Ei meillä sisustuslehden tekijöilläkään kaikki ole kodin sisustuksessa täydellistä. Katso kuvat toimituksen jäsenten kotien häpeäpilkuista.

 

Tässä eteisessä ei ole lehtemme peräänkuuluttamia toimivia säilytysratkaisuja. 

"Eteisessäni on lasten naulakkona Ikean keittiötanko, jota en ole saanut porattua ja ruuvattua seinään. Olen hakannut siihen pari naulaa, jotka eivät menneet ihan pohjaan saakka, vaan vääntyivät. Naulakko pysyy seinässä, jos välttää siihen koskemista. Muistutankin lapsia lähes päivittäin, että naulakkoon pitää laittaa takki tosi varovasti - ja koska taloudessani on kaksi huoletonta poikaa, muutaman kerran naulakko vääntyneine nauloineen ja takkeineen onkin lentänyt pitkin eteistä."

Aina ei työkseen kauneutta ja symmetriaa miettivä jaksa panostaa oman kodin yksityiskohtien tyylikkyyteen. 

"Kattoasunto on isoine ikkunoineen kesällä kuuma, ja parvekkeen ovea on pakko pitää auki. Jos parvekkeella on yksikin kukka, ampiaiset ja mehiläiset alkavat urakalla eksyä asuntooni. Päätin hankkia oveen magneetilla sulkeutuvat verhot. Ne ovat ihan mielettömän kätevät, mutta samalla tietysti törkeän rumat. Kuumana päivänä tikkailla roikkuessani en jaksanut keskittyä asennushommaan, joten viritelmä sisältää graafikon silmää särkevää epäsymmetriaa sekä kasan nauloja ja nastoja. Naulojen takia sotku on myös tiukasti paikoillaan ympäri vuoden. Mutta näytti miltä näytti, yhtäkään ampiaista ei ole kotiini tämän asennuksen jälkeen eksynyt! Vaikutelmaa rumentaa vielä kynnyksellä oleva ruskea muovimatto."

Myös meidän toimituksessa haaveillaan siitä kuuluisasta spa-tunnelmasta.

"Jos tulisit meille suihkuun, et viihtyisi suihkussa kovin kauan. Olemme remontoineet ja 'päivittäneet' vuonna 1994 rakennetun ysäritalomme, mutta kylpyhuone-saunaosasto on sattuneista syistä vielä alkuperäiskunnossa. Kylppärissä on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tässä yhteydessä kehtaan paljastaa vain tämän kuvan verran. Kuva kertoo omaa karua kieltään kylppärimme tyylistä. Romanttisella boordikuviolla kruunattu vaaleansininen kaakeliseinä, parhaat päivänsä nähnyt mäntypaneelikatto ja kylmää, armotonta valoa loimottava loisteputkivalaisin katossa eivät taida olla asioita, jotka kuuluvat 2010-luvun 'viihtyisään koti-spahan'.”

Välillä on rahat loppu ja aikaansaamattomuus vaivaa, kun rakennamme ja sisustamme kotejamme. 

"Kolmen viime asuntomme saunat ovat toimineet vähintään ensimmäisen vuoden varastona. Ensimmäiseen kotiimme emme saaneet sitä koskaan valmiiksi. Nykyisen kotimme saunasta puuttuvat lasiseinät ja kiuas on jo vuoden päivät odottanut varastossamme ensilöylyjä. Ilmeisesti emme ole saunaihmisiä henkeen ja vereen tai sitten saunalasien tilaus on vain äärimmäisen hankalaa. Toki säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi ja sitähän saunasta näyttää löytyvän laudemitalla."

Kotimme eivät ole pelkkää designia, vaan teemme myös "löytöjä" roskalavoilta.

”Design-lamput ovat intohimoni, mutta sitä ei kyllä arvaisi, kun astelee kotimme tv-huoneeseen. Keskellä viistokattoa möllöttää puolipallon muotoinen, kellastunut muoviplafondi. Aiemmin valaisin palveli appivanhempieni vaatehuoneessa, mutta nappasin sen meille kaatopaikkakuormasta. Tämän piti olla remontinjälkeinen väliaikaisratkaisu, mutta muovikupu on kaunistanut huonetta jo kuutisen vuotta. Nykyisin sillä on nimikin: olemme mieheni kanssa ristineet lampun Nannyksi. Ääntää voi miten haluaa.”

Takkahuoneessa on linjakkaan, pelkistetyn tulisijan sijasta möhkäle. 

"Korosta sitä, mitä et voi peittää, sanotaan. Tätä noudatan. Siksi esittelen ensi kertaa meille tuleville aina ekaksi takkani. Se on ilmestys, joka on jättänyt monta vierasta sanattomaksi. Se on massiivinen, epämääräinen, moneen suuntaan leviävä möhkäle, jossa on mukana jopa penkki ja joka täyttää liian ison osan takkahuoneesta. En tiedä, mitä sen suunnittelija eli taloni alkuperäinen omistaja on ajatellut sen luodessaan."

Bertoian Diamond-tuoli, Eamesin Surfboard-pöytä, Eero Aar­nion Pallo-tuoli ja Kukkapuron Ateljee-sohva. Espoolaisesta olohuoneesta löytyy design-klassikoita – tässä kodissa todella pidetään designista.

Kuten sisustuksesta voi päätellä, asukkaat ovat erityisen ihastuneita 1950- ja 1960-lukujen muotoiluun. Sisustus on rakennettu sopimaan arkkitehti Veikko Malmion suunnittelemaan 1960-luvun atriumtaloon.

Kodissa ei ole listoja eikä kynnyksiä, joten parketti jatkuu katkeamatta huoneesta toiseen. Bertoian Diamond-tuoleja on ostettu huutokaupoista useita.
Kodissa ei ole listoja eikä kynnyksiä, joten parketti jatkuu katkeamatta huoneesta toiseen. Bertoian Diamond-tuoleja on ostettu huutokaupoista useita.

Asukkaat keräilevät Arabian rustiikkisia Siena-esineitä, joka on esillä keittiön String-hyllyssä.
Asukkaat keräilevät Arabian rustiikkisia Siena-esineitä, joka on esillä keittiön String-hyllyssä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin elokuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta Design ennen kaikkea. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Sohva on kallis ja muuta sisustusta määrittävä hankinta. Tee pohjatyö huolellisesti ennen kuin menet sohvaostoksille.

1. Löhö vai ryhti?

Sohva on yksi isoimmista kodin sisustusta määrittävistä kalusteista jo kokonsa vuoksi, mutta se kertoo myös asukkaiden arjesta. Viettääkö perhe paljon aikaa kulmasohvassa olohuoneessa rennosti katsoen televisiota tai pelaten, vai onko olohuone edustustila, jossa ryhdikäs sohva on paikallaan?

2. Nahkaa tai villaa

Villakangas ja aito nahka ovat ehdottomia suosikkejani verhoiluun. Laadukas, ajaton villakangas sopii moneen tyyliin, ja se on myös helppo pitää puhtaana. Mieti kankaan sävy ja pintakuvio tarkkaan. Tasainen kangas korostaa sohvan muotoja, struktuuri tuo lämpimän fiiliksen. Vahvoissa väreissä on kyllästymisriski, joten muista, että väriä saa koristetyynyilläkin. Verhoilukankaan Martindale-arvo kertoo kankaan hankauskestosta: 20 000 riittää kotikäyttöön. Irrotettavat päälliset lisäävät sohvan käyttöikää, myös rungon verhoilun on hyvä olla irrotettavissa. Kestävä ja helppohoitoinen nahka puolestaan vain paranee vuosien myötä, eikä aidon materiaalin patinaa voita mikään.

3. Kaaret ysäriltä

Sohvamuodin vaikutteet poimitaan nyt 1990- ja 1940-luvuilta. Kaarevat simpukkamaiset lempeät muodot tulevat 1940-luvulta tähän päivään. Tavallinen sohva saa puolestaan uuden ilmeen persoonallisilla jaloilla. Jalkoja ja irtohuppuja esimerkiksi Ikean sohviin saa tilattua nettikaupoista. Muhkean kaarevat käsinojat tekevät myös tuloaan ysärivaikutteiden vanavedessä. Ehdoton trendi ovat myös puurunkoiset sohvat, joissa on irralliset pehmusteet.

4. Strategiset mitat

Kalustemyymälät ovat usein suuria halleja, joissa on vaikea hahmottaa mittasuhteita. Moni ostaakin vahingossa liian kookkaan sohvan. Ota pohjapiirros olohuoneesta mukaan sohvaostoksille.

Kokeile sohvan painoa. Kevyt sohva ei kieli hyvää, sillä laadukkaan sohvan rakenteissa on aitoja materiaaleja, kuten puuta ja vaneria. Myös hyvälaatuiset selkänoja- ja istuintyynyt tuntuvat painavilta. Kurkista myös pohjaan: onko jousitus jämäkkä ja tehty siististi?

5. Aina muodissa

Varminta on hankkia ajaton, suoralinjainen ja klassinen sohva, sillä trendit tulevat ja menevät. Yrjö Kukkapuron Ateljee-sohvassa on mielestäni kaikki kohdallaan, mutta vain onnekas löytää sellaisen hyvässä kunnossa, sillä sitä ei enää valmisteta. Toinen hyvä valinta on Adean Band-sohvasarja.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Artikkeli ilmestyi Sohvanvaltaajan muistilista -nimellä Glorian Kodin syyskuun 2016 numerossa.

Seitsenhenkisen perheen uudessa talossa Turussa on pala kaupungin historiaa. Asukkaat halusivat kotiin elementin, joka pehmentäisi uuden kivitalon tunnelmaa, ja keksivät hyödyntää sopivasti juuri puretun Kupittaan makkaratehtaan vanhoja tiiliä. Onnekseen he saivatkin niitä kuusi kuorma-autollista. Jokaisesta tiilestä piti poistaa vanha laasti yksitellen.

Porrasratkaisua mietittiin pitkään. Lopulta löytyi yksinkertainen malli, joka kelpasi kaikille. Itse tehdyn portaikon runkona on muottiin valettu ja raudoitettu betoni, askelmat ovat saarnipuuta. Ilmarin kainalossa Alex-koira, rapuilla Iisakki ja pianon ääressä Pirjo.
Porrasratkaisua mietittiin pitkään. Lopulta löytyi yksinkertainen malli, joka kelpasi kaikille. Itse tehdyn portaikon runkona on muottiin valettu ja raudoitettu betoni, askelmat ovat saarnipuuta. Ilmarin kainalossa Alex-koira, rapuilla Iisakki ja pianon ääressä Pirjo.

Vanhoista purkutiilistä syntyi uuden kivitalon jykevä, elämää nähnyt sydän. Se on seinänä makuhuoneisiin, vessaan ja saunaan. Tiilimuuri tasaa talon kosteutta ja lämpötiloja sekä toimii kantavana rakenteena. Tiilten puhdistamisen lisäksi haastavaa oli aukkojen ylitysten rakentaminen ja sähköputkien asentaminen muurin sisälle. Arkkitehti Satu Ratisen suunnittelemassa kivitalossa on 198 neliötä.

Mäntykarmiset ikkunat toteutti Puutyö Heikkilä ja ne on käsitelty Osmo Colorin puuvahalla. Olohuoneessa on Kiki-sohvaryhmä ja Habitatin jalkavalaisin.
Mäntykarmiset ikkunat toteutti Puutyö Heikkilä ja ne on käsitelty Osmo Colorin puuvahalla. Olohuoneessa on Kiki-sohvaryhmä ja Habitatin jalkavalaisin.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin syyskuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta Auringonkehrän asukkaat. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Lahtelaiskaksiosta tuli kolmio, joka kuorrutettiin bebee-leivoksen väriseksi. Remontissa ylintä päätäntävaltaa käytti Dave-kissa.

Puulattia, valoisuus, kolme suurta kattoikkunaa sekä asunnon persoonallisuus hurmasivat lahtelaisparin. Eniten puhuttelivat korkealla sijaitsevat kattoikkunat ja syynä kissaherrat Edu ja Dave. Kesähelteillä lämpiävää asuntoa voi viilentää huoletta kattoikkunoiden kautta, eikä tarvitse pelätä kissojen putoavan.

Asunto muutettiin pieneksi kolmioksi tekemällä kodinhoitohuoneesta makuuhuone. Asunnon naapurissa on taloyhtiön pyykkitupa, joten kodinhoitotilalle ei ollut tarvetta.

 

Asunnon päädyssä sijaitsevasta televisiohuoneesta on näkymä keittiöön ja olohuoneeseen. Selkeälinjainen keittiö on Kvikin mallistosta. Kissatuoliksi nimetty vanha tuoli löytyi huutokaupasta 25 eurolla. Tuoli verhoilutettiin kissakankaalla ja on Edu- ja Dave-kissojen tuoli.
Asunnon päädyssä sijaitsevasta televisiohuoneesta on näkymä keittiöön ja olohuoneeseen. Selkeälinjainen keittiö on Kvikin mallistosta. Kissatuoliksi nimetty vanha tuoli löytyi huutokaupasta 25 eurolla. Tuoli verhoilutettiin kissakankaalla ja on Edu- ja Dave-kissojen tuoli.

Suurimman työ tehtiin lattioiden parissa. Puulattia oli tummansininen ja lähti tikkuina irti. Se hiottiin ja maalattiin hennon vaaleanpunaisella. Värisävyä mietittiin hartaasti ja lopulta päätöksen teki Dave-kissa.

Värivaihtoehtoina oli useita mintunvihreitä ja vaaleanpunaisen sävyjä. Koska valinta tuntui vaikealta, kaikki värinäytteet laitettiin riviin, ja Dave-kissa sai valita mieleisensä. Daven tassu osui Tikkurilan sävyyn nimeltä Bebe.

Eteinen on ainoa huone, jossa on tumma värimaailma. Sandbergin Linnea-tapetissa kukkivat vaaleanpunaiset vanamot. Vanha työmaakaappi löytyi Lahtelaisesta kirpputori Kisällistä. Pelagon kaunista Capri-pyörää Iina ei raaski piilottaa kellariin.
Eteinen on ainoa huone, jossa on tumma värimaailma. Sandbergin Linnea-tapetissa kukkivat vaaleanpunaiset vanamot. Vanha työmaakaappi löytyi Lahtelaisesta kirpputori Kisällistä. Pelagon kaunista Capri-pyörää Iina ei raaski piilottaa kellariin.

Edulla on oma paikkansa vanhassa pärekorissa. Seuralliset kaksoskissat, Edu ja Dave, ovat löytökissoja. Nyt veljekset ovat seitsemän vuoden ikäisiä.
Edulla on oma paikkansa vanhassa pärekorissa. Seuralliset kaksoskissat, Edu ja Dave, ovat löytökissoja. Nyt veljekset ovat seitsemän vuoden ikäisiä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin elokuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta Kissojen valtakunta. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.