Mitä jos maalaisit keittiön seinän rohkeasti vaikka mintunvihreäksi ja tuolit eri väreillä?

Onko sinulla joskus huono päivä? Oletko pahalla tuulella tai väsynyt juuri nyt? Katso helpot ja edulliset ratkaisut, joilla voit kohentaa oloasi heti ja pysyvästi.

Kohentamalla kotiasi voit parantaa myös omaa oloasi. Moniin ulkopuolelta tuleviin ikävyyksiin et voi useinkaan vaikuttaa, mutta elinympäristöösi eli kotiisi voit. Näillä seitsemällä yksinkertaisella kodin muutoksella saat paitsi kotisi entistä viihtyisämmäksi, myös itsellesi onnellisemman olon:

1. Raivaa lisää tilaa

Helppo (ja halpa) tapa piristää mieltä on siivota koti kaikesta turhasta tavarasta. Tämä todellakin toimii! Raivaa kotiin lisää tilaa myymällä tai lajoittamalla kaikki ylimääräinen tavara pois: käyttämättömät jakut vaatekaapista ja vohvelirauta keittiökaapista. Kun pääset roinasta eroon, stressitasosi laskee. Tämän neuvon olet varmasti kuullut monta kertaa, mutta mitäpä jos ihan oikeasti aloittasit nyt? Katso täältä miten saat vaatekaapin kaaoksen kuriin.

2. Järjestä yksi huone uudestaan

Tämäkin on helppo ja täysin ilmainen tapa sisustaa kotia. Kun järjestät vaikkapa olohuoneen huonekalut uudella tavalla, tuntuu kuin saisit uuden alun kotiisi (ja elämääsi). Huom! Ennen kuin aloitat, hahmottele suunnitelmasi pohjapiirrokseen ja sitten vain hommiin! 

3. Maalaa tehosteseinä

Kun maalaat huoneesta yhden seinän, tuntuu kuin olisit tehnyt remontin, mutta huomattavasti edullisemmin ja vähemmälllä vaivalla kuin koko kodin seinien maalauksen. Valitse tehosteseinään väri, joka luo sinulle positiivisen fiiliksen, jolloin seinää katselemalla saat ihailla paitsi työsi tulosta, myös hyvän mielen tuovaa väriä. Katso, miten työnurkkaukseen tapetoitiin tehosteseinä ja samalla koko tila siivottiin. 

4. Vaihda vetimet

Piristä keittiötäsi vaihtamalla kaappien vetimet. Koko keittiön ilme muuttuu hetkessä ja omakin ilmeesi siinä samassa, kun pääset kokkaamaan "uudessa keittiössäsi". Voit laajentaa idean myös vaihtamalla ovien vetimet. Valitse omaa silmääsi miellyttävä malli!  Katso videolta, miten keittiön ilme muuttui, kun vetimet vaihdettiin. 

5. Korjaa yksi asia kodissasi

Jokaisen kodissa on kohtia, jotka pitäisi korjata tai muuttaa, mutta asia on vain jäänyt. Repsottaako jokin lattialista, onko yksi ohvenkahva huonosti kiinni, onko jokin lamppu palanut? Valitse näistä yksi, laita se kiireisimmälle to do -listallesi ja korjaa se heti. Usko tai älä, tunnet olosi samantien huojentuneemmaksi, kun homma on hoidettu. Mitä jos maalaisit keittiön välitilan ärsyttävät kaakelit rauhallisen valkoisiksi? Katso ohjeet täältä.

6. Päivitä yksi huonekalu

Päivittämisen ei tarvitse tarkoittaa uuden ostamista. Voit tehdä pienen muodonmuutoksen jollekin olemassa olevalle esineelle tai huonekalulle pienellä maalipurkilla tai vaikkapa kangaspalalla. Jos olohuoneen pikkupöytä on jo todella kulahtanut, maalaa se lempivärilläsi ja tee siitä olohuoneen keskipiste tai jos nojatuoli on jo liian kulahtanut, heitä sille kaunis kangas "uudeksi verhoiluksi". Katso idea, miten voit tuunata vanhan jakkaran ilman remonttivälineitä kuin uudeksi.

7. Siivoa kotisi

Vaikuttaa aika ilmeiseltä, vai mitä? No, usein se kaikista yksinkertaisin ratkaisu on paras. Tee kodissasi suursiivous: poista lika ja pöly ja turha tavara. Katso ammattijärjestäjän lista, mistä tietää, onko kotona liikaa tavaraa. Mitä vähemmän sinulla on roinaa ja pölyä, sitä paremmin voit! 

 

Jutun lähteenä on käytetty Brightnestin artikkelia.

Neliöitä, suorakaiteita, viivaa ja kolmiulotteisuutta. Modernin hirsitalon Markin ryhdikäs, vaalea keittiö ja hirsipuinen ruokatila lainaavat muotonsa geometrian tunnilta. Suuri saareke taas muistuttaa asukkaiden Amerikan-vuosista.

Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.
Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.

Honkarakenteen talo nousi Seinäjoen asuntomessualuelle lapsiperheen kodiksi. Päärakennuksessa on 170 neliötä ja saunarakennuksessa 25 neliötä. Talon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila ja sisustuksen sisustussuunnittelija Anna Tuohimaa.

Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.
Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin heinäkuun  numerossa 2016 julkaistusta jutusta Maisema kaupan päälle. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä:

Valkoinen on varma valinta, muttei niin simppeli kuin luulisi.

1. Toimii pienessä ja pimeässä

Valkoinen korostaa tilan muotoja upeasti valon ja varjojen avulla. Se on erityisen hyvä valinta, jos huone on pieni ja pimeä. Sen sijan uusissa kivitaloissa kokovalkoiset seinät saattavat luoda kylmän ilmeen.

Lapsiperheen kannattaa harkita kahdesti ennen kuin valitsee keit­tiöön valkoisen lattian (kokemusta on). Vaalea harmaa antaa valoisan vaikutelman, mutta on astetta helpompi siivottava.

2. Valkoinen on armoton

Valkoisen seinän tai lattian pohjatyöt pitää tehdä hyvin, ja pinnan on oltava sileä, jotta lopputulos kestää katseen.

Valkoisesta paistaa kaikki lika. Siksi maalityyppi valitaan maalattavan huonetilan mukaan. Esimerkiksi valkoinen eteisen seinä kannattaa maalata kovaa kulutusta kestävällä maalilla, jolloin seinä kestää reipastakin pesua. Makuuhuoneen puolestaan voi maalata tyylikkään rauhallisella täyshimmeällä maalilla.

3. Hädässä valitse Paperi

Jos maalaa valkoisella koko kodin, sävyn valinta on erityisen tärkeää­. Monilla maalivalmistajilla on sävyllisten valkoisten värikartat ja mallipaloja, joita voi ottaa kotiin. Sävy on parasta valita paikan päällä ja aina koemaalata seinään. Tutkaile sävyä eri vuorokauden aikoihin, sillä valon määrä vaikuttaa millaiselta väri tilassa näyttää.

Jos testiin ei ole mahdollisuutta, Tikkurilan Symphony-värikartan neutraali F497 Paperi on varma valinta. Sävy Pilvi Y481 taas on tämän hetken suosikkini.

4. Muista listat

Valmiit valkoiset listat ovat neutraalin lämpimän valkoisia. Jos valitset seinän sävyksi kylmän valkoisen, niin sävyero on liian pieni ja vaikuttaa virheeltä.

Pinnan kulman muutos antaa anteeksi hieman eri sävyiset valkoiset. Katto saatetaankin maalata sävyttämättömällä valkoisella, kun taas seiniin valitaan lähes poikkeuksetta sävyllinen valkoinen. Koska sävyt ovat eri pinnoilla, silmä ei näe eroa vahvana.

5. Yhdistä eri valkoisia harkiten

Kokonaan valkoisessa sisustuksessa materiaalien tekstuurit korostuvat. Erilaiset struktuurit tuovat yksiväriseen sisustukseen kerroksellisuutta, jolloin tilasta ei tule kylmä.

Ota huomioon myös esineiden ja huonekalujen tyyli sekä kontrasti. Modernin vitivalkoisen ruokapöydän voi hyvin yhdistää kuluneisiin luonnonvalkoisiin antiikkituoleihin, koska ne ovat eri henkisiä.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Artikkeli ilmestyi Maalarin valkoinen -nimellä Glorian Kodin heinäkuun 2016 numerossa.

Vielä pari vuotta sitten helsinkiläiskodin eteisessä oli metrikaupalla naulakkoa, jossa riippui rivissä kymmeniä kurahousuja ja sadetakkeja. Entisestä päiväkodista kehkeytyi vuoden mittaisen remontin myötä oikea koti. Helsingin ydinkeskustaan juurtunut perhe oli etsinyt itselleen pitkään uutta asuntoa, kun 230-neliöinen huoneisto tuli myyntiin heidän toivomaltaan alueelta, Punavuoresta.

1900-luvun alun talossa oli juuri sitä tunnelmaa, jota he olivat kaivanneet: reilusti huonekorkeutta, valoa tulvivat suuret ikkunat ja puhuttelevia yksityiskohtia. Alkuperäiset peiliovet ja parketit olivat paikoillaan, mutta oli selvää, että päiväkodin palauttaminen kodiksi vaati suurta remonttia ja ammattilaisten apua. Huoneisto oli perheelle liian suuri, mutta rakennusarkkitehti jakoi tilan kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Kun oman, 127-neliöisen kodin karkeimmat raamit oli saatu paikoilleen, urakka alkoi.

Kun pohjapiirros oli valmis, asukkaat palkkasivat rakennusarkkitehdin rinnalle tila-, materiaali- ja sisustussuunnittelijan, joka vastasi kodin pintamateriaalivalinnoista. Sebastian Sandelin tunsi pariskunnan tyylin jo entuudestaan, joten yhteistyö sujui saumattomasti. Suunnittelijan vaativin tehtävä oli saada asunnon uusi ja vanha parketti yhdistetyksi visuaalisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä
Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä

Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.
Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin kesäkuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta.
Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Vuonna 1936 valmistuneen ruotsalaisen tiilihuvilan työhuoneessa on suuri kangastehtaasta pelastettu kaappi. Oikeasti kaappeja on päällekkäin kaksi, joista ylempi on käännetty ylösalaisin. Kaappi on saanut kylkeensä tauluja ja kynttilälampetin. Osa laatikoista on otettu pois ja kolot toimivat hyllyinä

Sängynpääty on irrotettu vanhasta kustavilaisesta sängystä ja kiinnitetty suoraan seinään. Pääty on koristeltu marmorikuvioinnilla. Kattolamppu on vanha teollisuuslamppu, joka on saanut ylleen vanhan hameen. Lukulamput roikkuvat koukuista.

Olohuoneen sohva on löytö nettikirpputorilta ja verhoiltu rennosti vanhalla lakanalla. Sohvapöytänä on vanha ruokapöytä, josta katkaistiin jalat. Siihen on kiinnitetty pyörät, jotta huonekalua on helppo kuljettaa. Kolme peiliä tekevät huoneesta valoisamman ja avaramman.

Juttu on julkaistu nimellä Muuttolintujen pesä Glorian Kodin heinäkuun numerossa 2016. Kuvausjärjestelyt Gúa Hlífarsdóttir, teksti ja kuvat Minna Merce Schmidt. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.