu televisiota.

 

Palavereita saunassa

Heidi ja Juha ovat yhdessä lähes 24 tuntia vuorokaudessa, mutta parisuhdetta se ei ole haitannut.

”Mehän olemme nytkin ihan rakastuneita!”

Kesken työpäivän pariskunta saattaa toisinaan lähteä metsään pyöräilemään tai pitää hallituksen kokouksen saunan lauteilla. Jatkossa tavoitteena olisi, että perjantai voisi olla kotipäivä.

”Pyhittäisimme parisuhdeaikaa ja hoitaisimme työasioita yhdessä kotona. Sen olemme kuitenkin sopineet, että nukkumaan mennessä ei enää saa puhua työstä”, he kertovat.

Heidi kuvailee Juhaa ”puuksi, jota vasten nojata”. Itse Juha sanoo olevansa jäärä, jonka päätä on vaikea kääntää. Nykyään hän osaa myös tunnistaa, milloin Heidi tarvitsee omaa tilaa.

Pariskunta saattaa pitää hallituksen kokouksen saunan lauteilla.

”Ymmärsin muutama vuosi sitten olevani erityisherkkä, se oli mullistava havainto. Ylilataudun helposti ja luen ihmisiä ja tunnelmia todella hyvin”, Heidi selittää.

Erilaisista luonteista huolimatta pariskuntaa yhdistää samanlainen, ronski huumorintaju.

”Sanon aina Juhalle ennen haastatteluja, että et sitten lauo niitä vitsejäsi. Joskus lehtiin on päätynyt sellaisia heittoja, jotka eivät ehkä kirjoitettuina ole olleet niin hauskoja”, Heidi kertoo.

Jatkuvasti matkoilla

Heidi ja Juha ovat molemmat tottuneet matkustamaan niin työn puolesta kuin vapaa-ajallakin. Naimisiin pari meni Mauritiuksella.

”Tarvitsimme paikalle todistajia ja muistin, että olin pelannut Australiassa golfia mauritiuslaisen miehen kanssa. Pitkän etsinnän jälkeen löysimme miehen, joka otti mukaan muutaman kaverinsa. Niin saimme todistajat kasaan”, Juha muistelee.

Joka kesäkuussa perhe viettää kolme viikkoa Italian San Remossa.

Vaikka matkoja kertyy paljon työnkin puolesta, viettää perhe myös lomat mielellään ulkomailla. Silloin kohteet valitaan lasten ehdoilla.

”Viime vuosina olemme käyneet Dubaissa, se on lasten kanssa mukavan helppo kohde.”

Joka kesäkuussa perhe viettää kolme viikkoa Italian San Remossa. Lomailun ohessa vanhemmat hoitavat myös muutamia asiakastapaamisia ja vierailevat Italian alihankkijoilla. Myös lapset tulevat mielellään mukaan.

”On kiva, että he näkevät, mitä yrityksen pyörittäminen käytännössä on. Viimeksi yksi alihankkija tuli tosin sanomaan, että voisivatko lapset hyppiä vähän vähemmän noissa huivisäkeissä”, Heidi nauraa.

Ovatko teidänkin muutosyrityksenne aivan liian kunnianhimoisia ja melodramaattisia?

Jos innostun kuntoilusta, hankin kertarysäyksellä kuntosalijäsenyyden ja ilmoittaudun samalta istumalta kahvakuulaan, lempeään venyttelyyn ja hassunhauskaan latinojumppaan. Ostan kotiin kahvakuulan, jumppanauhan, jumppakepin, käsipainot ja uudet inspiroivat urheiluvaatteet. Sitten käyn kahdesti latinojumpan takarivissä ahdistumassa ja venyttelen illalla kerran.

Ostan kotiin kahvakuulan, jumppanauhan, jumppakepin, käsipainot ja uudet inspiroivat urheiluvaatteet.

Ensipyrähdyksen jälkeen unohdan koko asian. Tovin kuluttua mies kysäisee nurkassa pölyttyvästä kahvakuulasta, ja työnnän sen vaivihkaa kaapin perille.

Olen myös ostanut terveysinnossani kaappini täyteen spirulinaa, pakurirouhetta, kauraleseitä, chia-siemeniä, merilevää, vehnäorasjauhetta, mulperimarjoja, raakakaakaota ja erilaisia salaatteja. Maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina teen epäilyttävän värisen smoothien, kunnes perjantaina palaan kahviin ja croissanttiin.

Jatkossa minun on huijattava itseäni ovelammin. Tästä lähtien en tee yhtikäs mitään, kunhan vähän vain vilkaisen. Kun menen lähikauppaan, kävelen ennen ostoksia lenkin korttelin ympäri ja ehkäpä ihan huomaamatta tekeekin mieli vähän jatkaa. Työmatkalla käyn ihan vain katsomassa, miltä se hotellin kuntosali näyttää, ja kenties sitten kuitenkin väännän pari kertaa hauista.

Ovelaa tammikuuta!