Rihanna Guo Pein upeassa asussa vuoden 2015 MET-gaalassa.

Voguen legendaarisesta päätoimittajasta Anna Wintourista on jälleen tarjolla uusi dokumentti. First Monday in May kertoo MET-gaalan järjestämisestä sekä muodin ja taiteen liitosta.  

MET-gaala, viralliselta nimeltään Costume Institute Gala, on vuosittainen muodin supertapahtuma. Se on käytännössä Metropolitan Museum of Art -museon rahankeruutapahtuma, samalla se myös avaa Costume Institute:n vuosittaisen näyttelyn. Näyttelyn teema määrittelee samalla myös kutsuvieraiden tyylin ja se rohkaisee useat vieraat pukeutumaan tavallistakin kokeellisemmin. Gaalan lipuista suorastaan taistellaan, vaikka niiden hinta on hulppeat liki 23000 euroa. Illalliselle mahtuu noin 650-700 Erittäin Tärkeää Henkilöä.

Dokumentti tehtiin 2015, jolloin kyseessä oli Kiinan muodista ja taiteesta kertova China: Through the Looking Glass -näyttely. Näyttely löi kävijäennätyksiä, sillä sitä kävi katsomassa yli 800 000 ihmistä. Gaalasta muistamme ainakin Rihannan häkellyttävän upean asun, jonka loi kiinalainen suunnittelija Guo Pei.

MET-gaalaa on juhlittu vuodesta 1946 lähtien. Vuosina 1972–1989 näyttelyitä kuratoi Wintouriakin legendaarisempi nainen, Harper’s Bazaarin entinen toimittaja Diana Vreeland. Hänen tekosiaan on muun muassa vuoden 1973 huikea The World of Balenciaga -näyttely. Anna Wintour on konsultoinut näyttelyitä vuodesta 1995 lähtien.

Voguesta ja Anna Wintourista tehtiin The September Issue -dokumentti vuonna 2009. Se on kiinnostava kuvaus muotilehden tekemisen arjesta, hivenen toki siloteltu, mutta ei täysin särmätön. Kyseisen uuden dokumentin on ohjannut Andrew Rossi, joka tunnetaan myös erinomaisesta, sanomalehden hektisestä arjesta kertovasta Etusivu uusiksi: New York Times -dokumentista (Page One: Inside the New York Times 2011). First Monday in May tulee ensi-iltaan Tribecan elokuvajuhlilla 13.4.

Dokumentin trailerissa pohditaan kiinnostavasti muodin ja taiteen liittoa. Olisipa hauskaa saada myös Suomeen lisää vastaavaa fuusioitumista. Huomion imaisee kuitenkin Wintourin ja assistenttinsa plaseerauskeskustelu eräästä vieraasta: ”Hän ei sitten saa olla koko ajan kiinni kännykässään” sanoo Anna tiukasti ja voimme vain pohtia ketä ihmettä hän tarkoittaa. Olisiko se kenties Kanye West?

Tämän vuoden Gloria Fashion Show oli upea myös musiikkinsa puolesta. Kuuntele tästä näytöksessä esiintyneen D.R.E.A.M.-dj-duon eli Taika Mannilan ja Lina Schifferin soittolistan parhaat palat.

Suomalaistähti Alman Karma on nappivalinta catwalkille.

 

Michael Jacksonin klassikko vetää tanssilattialle. 

 

Malilaistaustaisen Inna Modjan Tomboctou henkii asennetta.

 

Lontoolainen tuottaja Aaron Jerome on mies SBRKT:n taustalla.

 

Led Zeppelin ei jätä kylmäksi.

Kuuntele kaikki näytökset biisit täällä.

Sekä Glorian muotinäytös että yleisön vaatevalinnat saivat Sara La Fountainilta kehuja.

Sara La Fountain oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Gloria Fashion Show'n yleisössä. Näytöksen lisäksi hän kehui myös yleisön tyylitajua ja asuvalintoja.

"Hienolta näyttää, tosi kansainväliseltä", hän kiitteli.

 

Gloria Fashion Show juhlisti elämäniloa ja muodista nauttimista. Tästä pääset katsomaan koko näytöksen.

Tämän vuoden Gloria Fashion Show jakaantui viiteen osaan: Itsevarmuus, Särmä, Seikkailunhalu, Nokkeluus, Eleganssi ja lopun finaaliesitykseen.

Näytöksen tekijät:

TYYLI

Liisa Kokko + tiimi Jonna Luostari, Annika Penttinen, Jussi Pyykönen, Emmi Aatola ja Piia Heino

TILASUUNNITTELU

Ilkka Mälkiäinen

SCREEN-ANIMAATIOT

Anima Boutique

MEIKIT: We Care Icon

Miika Kemppainen

HIUKSET: L’Oréal Paris/Elnett

Sanni Syd

MALLIKOORDINOINTI

Leena Waggoner

RAKENTAMINEN JA TEKNIIKKA

Jaakko Peltomäki Oy

TUOTANTO

Spalt PR

TAPAHTUMAN SUUNNITTELU & PROJEKTIN JOHTO

Saila-Mari Kohtala

Sari Keurulainen

Mia Kemppi

ESIINTYJÄT

Itsevarmuus: Mette Linturi, Silva Poutanen ja Venla Keskinen

Särmä: Ronya

Seikkailunhalu: Waltteri Torikka

Nokkeluus: Oona Kivelä ja Santeri Koivisto

Eleganssi: Martta Valkeus

Finaali: Pakilan Voimistelijat

 

Huom. Väliaikaesityksiä lukuun ottamatta videolla soi eri musiikki kuin näytöksessä. Alkuperäisestä, mallien kävelyn aikana soineesta dj-musiikista vastasivat D.R.E.A.M-duon Taika Mannila ja Lina Schiffer

 

Kaarina Kivilahden asu oli nousussa olevan, ranskalaisen suunnittelijan käsialaa.

Kaarina Kivilahti saapui Gloria Fashion Show'hun ranskalaisen Alexandre Vauthierin suunnittelemassa asussa.

"Tämä on nyt kovimpia nousevia merkkejä maailmassa. Esimerkiksi Taylor Swift pukeutui merkkiin Oscar-gaalassa."

Näytöksen jälkeen Kaarinan matka jatkui vielä drag queen -shown tuomaristoon. Videolla hän kertoo, mitä Glorian muotinäytöksestä jäi päällimmäisenä mieleen.