Road trip pitkin Tyynenmeren rannikkoa Los Angelesista San Franciscoon kuuluu maailman kauneimpiin reitteihin. Hyppää kyytiin kiireettömälle nautintojen turneelle Kaliforniaan.

llta-aurinko laskee Los Angelesin ylle, kun viiden tunnin lento New Yorkista on vihdoin ohi. Vapauden illuusio on kadonnut lentomatkustamisesta aikoja sitten. On vain ahdistavaa jonotusta, turvatarkastuksia ja ahtaita istumapaikkoja. Joten toivonko pääseväni taas tien päälle? En ihan heti.

Meitä ystävyksiä odottaa kuitenkin yksi maailman kauneimmista automatkareiteistä, Kalifornian rantaviivaa pitkin kiemurteleva valtatie 1. Jos Yhdysvaltojen poikki vievä Route 66 on road tripien kuningas, niin 500 kilometriä pitkä Route 1 on ehdottomasti niiden kuningatar.

Matkan taittaa yleensä päivässä tai kahdessa, mutta me olemme päättäneet tehdä sen pitkän kaavan mukaan. Otamme maisemista kaiken irti ja teemme vain pieniä, noin sadan kilometrin pyrähdyksiä luksushotelleista, ravintoloista ja nähtävyyksistä nauttien.

Emme lähde matkalle aivan heti, sillä haluamme antaa kropalle aikaa päästä Kalifornian aikaan. Hotellit on buukattu, museoliput ostettu ja yksi lounaskin varattu erittäin suositussa luksushotellissa. Sovimme, ettemme puhu aikatauluista emmekä lähtemisestä pariin päivään.

Aikaero kuriin

Puolen tunnin ajomatkan päässä lentokentältä meitä odottavat Venice Beach ja Tyynenmeren rannalla sijaitseva Rose Hotel. Se tervehtii meitä tyylikkäissä harmaan ja valkoisen sävyissä, kun purppurainen aurinko on juuri katoamassa horisonttiin. Voguen kuvaajana tunnettu Glen Luchford avasi hotellin vuosi sitten, ja se valittiin viime keväänä aikakauslehtiä kustantavan Condé Nastin listalle maailman parhaimmista uusista hotelleista.

Tyyliltään Rose on konstailemattoman kaunis. Matot näyttävät ylellisiltä rantapyyhkeiltä. Ja valo – sen takia tänne on tultu. Tyynenmeren aurinko tulvii sisään ikkunoista ja meri kohisee rauhoittavasti. Tuntuu hyvältä, ettei täältä tarvitse lähteä pariin päivään. Annamme jet lagin helpottua ja tasoitamme pulssin rennolle automatkalle sopivaan ”tehdään mitä halutaan” -rytmiin. Pahinta, mitä automatkaa suunnitteleva voi tehdä, on laatia liian tiukka aikataulu. Kun edessä on tuhat kilometriä autossa istumista, taukoja on oltava usein. Muuten sielu jää tien varteen ja paikoissa kiertävät vain kuoret, jotka mekaanisesti tallentavat nähtävyyksiä kännykkäkameralla.

Edellisen omistajan aikaan Rose oli nuhjuinen pieni paikka, ei mikään Venicen helmi niin kuin nyt. Venice Beach on muutenkin pessyt kasvonsa viime vuosina. Hollywood-porukan valuttua Veniceen raha seurasi perässä, ja Abbot Kinney Boulevardin valtasivat muotiputiikit, joissa tavallisella turistilla on varaa kysyä vain hintaa. Tämä ei ole enää se ”gangland”, josta ennen muinoin tultiin hakemaan vaaraa ja viettelyksiä.

Tai mistä minä tiedän. Olen tukevassa aikaeropöhnässä. Asvaltti keinuu allani, eikä kroppani tiedä onko päivä vai yö. Rose on onneksi perikalifornialainen hyvän olon keidas, täällä minulla ei ole mitään hätää. Hotelli tarjoaa esimerkiksi polkupyöriä lainaksi. Niillä voi huristella kaksikymmentä kilometriä rantaviivaa pitkin aina Manhattan Beachille asti. Tai sitten voi tilata hierojan, joka esitteen mukaan taitaa sen seitsemän hierontatekniikkaa thaimaalaisesta raskaushierontaan.

Uutta virtaa voi kalifornialaiseen tapaan tavoitella myös kolmen päivän Moon Juice -mehupaastolla. Orgaanisen Good Night -jauheen luvataan laskevan verenpainetta, vauhdittavan melatoniin tuotantoa ja syventävän REM-univaihetta. Mutta ketä kiinnostaa nukkuminen, kun listalla on myös Sex Tonic -mehua, joka kuulostaa paljon unia mielenkiintoisemmalta!

Ranta tarjoaa auringonoton lisäksi surffausta ja lentopalloa. Ihmisten katseleminen käy sekin huvista. Hollywood on lähellä, sen näkee rannalla hyvin treenatuista vartaloista ja kahviloissa istuvista miehistä, joilla on hieman harmaata ohimolla, rennot vaatteet ja katse, jonka ohi ei pääse yksikään melkein-voisi-ehkä-haluaisitko-olla-tähti.

Valtatie kutsuu

Kahden yön jälkeen vedämme henkeä ja pakkaamme laukut. Tässä on vielä opettelemista, revimme ne täysin auki ensimmäisen päivän innostuksessa. Kun hotelli vaihtuu päivittäin, on opittava pakkaamaan niin, että kaiken haluamansa löytää purkamatta koko laukkua. Seitsemän paitaa, kolmet housut ja kaksi mekkoa saavat riittää puolentoista viikon matkalle. Vaatteet pesetetään siellä, missä pesulapalvelua on.

Viihdykkeet kannattaa ostaa ennen lähtöä. Pelkääjän paikalla olevan varustus on tärkein, sanoo allekirjoittanut, joka on ajanut autoa Amerikassa vain kerran. Tunnelma autossa pysyy aurinkoisena vain, jos apukuljettaja on tyytyväinen. Siispä ostan kymmenen kiloa aikakauslehtiä, sekä terveellisiä että ultraepäterveellisiä naposteltavia, vettä, hedelmiä ja vielä pullon viiniä siltä varalta, että saavumme myöhään hotellille. Tätä nykyä ei tarvitse enää keskittyä kartanlukuun, sillä GSP-laitteen ääni hoitaa homman. Tyyny on siis tarpeen – ja silmälaput.

Kalifornian valtatie 1 odottaa meitä ja olemme jo valmiita aloittamaan matkan. Suomalainen käytännöllisyys hiiteen, me emme halunneet vuokrata moottoritielaivaa, joita näkyykin laman jäljiltä enää hyvin vähän liikenteessä. Päädyimme näppärään pieneen avoautoon. Haluamme nauttia Tyynenmeren tuulesta ja auringosta kaikilla aisteilla emmekä vain möllöttää auton ikkunan takana.

Parin kilometrin päässä Venice Beachilta on Santa Monican kaupunki, jossa syömme lounasta neljän tähden hotellissa nimeltä Shutters On The Beach. Ylellinen rantahotelli, jossa on myös uima-allas, on sisustettu ranskalaista tyyliä mukaillen pehmeillä sohvilla ja eleganteilla valkoisilla huonekaluilla. Hotellin hampurilainen on paras koko matkalla, sen voi turvallisesti todeta jo matkan kolmantena päivänä.

Shoppailuhimoa Santa Barbarassa

Santa Barbaran viehättävä kaupunki odottaa 150 kilometrin päässä. Ne, jotka haukkuvat sitä rikkaiden mummojen kaupungiksi, voivat mennä itseensä, sillä Kaliforniassa ei ole montaakaan paikkaa, jossa on yhtä itsetyytyväistä ja aitoa vauraan pikkukaupungin tunnelmaa. Four Seasons -hotelli ottaa meidät siellä suojiinsa. Seesteinen uima-allasalue tuntuu erityisen ylelliseltä, niitä on vain harvoissa rannikon hotelleissa, ja välillä Tyynenmeren aallot ovat liian rajuja uintiretkelle.

Santa Barbarasta on puolentoista tunnin ajomatka Pismo Beachilla sijaitseviin Premium Outleteihin, joissa myydään amerikkalaisia merkkejä. Se siitä järkevän minimalistisesta pakkaamisesta, takaluukku täyttyy paperikasseista parissa tunnissa. Ken on kerran päässyt outleteihin, ei enää täyttä hintaa vaatteista maksa. Varsinkin kun dollari on halventunut euroon nähden.

Materian makuun päästyämme on luontevaa siirtyä kohti länsirannikon upeinta residenssiä. Mediamoguli William Randolph Hearstin (1863–1951) ylellistä kesäasuntoa Hearst Castlea ei voi ohittaa Tyynenmerenrannan automatkalla.

Ennen kun saamme ihailla yhden Amerikan rikkaimman ja vaikutusvaltaisimman miehen taloa, on syytä pysähtyä San Luis Obispossa sijaitsevassa Madonna Innissä, kaikkien kitsch-kohteiden kantapaikassa. Talon sisällä sykkii typerryttävä tekokukkameri, estetiikaltaan niin kauhea, ettei siitä tohdi tähän juttuun kuvaa laittaa. Makurajojaan on hyvä venytellä välillä, sillä viiden tähden hotellien upeuteenkin voi turtua.

Syömme merellisen lounaan Cambriassa, Sea Chest Oysterissa. Pihalla on ulkotuli, jonka äärellä on rentoa odotella oman annoksen valmistumista. Näillä automatkoilla tuntee hassua yhteenkuuluvuutta tuntemattomien kanssa, olemme yhtä suurta autoilevaa perhettä.

Lounaan jälkeen ajamme San Simeoniin, jossa heitämme ensiksi laukut hotellille, jossa viivymme yhden yön. Rannalla on vieri vieressä kolmen tähden pikkuhotelleja, kaikki suurin piirtein samanlaisia ja siistejä. Niissä saa aamiaisen huoneeseen, mutta illalliselle pitää ajaa viitisen kilometriä San Simeonin pieneen keskustaan, jossa on hyvätasoisia ravintoloita ja ystävällinen palvelu.

Hurmaavat nähtävyydet

Olen valinnut kaksi nähtävyyskierrosta Hearst Castlessa. Se sijaitsee korkealla vuorella, jota usein peittää sumu. Ajoittain sumu saattaa peittää myös linnan, jolloin näkymiä ei voi ihailla. Yhdelle päivälle ei kannata ahnehtia kuin yksi kiertokäynti. Minulla on tuuria: salikierroksen aikaan ajamme hernerokkasumussa linnalle, mutta seuraavana päivänä uima-allaskierroksella on kaunis aurinkoinen sää. Lippuja on vain rajoitetusti tarjolla, joten ne kannattaa ostaa etukäteen netistä, Hearstin omilta sivuilta.

Opaskierrokset esittelevät neliökilometrin kokoisella alueella yhtä kohdetta kerrallaan, esimerkiksi päärakennuksien isoja saleja, kirjastoja, uima-allasalueita tai vierastaloja. Hearst Castle eli kulta-aikaansa 1920–30-luvuilla, ja Hollywoodin tähtien keskuudessa Hearstin kutsut olivat erittäin haluttuja. Usein nähtyjä vieraita olivat muun muassa Winston Churchill, Greta Garbo, Clark Gable ja Charlie Chaplin.

Hearst oli vieraanvarainen isäntä, mutta yksi sääntö hänellä oli: jokainen sai tehdä päivisin ja öisin mitä halusi, mutta ennen illallista hän halusi tavata kaikki cocktaileilla. Huoneisiin ei myöskään toimitettu ruokaa, joten yhteisruokailut goottilaisessa ruokasalissa olivat pakollisia.

Hearst oli intohimoinen antiikin kerääjä. Hänen talojensa huonekalut, koriste-esineet, taideteokset, mosaiikit, kattopaneelit ja ovetkin on ostettu eurooppalaisista linnoista, kirkoista ja jopa Vatikaanin museosta. Amerikkalaisiin ne tekevät epäilemättä vaikutuksen, mutta eurooppalaisille silmille uuden talon ja museosisustuksen yhdistelmä on outo.

Hearstin maanisen runsaasti sisustetun linnan jälkeen aistit kaipaavat lepoa. Sitä tarjoaa luonto, joka pikkuhiljaa muuttuu pohjoismaiseksi, tutuksi havupuumetsäksi.

Patikoinnin onni

San Simeonin patikkapolku kulkee rantaviivan mukaisesti, osin lankkujen päällä. Tyynenmeren aallot ovat niin jylhiä, että ne näyttävät tulevan rantatörmän yli. Rantakivillä makoilee muutama hylje. Puolen tunnin ajomatkan päässä San Simeonista on merinorsuille rauhoitettu ranta. Ajamme sinne. Näky on surrealistinen: pienellä hiekkaläntillä makaa satoja neljä–viisimetrisiä, yli 2000 kiloa painavia merinorsuja, jotka mylvivät, taistelevat, nukkuvat ja parittelevat sadan töllistelevän turistin edessä.

Luonto on jo muuttunut pohjoisen osavaltion havupuumetsäksi. Big Suriin vievä Bixby Bridge on länsirannikon kuuluisin ja kuvatuin silta. Se on vain seitsemän metriä leveä mutta 218 metriä pitkä ja 75 metriä korkea.

Big Surin kuusimetsä näyttää kutsuvalta. Jos saisin pienen puuhökkelin, jossa on sänky ja kirjoituspöytä, voisin jäädä tänne loppuiäkseni. Big Surin dramaattinen luonto, joka on sekoitus kaktuksia ja punapuita sekä merestä nousevaa Santa Lucian vuoristoa, on aina vetänyt taiteilijoita puoleensa. Harvaan asutulla alueella on viihtynyt pitkään esimerkiksi kirjailija Henry Miller, ja sen luonto on ins-piroinut myös Jack Kerouacia ja Henry S. Thompsonia.

Ehkä en kuitenkaan vielä heittäydy askeetikoksi, kun tarjolla on viiden tähden hotelli Post Ranch Inn. Rinteeseen sijoitetut pienen tyylikkäät rakennukset eivät juuri näy tielle, sillä ne on naamioitu maaston muotoon sopiviksi ja osassa on ruohokatto. Jotkut sviitit seisovat omilla jaloillaan kuin pienet puumajat. Tätä on amerikkalainen vuoristomajaestetiikka kauneimmillaan. Parkkipaikka on täynnä kalliita urheiluautoja. Tänne tullaan kauempaakin vaikka lounaalle. Viiden ruokalajin lounas maksaa sata dollaria hengeltä ja se piti varata puoli vuotta etukäteen. Tartarpihvi, osterit ja juustolautanen ovat vaivan väärtejä, ja kuin jälkiruoaksi viereisessä pöydässä istuu näyttelijä Jeff Goldblum, joka hymyilee ystävälleni.

Parhaat pysäkit

Matkan kaunein osuus alkaa Big Surin jälkeen. Vuoren kylkiä nuoleva tie mutkittelee ja pakottaa pitämään ajovauhdin rauhallisena. Herkkävatsaisen kannattaa ottaa mukava asento ja kuvitella olevansa keinuvassa kehdossa. San Franciscoon on vain 180 kilometriä, mutta ajaminen sinne kestää mutkaista tietä kaksi kertaa niin kauan kuin tavallista moottoritietä pitkin.

Amerikkalaisilla on rakkaussuhde automatkailuun. Se alkoi melkein heti, kun autojen valmistus käynnistyi. Uuden, vauraan keskiluokan hupia siitä tuli 50-luvulla. Vapaus tulla, mennä ja lähteä on amerikkalaisuuden ydintä. Tienvarsien Tervetuloa-kyltit luovat välittömän tunnelman, muukalainen muuttuu tuttavaksi heti, kun avaa suunsa.

Santa Cruzin jälkeen kannattaa pysähtyä Monterey Baylle, jonka suurin vetonaula on Monterey Bay Aquarium. Pienen automatkan päässä, kauniin 17 Mile Driven varrella on herttainen merenrantakylä Carmel-by-the-Sea, jossa voi tehdä ostoksia pikku putiikeissa ja nauttia lounaan ja kahvit.

Half Moon Bayn hotelli Ritz Carltonissa on majesteettista ryhtiä. Pienten hotellien jälkeen se tuntuu massiiviselta. Korkealta rantatörmältä on näköala merelle, ja vihreät kumpuilevat ruohokentät muistuttavat hieman Skotlantia. Ja kas, sieltähän kuuluukin säkkipillin soittoa, ja ruohikolla astelee kilttiin pukeutunut mies.

Seuraavana päivänä ajamme San Franciscon kylkeä. Asfalttiviidakko ei houkuttele, olemme jo tottuneet hiljaisiin teihin, inhimilliseen rytmiin ja luonnon kauneuteen. Ajamme ikivanhaan punapuumetsään San Franciscon pohjoispuolelle. Jättiläispuiden viileydessä on hyvä miettiä paluumatkaa. Olemmeko valmiit jättämään Route 1:n ja siirtymään sieluttomalle valtatie 5:lle, jota pitkin pääsee nopeammin Los Angelesiin? Ehdottomasti! Matkan varrella sijaitsevat Paso Roblen viinitilat ovat liian hyviä väliin jätettäviksi.

pinja

Road tripillä Kaliforniassa – shoppailua ja hurmaavia luontoelämyksiä

Hei, kiitos mukavista vinkeistä - vaikka palaute tuleekin hieman myöhässä! :) Ajoimme saman matkan huhtikuussa, ja näkymät olivat kyllä upeita. Mutta ei voinut kuvitellakaan vuokrata avo-autoa reissun ajaksi, huhtikuussa sää on todella koleaa ja kylmä tuuli kaivaitui luihin asti. Se vain ihan pikkuisen harmitti. Jouduimme ostamaan takit että ulkona yleensäkin tarkenimme. Ja tätä emme muistaneet ed. käyntikerrasta 16 vuotta sitten. ;) Takaisin ajettaessa Monterey Bayn kohdalla pysähdyttiin...
Lue kommentti

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.

Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.