Viikon kauneusvinkki

Kajal kestää aikaa

Viivan muoto ja väri vaihtelevat, mutta kajal on muotia ja on aina ollut. Silmänrajauksia on käytetty jo kymmenentuhatta vuotta.

twiggy620

Brittimalli Twiggy, näyttelijät Audrey Hepburn ja Sophia Loren sekä edesmennyt soultähti Amy Winehouse. Siinä ovat viime vuosikymmenten kuuluisimmat kajalinkäyttäjät. Meikkaustyylin juuret ulottuvat kuitenkin paljon kauemmaksi.
Kajalinkäytön aito ja alkuperäinen tyyli-ikoni on nimittäin Egyptin muinainen faarao Tutankhamon (1 336 eaa–1 327 eaa). Kun egyptologit Howard Carter ja lordi Carnarvon paljastivat hänen hautansa Kuninkaiden laaksossa vuonna 1922, löytyi hautakammiosta muutakin kuin balsamoituja ruumiinjäseniä.
Erityisesti amerikkalaisnaiset innostuivat 1920-luvulla ”Egypti-rajauksista” ja maalasivat paksut mustat viivat silmiensä ympärille. Sen jälkeen silmänrajausmuoti on pysynyt enemmän tai vähemmän muodissa koko ajan. Toisinaan pinnalla ovat kissamaiset rajaukset, sitten värikkäät tai lähes huomaamattomat silmien sisänurkkien vedot. Joskus suositellaan kynällä tehtävää pehmeää viivaa, välillä nestemäisen eyelinerin kanssa vedettävää tarkkaa jälkeä.
Ennen 1920-lukua länsimaissa oli pitkä kajaliton kausi. Renessanssiajalla silmien meikkaamista pidettiin mauttomana. Euroopassa ylhäisön naiset puuteroivat kasvonsa, punasivat poskensa ja värjäsivät kulmansa tummiksi, mutta silmät jätettiin vielä 1700-luvulla meikittä.
Vaikka kajal katosi välillä kuvasta, rakentuu Tutankhamonin tyyli-ikonius pitkän perinteen varaan. Egyptissä ja Mesopotamiassa silmiä rajattiin jo 10 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ainetta kutsuttiin kohliksi ja se valmistettiin lyijyhohteesta. Samasta mineraalista valmistetaan nykyään elektroniikkalaitteita, joten kyseessä ei todellakaan ollut terveellinen meikki.
Egyptissä sekä naiset että miehet rajasivat silmänsä kohlilla, joka oli sävytetty mustaksi, harmaaksi, siniseksi tai vihreäksi. Rajausten uskottiin suojaavan paahtavalta aavikkoauringolta ja silmäsairauksilta. Irakin alueella niiden uskottiin torjuvan ”pahaa silmää”. Kreikkaan mustan kajalin käyttö levisi 1 500 eaa. Roomalaiset rajasivat silmänsä Egyptistä tuoduilla sävyillä: mustalla, harmaalla ja vihreällä.
Intiassa rajauksia on käytetty vuodesta 2 500 eaa alkaen. Sana kajal tulee hindin kielestä. Se tarkoittaa silmämeikkiä tai merkkiä otsassa. Intialaiset lapset saivat kuuden päivän ikäisenä isoäidiltään mustalla tehdyt silmänrajaukset, joiden uskottiin suojaavan silmäsairauksilta.
Nykyään lyijyä ei tarvitse luomilleen levittää, mutta omat kikkansa pysyvän ja kauniin rajauksen tekemiseen yhä on. Pysyvän rajauksen salaisuus on silmämeikinpohjustusvoiteessa. Silmäluomille levitettävä pohjustustuote tasoittaa ihon, tekee siitä kynälle helpon kulkea ja pitää värin pysyvästi paikoillaan. Ties vaikka faarao Tutankhamonkin olisi sellaista käyttänyt – hänen rajauksensa sentään säilyivät moitteettomina vuosituhansien ajan.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
seitsemän neljä kolme kaksi
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit