Työ musiikin parissa vie Ralf ja Suzan Gothónia ympäri maailmaa. Suurinta luksusta on yhteinen aika Berliinin kodissa ja kesällä Saimaan saaressa.

Saharasta puhaltava voimakas ja kuuma kevättuuli enteilee hiekkamyrskyä. Tuuli riepottele Kairon oopperatalon pihakahvilan aurinkovarjoja. Ralf ja Suzan Gothóni syövät lounasta ja keskustelevat päivän kuulumisista ja puhkeavat välillä nauruun. Kesällä 2013 avioitunut pariskunta näyttää edelleen vastarakastuneilta.

Professori, pianisti ja kapellimestari Ralf Gothóni on jälleen opettamassa nuoria lahjakkaita egyptiläismuusikoita suomalais-egyptiläisen musiikkisillan mestarikurssilla. Kymmenen vuotta sitten kurssilla oli opiskelijana myös alttoviulisti Suzan Saber. Myöhemmin he kohtasivat Saksassa, jonne Suzan päätyi opiskelemaan viisumiongelmien vuoksi Yhdysvaltojen sijaan. Lämmin ystävyyssuhde syttyi rakkaudeksi, ja Ralf kosi Suzania.

”Minun iässäni ei voi enää yhtään aikailla, oli kiire”, Ralf, 71, sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Meitä yhdistää musiikin lisäksi sielujen yhteys.”

Kosinta ei yllättänyt Suzania, joka vastasi epäröimättä myöntävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olin asiaa miettinyt lähinnä alitajuisesti, mutta en pitänyt sitä mahdollisena”, 33-vuotias Suzan toteaa.

”Meitä yhdistää musiikin lisäksi sielujen yhteys. Ikäero ei ole meille ongelma, vaikka se joskus ulkopuolisia ihmetyttääkin”, he sanovat.

Kairoon pariskunta on saapunut Etelä-Koreasta, jossa Ralf konsertoi Soulissa. Tiedossa on muutama vapaapäivä.

Lounge ei korvaa kotia

Egyptin talvikodissaan Gothónit ehtivät viettää aikaa vain kerran tai pari vuodessa. Suzan, jonka vanhemmat asuvat Kairossa, käy kodissa hiukan useammin.

”Matkustamme yhdessä aina, kun se on mahdollista”, Ralf sanoo.

Matkapäiviä kertyy niin paljon, ettei niitä lasketa. Matkalla olo on arjen rutiinia, johon pysähdykset kotona tuovat kaivattua vaihtelua. Suurin osa matkoista on Ralfin opetus- ja konsertointimatkoja eri maanosiin. Joskus pariskunta konsertoi yhdessä. Musiikin maisteriksi Saksan Karlsruhen musiikkikorkeakoulusta valmistunut Suzan tekee sijaisuuksia Saksassa eri orkestereissa.

”Ensimmäiset matkat 60-luvulla olivat mielenkiintoisia kun kaikki oli uutta, museot ja ravintolat kiinnostivat. Nyt matkustamiseen liittyy lähinnä huoli matkalaukun hukkumisesta. Hyväkään lounge ei ole korvaus hyvästä elämästä”, Ralf sanoo.

Matkapäiviä kertyy niin paljon, ettei niitä lasketa.

Hotellin valinnassa sijainti on usein ratkaisevin tekijä. Mieleenpainuvimpia hotellielämyksiä on kertynyt muun muassa Kairon Four Seasons -hotellista, New Yorkin Waldorf Astoriasta , Pariisin Intercontinentalista ja Tokion New Otani -hotellista.

”Myös pienet perhehotellit, joiden omistajien kanssa tulee tutuksi, ovat mukavia majapaikkoja. New Yorkissa Keskuspuiston laidalla olevissa hotelleissa taas on viehättävää ränsistynyttä charmia”, Ralf kertoo.

Pitkiä lentomatkoja hän hyödyntää sähköpostien kirjoittamiseen ja matkoilla liikenevää vapaa-aikaa myös kirjojen kirjoittamiseen.

Kansainvälinen perhe

”Parasta elämässä on ehdottomasti yhteinen aika, keskustelut ja kävelylenkit. Näistä voimme nauttia myös maailmalla, mutta tietenkin ihaninta yhteinen aika on Egyptin, Saksan ja Suomen kodeissa”, Suzan sanoo.

Keskustelunaiheina on musiikin lisäksi erityisesti maailmapolitiikka ja uskonnot. Erilaiset taustat tuovat keskusteluun lisää ulottuvuuksia.

”Keskustelumme ovat kuin tutkimusmatkoja maailmaan. Olemme löytäneet paljon yhteistä esimerkiksi kristinuskon ja islamin historiasta sekä länsimaisen ja arabimaailman kulttuurihistoriasta”, Suzan sanoo.

”Laaja-alainen ystäväpiiri auttaa löytämään itsestäänkin aina jotain uutta.”

Gothónien suurperheen kohtaamisissa on läsnä monta eri kulttuuria.

”Olemme todella kansainvälinen perhe, poikani Markin sellistivaimo on japanilainen ja toisen poikani Mariksen säveltäjävaimo on kotoisin Etelä-Koreasta. Laaja-alainen ystäväpiiri auttaa löytämään itsestäänkin aina jotain uutta”, Ralf sanoo.

Kalastusta Saimaalla

Berliinin-kodissaan Ralf ja Suzan ehtivät olla vain kolme tai neljä kuukautta vuodessa. Kesät on pyhitetty lomailulle Saimaan saaressa sijaitsevalla kesämökillä, jossa pyrkimys on olla joka kesä puolisentoista kuukautta.

”Kerran olin Saimaalla kolme kuukautta, ja sen jälkeen jouduin kysymään itseltäni, miksi lähden enää mihinkään. Yleensä menee noin viikko siihen, että aivot virittyvät toiselle taajuudelle. Rauhallisen ympäristön arvon oppii ymmärtämään vasta maailman metelissä”, Ralf pohtii.

”Aluksi en voinut edes uskoa, että voi syödä itse pyydystettyä kalaa ja marjoja metsästä pesemättä.”

Kairon miljoonakaupungissa kasvanut Suzan rakastui Saimaan mökkiin ja luontoon välittömästi.

”Suomen luonto on paratiisimaisen kaunista. Aluksi en voinut edes uskoa, että voi syödä itse pyydystettyä kalaa ja marjoja metsästä pesemättä”, Suzan kertoo.

Kesäaika Saimaalla on omistettu akkujen lataamiselle, mutta sähköpostin päivittäisestä seuraamisesta Ralf ei irrottaudu lomallakaan.

”Puhdasvetinen Saimaa on aina elämys. Heinäveden reitti moottoriveneellä on uskomattoman kaunis, ja joskus käymme myös Lappeenrannassa veneellä. Saimaalla on paljon rauhallisia alueita, joissa ei ole mökkejä”, Ralf kertoo.

Kanaa Gothónin tapaan

Ralf ja Suzan Gothóni pitävät erityisesti aasialaisesta ruuasta. Kotikaupungissa Berliinissä heidän suosikkiravintoloitaan ovat vietnamilaista keittiötä edustava Chao sekä vietnamilaista ja thairuokaa tarjoileva Saigon Kantstrassella. Myös Espanjan ruokakulttuuri viehättää.

”Madridin plazojen arkkitehtuuri ja ravintolat ovat fantastisia, ilmapiiri on elävä ja ihmiset hauskoja”, Gothónit sanovat.

Etelä-Korean Soulissa pariskunta viihtyi hyvin etenkin ruokanautintojen vuoksi.

”Etelä-Koreassa ihmiset rakastavat ruokaa kuten me, siellä istutaan tunteja ruuan äärellä”, Suzan kertoo.

Ruuanlaitto on pariskunnan yhteinen harrastus ja intohimo.

”Teen egyptiläistä ruokaa eurooppalaisten terveysoppien mukaan, mutta ehdoton suosikkiruokani on Ralfin valmistama kana Gothónin tapaan”, Suzan sanoo ja saa Ralfin räjähtämään nauruun.

Kana-annokseen liittyy selvästi sisäpiirin salaisuuksia, mutta mitä lempiherkku pitää sisällään?

”Kookosmaitoa, chiliä, sitruunaa, provence -yrttimausteita, jotka sopivat erinomaisesti kookosmaitoon sekä oliiveja, joita suomalaisessa keittiössä hyödynnetään todella vähän”, Ralf valottaa reseptinsä saloja.

”Teen egyptiläistä ruokaa eurooppalaisten terveysoppien mukaan.”

Kanan seuraksi Ralf tarjoilee espanjalaisia punaviinejä tai kuivia valkoviinejä.

”Ribera del Dueron ja Somontanon alueiden viinit ovat suosikkejani”, Espanjassa kymmenen vuotta asunut Ralf kertoo.

Hänen roseviinisuosikkinsa etenkin kevyeksi seurustelujuomaksi on ranskalainen Angelica Jolien ja Bratt Pittin viinitilan Miraval.

”Alkon valikoimissa on hyviä australialaisia ja eteläafrikkalaisia viinejä. Eteläafrikkalaisiin viineihin olen tutustunut myös viinitiloilla Kapkaupungissa”, Ralf sanoo. G

Kuka?

Ralf Gothóni, 71, syntynyt Raumalla. Soolopianisti, kamarimuusikko ja kapellimestari.

Suzan Saber-Gothóni, 33, syntynyt Kairossa. Alttoviulisti ja musiikin maisteri, työskentelee freelance-viulistina Saksassa.

Parasta Berliinissä: Kulttuuri kaikissa muodoissaan, kansainvälisyys sekä toisistaan eroavien arvojen hyväksyminen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla