Ei meillä sisustuslehden tekijöilläkään kaikki ole kodin sisustuksessa täydellistä. Katso kuvat toimituksen jäsenten kotien häpeäpilkuista.

 

Tässä eteisessä ei ole lehtemme peräänkuuluttamia toimivia säilytysratkaisuja. 

"Eteisessäni on lasten naulakkona Ikean keittiötanko, jota en ole saanut porattua ja ruuvattua seinään. Olen hakannut siihen pari naulaa, jotka eivät menneet ihan pohjaan saakka, vaan vääntyivät. Naulakko pysyy seinässä, jos välttää siihen koskemista. Muistutankin lapsia lähes päivittäin, että naulakkoon pitää laittaa takki tosi varovasti - ja koska taloudessani on kaksi huoletonta poikaa, muutaman kerran naulakko vääntyneine nauloineen ja takkeineen onkin lentänyt pitkin eteistä."

Aina ei työkseen kauneutta ja symmetriaa miettivä jaksa panostaa oman kodin yksityiskohtien tyylikkyyteen. 

"Kattoasunto on isoine ikkunoineen kesällä kuuma, ja parvekkeen ovea on pakko pitää auki. Jos parvekkeella on yksikin kukka, ampiaiset ja mehiläiset alkavat urakalla eksyä asuntooni. Päätin hankkia oveen magneetilla sulkeutuvat verhot. Ne ovat ihan mielettömän kätevät, mutta samalla tietysti törkeän rumat. Kuumana päivänä tikkailla roikkuessani en jaksanut keskittyä asennushommaan, joten viritelmä sisältää graafikon silmää särkevää epäsymmetriaa sekä kasan nauloja ja nastoja. Naulojen takia sotku on myös tiukasti paikoillaan ympäri vuoden. Mutta näytti miltä näytti, yhtäkään ampiaista ei ole kotiini tämän asennuksen jälkeen eksynyt! Vaikutelmaa rumentaa vielä kynnyksellä oleva ruskea muovimatto."

Myös meidän toimituksessa haaveillaan siitä kuuluisasta spa-tunnelmasta.

"Jos tulisit meille suihkuun, et viihtyisi suihkussa kovin kauan. Olemme remontoineet ja 'päivittäneet' vuonna 1994 rakennetun ysäritalomme, mutta kylpyhuone-saunaosasto on sattuneista syistä vielä alkuperäiskunnossa. Kylppärissä on monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tässä yhteydessä kehtaan paljastaa vain tämän kuvan verran. Kuva kertoo omaa karua kieltään kylppärimme tyylistä. Romanttisella boordikuviolla kruunattu vaaleansininen kaakeliseinä, parhaat päivänsä nähnyt mäntypaneelikatto ja kylmää, armotonta valoa loimottava loisteputkivalaisin katossa eivät taida olla asioita, jotka kuuluvat 2010-luvun 'viihtyisään koti-spahan'.”

Välillä on rahat loppu ja aikaansaamattomuus vaivaa, kun rakennamme ja sisustamme kotejamme. 

"Kolmen viime asuntomme saunat ovat toimineet vähintään ensimmäisen vuoden varastona. Ensimmäiseen kotiimme emme saaneet sitä koskaan valmiiksi. Nykyisen kotimme saunasta puuttuvat lasiseinät ja kiuas on jo vuoden päivät odottanut varastossamme ensilöylyjä. Ilmeisesti emme ole saunaihmisiä henkeen ja vereen tai sitten saunalasien tilaus on vain äärimmäisen hankalaa. Toki säilytystilaa ei ole koskaan tarpeeksi ja sitähän saunasta näyttää löytyvän laudemitalla."

Kotimme eivät ole pelkkää designia, vaan teemme myös "löytöjä" roskalavoilta.

”Design-lamput ovat intohimoni, mutta sitä ei kyllä arvaisi, kun astelee kotimme tv-huoneeseen. Keskellä viistokattoa möllöttää puolipallon muotoinen, kellastunut muoviplafondi. Aiemmin valaisin palveli appivanhempieni vaatehuoneessa, mutta nappasin sen meille kaatopaikkakuormasta. Tämän piti olla remontinjälkeinen väliaikaisratkaisu, mutta muovikupu on kaunistanut huonetta jo kuutisen vuotta. Nykyisin sillä on nimikin: olemme mieheni kanssa ristineet lampun Nannyksi. Ääntää voi miten haluaa.”

Takkahuoneessa on linjakkaan, pelkistetyn tulisijan sijasta möhkäle. 

"Korosta sitä, mitä et voi peittää, sanotaan. Tätä noudatan. Siksi esittelen ensi kertaa meille tuleville aina ekaksi takkani. Se on ilmestys, joka on jättänyt monta vierasta sanattomaksi. Se on massiivinen, epämääräinen, moneen suuntaan leviävä möhkäle, jossa on mukana jopa penkki ja joka täyttää liian ison osan takkahuoneesta. En tiedä, mitä sen suunnittelija eli taloni alkuperäinen omistaja on ajatellut sen luodessaan."

Helsinkiläisessä funkkistalossa asuu lapsiperhe, jolle kodin neliöt alkoivat jäädä pieniksi. Uuden kodin oston sijaan perheen vanhemmat päättivät rakentaa kotiin laajennusosan, joka tuplasi asuinneliöt.

Remontin myötä koko kodista tuli avara ja valkea. Talon emäntä suosii KonMari-metodia, eikä hanki tavaroita kuin tarpeeseen, ja nyt säilytystilaa on miltei liikaa. Asukkaista vaalea koti on toiminut lasten kanssa, kun kaikki kodin materiaalit ovat helppohoitoisia ja pestäviä.

Ruokailutilan paikalla oli ennen olohuone ja tulisijan vieressä vanha puuhella. Perheen pienimpiä viihdyttävä huopakeinu on itävaltalaisen Mohrpolsterin. Artwoodin siasalmatto on ostettu Stockmannilta. Keittiö säilyi remontissa alkuperäisellä paikallaan. Mattavalkoisissa Kvikin kaapistoissa on säilytystilaa tavaramäärään nähden jopa liikaa. Valkoinen ruokapöytä on Hayn, ja tuolit sen ympärillä Muuton Visuja.
Ruokailutilan paikalla oli ennen olohuone ja tulisijan vieressä vanha puuhella. Perheen pienimpiä viihdyttävä huopakeinu on itävaltalaisen Mohrpolsterin. Artwoodin siasalmatto on ostettu Stockmannilta. Keittiö säilyi remontissa alkuperäisellä paikallaan. Mattavalkoisissa Kvikin kaapistoissa on säilytystilaa tavaramäärään nähden jopa liikaa. Valkoinen ruokapöytä on Hayn, ja tuolit sen ympärillä Muuton Visuja.

Betoninen kattovalaisin löytyi Stockmannilta ja siihen sopiva kukkaruukku Granitista. Nahkavyöstä tehdyt seinäpidikkeet säilövät lehdet ja talouspaperin. Ne  teetettiin Jalkinekorjaamo Karttusella Helsingin Töölössä.
Betoninen kattovalaisin löytyi Stockmannilta ja siihen sopiva kukkaruukku Granitista. Nahkavyöstä tehdyt seinäpidikkeet säilövät lehdet ja talouspaperin. Ne teetettiin Jalkinekorjaamo Karttusella Helsingin Töölössä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin elokuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta Talosta kasvoi koti. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Neliöitä, suorakaiteita, viivaa ja kolmiulotteisuutta. Modernin hirsitalon Markin ryhdikäs, vaalea keittiö ja hirsipuinen ruokatila lainaavat muotonsa geometrian tunnilta. Suuri saareke taas muistuttaa asukkaiden Amerikan-vuosista.

Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.
Ruokatilan vieressä oleva keittiö on Luben mallistosta. Nelikulmioteema jatkuu: vesipiste ja sen tausta piirtävät tilaan mustan suorakaiteen. Pasila-valaisimet ovat Innoluxin.

Honkarakenteen talo nousi Seinäjoen asuntomessualuelle lapsiperheen kodiksi. Päärakennuksessa on 170 neliötä ja saunarakennuksessa 25 neliötä. Talon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila ja sisustuksen sisustussuunnittelija Anna Tuohimaa.

Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.
Ulkoapäin ruokailutilan isoikkunainen uloke on myös puunvärinen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin heinäkuun  numerossa 2016 julkaistusta jutusta Maisema kaupan päälle. Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä:

Valkoinen on varma valinta, muttei niin simppeli kuin luulisi.

1. Toimii pienessä ja pimeässä

Valkoinen korostaa tilan muotoja upeasti valon ja varjojen avulla. Se on erityisen hyvä valinta, jos huone on pieni ja pimeä. Sen sijan uusissa kivitaloissa kokovalkoiset seinät saattavat luoda kylmän ilmeen.

Lapsiperheen kannattaa harkita kahdesti ennen kuin valitsee keit­tiöön valkoisen lattian (kokemusta on). Vaalea harmaa antaa valoisan vaikutelman, mutta on astetta helpompi siivottava.

2. Valkoinen on armoton

Valkoisen seinän tai lattian pohjatyöt pitää tehdä hyvin, ja pinnan on oltava sileä, jotta lopputulos kestää katseen.

Valkoisesta paistaa kaikki lika. Siksi maalityyppi valitaan maalattavan huonetilan mukaan. Esimerkiksi valkoinen eteisen seinä kannattaa maalata kovaa kulutusta kestävällä maalilla, jolloin seinä kestää reipastakin pesua. Makuuhuoneen puolestaan voi maalata tyylikkään rauhallisella täyshimmeällä maalilla.

3. Hädässä valitse Paperi

Jos maalaa valkoisella koko kodin, sävyn valinta on erityisen tärkeää­. Monilla maalivalmistajilla on sävyllisten valkoisten värikartat ja mallipaloja, joita voi ottaa kotiin. Sävy on parasta valita paikan päällä ja aina koemaalata seinään. Tutkaile sävyä eri vuorokauden aikoihin, sillä valon määrä vaikuttaa millaiselta väri tilassa näyttää.

Jos testiin ei ole mahdollisuutta, Tikkurilan Symphony-värikartan neutraali F497 Paperi on varma valinta. Sävy Pilvi Y481 taas on tämän hetken suosikkini.

4. Muista listat

Valmiit valkoiset listat ovat neutraalin lämpimän valkoisia. Jos valitset seinän sävyksi kylmän valkoisen, niin sävyero on liian pieni ja vaikuttaa virheeltä.

Pinnan kulman muutos antaa anteeksi hieman eri sävyiset valkoiset. Katto saatetaankin maalata sävyttämättömällä valkoisella, kun taas seiniin valitaan lähes poikkeuksetta sävyllinen valkoinen. Koska sävyt ovat eri pinnoilla, silmä ei näe eroa vahvana.

5. Yhdistä eri valkoisia harkiten

Kokonaan valkoisessa sisustuksessa materiaalien tekstuurit korostuvat. Erilaiset struktuurit tuovat yksiväriseen sisustukseen kerroksellisuutta, jolloin tilasta ei tule kylmä.

Ota huomioon myös esineiden ja huonekalujen tyyli sekä kontrasti. Modernin vitivalkoisen ruokapöydän voi hyvin yhdistää kuluneisiin luonnonvalkoisiin antiikkituoleihin, koska ne ovat eri henkisiä.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Artikkeli ilmestyi Maalarin valkoinen -nimellä Glorian Kodin heinäkuun 2016 numerossa.

Vielä pari vuotta sitten helsinkiläiskodin eteisessä oli metrikaupalla naulakkoa, jossa riippui rivissä kymmeniä kurahousuja ja sadetakkeja. Entisestä päiväkodista kehkeytyi vuoden mittaisen remontin myötä oikea koti. Helsingin ydinkeskustaan juurtunut perhe oli etsinyt itselleen pitkään uutta asuntoa, kun 230-neliöinen huoneisto tuli myyntiin heidän toivomaltaan alueelta, Punavuoresta.

1900-luvun alun talossa oli juuri sitä tunnelmaa, jota he olivat kaivanneet: reilusti huonekorkeutta, valoa tulvivat suuret ikkunat ja puhuttelevia yksityiskohtia. Alkuperäiset peiliovet ja parketit olivat paikoillaan, mutta oli selvää, että päiväkodin palauttaminen kodiksi vaati suurta remonttia ja ammattilaisten apua. Huoneisto oli perheelle liian suuri, mutta rakennusarkkitehti jakoi tilan kolmeksi erilliseksi asunnoksi. Kun oman, 127-neliöisen kodin karkeimmat raamit oli saatu paikoilleen, urakka alkoi.

Kun pohjapiirros oli valmis, asukkaat palkkasivat rakennusarkkitehdin rinnalle tila-, materiaali- ja sisustussuunnittelijan, joka vastasi kodin pintamateriaalivalinnoista. Sebastian Sandelin tunsi pariskunnan tyylin jo entuudestaan, joten yhteistyö sujui saumattomasti. Suunnittelijan vaativin tehtävä oli saada asunnon uusi ja vanha parketti yhdistetyksi visuaalisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä
Keittiön ruokailutilan tiiliseinän yli satavuotiaissa tiilissä näkyvät valajien sormenjäljet. Alkuperäinen, kunnostettu peiliovi johtaa lastenhuoneeseen. Secto Designin Octo-valaisin on asukkaiden silmäterä. Muuton Varjo-matto sointuu tiiliseinän sävyihin. Matto on Formverkistä

Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.
Makuuhuoneen värimaailma on poimittu seinälle ripustetusta akvarellista. Seinät maalattiin himmeällä Tikkurilan Symphonyn Tofu-sävyllä. Hiekan värinen pellavainen päiväpeitto, keltainen shaali, samettityynyt ja ikat-kuvioinen tyyny ovat Mokosta, Hayn vaateteline henkareineen on Formverkista sekä vaatteet ja matto Dotsista.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin kesäkuun numerossa 2016 julkaistusta jutusta.
Visiitti-sarjassa kurkisteta lehdessä esiteltäviin koteihin.