Muodin isoäiti Suzy Menkes on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja kantaa huolta nuorten suunnittelijoiden jaksamisesta.

 

Brittiläissyntyinen Suzy Menkes, 72, tunnetaan parhaiten terävistä näytösarvioistaan. Erityisesti muotiviikkojen aikana kansainvälinen muotiväki seuraa kiinnostuneena Suzyn näytösten jälkeisiä näkemyksiä, ja niitä arvostavat niin suunnittelijat kuin lukijatkin.

Suzy on osallistunut joka ikisille Lontoon muotiviikoille niiden alusta, vuodesta 1984 saakka.

Suzyn kiinnostus muotiin ja pukeutumiseen näkyi jo viisivuotiaana, kun hän teki ensimmäisen oman lehtensä. Sen kannessa komeili muotipiirustus. Cambridgen yliopiston historian ja Englannin kirjallisuuden opintojen ohella hän työskenteli ensimmäisenä naispuolisena toimittajana yliopiston Varsity-lehdessä.

Opintojen jälkeen vuonna 1966 hän aloitti toimittajana The Times -lehdessä, jossa hän tapasi nyt jo edesmenneen miehensä David Spanierin.

Suzyn mukaan ”riikinkukkoja muistuttavat” bloggaajat ovat nyt suuremman huomion kohteena kuin näytöslavan luomukset.

Parhaiten Suzyn toimittajaurastaan tunnetaan vuonna 1988 alkanut ura The International Herald Tribune -sanomalehden eli nykyisen The International New York Timesin muotikommentaattorina.

Esimerkiksi vuonna 2013 paljon keskustelua herättäneessä jutussaan The Circus of Fashion Suzy pohtii, miten kaikki huomio keskittyy näytösten ulkopuolella tapahtuviin asioihin. Hänen mukaansa ”riikinkukkoja muistuttavat” bloggaajat ovat nyt suuremman huomion kohteena kuin näytöslavan luomukset.

Suzy työskenteli New York Timesin palveluksessa vuoteen 2014. Viime vuonna hänet pyydettiin Condé Nastin omistaman Vogue-lehden uuteen International Vogue editor -virkaan. Tehtävään kuuluu julkaista materiaalia 19:n eri maan Voguen nettisivuilla.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisella Suzylla on noin 215 000 seuraajaa Instagramissa (@suzymenkesvogue) ja Twitterissä (@SuzyMenkesVogue) 45 000 seuraajaa. Kokemuksensa ansiosta Suzysta on tullut eräänlainen muotimaailman isoäiti.

Suzya huolestuttaa se, että ihmiset nostetaan liian nopeasti tähtisuunnittelijan asemaan.

Haastatteluissa Suzy antaa kuvan itsestään järjen äänenä, joka puhuu muodin nopeutuvasta temposta ja vastavalmistuneista suunnittelijoista. Häntä huolestuttaa muun muassa se, että ihmiset nostetaan liian nopeasti tähtisuunnittelijan asemaan Erityisesti hän on kritisoinut nykypäivän Englannin törkeän kallista yliopistokoulutusta.

Kun Suzylta kysyttiin, miksi Englannista ei tule enää Gallianon tai McQueenin kaltaisia nuoria superluovia suunnittelijoita, hän totesi: ”Jos Gallianolla tai McQueenillä olisi valmistuessaan ollut 30 000 puntaa velkaa, hekään eivät olisi sitä, mistä heidät nykyään tunnetaan.”

Suzy tunnetaan muuttumattomasta pompadour-hiustyylistään, jossa etuhiukset on nostettu kuohkeaksi kiehkuraksi otsalle. Trendivaatteiden sijaan hän suosii luottohankintojaan. Liilaa Pradan laukkuaan hän kertoo käyttäneensä jo seitsemän sesongin ajan.

Tämän vuoden Gloria Fashion Show oli upea myös musiikkinsa puolesta. Kuuntele tästä näytöksessä esiintyneen D.R.E.A.M.-dj-duon eli Taika Mannilan ja Lina Schifferin soittolistan parhaat palat.

Suomalaistähti Alman Karma on nappivalinta catwalkille.

 

Michael Jacksonin klassikko vetää tanssilattialle. 

 

Malilaistaustaisen Inna Modjan Tomboctou henkii asennetta.

 

Lontoolainen tuottaja Aaron Jerome on mies SBRKT:n taustalla.

 

Led Zeppelin ei jätä kylmäksi.

Kuuntele kaikki näytökset biisit täällä.

Sekä Glorian muotinäytös että yleisön vaatevalinnat saivat Sara La Fountainilta kehuja.

Sara La Fountain oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa Gloria Fashion Show'n yleisössä. Näytöksen lisäksi hän kehui myös yleisön tyylitajua ja asuvalintoja.

"Hienolta näyttää, tosi kansainväliseltä", hän kiitteli.

 

Gloria Fashion Show juhlisti elämäniloa ja muodista nauttimista. Tästä pääset katsomaan koko näytöksen.

Tämän vuoden Gloria Fashion Show jakaantui viiteen osaan: Itsevarmuus, Särmä, Seikkailunhalu, Nokkeluus, Eleganssi ja lopun finaaliesitykseen.

Näytöksen tekijät:

TYYLI

Liisa Kokko + tiimi Jonna Luostari, Annika Penttinen, Jussi Pyykönen, Emmi Aatola ja Piia Heino

TILASUUNNITTELU

Ilkka Mälkiäinen

SCREEN-ANIMAATIOT

Anima Boutique

MEIKIT: We Care Icon

Miika Kemppainen

HIUKSET: L’Oréal Paris/Elnett

Sanni Syd

MALLIKOORDINOINTI

Leena Waggoner

RAKENTAMINEN JA TEKNIIKKA

Jaakko Peltomäki Oy

TUOTANTO

Spalt PR

TAPAHTUMAN SUUNNITTELU & PROJEKTIN JOHTO

Saila-Mari Kohtala

Sari Keurulainen

Mia Kemppi

ESIINTYJÄT

Itsevarmuus: Mette Linturi, Silva Poutanen ja Venla Keskinen

Särmä: Ronya

Seikkailunhalu: Waltteri Torikka

Nokkeluus: Oona Kivelä ja Santeri Koivisto

Eleganssi: Martta Valkeus

Finaali: Pakilan Voimistelijat

 

Huom. Väliaikaesityksiä lukuun ottamatta videolla soi eri musiikki kuin näytöksessä. Alkuperäisestä, mallien kävelyn aikana soineesta dj-musiikista vastasivat D.R.E.A.M-duon Taika Mannila ja Lina Schiffer

 

Kaarina Kivilahden asu oli nousussa olevan, ranskalaisen suunnittelijan käsialaa.

Kaarina Kivilahti saapui Gloria Fashion Show'hun ranskalaisen Alexandre Vauthierin suunnittelemassa asussa.

"Tämä on nyt kovimpia nousevia merkkejä maailmassa. Esimerkiksi Taylor Swift pukeutui merkkiin Oscar-gaalassa."

Näytöksen jälkeen Kaarinan matka jatkui vielä drag queen -shown tuomaristoon. Videolla hän kertoo, mitä Glorian muotinäytöksestä jäi päällimmäisenä mieleen.