Lautasella viikonloppuna

Tuoretta päivän kalasta

Glorian ruoka&viinin lohiburgerilla hurmaat vieraat. Pihvit maustetaan piparjuurella ja tarjotaan itse tehtyjen ranskalaisten kanssa.

lohiburgeri paakuva
Lohta, salaattia, marinoitua punasipulia ja tartarkastiketta. Ah!

 

Lohiburgerit

600 g lohifileetä (500 g nahatonta)1 pieni salottisipuli
1 tl raastettua piparjuurta
1 (luomu)kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl musta- tai valkopippuria
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä
Lisäksi
4 täysjyväsämpylää
2 dl revittyä rapeaa salaattia
4 tomaattiviipaletta
4 rkl tillitartarkastiketta
2 marinoitua punasipulia

Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita sipuli lohipalojen joukkoon. Halutessasi voit kuullottaa sipulin ensin öljyssä. Lisää piparjuuri ja kananmuna lohen joukkoon. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi. Anna lohimassan vetäytyä jääkaapissa noin 30 min.

Muotoile lohimassasta 4 pihviä. Paista niitä voi-öljyseoksessa keskilämmöllä noin 4 min molemmilta puolilta. Käännä varoen, sillä pihvit ovat aluksi hauraita.

Paahda sämpylät kevyesti pannussa tai uunissa. Kokoa burgerit laittamalla sämpylöiden väliin salaattia, lohipihvejä, tomaattiviipaleita, marinoitua punasipulia ja tartarkastiketta. Jos haluat mehevöittää hampurilaista juustolla, voit lisätä väliin esimerkiksi cheddaria tai goudaa.
Tarjoa burgerit kahteen kertaan paistettujen ranskalaisten perunoiden kanssa.

 
Tillitartar
(noin 1 1/2 dl valmista kastiketta)
1 pieni suolakurkku
1 dl täysmajoneesia (esim. Hellman’s)
3 rkl hienonnettua tilliä
2 rkl kapriksia
1 tl raastettua
(luomu)sitruunankuorta
2 tl sitruunan mehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl sokeria

Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kurkkukuutiot, hienonnettu tilli ja kaprikset majoneesiin. Mausta sitruunankuoriraasteella, -mehulla, suolalla, pippurilla ja sokerilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa noin 30 min.
Käytä kalaruokien kastikkeena.

Vinkki! Kokeile tartarkastikkeen asemesta ruotsalaista klassikkoa, skagenröraa: sekoita hienonnettuja katkarapuja, tilliä ja sitruunanmehua majoneesiin ja/tai ranskankermaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat oikaista, käytä kaupan valmista tartarkastiketta.

Marinoidut punasipulit
2 pientä punasipulia

1 dl puna- tai valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Laita sipulit kulhoon. Kiehauta etikka, sokeri ja suola kattilassa. Kaada kuuma liemi kulhoon sipulien päälle. Anna maustua noin 5 min. Marinointi vähentää sipulin kirpeyttä.

Kahteen kertaan paistetut ranskalaiset
6–8 Rosamunda-perunaa
n. 1 l rypsiöljyä
1–2 tl sormisuolaa
Pese ja kuivaa perunat huolellisesti. Leikkaa niistä suorakaiteen muotoisia paksuhkoja tankoja (noin 6 x 1 cm). Kaada kattilan pohjalle noin 5 cm rypsiöljyä. Kuumenna öljy 150-asteiseksi, käytä apuna paistolämpömittaria.

Friteeraa eli uppopaista perunoita öljyssä kauhallinen kerrallaan, n. 5–10 min. Nosta perunat reikäkauhalla tai friteerauskorissa talouspaperin päälle valumaan. Anna jäähtyä. Nosta öljyn lämpö 180 asteeseen. Paista perunat öljyssä kullankeltaisiksi. Valuta perunat ja mausta suolalla. Kahteen kertaan paistetuista perunoista tulee erityisen rapeita ja maukkaita.



 

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
viisi kolme seitsemän kuusi
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit