Kasper Strömman nauraa vakavasti designille.

Voiko designkirja olla oikeasti hauska?

encyclopaedia 032
Kasper Strömman opastaa kirjassaan, kuin tehdä itse "Aarikan lammas".

Kasper Strömman (s. 1974) on helsinkiläinen sarjakuvantekijä, kuvittaja ja suunnittelija, jonka blogia kasperstromman.tumblr.com/ lukevat kaikki, jotka haluavat kurkistaa yleisen designpulinan ja markkinointipuheiden taakse.

Yhtä hulvaton kuin blogi, on vastikään julkaistu The Kasper Stromman Illustrated Design Encyclopedia (Huuda Huuda). Tämä ”ensyklopedia” on omiaan ärsyttämään niitä, jotka ottavat kaikki muutkin asiat kuin designin vakavasti ja ilahduttamaan niitä, jotka näkevät kaikessa jotain huvittavaa.

Yleisen käsityksen mukaan tuotteesta pitää ilman muuta maksaa enemmän, jos sen markkinointiin liitetään sana design. Sehän ei vetele tämän kirjan mukaan. Strömman opastaa kuva kuvalta tekemään omia designversioita, koska design kuuluu kaikille. Aarikan lampaan, Harri Koskisen Block-lampun ja monia muita klassikoita voi tehdä yksinkertaisin ohjein ja hyvin huokeista aineksista. Rumaksi tulkittava oluttuoppi tai muu lasi muuttuu tuokiossa kadehdituksi aarteeksi, kun siihen lisää omatekoisen i-lasi-tarran. Tai ainakin melkein…

Kirjaan on koottu kaikenlaista tuttua ja myös huttua, jonka näkeminen pistää miettimään, millaista estetiikkaa tässä maassa harrastetaan – ja kai sitten kovasti arvostetaan. Kirja ei kerro, mitä voisimme tehdä toisin.

On vaikea sanoa, saako englanninkielisestä kirjasta enemmän irti ulkomaalainen vain suomalainen lukija, mutta ei kai se ole kovin tärkeää. Oikeastaan kirja vain näyttää ja kertoo kaikesta siitä, minkä jokainen näkee, mutta joka on niin helppo ohittaa olankohautuksella.

 

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
neljä neljä seitsemän yksi
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit