Äitini Leena oli kova antamaan elämänohjeita. Hän ei väsynyt toistamaan etenkään näitä kolmea: 1) Laita aina aamulla tukka heti herättyäsi. 2) Älä koskaan lähde kotoa ilman ripsiväriä. 3) Älä käytä huumeita, sillä esimerkiksi heroiiniin voi jäädä koukkuun jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Olen kuullut perheistä, joissa murrosikäinen tytär on lähetetty pesemään liiat meikit pois ennen kouluunlähtöä. No, meille tuli monta kertaa riitaa siitä, että äidin mielestä minulla oli liian vähän meikkiä. Muistan kerran kysyneeni häneltä, pitäisikö 15-vuotiaan tytön hänestä valita meikkaaminen vai aamupalan syöminen, jos kouluaamuna sattuu olemaan aikaan vain toiseen. ”Meikkaaminen”, äiti vastasi epäröimättä.

On myönnettävä, että en ole noudattanut äidin ohjeita aivan tinkimättä. Mutta joka kerta – eli aika usein – kun liikun ihmisten ilmoilla meikittä, mieleeni tulee kuva äidistä kääntyilemässä turhautuneena haudassaan. Siivotessa äiti istuu olallani. Hän korostaa, että imurointi on suoritettava tehokkaasti pitkin ja järjestelmällisin liikkein ja ettei kotiin saa kertyä viihtyisyyttä vähentäviä tavararöykkiöitä tai lehtipinoja. Minä imuroin kapinoivan teinin raivolla (olen 47) ja tuijottelen uhmakkaasti kotia koristavia röykkiöitä ja pinoja, kunnes muistan, että äiti tosiaan on haudan levossa. Minun sisäinen ääneni se siellä vain huutelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vapaa kirjoittaja Hanna Jensen on laatinut tähän lehteen jutun siitä, miten klassisen tyylikkäiden äitien pukeutumissäännöt näkyvät tytärten tyylissä. Hanna ja hänen haastateltavansa pohtivat ilmiötä ja sen psykologiaa lähes tutkijan tarkkuudella. Oli lohdullista huomata, että muutkin käyvät vielä aikuisina itsensä kanssa neuvotteluja siitä, missä määrin äidin ohjeet ovat noudattamisen arvoisia ja missä määrin kannattaa luoda oma, itsenäinen linja vaikkapa pukeutumiseen, meikkaamiseen tai siivoamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väliaikainen päätoimittajanpestini Gloriassa päättyy nyt, ja Saila-Mari Kohtala ottaa lehden johtaakseen elokuun alussa. Toivotan lukijoille lämmintä loppukesää ja kiitän siitä, että sain hetken elellä mukananne kiehtovassa Gloria-maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla