Kuva: <span class="photographer">Ellos</span>
Kuva: Ellos

Katso, missä ovat kalleimmat arvoasunnot ja missä huonekorkeus nostaa hintaa.

Helsingissä asuntojen neliöhintoja verrataan ahkerasti, mutta harvempi tulee esimerkiksi asuntokaupoilla tarkastelleeksi huoneiston tilavuutta neliöhintaan vaikuttavana tekijänä.

Helsingin hinnaltaan hulppeimmat neliöt sijaitsevat Kaartinkaupungissa, Kaivopuistossa ja Punavuoressa. Luottotietoyhtiö Bisnoden kaupunginosavertailun mukaan huonekorkeus ei näillä alueilla juuri hetkauta neliöhintaa. Kruunuhaassa ja Kamppi-Etu-Töölössä huonekorkeus on arvostettua, ja alueiden sijoitus nousee ”kuutiorankingissa” yhden pykälän pelkkään neliöhintaan verrattuna, kun taas Katajanokan sijoitus vastaavasti laskee yhden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kartan vihreillä alueilla huonekorkeus nostaa asunnon hintaa. Punaisilla se laskee ja muilla alueilla sillä ei ole vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huonekorkeutta on perinteisesti pidetty vanhempien arvoasuntojen hyveenä, mutta toisaalta myös uudisrakentamisen trendinä. Tämä näkyy osittain myös Bisnoden kaupunginosavertailussa. Huonekorkeus vaikuttaa positiivisesti muun muassa kehittyvien asuinalueiden, kuten Hermannin ja Etelä-Vuosaaren sijoittumiseen listauksessa.

– Suomessa on totuttu tuijottamaan tiukasti neliöhintaa, vaikka se ei kuitenkaan kerro asunnon arvosta koko totuutta, Bisnoden toimitusjohtaja Juha Airaksinen muistuttaa.

Vertailu:

Näissä postinumeroissa huonekorkeus vaikuttaa vertailussa positiivisesti


Suurimmat nousijat:
00580, Hermanni, nousu 6 sijaa
00980, Etelä-Vuosaari, nousu 6 sijaa
00700, Malmi, nousu 6 sijaa
00380, Pitäjänmäki, nousu 4 sijaa
00790, Viikki, nousu 4 sijaa

ja näissä negatiivisesti


Suurimmat laskijat:
00630, Oulunkylä, lasku 7 sijaa
00370, Pitäjänmäki, lasku 5 sijaa
00910, Puotila, lasku 5 sijaa
00320, Etelä-Haaga, lasku 4 sijaa

Näin vertailu tehtiin: kaupunginosien neliöhintavertailuun otettiin mukaan asuntojen tilavuus (huonekorkeus) laskemalla postinumeroille kerrostalojen keskimääräiset huonekorkeudet, hakemalla Tilastokeskuksesta postinumeroiden vuoden 2014 keskimääräiset neliöhinnat ja kertomalla ne huonekorkeudella. Näin saatiin alueen kuutiohinta, jota voitiin verrata neliöhinnan kanssa.

Lue myös:

Täydellinen sisustuslehtikoti - vai onko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla