Pieni ja rauhallinen Omanin sulttaanikunta tarjoaa kiehtovia arabiperinteitä, aavikon hiljaisuutta ja virkistäviä luonnonkeitaita.

Omanin pääkaupungin Masqatin satamalahden maisemia hallitsevat vuoret, valkoiset pientalot ja moskeijoiden minareetit. Miljöö muistuttaa ylikasvanutta kalastajakylää, ei yli miljoonan asukkaan pääkaupunkia tai sen ydinseutua. Koko Omanista ei löydy ainuttakaan pilvenpiirtää tai suureellista rakennushanketta, joista naapurit, kuten Saudi-Arabia ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubai, ovat kuuluisia.

Yli yhdeksänkerroksiset rakennukset ovat kiellettyjä. Taloissa on oltava ornamentointeja ja kupoleita, näyttäviä puuovia tai -parvekkeita. Se on Omanin itsevaltiaan, sulttaani Qaboos bin Said al Saidin, määräys. Sulttaani Qaboos haluaa säilyttää Omanin traditioita vaalivana arabimaana. Silti juuri hänen johdollaan köyhästä, takapajuisesta ja sulkeutuneesta maasta on kehittynyt  uutamassa vuosikymmenessä öljy- ja maakaasuvaroihin nojaava moderni, vauras ja rauhaisa valtio, jossa on turvallista elää ja myös matkustaa.

Jos ei lasketa tuliteriä autoja ja kännyköitä, länsimaiset vaikutteet on kätketty pääkaupungin moderneihin ostoskeskuksiin. Ne kannattaa unohtaa. Sulttaanikunnalle omintakeinen ja mieleenpainuva tunnelma löytyy aivan muualta:katettujen kauppakujien kiemuroista ja hiljaisilta rannoilta. Aidon Omanin kohtaa myös hiekka-aavikon hiljaisuudessa tai uimaan houkuttelevissa luonnonaltaissa, joiden äärelle voi retkeillä pääkaupungista päiväseltään.

Beduiininaisten aarreaitta

Muttrah souq on kuin satujen markkinapaikka: salaperäinen ja hämyisä, täynnä kiehtovia tavaroita ja outoja tuoksuja. Masqatin satamakadun varrelle levittyvässä ostosparatiisissa ilmassa leijuvat mystisen makeat sauhut, jotka tulvivat puotien pielissä olevista kupeista. Niissä on omanilaisten boswellia-puiden pihkaa. ”Maailman laadukkainta suitsuketta”, kehaisee pihkaa kauppaava myyjä, aivan aiheesta. Se oli aikoinaan kultaakin arvokkaampaa kauppatavaraa. Kapeat, katetut kauppakujat kiemurtelevat ja haarautuvat. Menetän niillä suuntavaistoni saman tien. En edes huomaa mutkia, kun ihailen täpötäysien puotien tarjontaa: pashminahuiveja ja upeita käsinsolmittuja mattoja, värikkäitä lasilamppuja ja katoista riippuvia kynttilälyhtyjä. Katselen ohikulkiessani myös omanilaisten käyttämiä kaapuja, huntuja ja kuvioituja lakkeja. Hypistelen koristeellisia rasioita, lippaita ja kangaspussukoita – kunnes isken silmäni näyttäviin, koristeellisiin hopeariipuksiin, joista Oman on tunnettu. ”Ne ovat rikkaiden beduiininaisten aarteita vuosikymmenten takaa”, myyjä lupaa, ja päätän uskoa.
”Saat erikoishintaan”, hän sanoo ja näpyttelee jo taskulaskintaan. Korulle jää tinkauksen jälkeenkin hintaa satoja euroja, mutta silti se on huokeampi kuin vastaavat korut hotellien myymälöissä. Saan siitä upean, uniikin taulun kotiini. Istahdan saaliineni ulkoilmakuppilaan rantakadulle ja tilaan tuoreista granaattiomenoista puristettua mehua. Punainen nektari on kirpakanmakeaa ja ihanan raikasta hellejuomaa. Myöhemmin testaan vieläkin piristävämpää drinkkiä, vedellä pehmennettyä sitruunamehua, jossa on paljon tuoreita mintunlehtiä.

Perinteikäs souk on Masqatin kiehtovimpia paikkoja. Mutta kyllä kaupungin laidalla olevassa, sulttaani Qaboosin suurmoskeijassakin on hohtoa – jo siitäkin syystä, että se on maan ainoa moskeija, johon pääsevät muutkin kuin muslimit. Pukeudun pitkähihaiseen paitaan ja housuihin, ja kietaisen vielä huivin pääni peitoksi ennen kuin astun sisälle pyhätön porteista. Aurinkolasitkin ovat tarpeen, sillä auringossa kiiltävät, pitkät valkeat marmorikäytävät ovat melkein sokaista.
Vaikka moskeija on pelkistetty, se on silti juhlava ja täynnä detaljeja, mosaiikkikoristeita ja ornamentteja. Päärukoussali on huikein. Pään yllä on koristemaalattu puukatto ja Swarovskin näyttävä kristallikruunu. Paljaiden jalkojen alla levittyy koko lattian kokoinen pehmeä, persialainen silkkimatto. Se on maailman toiseksi suurin käsinkudottu matto, kerrotaan. Sen päälle mahtuu polvistumaan 6 500 rukoilijaa.

Wadit, virkistävät luonnonkeitaat

Meri vilisee mustankiiltäviä selkiä. Delfiineitä on kymmeniä, ehkä satoja. En ole koskaan nähnyt sellaista määrää. Ne sukeltelevat veneemme ympärillä, eivätkä tunnu piittavan läsnäolostamme lainkaan. Rohkeita ovat myös papukaijakalat, kirkkaankeltaiset enkelikalat ja monet muut korallien suojissa viihtyvät pikku-uimarit, kun lähestyn niitä veden alla. Meri on kirkas, tyyni ja täydellisen lämmin, joten snorklailu on leppoisaa. Ikimuistoiseksi se muuttuu sillä hetkellä, kun merikilpikonna lipuu hetkeksi näkyviin.

Masqatissa voi lähteä snorklailemaan myös suoraan rannalta, jos kyllästyy uima-altaissa ja rantatuoleilla lepäilyyn. Pääkaupunkiseudun parhaat hiekkarannat ovat ylellisten resort-hotellien omimia tai sitten vuorten reunustamia poukamia tai suojaisia lahdelmia, joissa ei ole ruuhkaa. Komein ranta levittyy Al Bustan Palacen edustalla. Hotellin hulppeat sisätilat luovat illuusion oikeasta rabialaisesta palatsista. Ylin kerros on varattu valtion vip-vieraille.

Omanin 1 700 kilometriä pitkälle rantaviivalle mahtuu useita täysin autioitakin hiekkarantoja. Erottuvimmat uimapaikat sijaitsevat kuitenkin merestä syrjässä. Ne ovat wadeiksi kutsuttaja  luonnonaltaita: rankkasateiden täyttämiä joenuomia tai hedelmällisiä laaksoja, joissa maanalaiset lähteet pulppuavat pintaan.
Wadeja on maassa kymmeniä. Lähimmät ovat heti pääkaupungin ympäristössä. Joissakin voi patikoida komeissa kanjoneissa. Toiset ovat erityisen oivallisia piknikpaikkoja, kuten Wadi Bani Khalid, jonne ajelemme oppaan kanssa Masqatista kolmessa tunnissa. Sen palmujen ja pensaikon reunustamat, kirkasvetiset maakuopat luovat kauniin keidasmiljöön keskelle rutikuivia vuoria. Lapset ja miehet hyppivät kiviltä ja kallioilta veteen. Naiset rupattelevat keskenään täysissä pukeissa puiden katveessa. Heitä ei juuri näe uimassa, kenties siksi, ettei se islamin vaatimassa, täyspeittävässä vaatetuksessa ole niin mukavaa. Minä laskeudun suloisen virkistävään veteen polvet peittävissä shortseissa ja t-paidassa. Pienet kalat uivat oitis kutittamaan varpaitani.
Monet perheet ovat saapuneet paikalle kiireettömän oloisina ja hyväntuulisina seurueina eväiden kanssa. Kylmälaukut ja polttopuut tuodaan parkkipaikalta veden vierelle kottikärryillä ja aaseilla. Riisi, kokonaiset kanat ja tonnikalat kypsyvät avotulella ja herkulliset tuoksut kiirivät yli koko tienoon. ”Tulkaa syömään”, muuan iloinen grillaaja huhuilee meillekin.

Yö dyynien syleilyssä

Kun aurinko laskee Wahiba Sandsin hiekka-aavikolla, maisema näyttää udun hunnuttamalta nougat’lta. Ympärillä aaltoilee dyynien meri, joka jatkuu kymmeniä kilometrejä joka suuntaan. Maisema on lumoava, tyynnyttävän tyhjä. Oudon rauhoittavalta tuntuu myös pimeys, joka laskeutuu kertarysäyksellä. Se on lämmintä ja hyväilevää. Ilman täysikuuta olisi sysimustaa. Keskellä  hiekkaerämaata ei ole keinotekoisia valonlähteitä, ei ainuttakaan valonpilkahdusta – paitsi muutamissa majoitusta tarjoavissa leireissä, kuten taianomaisessa 1000 Nights Campissä, johon oppaamme meidät johdattaa. Ilman asiantuntevaa opasta ei aavikolle ole mitään asiaa.

Telttakylässä voisi majoittua nykymukavuuksien äärellä, mutta jotenkin se ei sovi tunnelmaan. Yövyn mieluummin vuohen- ja lampaanvillasta kudotussa teltassa, jollaista aavikkoa asuttavat paimentolaisbeduiinitkin käyttävät. Lattiana on hiekalle levitetty pehmeä matto, kalusteina vain paksuilla vilteillä varustetut vuoteet ja lisävarusteena hehkulamppu.

Ennen illallista ehdin pulahtaa auringon lämmittämään uima-altaaseen. En tiedä, olenko koskaan nähnyt yhtä kirkasta tähtitaivasta. Aterian syömme matalien pöytien ääressä, patjoilla jasäkkituoleilla istuen. Noutopöydässä on tarjolla grillattua kanaa ja lammasta sahramilla maustetun riisin kera, pehmeiksi muhineita vihanneksia sekä täyteläistä hummusta ja munakoisotahnaa. Samantapaisia antimia on tarjolla myös pääkaupungin parhaissa ravintoloissa, mutta tässä maisemassa ne maistuvat erityisen hyviltä.

Ilta huipentuu beduiinien esittämiin perinnetansseihin ja -lauluihin. Naiset liikehtivät rumpujen tahdissa sensuellisti. Läpikuultavat hunnut hulmahtelevat tuulenvireessä ja terävänokkaisten kasvonaamarien takaa näkyvät vain mustiksi meikatut, salaperäiset silmät. Miehet hyppelehtivät railakkaammin, nauraen ja villisti huudahdellen. ”Tulkaa mukaan”, he kehottavat yleisöä.

Arabian, Aasian ja Intian herkkuja

Hunajankultainen silkkihiekka on aamulla suloisen viileää ja täynnä pikkuruisia eläinten jälkiä. Pöytään on katettu tyypillinen omanilainen aamiainen: ohuen ohutta, herkullista vastapaistettua leipää hunajan ja juuston kera, lämmintä kasvishöystöä ja mausteista intialaista maitoteetä, masala-chaita, joka maistuu joululle.
Parhaat ravintolat ovat Omanissa usein hotellien yhteydessä. Omanilainen keittiö yhdistelee arabialaisia ja aasialaisia, etenkin intialaisia, makuja ja vaikutteita. Se on sekä siirtotyöläisten ansiota että historiasta juontuvaa. Maan poikki ovat kulkeneet monet kauppamiehet matkallaan Aasiasta Afrikkaan.
Aamiaisen päälle on hyvä lähteä valloittamaan dyynejä kamelin selässä tai maasturin kyydissä. Paluumatkalla Masqatiin pysähdymme aavikon reunalla asuvalle beduiiniperheelle kylään. He asuvat teltoissaan nykyään vain talvisin, kameleita kasvattaen ja perinnekäsitöitään tehden. Kesällä aavikolla on liian kuuma. ”Silloin asumme talossa lähikylässä. Kasvatamme taateleitaja lapset käyvät koulua”, perheen arabiankielinen äiti juttelee ja opas tulkkaa.

Lopuksi nainen tarjoaa pikkuruisista kupeista kardemummalla maustettua, hyvää ja vahvaa kahvia, meheviä ja ihanan äkkimakeita taateleita sekä vähintään yhtä makeaa halvaa.

Nizwan karjamarkkinoilla

Vuohet määkivät, lehmät ammuvat ja sonnit mylvivät. Ääntä lähtee myös valkoisiin kaapuihin pukeutuneista miehistä, jotka koettavat saada hintatarjouksensa kuuluville. Kaikkien huomio on keskittynyt huutokaupan kohteisiin: kotieläimiin, jotka kiertävät hiekkakehää omistajiensa taluttamina.
Nizwan pikkukaupungissa perjantaiaamuisin pidettävät karjamarkkinat kokoavat yhteen syrjäseutujen maanviljelijät ja kotieläinten kasvattajat. Markkinat on hieno kokemus, vaikkei ehkä etukäteen uskoisi. Tapahtuma tuntuu kurkistukselta menneeseen, sitä ei enää maan pääkaupungissa totisesti näe.
Nizwa on muutenkin maan perinteikkäimpiä kaupunkeja. 500–600-luvuilla se oli Omanin pääkaupunki ja myöhemmin uskonnollinen keskus. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten paikkakunta oli hankala saavuttaa. Nyt Nizwaan pääsee Masqatista moottoritietä vajaassa parissa tunnissa joko taksilla tai vuokra-autolla.
Pikkukaupungista on tullut matkailijoiden suosima päiväretkikohde. Monet tulevat myös ostoksille. Vanhankaupungin muurien sisällä, artesaanipuodeissa ja tunnelmallisissa soukeissa, myydään muun muassa poltetusta savesta tehtyjä ruukkuja ja koristemaalattuja keramiikka-astioita sekä kupariesineitä.
Parhaita tuliaisia ovat laadukkaat ja taidokkaat hopeakorut, jotka ovat hieman edullisempia kuin Masqatin soukissa. Näyttäviä hopeaesineitä ovat myös Omanin lipusta tutut, kodin koristeiksikin sopivat khanjar-tikarit, joissa on koukun muotoinen koristekaiverrettu tuppi. Miehet asustavat niillä juhlapukunsa.

 

Koska ja miten?

▶ Talvi on paras aika matkustaa Omaniin. Touko-elokuussa on tukahduttavan kuuma.
▶ Pääkaupunki Masqatin (aiemmin Muskat) parhaita hotelleja ovat tyylikäs Al-Bustan Palace, hienostunut The Chedi Muscat ja vähän sivummalla sijaitseva Shangri-La’s Barr Al-Jissah Resort & Spa, joka on kolmen erityyppisen luksushotellin kokonaisuus. Kaikilla hotelleilla on yksityinen hiekkaranta. Niistä löytyvät myös kaupungin tasokkaimmat ravintolat.
▶ Suomesta ei ole suoria lentoja Omaniin. Yhdellä välilaskulla pääsee Turkish Airlinesilla tai Finnairin ja Oman Airin yhdistelmällä, menopaluu alkaen 740 euroa. Omaniin tarvitsee viisumin, jonka voi ostaa kentältä.

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.

Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.