Kohti muovitonta maailmaa

Samuli Naamangan kalustesuunnittelua ohjaa halu löytää uudenlaisia materiaaleja. Ekologisuus ei ole hänelle vain iskusana.

gk2012 06vieras
"Tavoitteeni oli viilupuristeinen tuoli, joka olisi mahdollisimman kevyt, ja kevyt Sateesta tulikin", Samuli Naamanka kertoo uudesta Sade-tuolistaan.

Mitä? Kävit Milanossa etkä vieraillut Triennalen puistossa!

Sisustusarkkitehti Samuli Naamanka, 43, ei vain kuulosta, vaan myös näyttää tuohtuneelta. Hän on juuri kuullut, etten käynyt tutustumassa paikan päällä Sami Rintalan ja Dagur Eggertsonin suunnittelemaan paviljonkiin. Nyttemmin puretun rakennuksen seinät olivat Naamangan kehittämää graafista, kuvioitavissa olevaa betonia, ja sisällä Take Nord Shape -näyttelyssä esiteltiin hänen muotoon puristetusta vanerista tehty Sade-tuolinsa.

Kiusallinen hetki purkautuu heti, kun kehun uutuusistuimen taipuisia, kauniisti kaartuvia muotoja. Naamanka on suunnitellut paljon kalusteita julkitiloihin, mutta monet niistä, kuten Clash, ovat päätyneet myös koteihin. Sateelle saattaa sattua samoin.

– Tavoitteeni oli viilupuristeinen tuoli, joka olisi mahdollisimman kevyt, ja kevyt Sateesta tulikin. Se painaa vain kaksi kiloa, hän sanoo ja hymyilee.

Sade kuuluu viime vuonna perustetun huonekaluyrityksen Arktiksen valikoimaan, ja se sulautuu hyvin Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan näyttelytilaan. Esillä on samanhenkisiä, taivutetusta puusta, kokopuusta tai niin ikään puristetusta vanerista valmistettuja kalusteita muun muassa Kari Asikaiselta ja Timo Saarniolta.

Paviljongissa olisi päässyt kokeilemaan myös Naamangan Tomoto-säilytysastioita (Tomoto on japania ja tarkoittaa ”ystävän kanssa”). Plastex on tuottanut astiat sataprosenttisesti biohajoavasta komposiitista, jonka raaka-aineita ei paljasteta.

– Tomotot olisivat jo päässeet Japanin markkinoille, jos olisin tyytynyt siihen, että ne eivät kestä konepesua. Nyt ne kestävät, ja markkinointi voi alkaa.

Naamangan suunnittelua ohjaa halu löytää uudenlaisia materiaaleja ja käyttöominaisuuksia. Ekologisuus ei ole hänelle vain iskusana, vaan todellinen pyrkimys.

– Muovittomaan maailmaan en usko, mutta uskon vaihtoehtoihin. On sitkeästi haettava kestäviä ratkaisuja, vaikka tuotetta ei olisikaan tarkoitettu ikuiseksi.

Materiaalien kehittäminen kulkee käsi kädessä uuden kalusteen tai esineen suunnittelun kanssa. Naamangalle materiaali on oikeastaan vasta esituote, jonka perusteella ei vielä ole varmaa, tuleeko siitä varsinaista tuotetta. Hän ei halua luoda ”fashion designia”, joka vain hämää ja kohahduttaa.

 

Samuli Naamangan nettisivut löydät täältä

Kuvia Tomoto-astioista löydät täältä.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
kuusi kolme kaksi kahdeksan
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit