Oman kodin myyminen on aina iso juttu. Ehosta koti kuvauskuntoon ja näyttöjä varten näillä ammattilaisen vinkeillä

Glorian Kodin sisustustoimittaja, sisustussuunnittelija Anna-Kaisan Melvaksen vinkit myytävän asunnon stailaukseen:

1. Siivoa, pese ja puunaa.

Koskaan ei voi olla liian siistiä, kun myyt ja esittelet asuntoasi. Taikasienet ja puhdistussavet toimivat monesti yhtä tehokkaasti kuin uusi maalipinta. Pese erityisen hyvin ovenkahvojen sekä valokatkaisimien ympäriltä, sillä ne likaantuvat eniten.

2. Raivaa ja roudaa.

Katsele asuntoasi ulkopuolisin silmin. Onko kalusteita liikaa? Pursuavatko tasot tavaraa? Tyhjät pinnat avartavat tilaa, ja etenkin keittiössä tasojen tyhjyys on hyväksi. Muutama yrttiruukku ja seinään nojaileva leikkuulauta riittävät. Laita vitamiinipurkit ja laskupinot kaapin kätköön asuntoesittelyn ajaksi.

Pieniin tiloihin sijoitetut möhkälemäiset antiikkikalusteet voivat kertoa sukusi tarinan, mutta ulkopuolisessa ne aiheuttavat helposti vain tunteen ahtaudesta. Joten jos varasto löytyy, kanna sinne kaikki, mikä ei tunnu löytävän kunnon tilaa ja paikkaa kodistasi.

3. Piilota ja poista.

Jos kodissasi pidetään vain yksityisnäyttöjä, voit huoletta tunkea vaatekaapit ja muut komerot täyteen ylimääräistä roipetta. Itse täytin muun muassa kuivauskaapin eteisen kengillä ja takeilla. Mikäli kyseessä on julkinen näyttö ja porukkaa tulee paikalle paljon, suosittelisin myös komeroiden siivoamista. Kun välittäjän silmä välttää, ihmisille tulee nimittäin kumma kiusaus kurkkia myös kaappeihin. Kun stailasin oman kotini myyntikuntoon, ajoin auton oven eteen ja latasin sen lattiasta kattoon kaikella ylimääräisellä romppeella, jonka nurkista löysin. Sitten vain auto kadulle parkkiin näytön ajaksi.

4. Panosta ensivaikutelmaan.

Ensivaikutelman asunnosta saa toki jo pihalla, mutta ensitunnelma mahdollisesta uudesta kodista syntyy tuoksun perusteella. Tarkkanenäisimmät kertovat haistavansa homeitiöt ja kosteusvauriot jo eteisessä, mutta muillakin tuoksuilla voi yrittää tehdä vaikutuksen ostajaehdokkaisiin. Tuoreen pullan tuoksu tuntuu ehkä hiukan liian ilmeiseltä - omat pullani onnistuin käräyttämään juuri ennen näyttöä. Suosittelen laadukkaita huonetuoksuja ja kynttilöitä. Raikkaat merelliset ja sitruksiset tuoksut harvemmin ärsyttävät ketään.

5.  Pyydä toinen mielipide.

Jos olet epävarma kotisi sisustuksesta ja tyynyjen sävystä, kutsu hyvällä maulla varustettu ystäväsi kylään ja anna hänen heittää ideat ilmaan. Mikäli sellaista ei tuttavapiiristä löydy, tilaa ammattilainen paikalle. Nykyisin asuntojen stailauksia tekevät myös sisustussuunnittelijat ja varta vasten siihen erikoistuneet ammattilaiset. Kiinteistövälittäjältäkin voi löytyä ideoita pikastailaukseen.

6. Tee pieniä ostoksia.

Jos edellämainitut ideat tuntuvat liian työläiltä, tässä kaksi pikaohjetta: Vaihda nuhruisimmat tekstiilit uusiin. Muutama sohvatyyny, valmisverho tai päiväpeitto ei asunnon myyntihinnassa tunnu missään, ja niistä voi olla iloa myös uudessa osoitteessa. Hae tuoreet kukat maljakkkoon, asettele hedelmiä kulhoihin ja sujauta ulkokukat ruukkuihin, niin koti näyttää viimeistellyltä ja viihtyisältä.

Neliöitä, suorakaiteita, viivaa ja kolmiulotteisuutta. Modernin hirsitalon Markin ryhdikäs, vaalea keittiö ja hirsipuinen ruokatila lainaavat muotonsa geometrian tunnilta. Suuri saareke taas muistuttaa asukkaiden Amerikan-vuosista.

Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.
Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.

Honkarakenteen talo nousi Seinäjoen asuntomessualuelle lapsiperheen kodiksi. Päärakennuksessa on 170 neliötä ja saunarakennuksessa 25 neliötä. Talon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila ja sisustuksen sisustussuunnittelija Anna Tuohimaa.

Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.
Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin heinäkuun  numerossa 2016 julkaistusta jutusta Maisema kaupan päälle. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä:

Valkoinen on varma valinta, muttei niin simppeli kuin luulisi.

1. Toimii pienessä ja pimeässä

Valkoinen korostaa tilan muotoja upeasti valon ja varjojen avulla. Se on erityisen hyvä valinta, jos huone on pieni ja pimeä. Sen sijan uusissa kivitaloissa kokovalkoiset seinät saattavat luoda kylmän ilmeen.

Lapsiperheen kannattaa harkita kahdesti ennen kuin valitsee keit­tiöön valkoisen lattian (kokemusta on). Vaalea harmaa antaa valoisan vaikutelman, mutta on astetta helpompi siivottava.

2. Valkoinen on armoton

Valkoisen seinän tai lattian pohjatyöt pitää tehdä hyvin, ja pinnan on oltava sileä, jotta lopputulos kestää katseen.

Valkoisesta paistaa kaikki lika. Siksi maalityyppi valitaan maalattavan huonetilan mukaan. Esimerkiksi valkoinen eteisen seinä kannattaa maalata kovaa kulutusta kestävällä maalilla, jolloin seinä kestää reipastakin pesua. Makuuhuoneen puolestaan voi maalata tyylikkään rauhallisella täyshimmeällä maalilla.

3. Hädässä valitse Paperi

Jos maalaa valkoisella koko kodin, sävyn valinta on erityisen tärkeää­. Monilla maalivalmistajilla on sävyllisten valkoisten värikartat ja mallipaloja, joita voi ottaa kotiin. Sävy on parasta valita paikan päällä ja aina koemaalata seinään. Tutkaile sävyä eri vuorokauden aikoihin, sillä valon määrä vaikuttaa millaiselta väri tilassa näyttää.

Jos testiin ei ole mahdollisuutta, Tikkurilan Symphony-värikartan neutraali F497 Paperi on varma valinta. Sävy Pilvi Y481 taas on tämän hetken suosikkini.

4. Muista listat

Valmiit valkoiset listat ovat neutraalin lämpimän valkoisia. Jos valitset seinän sävyksi kylmän valkoisen, niin sävyero on liian pieni ja vaikuttaa virheeltä.

Pinnan kulman muutos antaa anteeksi hieman eri sävyiset valkoiset. Katto saatetaankin maalata sävyttämättömällä valkoisella, kun taas seiniin valitaan lähes poikkeuksetta sävyllinen valkoinen. Koska sävyt ovat eri pinnoilla, silmä ei näe eroa vahvana.

5. Yhdistä eri valkoisia harkiten

Kokonaan valkoisessa sisustuksessa materiaalien tekstuurit korostuvat. Erilaiset struktuurit tuovat yksiväriseen sisustukseen kerroksellisuutta, jolloin tilasta ei tule kylmä.

Ota huomioon myös esineiden ja huonekalujen tyyli sekä kontrasti. Modernin vitivalkoisen ruokapöydän voi hyvin yhdistää kuluneisiin luonnonvalkoisiin antiikkituoleihin, koska ne ovat eri henkisiä.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Artikkeli ilmestyi Maalarin valkoinen -nimellä Glorian Kodin heinäkuun 2016 numerossa.

Vielä pari vuotta sitten helsinkiläiskodin eteisessä oli metrikaupalla naulakkoa, jossa riippui rivissä kymmeniä kurahousuja ja sadetakkeja. Entisestä päiväkodista kehkeytyi vuoden mittaisen remontin myötä oikea koti. Helsingin ydinkeskustaan juurtunut perhe oli etsinyt itselleen pitkään uutta asuntoa, kun 230-neliöinen huoneisto tuli myyntiin heidän toivomaltaan alueelta, Punavuoresta.

1900-luvun alun talossa oli juuri sitä tunnelmaa, jota he olivat kaivanneet: reilusti huonekorkeutta, valoa tulvivat suuret ikkunat ja puhuttelevia yksityiskohtia. Alkuperäiset peiliovet ja parketit olivat paikoillaan, mutta oli selvää, että päiväkodin palauttaminen kodiksi vaati suurta remonttia ja ammattilaisten apua. Huoneisto oli perheelle liian suuri, mutta rakennusarkkitehti jakoi tilan kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Kun oman, 127-neliöisen kodin karkeimmat raamit oli saatu paikoilleen, urakka alkoi.

Kun pohjapiirros oli valmis, asukkaat palkkasivat rakennusarkkitehdin rinnalle tila-, materiaali- ja sisustussuunnittelijan, joka vastasi kodin pintamateriaalivalinnoista. Sebastian Sandelin tunsi pariskunnan tyylin jo entuudestaan, joten yhteistyö sujui saumattomasti. Suunnittelijan vaativin tehtävä oli saada asunnon uusi ja vanha parketti yhdistetyksi visuaalisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä
Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä

Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.
Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin kesäkuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta.
Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Vuonna 1936 valmistuneen ruotsalaisen tiilihuvilan työhuoneessa on suuri kangastehtaasta pelastettu kaappi. Oikeasti kaappeja on päällekkäin kaksi, joista ylempi on käännetty ylösalaisin. Kaappi on saanut kylkeensä tauluja ja kynttilälampetin. Osa laatikoista on otettu pois ja kolot toimivat hyllyinä

Sängynpääty on irrotettu vanhasta kustavilaisesta sängystä ja kiinnitetty suoraan seinään. Pääty on koristeltu marmorikuvioinnilla. Kattolamppu on vanha teollisuuslamppu, joka on saanut ylleen vanhan hameen. Lukulamput roikkuvat koukuista.

Olohuoneen sohva on löytö nettikirpputorilta ja verhoiltu rennosti vanhalla lakanalla. Sohvapöytänä on vanha ruokapöytä, josta katkaistiin jalat. Siihen on kiinnitetty pyörät, jotta huonekalua on helppo kuljettaa. Kolme peiliä tekevät huoneesta valoisamman ja avaramman.

Juttu on julkaistu nimellä Muuttolintujen pesä Glorian Kodin heinäkuun numerossa 2016. Kuvausjärjestelyt Gúa Hlífarsdóttir, teksti ja kuvat Minna Merce Schmidt. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.