Vintagemekko on verkkokauppa L.O.O.M:ista. Kuva: <span class="photographer">Team Pulp Factory, No Vogue Without Wine -tapahtuma.</span>
Vintagemekko on verkkokauppa L.O.O.M:ista. Kuva: Team Pulp Factory, No Vogue Without Wine -tapahtuma.

Second hand -liikkeiden kysyntä sen kuin kasvaa. Vanhojen suosikkipaikkojen lisäksi alalla on monta uutta tulokasta. Tutustu ainakin näihin.

L.O.O.M

L.O.O.M. on käytettyjen vaatteiden ja asusteiden verkkokauppa, jonka toiminta alkoi nykyisessä muodossaan vuosi sitten.

– Perustin ensimmäisen vintageyritykseni vuonna 2012, kun asuin vielä Lontoossa. Jo silloin alkoi näkyä vahvasti muutos kivijalkaliikkeistä nettiin. Kiireisillä uraihmisillä ei ole aikaa kiertää kauppoja, vaan ostokset halutaan hoitaa kotisohvalta käsin. L.O.O.M. syntyi siksi, että etten enää löytänyt itselleni ostettavaa vintagenettikaupoista, yrittäjä Laura Ohtonheimo kertoo.

Laura hankkii ja kuratoi itse kaikki verkkokaupassa myytävät tuotteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen löytänyt upeita tuotteita aina Ivalosta Kuhmoon ja Helsinkiin saakka. Käyn myös usein Briteissä ystävieni luona, ja monet löydöt ovat niiltä reissuilta. Mieheni kutsuukin minua kierrätetyn muodin löytöretkeilijäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

loomstore.net

Another basement

Another basementin showroom toimii Helsingissä, mutta suurin osa liikkeen myynnistä tapahtuu verkkokaupassa. Yritys onkin onnistunut keräämään parissa vuodessa maailmanlaajuisen asiakaskunnan – liikkeen vaatteita on nähty esimerkiksi laulaja Jorja Smithin yllä. Another basementin tarkoin kuratoitu valikoima koostuu 1990- ja 2000-lukujen tyylistä.

– Se on henkilökohtainen suosikkiaikakauteni, ja myös merkkituotteiden laatu oli tuolloin parempi kuin nykyään. Suosituimpia tuotteitamme ovat esimerkiksi Diorin saddle-laukut, Louis Vuittonin Takashi Murakami -laukut sekä Jean Paul Gaultierin mesh-paidat ja monogram-asut, kertoo liikkeen perustaja Rawan Majeed.

anotherbasement.com

Chanelin laukku Another basementin valikoimista.

Emmy

Vuonna 2015 perustettu verkkokauppa Emmy mainostaa olevansa Suomen suurin merkkivaatteiden ja -asusteiden markkinapaikka. Noin 80 000 tuotteen valikoimaan hyväksytään vain tietyt brändit, joten kiellettyjen merkkien lista kannattaa tarkistaa etukäteen netistä. Erityisen hyvin kaupaksi käyvät pohjoismaisten brändien, kuten Marimekon, Filippa K:n, Andiatan ja Tiger of Swedenin tuotteet.

Myyjälle palvelu on tehty hyvin vaivattomaksi, mikä toki näkyy hieman myös saatavan myyntivoiton suuruudessa. Emmy hoitaa tuotteiden valokuvaamisen ja hinnoittelun, ja myytävät tuotteet voi joko postittaa tai viedä myyntilaatikoihin, joita löytyy lähes kaikkialta Suomesta, esimerkiksi Stockmann-tavaratalojen yhteydestä.

store.emmy.fi

More

Pluskokoiseen muotiin keskittynyt More on kaivattu lisä Helsingin second hand -tarjontaan. Vastikään toukokuussa auenneesta liikkeestä löytyy vaatteita kokohaarukassa 42–56. Lisäksi valikoimissa on kenkiä ja huiveja.

– Tiedän, että moni pluskokoinen ostaisi mielellään kierrätettyä, jos isoja vaatteita löytyisi helpommin. Vastuullisuuden lisäksi second hand -vaatteiden etu on uusien, ainutlaatuisten tyylien löytäminen, ja sitä iloa haluamme Moressa jakaa, perustaja Lotta Harsi sanoo.

Helsinginkatu 16, Helsinki.

morethansecondhand.fi

Maanantaimarket

Turussa viime vuonna auennut Maanantaimarket on uudistanut tilojaan kuluneen kevään aikana, ja avaa kesäkuussa entistä ehompana.

Itsepalvelukirpputorin ohessa toimii myös pieni kahvila, ja lisäksi valikoimissa on paperituotteita sekä turkulaisen Maanantaimallin koruja. Myymälä on vihjannut uudistaneensa tilojen lisäksi myös konseptiaan ja brändiään.

Kristiinankatu 6, Turku.

maanantaimarket.fi

Second hand Ilona

Second hand & Cafe Ilona on uunituore lisäys Turun kirppiskentälle. Liike ehti vasta juhlia avajaisiaan maaliskuun alussa, kunnes joutuikin jo siirtämään myynnin Instagram-kanavalleen koronan takia. Kesäkuun alusta alkaen myymälä pääsee kuitenkin käynnistämään toimintansa uudelleen.

Myyjille on tarjolla vaihtoehtoja itsepalvelupöydistä all inclusive -paketteihin, joissa liike hoitaa kaiken myyjän puolesta. Viihtyisissä tiloissa toimii myös kahvila, josta saa esimerkiksi belgialaisia vohveleita.

Yliopistonkatu 15, Turku.

secondhandilona.fi

Lakerikengät Ilonan valikoimista.

Préporté

Helsinkiin on viime vuosina auennut tasaiseen tahtiin uusia second hand -liikkeitä ja itsepalvelukirpputoreja. Yksi näistä on Préporté, joka keskittyy merkkituotteisiin ja kauniiseen esillepanoon. Fredrikinkadulla sijaitsevasta myymälästä voi varata joko perinteisen myyntipisteen, josta huolehtiminen on myyjän omalla vastuulla, tai täyden palvelun paketin, jossa liike vastaa hinnoittelusta ja pöydän siistimisestä. Luksustuotteet, kuten designer-laukut ja -kengät, ovat esillä myös Préportén nettisivuilla. Valikoimaa kannattaa pitää silmällä, jos etsit esimerkiksi Chanelin käsilaukkua, Hermés-huvia tai huippusuunnittelijoiden korkokenkiä.

Fredrikinkatu 34, Helsinki.

preporte.fi

+ Muista myös nämä

Relove: Valtavan suosion saavuttanut kirpputori Helsingin Töölössä sekä Fredrikinkadulla. Myös verkkokauppa relove.fi.

Play it again, Sam: Legendaarinen Helsingissä vuodesta 1987 toiminut vintagemyymälä, josta voi myös vuokrata juhlapukuja. Rauhankatu 2, Helsinki. www.playitagainsam.fi

Vintage Garden: Tarkoin valittuja vintage-koruja, -vaatteita ja -sisustusesineitä Tampereen Tammelassa. Ilmarinkatu 9, Tampere.

Gem: Suomalaispariskunna n perustama hakusivusto kokoaa yhteen netti-vintagen tarjonnan ympäri maailman osoitteessa gem.app.

Rekki: Verkossa toimiva osto- ja myynti-kanava, joka hyväksyy myyntiin vain ajankohtaisia ja laadukkaita vaatteita (ei pikamuotiketjujen tuotteita), osoitteessa rekki.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla