Sisustusarkkitehti Laura Räihä:
Vaalea Pembroke-laskosverho on Ellokselta, 54,95 e.

Ennen kuin lähdet kangaskaupoille, katso maisemaa ja mieti käyttötarkoitus. Hätätilanteessa turvaudu pellavaan.

 

1 Osta kangasta tarpeeksi

Huoneen käyttötarkoitus määrittää verhojen materiaalin ja muodon. Pitääkö verhon pimentää vai olla vain kevyenä näkösuojana? Mieti, haluatko korostaa tilan korkeutta tai häivyttää sen mataluutta. Kaipaako ikkunan kaunis muoto korostusta? Verhoilla voi piilottaa seinän rumat putket. Ne voivat toimia akustisena elementtinä tai sisustuksen visuaalisena jujuna.

Ota ikkunan ja seinän mitat mukaan, kun lähdet verho-ostoksille. Osta kangasta tarpeeksi. Kauniskin kangas näyttää valjulta ikkunassa, jos määrässä on pihistelty. Ota huomioon myös ikkunasta avautuva maisema, voit esimerkiksi pelata vastaväreillä.

2 Hämää ikkuna isommaksi

Lattiaan saakka ulottuva verho antaa vaikutelman korkeasta tilasta ja linjakkuudesta. Jätä verhojen ja lattian väliin muutama sentti siivousvaraa. Jos haluat lattialle rennosti rypyttyvät verhot, hanki vähintään 30 senttiä liian pitkä verhot.

Pituudella ja verhojen leveydellä voi myös hämätä ikkunan kokoa. Katonrajaan kiinnitetty kisko ja lat­tiaan saakka ulottuvat verhot antavat vaikutelman isosta ikkunasta.

3 Unohda kapat ja paneeliverhot

Puolipitkät verhot voivat olla lastenhuoneessa tai keittiössä käytännölliset, mutta astetta modernimpi valinta ovat laskos- tai rullaverhot. Kapat ja paneeliverhot ovat menneen talven lumia.

Paksut plyysi- tai samettiverhot sopivat talveen ja antavat arvokkaan vaikutelman. Hieman läpikuultava, valoa päästävä puuvillaverho luo kepeän tunnelman ja avaruutta tilaan.

4 Verhotangolla on väliä

Verhotangon tulisi olla 50 senttiä ikkunaa leveämpi, jolloin verhot saa kunnolla vedettyä sivuun. Jos ikkunan yläreunasta on vähemmän kuin 25 senttiä kattoon, asenna kisko silloin suoraan kattoon. Näin ilmeestä tulee rauhallinen ja linjakas.

5 Valkea pellava toimii aina

Jos haluat räväyttää, ota koko sisustuksen lähtökohdaksi upea verhokangas ja pidä muu sisustus hillitympänä. Jos taas päädyt hillittyihin luonnonsävyihin, voi muussa sisustuksessa käyttää rohkeammin väriä, ja verhot toimivat taustana. Takuuvarma valinta ovat valkoiset pellavaverhot, joissa on rennon luksuksen tuntu. Tänä keväänä pastellit tulevat sammutetuina ja vakavampina sävyinä. Kevyissä kukkakuosisissa kankaissa näkyvät siveltimen vedot ja läpikuultavuus. Vahva graafisuus vaaleissa sävyissä on edelleen pinnalla, tyly mustavalkoisuus on väistymässä.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.

Artikkeli ilmestyi Verhoviisaudet-nimellä Glorian Kodin huhtikuun 2016 numerossa.