Trikoista, lenkkareista ja sporttitopeista on tullut hyvän tyylin vakiovarusteita. Miksi kuntosalityyli karkasi pukuhuoneista näytöslavoille ja kaduille?

”Collegehousut ovat tappion merkki. Ne kertovat siitä, että olet menettänyt elämänhallintasi.” Vielä viime vuosikymmenellä Karl Lagerfeld huvitti seuraajiaan haukkumalla rennot urheiluhousut, mutta enää jumppavaatteet eivät naurata. Nyt myös Chanelin housujen lahkeita koristavat Lagerfeldin parjaamat reippaat resorit, ja niiden pariksi voi pukea vaikkapa merkin lippalakin, repun ja kevätmalliston sandaalit, jotka ovat lainanneet muotonsa trekking-jalkineista. Urheiluvaikutteista on tullut niin elimellinen osa nykymuotia, ettei edes vannoutunut tyylielitisti voi vältellä niitä. Ja miksipä välttelisi. Sporttisuuden hiipiminen arkipukeutumiseen on tehnyt siitä hieman rennompaa, huomattavasti mukavamman tuntuista – ja muuttanut myös tapaamme elää.

Muoti ja urheilu ovat yhdistyneet viime vuosina ennennäkemättömällä tavalla. Bomber-takit, collegepuserot, trikoot ja lenkkitossut ovat nykytyylin klassikoita. Käänteentekevä hetki oli vuosi 2005, jolloin Adidas lanseerasi ensimmäisen Stella McCartneyn suunnitteleman urheiluvaatemalliston. Malliston söpöt asut eivät päätyneet ainoastaan kuntosaleille ja lenkkipoluille, vaan ne sopivat hyvin myös kaupungille ja työpaikoillekin.

Ei enää kirosana

“Aiemmin urheilumerkeille muoti, fashion, oli kirosana, se f-sana, jota ei sopinut käyttää. Me keskityimme tuotteiden toiminnallisten ominaisuuksien parantamiseen. Ja kuitenkin noin 80 prosenttia ihmisistä käytti vaatteita ihan muualla kuin urheillessaan,” kertoo Gantin toimitusjohtaja Patrik Nilsson puhelimitse Yhdysvalloista.

Kello on seitsemän aamulla, ja hän vastailee kysymyksiin ennen lähtöä golfkentälle. Nilsson on seurannut alan muutosta aitiopaikalta, sillä ennen siirtymistään Gantin johtoon syksyllä 2014 hän työskenteli 23 vuotta Adidaksella. Sinä aikana hän johti muun muassa Adidas Originalsia ja merkin Pohjois-Amerikan toimintoja.

Trendi on edennyt kahdella rintamalla. Urheilupuolella suuret sporttimerkit, kuten Nike, Adidas ja Puma, ovat tilanneet erikoismallistoja etabloituneilta muotisuunnittelijoilta. McCartneyn lisäksi esimerkiksi Raf Simons, Mary Katrantzou ja Sacai-merkin Chitose Abe ovat lainanneet estetiikkansa sporttiasuille. Tätä voi toki pitää myös kulttuuritekona, sillä suunnittelijoiden omat asut maksavat useita tuhansia ja urheiluversion saa parilla satasella.

Perinteiset muotitalot puolestaan ovat omaksuneet kilvan sporttivaikutteita ja perustaneet jopa omia urheilubrändejä. Klassisista asuistaan ja ballerinoistaan tunnettu Tory Burch on saanut rinnalleen Tory Sportin, ja toimistokelpoisia vaatteita suunnitteleva Theory tekee urheiluasuja Theory+-nimellä. Eikä elegantteja urheiluvarusteita enää shopata alan myymälöistä, vaan niitä myydään muotiliikkeissä. Esimerkiksi Net-a-porter tarjoaa tuttujen luksusmerkkien rinnalla joogatrikoita ja tennishameita, jotka yllä voi tehdä paljon muutakin kuin joogata tai pelata tennistä.

Megatähtien hommaa

Urheilutyylin vallankumous on synnyttänyt uudenlaisia muoti-ilmiöitä. Rajat eivät hälvene vain muodin ja urheilun välillä, vaan myös kulttuurialojen rajat tutisevat. Musiikkimaailmassa kannuksensa hankkineet Kanye West ja Beyoncé ovat vastikään perustaneet ikiomat sporttimerkkinsä.

Kanye Westin Yeezy-luksusmerkki on syntynyt yhteistyössä Adidaksen kanssa, ja sen asuille leimallisia ovat katutyyli- ja urheiluvaikutteet. Suomalaisista vaatesuunnittelijoista Sasu Kauppi on tullut tunnetuksi sporttisesta kädenjäljestään. Huhutaan, että hän olisi myös yksi Westin Yeezy-merkin suunnittelijoista. Kauppi ei ota kantaa huhuihin, mutta kertoo kyllä nykyään työskentelevänsä ”yhdysvaltalaiselle merkille”. Kauppi ymmärtää hyvin sporttitrendiä.

“Tällä hetkellä ihmiset ovat kiinnostuneita hyvinvoinnistaan. Tämä heijastuu ostopäätöksiin, mikä taas vaikuttaa vaatemallistojen painotuksiin tiettyjen tuotteiden tai estetiikan kohdalla ja siihen, mitä on seuraavilla kausilla saatavilla,” Kauppi arvioi.

Urheilullisuus on eittämättä in. Maratonit ja naistenkympit kasvattavat osallistujamääriään vuosi vuodelta ja taviksetkin mittaavat puhelimessa raksuttavalla mobiilisovelluksella arkipäivän askelia. Terveysinnostukselle on esitetty monia syitä. Yhtäältä omaan hyvinvointiin on helppo ja mukava keskittyä, kun maailma ympärillä kuohuu taloudellisissa ja humanitäärisissä kriiseissä. Toisaalta kuntoilu on nostanut profiiliaan, sillä työelämässä arvostetaan hyväkuntoisia jaksajia. Sporttisuus antaa vaikutelman, että ihminen kyllä pärjää.

“Yksi syy trendille on varmasti se, että ihmiset haluavat näyttää nuorilta ja aktiivisilta. Urheilullisilla vaatteilla voi antaa itsestään tervehenkisen kuvan. Ja tietenkin itsestään täytyykin pitää huolta, jotta voi elää hyvää elämää,” Nilsson mietiskelee.

Melkein urheilua

Sporttimuoti ei pakota kantajaansa treenaamaan. Itse asiassa Nilssonin esittämä 80-prosentin sääntö pätee myös trendikkäissä sporttivaatteissa, jotka päällä ei tarvitse – tai välttämättä voikaan – hikoilla. Tärkeintä on näyttää reippaalta ja virtaviivaiselta.

Trenditoimisto WGSN:n urheilumuodin asiantuntija Clare Varga on kuvaillut ilmiötä nimellä fake athlete, eli feikkiurheilija. Termi tarkoittaa henkilöä, joka satsaa tyylikkäisiin sporttivaatteisiin, vaikka inhoaisi liikuntaa. On hauska näyttää urheiluvaatemainosten kiiltäväihoiselta atleetilta, vaikka todellisuudessa olisikin matkalla kirjakauppaan. Siinä sportti-trendi ei eroa muista muodin kulttuurilainoista. Ihmiset voivat omaksua jonkin alakulttuurin visuaalisen tyylin omakseen, vaikka eivät muuten eläisi sen mukaisesti.

Urheilutrendi ei pelkisty yksinomaan helposti bongattaviksi lainoiksi kuntosalilta tai tenniskentältä. Vargan jaottelussa feikkiatleetin vastinparina on muotiurheilija, fashion athlete, joka pukeutuu sporttimuotiin niin salakavalan tyylikkäästi, ettei vaatekappaleita ensisilmäyksellä tunnista urheilullisiksi.

Kevään mallistoissa tällaisia viitteitä näkyi esimerkiksi Chloén malliston teresomisteisissa housuissa, Acnen energisissä sahalaitaprinteissä tai Bossin eleganteissa mekoissa, joiden pääntiet ja hihansuut muistuttavat painijan paitaa. Uusi reippaus näkyi myös Célinen näytösmallien tiukasti letitetyissä poninhännissä ja hyvässä ryhdissä. Osan sporttivaikutteista huomaa vasta, kun vaatteita hypistelee. Erilaiset tekniset materiaalit ovat löytäneet paikkansa silkin, nahan ja villan rinnalla.

Sasu Kauppi luotsasi viime syksyyn asti omaa vaatemerkkiään, jonka asuissa yhdistyivät taidokas räätälintyö ja joukkueurheilulajien asuista tutut muodot ja materiaalit.

“Kun olin perustamassa merkkiäni vuonna 2011, tarkoituksena oli luoda geneeristen urheiluvaatteiden estetiikasta ammentava high fashion -kokonaisuus. Tekniset materiaalit ja yksityiskohdat toimivat alun perin ainoastaan visuaalisina elementteinä ilman sen suurempaa funktionaalista virkaa.”

Hauskimmillaan urheilumuoti liikuskelee juuri tällä alueella, jossa liikuntalajeista tutut elementit muuttuvat muotiin törmätessään joksikin muuksi. Silloin ei pelkästää lainata treenaajilta, vaan keksitään aidosti uutta.

Sporttihenki yhdistää

Iso osa urheilutrendistä on puhdasta matematiikkaa ja kuluttajatutkimuksia. Suuret urheilujätit ovat tottuneet ottamaan selvää, mitä heidän asiakkaansa kaipaavat merkin tuotteilta ja sitten valmistamaan sellaisia. Siksi urheilumerkit ovat porskuttaneet läpi taantuman, vaikka monet muotiyritykset ovat kamppailleet olemassaolostaan.

“Muotimerkit ovat perinteisesti keskittyneet taiteeseen ja tunteeseen. Urheilumerkit taas analysoivat asiakkaitaan. He miettivät, mitä tarpeita asiakkaalla on ja mitä tuotteita hän voisi tarvita. Tällä sektorilla muodilla on paljon opittavaa urheilusta. Taidetta olisi hyvä tasapainottaa tieteellä,” Nilsson pohtii.

Nilssonin selvitys kuorii sporttitrendin ympäriltä kerroksen innostusta. Suunnittelijat tietävät, että sisimmässään varsin moni on haaveillut aktiivisesta elämäntyylistä, ja sitten se elämäntyyli myydään meille yhteistyömallistoina ja merkkilenkkareina.

Ihan koko trendi ei onneksi tyhjene tähän selitykseen. Urheilun ytimessä kun asuu sielläkin paljon tunnetta: juoksulenkin jälkeistä euforiaa on vaikea saada mistään muualta, suosikkijoukkueen voitto tuntuu puhtaasti hyvältä, ja voi sitä riemua, kun saa napattua itselleen limited edition -malliston lenkkarit.

“Urheilu on yksi harvoista yhteisöllistä asioista, joita meillä on jäljellä. Tv-ohjelmat voi striimata itselleen sopivana ajankohtana, ja uutiset lukea netistä ehtiessään. Urheilutapahtumat on kuitenkin nähtävä juuri silloin, kun ne tapahtuvat. Ja se on hauskinta tehdä yhdessä,” Nilsson summaa.

Urheilukatsomoon voi sonnustautua vaikka niihin Chloén terehousuihin ja kauniiseen silkkipaitaan.

Muodin kopiointi on valtava bisnes. Moni suunnittelija on luomustensa uudesta elämästä vain hyvillään. Toisaalta kopioita tuotetaan usein arveluttavissa oloissa, eivätkä niiden suunnittelijat puhu työstään julkisesti.

Kuvassa oli pitsinen mustavalkoinen silkkitoppi.

Célinen Pariisin putiikissa työskennellyt kaverini osoitti merkin uutta mallistoa kännykästään muotiviikon jälkeen ja sanoi tyynesti: ”En malta odottaa, että voin ostaa tuon Zarasta parin kuukauden päästä.”

Samaa absurdia mieltä ovat Espanjan Voguen muotitoimittajat. He päivittävät viikoittain nettisivuilleen luksustuotteen, jonka he toivovat Amancio Ortegan omistaman Zaran seuraavaksi kopioivan. Tai ainutlaatuisuudestaan tunnetun Chanelin perustaja Coco Chanel, joka kutsui kopiointia menestyksen lunnasrahoiksi jo 1930-luvulla.

Muodin kopiointi ei ole uutta, mutta siitä on tullut entistä hyväksytympää. Jäljittelyyn ovat turtuneet niin kuluttajat, tekijät kuin lakikin.

Muotitietoiset yhdistävät häpeilemättä luksusta sitä jäljitteleviin halpavaatteisiin. Euroopassa muodin tekijänoikeudellinen suojaaminen maksaa paljon ja kestää kauan, kun taas Yhdysvalloissa muoti on laillisesti lähes vapaata riistaa. Suunnittelijoille halpamerkille livahtaminen taas on yhä houkuttelevampaa, koska ne tarjoavat enemmän työpaikkoja ja maksavat luksusbrändejä parempaa palkkaa.

Muodin kopiointi ei ole uutta, mutta siitä on tullut entistä hyväksytympää.

Kopiointi ei myöskään ole enää vain H&M:n, Zaran, Century 21:n tai TopShopin heiniä, vaikka ne tekevätkin siitä merkkiensä selkärangan. Parhaat luksusmerkitkin jäljittelevät ja poimivat ideoita muilta, vaikka harva puhuu siitä.

Onko kopiointi muotibisneksen vihollinen vai pikemminkin sitä ylläpitävä voima?

 

Tuosta hihaa vähän lyhyemmäksi. Detalji eri kohtaan. Vaihdetaan väri.

Ranskalainen muotisuunnittelija Sophie istui tutulla kiinalaisella vaatetehtaalla, katsoi läppäriltään suorana Chloén näytöstä Pariisin muotiviikolta ja piirsi samalla paperille ensimmäisiä prototyyppejä Zaran tulevaan neulemallistoon.

”Esimerkiksi Balmainin takkien liian terävät olkapäät muuttuivat Zaran versiossa hillityimmiksi ja siten käytettävimmiksi.”

”Suunnittelin 300 neuletta kaudessa. Ennen kuin yksikään vaate lähti tuotantoon, markkinointi- ja lakiosasto tarkastivat, ettei malli ollut liian samanlainen kuin alkuperäinen”, Sophie sanoo nyt Pariisissa. Hän ehti työskennellä Zaran suunnittelijana Coruñassa seitsemän vuotta, kunnes palasi Pariisiin ja alkoi freelanceriksi. Hän ei halua kertoa työstään oikealla nimellään, koska pelkää sen vaikuttavan työnsaantiin tulevaisuudessa.

Sophien mukaan Zara ei suoraan kopioi, vaan inspiroituu luksusmerkkien mallistoista.

”Esimerkiksi Balmainin takkien liian terävät olkapäät muuttuivat Zaran versiossa hillityimmiksi ja siten käytettävimmiksi. Se on tapa demokratisoida muotia ja pehmentää trendejä tavalliselle kuluttajalle”, Sophie sanoo.

Kopiointi ei ollut Sophielle ongelma. Hän näki sen haasteena luovuudelle, kun trendejä piti työstää paineen alla jatkuvasti uuteen suuntaan ja mallistoista piti heti osata valita ne vaatekappaleet, joita kannatti jäljitellä. Eikä sekään häirinnyt, että markkinointiväkeä oli talossa suunnittelijoita tuplasti enemmän ja he päättivät lopullisesta designista. Tai se, että joka aamu pomot pitivät kokouksen edellispäivän myynneistä, joiden perusteella suosikkeja suunniteltiin lisää.

”Kaikki tiesivät, keitä me olimme, mutta kukaan ei sanonut mitään.”

Vain silloin kädet hikoilivat, kun Sophie kävi shoppailureissuilla Louis Vuittonilla, Chloélla, Isabel Marantilla tai Pradalla kahden markkinointivastaavan kanssa. Päivän aikana he ostivat kaikki kiinnostavat neuleet suoraan luksusputiikeista.

”Kaikki tiesivät, keitä me olimme, mutta kukaan ei sanonut mitään.”

Reissun jälkeen ryhmä syynäsi ostoksia toimistolla ja Sophie lähetti näytepaloja tehtaille viestillä: Onnistuuko tällainen?

”Kaikki alalla tietävät, että Zara maksaa, eikä mene koskaan oikeuteen. Talouskriisin alkaessa moni luksusmerkki reklamoi heti juuri siksi.”

 

Fiksu strategia, sanoo brittiläinen muotisuunnittelija Polly. Hän suunnitteli neuleita TopShopilla, kun Rihanna vei merkin oikeuteen t-paidasta, jonka rinnassa komeili Rihannan kuva. Laulajatar voitti.

”En puhunut koskaan suunnittelusta lakiosaston kanssa. Meidän tavoite oli aina päästä Zaran edelle, mutta se oli mahdotonta. TopShopin toimistolla pyöri huhu, että Zaralla olisi Aasiassa tehdaslaiva, jossa mallistot ommeltiin matkalla Eurooppaan. Zara on ilman laivaakin alan nopein”, Polly sanoo. Hänkään ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

”Kaikki alalla kopioivat, mutta kukaan ei puhu siitä kuin hiljaisesta sopimuksesta.”

TopShop-pestin aikana Polly reissasi usein Etelä-Koreaan hakemaan inspiraatiota ja keskittyi suunnittelemaan kolmelle siksi kaudeksi valitulle naistyypille vaatteita: oli eksentrinen lontootar, The Royal Tenenbaums -elokuvan Margot ja graafinen, minimalistinen nainen. Markkinoinnista hänelle annettiin ohjeeksi tehdä lähinnä Alexander Wangin näköistä jälkeä. Ja hän teki, koska tienasi hyvin.

”Kaikki alalla kopioivat, mutta kukaan ei puhu siitä kuin hiljaisesta sopimuksesta.”

”On typerää, että esimerkiksi Alexander McQueenin printtisuunnittelija saa pientä peruspalkkaa, kun taas halpamerkin suunnittelija saa kolme kertaa enemmän siitä, että kopioi printin mekkoon.”

 

Nyt Polly arvostaa työpaikkaansa luksusmerkillä New Yorkissa, koska tehtaiden työ-olot ovat tiptop ja inspiraatiota voi hakea muotitalon arkistoista matkimisen sijaan.

”Kerran TopShopilla minua pyydettiin kopioimaan Kenzon 3D-palloneule. Tekniikka oli vaikea päätellä valokuvasta, mutta lopputulos oli niin samankaltainen, että markkinointiosasto päätti tuoda sen myytäväksi vain kauppoihin. Netissä kun on paljon helpompi jäädä kiinni.”

Kas, näyttääpä tutulta. Keväällä 2012 newyorkilainen lakiopiskelija Julie Zerbo oli Moskovassa ja katseli läppäriltään Chanelin muotinäytöksen kuvia. Hän kiinnitti huomion syksyn 2012 -malliston näyttäviin violetteihin kristallikoruihin mallin ranteessa.

”Luulin, että Chanel oli käyttänyt nuoren newyorkilaissuunnittelija Pamela Loven rannekoruja. Kävi ilmi, että niissä olikin Chanelin leima”, Julie Zerbo sanoo skypessä kotoaan.

Julie Zerbo on paljastanut kymmeniä muotikopioita sivuillaan, kuten Nasty Galin identtisen kopion Givenchyn Rotweiler-laukusta tai Zaran Surprise-tekstillä varustetun jäljitelmän Supreme-katumuotimerkin nimikko- t-paidasta.

Zerbo kirjoitti epäilyttävästä yhtäläisyydestä The Fashion Law -nettisivuillaan. Se johti Chanelin vetämään Love-kopiokorut pois markkinoilta ja pyytämään julkisesti anteeksi. Lovelle se oli markkinoinnin jättipotti.

Tapauksen jälkeen Julie Zerbo on paljastanut kymmeniä muotikopioita sivuillaan, kuten Nasty Galin identtisen kopion Givenchyn Rotweiler-laukusta tai Zaran Surprise-tekstillä varustetun jäljitelmän Supreme-katumuotimerkin nimikko- t-paidasta.

”Kunnon kopion tunnistaa siitä, että se joko myydään parissa päivässä loppuun tai vedetään nopeasti pois markkinoilta.”

 

Zerbon mukaan ihmiset eivät ymmärrä, kuinka vakavasta asiasta kopioinnissa on kyse.

”Muodin demokratisoiminen on myytti. Jos maksat viisi dollaria vaatteesta, joku muu maksaa loput. On helppoa unohtaa, kuka vaatteita tekee, missä ja millaisissa oloissa.”

Bangladeshiläinen tai kambodzalainen tehdastyöntekijä tienaa 50–100 euroa kuukaudessa. Puuvillan poimijalle maksetaan 1,5 euroa tunnilta tai ei sitäkään. Työpäivät venyvät usein parikymmentuntisiksi.

”Muodin demokratisoiminen on myytti. Jos maksat viisi dollaria vaatteesta, joku muu maksaa loput.”

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan maailmassa 168 miljoonaa lasta tekee töitä ja moni heistä tekstiilitehtailla. Niitä kutsutaan hikipajoiksi, joissa on tavallista käyttää orja- ja lapsityövoimaa sekä luistaa turvallisuusvaatimuksista. Tuorein haaste piilee Turkissa, jossa syyrialaislasten tiedetään työskentelevän pilkkahintaan vaatetehtailla.

Eikö halpamerkin suunnittelijan omatuntoa koskaan kolkuta?

”En nähnyt tehtailla koskaan yhtään lasta”, Zaran entinen suunnittelija Sophie sanoo. ”Mutta en voi olla varma, etteikö lapsia olisi ollut. Moni tehdas saattaa alihankkia työvoimaa, joten vaatteen todellista tekijää on vaikea jäljittää. Tehtaiden paikalliset pomot osaavat peittää jälkensä, kun saavat vihiä, että Zaran tarkastajat ovat tulossa.”

 

Vuonna 2012 pakistanilainen tekstiilitehdas paloi ja yli 300 työntekijää kuoli. Vuotta myöhemmin Bangladeshissa tekstiilitehdas romahti ja 1 100 ihmistä menetti henkensä. Viimeistään siksi monet halpamerkit yrittävät nyt petrata. Monet brändit ovat julkaisseet tuotantomaat ja käyttämiensä tehtaiden nimet nettisivuillaan.

Lisäksi esimerkiksi H&M tekee Conscious-kierrätysmateriaalimallistoja, joiden tekijöiden luvataan työskentelevän kunnon oloissa ja saavan kohtuullista palkkaa. Jakavatpa he jopa Global Change Award -palkinnonkin vuosittain sille, joka kehittää parhaan kestävän kehityksen muoti-idean. Viime vuonna voittaja oli suomalainen puuvillan kierrätyksen ympäristöystävällinen menetelmä making waste-cotton new.

The Fashion Law’n Zerbo tuhahtaa. Hänen mielestään halpamerkit vain naamioivat näin isompia, kalliimpia ja likaisempia ongelmiaan.

”Suurin osa kopiosyytteistä neuvotellaan rahalla.”

”Ketjumerkkien bisnesmalli perustuu yhä isojen vaatemäärien tuotantoon pienellä rahalla. Muotibisnes yrittää aina pikemminkin säilyttää tasapainon kuin heiluttaa venettä. Siksi Isabel Marant, Karl Lagerfeld ja Balmain ovat tehneet yhteistyötä halpamerkin kanssa. Kyse on aina rahasta.”

Zerbo kaivaa ahkerasti kopiotietoja netistä, kaupoista ja julkisista syytetietokannoista kuten Westlaw tai Pacer. Niistä käy ilmi kaikki Yhdysvaltojen oikeusjutut, myös muotikopiosyytteet.

”Sivut eivät kerro koko totuutta. Suurin osa kopiosyytteistä neuvotellaan rahalla.”

 

Reilut kaksikymmentä prosenttia. Niin paljon pariisilaisen Hipanema-merkin perustajan Jenny Collinet’n työajasta kuuluu nykyään kopioimisen käsittelyyn. Huhtikuussa 2012 lanseeratun merkin avaintuote on magneetilla kiinnitettävä brasilialainen rannekoru, jonka pariisilainen putiikki ko-pioi heti samana kesänä.

”Olin järkyttynyt. Meillä ei ollut vielä lakimiestä, emmekä ymmärtäneet tekijänoikeuksista mitään. Saimme sovittua asian kasvotusten ja kauppa antoi korunsa meille. Nyt takavarikoimme useita satoja kopioita vuosittain, viimeksi Costa Ricasta, Meksikosta ja Saksasta. Tämä on sotaa”, Collinet sanoo.

Hipanemalla on kansainvälisiä lakimiehiä Pariisissa ja kokonainen lakitoimisto Kiinassa. Kolme kertaa merkki on ollut oikeudessa. Suurin osa syytteistä sovitaan. Viimeksi kättä on lyöty Gemey Maybelline L’Oréalin ja ranskalaisen Kiabi-vaatemerkin kanssa.

”Oikeudenkäynnit maksavat paljon ja kestävät monta vuotta. On parempi tehdä ennaltaehkäisevää työtä.”

Jenny Collinet hakee nykyään tekijänsuojan joka mallistonsa jokaiselle mallille: koruille, asusteille ja vaatteille. Sen voi tehdä kerralla kaikille Euroopan Unionin maille, mutta muille suoja pitää hakea erikseen. Se maksaa tuhansia euroja ja vie aikaa, mutta kannattaa. Vain suojan ansiosta tulli tarttuu jäljitelmiin, joita tulee ympäri maailmaa.

Kopiointibisneksessä liikkuu vuosittain lähes puoli biljoonaa euroa.

Jotkut muotimerkit ovat myös onnistuneet viime aikoina patentoimaan myyntitykkiensä designin kuten Céline Diamond- ja Case-laukkunsa tai Christian Louboutin punaiset kengänpohjansa. Prosessi maksaa ja kestää vielä kauemmin.

OECD:n eli taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön huhtikuussa julkaisema raportti kertoo, että itse kopiointibisneksessä liikkuu vuosittain lähes puoli biljoonaa euroa. Summalla saisi yli kaksi miljoonaa kappaletta Hèrmesin kalleinta krokotiilinnahkaista Birkin-laukkua.

”Tekijänä on vaikea hyväksyä, että ideoitani ja mallejani varastetaan. Mutta kopiointi kuuluu muodin peliin, ja tieto Hipanemasta on varmasti levinnyt eteenpäin osaksi sen vuoksi. Ja onhan se imartelevaa, kun isot merkit kopioivat. Mutta eikö kellään tosiaan ole enää omia ideoita?” Jenny Collinet kysyy.

 

Uusia ideoita ei ole ollut muodissa pitkään aikaan. Ja hyvä niin.

Sitä mieltä on Los Angelesin yliopiston lain professori Kal Raustiala, joka on kirjoittanut juristi Christopher Sprigmanin kanssa kirjan The Knockoff Economy: How imitation sparks innovation.

”Jo 1930–40-luvuilla New Yorkissa toimi muotia kontrolloinut kilta. Kun se vuonna 1941 lopetettiin, ajateltiin, että työpaikat häviävät ja muoti kuolee. Niin ei koskaan käynyt. Päinvastoin kopiot kehittivät trendejä ja levittivät niitä nopeasti eteenpäin”, Kal Raustiala sanoo puhelimitse toimistoltaan.

”Suurin osa nimekkäistä suunnittelijoista on kopioinnista vain hyvillään.”

Professorin mukaan muodin tekijänoikeuslakiin ei pidä koskea, koska kopiointi toimii luovuuden polttoaineena. Kun halpamerkit tuovat isojen muotimerkkien vaatteet ja trendit massoille nopeasti, muotitalojen suunnittelijoille tulee paine luoda uutta niille varakkaille kuluttajille, jotka haluavat olla cool ja ottavat trendit ensimmäisinä käyttöön. Siksi muotitalot tekevät nykyään niin monia välimallistoja perinteisten lisäksi.

Rytmi on käynyt monelle suunnittelijalle liian raskaaksi, kuten Raf Simonsille, joka lähti viime syksynä Diorilta.

”Silti suurin osa nimekkäistä suunnittelijoista on kopioinnista vain hyvillään”, Raustiala sanoo. ”He tietävät, että kopiointi tarkoittaa menestystä, eikä immateriaalioikeuksien hankkimisessa ole siksi järkeä.”

Kal Raustiala ottaa esimerkiksi newyorkilaisen trendikaupunginosan Bushwickin, jonne yksi avaa kahvilan, sitten toinen ja pian kolmas. Normaali reaktio olisi, että hyvä kun tulee tervettä kilpailua, ja niin sen pitäisi olla muodissakin. Raustialan mukaan muoti on yhtä käytännöllinen ja arkinen asia kuin kahvi. Tai ruoka.

”Eivät reseptitkään ole suojattuja, mutta ruoka ja kokit eivät ole ehkä koskaan olleet niin luovia kuin nyt”, Raustiala sanoo.

Sitten professori sanoo sen, mitä saattoi odottaa. Että kopiointi demokratisoi muotia, koska niin kaikilla on siihen varaa. Ja jos tekijänoikeuslakia tiukennetaan ja kopiointia kontrolloidaan, muodin hinta nousee ja tuottavuus laskee.

Entäpä sitten muodin eettisyys ja tehdastyöntekijät, joiden ihmisarvoisista oloista ei ole varmuutta?

”Jotakin voi aina sattua mikrotasolla jollekin, mutta makrotasolla kopiointi on muodille, sen taloudelle ja luovuudelle hyvä asia. Se kasvattaa innovaatioita, kun yksi keksii idean ja toinen jatkaa siitä.”

 

Mutta mitä tarkoittaa innovaatio alalla, joka perustuu kierrättämiseen?

Ajatellaan vaikka ranskalaista Vêtements-merkkiä, jota hehkutetaan muotialan uudistajaksi. Se tarjoaa keltaisia DHL-paitoja, dekonstruoituja muotoja ja mustia metallimusiikista inspiroituneita huppareita tribaalitekstein. Onko siinä jotakin uutta?

Omintakeisen, uuden ja luovan muodin lupaus piilee myös entistä useammissa eettistä muotia myyvissä nettikaupoissa ja nuorissa suunnittelijoissa.

Tarkka muodintuntija huomaa, että Vêtements on onnistunut kaupallistamaan ja työstämään samoja ideoita, joita on jo nähty Comme des Garçonsilla tai Martin Margielalla. Mutta se, mikä tuoksuu raikkaalta, on merkin bisnesfilosofia, jossa tehdään vain yksi mallisto, rajattu erä vaatteita, joka ilmestyy heti muotinäytöksen jälkeen. Näin kuluttajien ei tarvitse odottaa, vaatteen eksklusiivinen luksusarvo säilyy, eivätkä halpamerkit ehdi niitä kopioida. Toivottavasti.

Omintakeisen, uuden ja luovan muodin lupaus piilee myös entistä useammissa eettistä muotia myyvissä nettikaupoissa ja nuorissa suunnittelijoissa, joihin alan paineet, vaatimukset ja kaupallisuus eivät ole vielä ylettyneet. Mitä enemmän niistä pidetään meteliä, sitä enemmän kuluttajat saavat tietoa vaihtoehtoisesta muodista.

Päätösvalta on lopulta kuluttajalla. Jos Célinen pitsisilkkitopin jäljitelmiä ostetaan, niitä tehdään jatkossakin.

Vierailija

Kuljetko sinäkin kopiovaatteessa? Näin tehokkaasti huippumuotia kopioidaan

Ihan mitä vain voi kopioida ja julkaista eteenpäin omana luomuksenaan; neulehdestä tai sivuilta napattu malli omalla twistillä muuttuu omaksi malliksi, ajatelma tai jopa toisen tekstin pätkä omaksi, kun lähde unohtuu. Toiset ovat todella tarkkoja ja tuovat lähteen esiin, toiset ottavat kehut vastaan hiiskaisemattakaan tekstin alkuperästä. Tosiasia kuitenkin on, että aina joku on bongannut alkuperäisen mallin/tekstin.
Lue kommentti

Tämän vuoden Gloria Fashion Show oli upea myös musiikkinsa puolesta. Kuuntele tästä näytöksessä esiintyneen D.R.E.A.M.-dj-duon eli Taika Mannilan ja Lina Schifferin soittolistan parhaat palat.

Suomalaistähti Alman Karma on nappivalinta catwalkille.

 

Michael Jacksonin klassikko vetää tanssilattialle. 

 

Malilaistaustaisen Inna Modjan Tomboctou henkii asennetta.

 

Lontoolainen tuottaja Aaron Jerome on mies SBRKT:n taustalla.

 

Led Zeppelin ei jätä kylmäksi.

Kuuntele kaikki näytökset biisit täällä.

Sekä Glorian muotinäytös että yleisön vaatevalinnat saivat Sara La Fountainilta kehuja.

Sara La Fountain oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Gloria Fashion Show'n yleisössä. Näytöksen lisäksi hän kehui myös yleisön tyylitajua ja asuvalintoja.

"Hienolta näyttää, tosi kansainväliseltä", hän kiitteli.

 

Gloria Fashion Show juhlisti elämäniloa ja muodista nauttimista. Tästä pääset katsomaan koko näytöksen.

Tämän vuoden Gloria Fashion Show jakaantui viiteen osaan: Itsevarmuus, Särmä, Seikkailunhalu, Nokkeluus, Eleganssi ja lopun finaaliesitykseen.

Näytöksen tekijät:

TYYLI

Liisa Kokko + tiimi Jonna Luostari, Annika Penttinen, Jussi Pyykönen, Emmi Aatola ja Piia Heino

TILASUUNNITTELU

Ilkka Mälkiäinen

SCREEN-ANIMAATIOT

Anima Boutique

MEIKIT: We Care Icon

Miika Kemppainen

HIUKSET: L’Oréal Paris/Elnett

Sanni Syd

MALLIKOORDINOINTI

Leena Waggoner

RAKENTAMINEN JA TEKNIIKKA

Jaakko Peltomäki Oy

TUOTANTO

Spalt PR

TAPAHTUMAN SUUNNITTELU & PROJEKTIN JOHTO

Saila-Mari Kohtala

Sari Keurulainen

Mia Kemppi

ESIINTYJÄT

Itsevarmuus: Mette Linturi, Silva Poutanen ja Venla Keskinen

Särmä: Ronya

Seikkailunhalu: Waltteri Torikka

Nokkeluus: Oona Kivelä ja Santeri Koivisto

Eleganssi: Martta Valkeus

Finaali: Pakilan Voimistelijat

 

Huom. Väliaikaesityksiä lukuun ottamatta videolla soi eri musiikki kuin näytöksessä. Alkuperäisestä, mallien kävelyn aikana soineesta dj-musiikista vastasivat D.R.E.A.M-duon Taika Mannila ja Lina Schiffer