Islanti on korujen maa

Kaksi upeaa näyttelyä, kaksi huikeaa tapaa ammentaa karunkauniista luonnosta.

1
Guðbjörg Kristín Ingvarsdottirin näyttävissä koruissa on kiehtovia yksityiskohtia.

Hanasaaren kulttuurikeskuksessa avautuu 1. marraskuuta kaksi pienehköä mutta sitäkin hienompaa taidenäyttelyä.

Galleria Toven Vesi ja maa käsittää viiden islantilaisen ja viiden suomalaisen nykykorutaiteilijan tai -taiteilijaparin teoksia. Valokuvaaja Minna Kurjenluoman Moving Mountains -näyttelyssä on valokuvia, joiden lähtökohtana ovat olleet islantilaisen luonnon värit tai värittömyys. 

Suomalaisten korutaiteilijoiden suurimpia inspiraation lähteitä on luonto, ja sama pätee islantilaisiinkin. Taiteilijoita yhdistää myös korujen näkeminen laajasti, käyttöesineistä installaation tapaisiin kokonaisuuksiin.

Yksi kiinnostavimmista on Guðbjörg Kristín Ingvarsdottir, joka käyttää raaka-aineenaan hopealevyjä. Hänelle on tärkeää käsityötaito ja erilaisten menetelmien hallinta. Näyttelyn kuraattori, lehtori Päivi Ruutiainen kertoo näyttelyluettelossa, että hänen korujensa muodot ovat usein monimutkaisia ja korut on rakennettu hienoista yksityiskohdista ja pienemmistä osista yhdistelemällä.

Muutamien tekijöiden materiaalit ovat peräisin suoraan villistä luonnosta: Anu Peippo ja Hildur Yr Jonsdottir ovat käyttäneet simpukankuoria, ja Hafsteinn Juliussonin koruissa kasvava sammal on melkein enemmän luontoa kuin luonto voi olla. Helga Mogensen on käyttänyt kalannahkaa, ja Hildur Yrin teoksissa on muistumia kalastuksesta.


Hafsteinn Juliussonin sammalsormus kuuluu hänen Growing Jewelry -kokoelmaansa. Päivi Ruutiainen viehättävää korua minipuutarhaksi. Se kulkee mukana sormessa tai kaulassa, ja sitä on kasteltava ja hoidettava säännöllisesti.Oheisessa valokuvassa Minna Kurjenluoma on kuvannut väriympyräksi asettelemiaan erivärisiä laavakiviä.

Hänen näyttelynsä teokset ovat valmistuneet Vogarissa, Hla∂anin taiteilijaresidenssissä viime kesänä.  Kurjenluoma on astunut ulos perinteisen maisemavalokuvauksen traditiosta ja rakentaa kuvan maisemasta vähäeleisillä symboleilla.
 
Näyttelyt ovat avoinna 20.12. saakka, ja ne ovat osa WDC Helsinki 2012 –ohjelmaa. Hanasaarenranta 5 Lisätietoja www.hanaholmen.fi 

Lähde: Vesi ja maa –näyttelyn näyttelyluettelo.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
seitsemän kahdeksan neljä yksi
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit