Riipputuolia, ryijyä, kultaa ja kuparia. Persoonallista keramiikkaa, jäähyväiset mustavalkoiselle ja modernimpaa rottinkia. Muun muassa näistä kaikista oli Habitare 2015 tehty. Kurkkaa Glorian Kodin valitsemat 10+1 mieleenpainuvinta Habitare-pongausta!

1. Riipputuolien näyttävä paluu

Riipputuolit ovat olleet tämän vuoden suosikkijuttu. Pipsa Poikkisen ja Sanni Sipilän suunnittelema Kiepaus-riipputuoli valittiin Habitare-suunnittelukilpailun jaetun ykköspalkinnon toiseksi voittajaksi. Kiepaus on ääntä vaimentavaa materiaalia, joten sen sisällä istuja saa olla piilossa ja rauhassa, eikä se kattoon kiinnitettävänä vie ollenkaan lattiatilaa.

 

2. Modernin ryijyn monet muodot

Huippusuosittujen ryijyjen muodot ja materiaalit löytävät kokoajan uusia ulottuvuuksia. Taitoliiton Tekemisen iloa -malliston seinätekstiili ihastuttaa hentoisen herkällä olemuksellaan. Elina Heleniuksen ja Saara Renvallin suunnittelema kevyt ryijy kuuluu Taitoliiton jäsenjärjestöjen kurssien tee se itse -mallistoon. Hanna Anosen vanha tuttu, mdf-paloista valmistettu Ripsiraita-matto, näyttää erityisen hyvältä seinälle nostettuna. Lattialle suunniteltu saattaakin olla tietämättään seinälle tehty! Ripsiraidan seurana näkyvät myös kauniit Koru-mobilet.

 

3. Keramiikkatyöt, joissa on vitsiä

Laura Pehkosen Pickles-keramiikkatyöt ovat samaan aikaan hullunkurisia, kauniita ja tyylikkäitä. Hämmästyttävän paljon HK:n Sinistä muistuttavat persoonalliset posliinimaalatut keramiikkatyöt ovat kodin sisustuksessa varmoja keskustelun herättäjiä!

 

4. Modernia rottinkia

Aino Michelsen suunnitteli rottinkisen Mai-tuolin vietnamilaisia punontatekniikoita kunnioittaen.  Persoonallinen muotoilu ja kaunis punoskuviointi vievät rottinkituolin astetta tyylikkäämmälle levelille. Kaunistaa niin parvekkeen, terassin kuin olohuoneenkin.

 

5. Oivaltavaa säilytystä

Anni Pitkäjärven oivaltava Pinna-naulakko muistuttaa vanhojen kärryjen rengasta, eikä sen nerokas käyttötarkoitus siten aukea ihan ensimmäisellä vilaisulla. Kokeile eteisen lisäksi myös makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen!

 

6. Printti on  kaikkialla!

Tämä näky pysäyttää katsojansa hämärässä huoneessa. Simo Serpolan Ink-valaisimen lasipintaan on printattu pala taivasta. Valaisinta löytyy tietenkin, taivaankappale kuin on, kattoversiona, mutta myös taideteoksestakin käyvänä seinäversiona.

 

7. Nappaa nokoset

Harri Koskisen juuri päivitetty Day Bed on päällystetty astetta tyylikkäämmällä, neuloskuosin saaneella uimapatjalla. Tyylillisesti se sopii yhtä mainiosti moderniin kivitaloon kuin perisuomalaiseen rantasaunaan.

 

8. Suosikkisävyjen uudet aluevaltaukset

Sisustuksessa huikeaan suosioon yltäneet kullan, kuparin ja messingin sävyt jatkavat voittokulkuaan ja valtaavat odotetusti nyt myös keittiön ja kylpyhuoneen. Kitzenin maahantuomat rosterialtaat ja Tapwellin hanat ja suihkut näyttävät tyrmäävän upeilta tummassa ympäristössä. Kuparin sävyinen RejDesignin Domo-kuivauspatteri on kylppärin ja kodinhoitohuoneen käytännöllinen kaunistus.

 

9. Ovi kuin kivi

Scavolinin Liberte Mente -keittiön ovet ovat keraamista laattaa joka tuo suositun rosoiselta näyttävän pintakuosin vihdoin keittiön välitiloista ja pöytäpinnoista oviin. Kodinkoneet ovat Gaggenaun.

 

10. Lipaston koreat vaatteet

Tiedättekö mikä on julistettu loppuneeksi? Mustavalkoinen kalsea sisustuskausi. Sitä sopii juhlistaa Esko Ihalaisen ihastuttavan leikkisällä ja värikkäällä Shingly-lipastolla, joka on sisustuksen lyömätön karamelli! Sopii niin makkariin, olkkariin kuin eteiseenkin - eikä varmasti jätä ketään kylmäksi. Huomaa myös trendikkäät tippavetimet.

 

+ Bonus: Ikean Sinnerlig on hitti

Kyllä, Ilse Crawfordin Ikealle suunnittelema Sinnerlig-sohva oli myös Habitaren eri osastoilla hyvin edustettuna. Luonnonmateriaaleista valmistettu punossohva näyttääkin olevan syksyn Ikea-hitti, eikä syyttä: edullinen sohvasänky uppoaa varsin täydellisesti skandinaaviseen sisutusmakuun.

Neliöitä, suorakaiteita, viivaa ja kolmiulotteisuutta. Modernin hirsitalon Markin ryhdikäs, vaalea keittiö ja hirsipuinen ruokatila lainaavat muotonsa geometrian tunnilta. Suuri saareke taas muistuttaa asukkaiden Amerikan-vuosista.

Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.
Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.

Honkarakenteen talo nousi Seinäjoen asuntomessualuelle lapsiperheen kodiksi. Päärakennuksessa on 170 neliötä ja saunarakennuksessa 25 neliötä. Talon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila ja sisustuksen sisustussuunnittelija Anna Tuohimaa.

Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.
Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin heinäkuun  numerossa 2016 julkaistusta jutusta Maisema kaupan päälle. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä:

Valkoinen on varma valinta, muttei niin simppeli kuin luulisi.

1. Toimii pienessä ja pimeässä

Valkoinen korostaa tilan muotoja upeasti valon ja varjojen avulla. Se on erityisen hyvä valinta, jos huone on pieni ja pimeä. Sen sijan uusissa kivitaloissa kokovalkoiset seinät saattavat luoda kylmän ilmeen.

Lapsiperheen kannattaa harkita kahdesti ennen kuin valitsee keit­tiöön valkoisen lattian (kokemusta on). Vaalea harmaa antaa valoisan vaikutelman, mutta on astetta helpompi siivottava.

2. Valkoinen on armoton

Valkoisen seinän tai lattian pohjatyöt pitää tehdä hyvin, ja pinnan on oltava sileä, jotta lopputulos kestää katseen.

Valkoisesta paistaa kaikki lika. Siksi maalityyppi valitaan maalattavan huonetilan mukaan. Esimerkiksi valkoinen eteisen seinä kannattaa maalata kovaa kulutusta kestävällä maalilla, jolloin seinä kestää reipastakin pesua. Makuuhuoneen puolestaan voi maalata tyylikkään rauhallisella täyshimmeällä maalilla.

3. Hädässä valitse Paperi

Jos maalaa valkoisella koko kodin, sävyn valinta on erityisen tärkeää­. Monilla maalivalmistajilla on sävyllisten valkoisten värikartat ja mallipaloja, joita voi ottaa kotiin. Sävy on parasta valita paikan päällä ja aina koemaalata seinään. Tutkaile sävyä eri vuorokauden aikoihin, sillä valon määrä vaikuttaa millaiselta väri tilassa näyttää.

Jos testiin ei ole mahdollisuutta, Tikkurilan Symphony-värikartan neutraali F497 Paperi on varma valinta. Sävy Pilvi Y481 taas on tämän hetken suosikkini.

4. Muista listat

Valmiit valkoiset listat ovat neutraalin lämpimän valkoisia. Jos valitset seinän sävyksi kylmän valkoisen, niin sävyero on liian pieni ja vaikuttaa virheeltä.

Pinnan kulman muutos antaa anteeksi hieman eri sävyiset valkoiset. Katto saatetaankin maalata sävyttämättömällä valkoisella, kun taas seiniin valitaan lähes poikkeuksetta sävyllinen valkoinen. Koska sävyt ovat eri pinnoilla, silmä ei näe eroa vahvana.

5. Yhdistä eri valkoisia harkiten

Kokonaan valkoisessa sisustuksessa materiaalien tekstuurit korostuvat. Erilaiset struktuurit tuovat yksiväriseen sisustukseen kerroksellisuutta, jolloin tilasta ei tule kylmä.

Ota huomioon myös esineiden ja huonekalujen tyyli sekä kontrasti. Modernin vitivalkoisen ruokapöydän voi hyvin yhdistää kuluneisiin luonnonvalkoisiin antiikkituoleihin, koska ne ovat eri henkisiä.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Artikkeli ilmestyi Maalarin valkoinen -nimellä Glorian Kodin heinäkuun 2016 numerossa.

Vielä pari vuotta sitten helsinkiläiskodin eteisessä oli metrikaupalla naulakkoa, jossa riippui rivissä kymmeniä kurahousuja ja sadetakkeja. Entisestä päiväkodista kehkeytyi vuoden mittaisen remontin myötä oikea koti. Helsingin ydinkeskustaan juurtunut perhe oli etsinyt itselleen pitkään uutta asuntoa, kun 230-neliöinen huoneisto tuli myyntiin heidän toivomaltaan alueelta, Punavuoresta.

1900-luvun alun talossa oli juuri sitä tunnelmaa, jota he olivat kaivanneet: reilusti huonekorkeutta, valoa tulvivat suuret ikkunat ja puhuttelevia yksityiskohtia. Alkuperäiset peiliovet ja parketit olivat paikoillaan, mutta oli selvää, että päiväkodin palauttaminen kodiksi vaati suurta remonttia ja ammattilaisten apua. Huoneisto oli perheelle liian suuri, mutta rakennusarkkitehti jakoi tilan kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Kun oman, 127-neliöisen kodin karkeimmat raamit oli saatu paikoilleen, urakka alkoi.

Kun pohjapiirros oli valmis, asukkaat palkkasivat rakennusarkkitehdin rinnalle tila-, materiaali- ja sisustussuunnittelijan, joka vastasi kodin pintamateriaalivalinnoista. Sebastian Sandelin tunsi pariskunnan tyylin jo entuudestaan, joten yhteistyö sujui saumattomasti. Suunnittelijan vaativin tehtävä oli saada asunnon uusi ja vanha parketti yhdistetyksi visuaalisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä
Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä

Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.
Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin kesäkuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta.
Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Vuonna 1936 valmistuneen ruotsalaisen tiilihuvilan työhuoneessa on suuri kangastehtaasta pelastettu kaappi. Oikeasti kaappeja on päällekkäin kaksi, joista ylempi on käännetty ylösalaisin. Kaappi on saanut kylkeensä tauluja ja kynttilälampetin. Osa laatikoista on otettu pois ja kolot toimivat hyllyinä

Sängynpääty on irrotettu vanhasta kustavilaisesta sängystä ja kiinnitetty suoraan seinään. Pääty on koristeltu marmorikuvioinnilla. Kattolamppu on vanha teollisuuslamppu, joka on saanut ylleen vanhan hameen. Lukulamput roikkuvat koukuista.

Olohuoneen sohva on löytö nettikirpputorilta ja verhoiltu rennosti vanhalla lakanalla. Sohvapöytänä on vanha ruokapöytä, josta katkaistiin jalat. Siihen on kiinnitetty pyörät, jotta huonekalua on helppo kuljettaa. Kolme peiliä tekevät huoneesta valoisamman ja avaramman.

Juttu on julkaistu nimellä Muuttolintujen pesä Glorian Kodin heinäkuun numerossa 2016. Kuvausjärjestelyt Gúa Hlífarsdóttir, teksti ja kuvat Minna Merce Schmidt. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.