Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.

Reykjavik on maaseutu ja pääkaupunki samassa paketissa.

Kun katsoo Islantia kartalla, voi ajatella kahdella tavalla. Joko niin, että saarella asutaan keskellä kylmää ja tuulista merta ilman rajanaapureita ja metsää, tai sitten niin, että saarellahan ollaan keskellä maapalloa, ihanan rauhassa mutta kuitenkin lähellä kaikkea. New Yorkiin lentää neljässä tunnissa, Suomeen ja Lontooseen kolmessa.

Reykjavikin ydinkeskusta on parin kadun mittainen, ja sen liepeille rakennetut omakotitalot ovat eri värisiä. Kadut ovat kapeita. Toisella puolella näkyy meri ja toisella vuoret – kirkkaalla säällä näkee jäätikölle. Missä muualla on tarjolla sellaista?

Ja kuitenkin nurkan takana ovat elokuvateatterit, jäätelökioskit ja kirjakaupat. Reykjavik 101:ssä eli keskustassa voi elää kävellen viidessä minuutissa joka paikkaan -elämää.

Reykjavikin ydinkeskusta on parin kadun mittainen.

Lauantain kaupunkikierros alkaa mainiosti aamiaisella Bergssonilla (Templarasund 3), joka on mukava sekoitus kahvilaa, aamiaispaikkaa ja lounasravintolaa (auki seitsemästä seitsemään). Sen jälkeen kannattaa piipahtaa uimassa Sundhöllin tai Vesturbaerin uima-altaalla, jotka eivät ole blue lagoon –uimaloita vaan “kansanuimaloita”. Uiminen ei ole Islannissa treenaamista vaan rentoutumista kuumissa vesialtaissa. Tällaisia maauimaloita (altaat ulkona, pukukopit sisällä) on Reykjavikissa parisenkymmentä. Erityisen mukavaa on mennä ”uimahalliin” kylmänä talvipäivänä tai kehnossa säässä. Mikäs siinä on istuessa kuumassa vedessä islantilaisten mummojen kanssa, pipo päässä, jos oikein tuulee ja sataa.

Jäätelökioskit ovat Reykjavikissa auki puolille öin joka päivä, myös talvisin.

Uidessa tulee nälkä. Parhaan (ja tietysti tuoreen) kalalounaan löytää ravintola Ostabudinissa (Skólavörðustígur 8), ja jälkiruoka syödään paikallisten suosimilla jäätelökioskeilla, vaikkapa Paradis-jäätelöbaarissa (Njálsgata 26). Islannissa jäätelökioskit ovat Reykjavikissa auki puolille öin joka päivä, myös talvisin.

Iltapäiväksi rauhoitutaan kirjakaupassa pääkadulla Laugavegurilla. Siellä on hyvä miettiä, mennäkö alkuillasta Bio Paradisiin (Hverfisgötu 54) katsomaan hyvä elokuva vai olisiko musiikkitalo Harpassa (Austurbakka 2) kenties tarjolla konsertti? Illallisvalinta on selvä: ravintola Fridrik V.

Ei kannata nyrpistää nenäänsä myöskään Golden Circle –turistikierrokselle. Kätevän päiväretken aikana näkee Islannin luonnon monimuotoisuuden. Jos mahdollista, kannattaa pyrkiä myös Etelä-Islantiin Vikin mustalle hiekkarannalle ihailemaan merestä nousevia laavapylväsmuodostelmia.

Ja ratsastajille hyviä uutisia: ratsastajat haetaan hotellista tallille ja tuodaan takaisin. G

Koe ainakin nämä

Neljän tunnin illallinen

Fridrik V:ssä on set menu eli ruokailijat valitsevat kolme tai viisi ruokalajia. Ravintola ei ole fine dining -paikka mutta tarjoilee tyylikästä islantilaista ruokaa, tuoreista paikallisista raaka-aineista. Illallinen kestää neljä tuntia mutta ei silti ole “pönötystä” – mikään ei Islannissa ole pönötystä.

Fridrik V, Laugarvegur 60, fridrikv@fridrikv.is

Höyryä, höyryä

Islannin erikoisuus on kananmunanhajuinen sauna eli islantilainen höyrysauna, gufubað. Kananmunan haju johtuu rikkipitoisesta vedestä. Islannissa maanalaista kuumaa hyödynnetään talojen lämmityksessä, kuumavesijakelussa ja noiden satojen kuumavesialtaiden lämmityksessä.

Paras kahvi

Reykjavikin kahdesta Reykjavik Roasters -kahvilasta saa kaupungin parhaat kahvit, sillä niissä työskentelevät kaupungin parhaat baristat.

www.reykjavikroasters.is

Crossfitiä!

Maailman parhaat crossfittaajat tulevat Islannista: naisten maailmanmestarikin treenaa Crossfit Reykjavikin boksissa. Mukaan mahtuvat myös kokemattomammat treenaajat.

Crossfit Reykjavik, Faxafen 12, www.crossfitreykjavik.is

Täydellinen piknik

Sunnuntai kuluu leppoisasti kävelyllä kaupunkilampi Tjörninin puistoissa. Siellä syödään eväät puun alla, puistonpenkillä. Reykjavikin keskustassa näkee paljon turisteja, sillä airbnb on tuonut heidät asustelemaan paikallisten sekaan. Keskustassa asuu paljon opiskelijoita ja kulttuuriväkeä, mutta myös lapsiperheitä. Kansanuimaloihin pääsee sisään muutamalla eurolla, ja kuumissa altaissa saa istua niin kauan kuin haluaa.

www.swimminginiceland.com

Reykjavikin-matkan ajankohtaiset herkkupalat tarjosi bloggaaja ja kirjailija, kahdeksan vuotta saarella asunut Satu Rämö. Hän kirjoittaa reykjavikilaisesta arjesta perheblogia osoitteessa www.salamatkustaja.com

Kaukaisilta tuntuvat ajat, jolloin lentokentällä shoppailu merkitsi lähinnä verottoman tupakan ja alkoholin hankintaa. Nyt kenttiä uudistetaan kuivan maan Ruotsin-laivoiksi, joissa shoppailu, ravintolat ja muut elämykset ovat jopa matkaa tärkeämpiä.

Se täydellinen odotuksen hetki ennen lentomatkaa. Vaeltelet kentän kiiltävissä tax free -putiikeissa, suihkautat ranteeseen ylellistä uutuustuoksua ja vertailet Pradan ja Guccin aurinkolaseja. Vielä ennen koneen lähtöä on aikaa piccoloskumpalle.

Koneeseen astuessasi kenties jo iloitset siitä, että edessä on pian toinen miellyttävä lentokenttähetki – olethan valinnut kaukomatkareittisikin sen perusteella, että se tekee välilaskun shoppailuun otollisessa Amsterdamin Schipholissa eikä vaikkapa tylsällä Frankfurtin kentällä.

Tiesitpä sitä tai et, toimintasi on aavistettu ennalta. Lentokenttäbisnekselle olet toivotuin mahdollinen asiakas.

Lisää syitä viihtyä

Reippaasti rahaa käyttävät ja elämyksistä innostuvat, niin sanonut elämyshakuiset matkailijat ovat niitä, joita esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttää pyörittävä Finavia on erityisesti ajatellut, kun se hiljattain uudisti lähes kaikki kentän myymälät ja ravintolat.

”Olemme halunneet lisää elämyksellisyyttä kuten paikallisia tuotteita ja designiä myös ravintolatarjontaan”, kertoo johtaja Elena Stenholm, joka vastaa Finavialla Helsinki-Vantaan kaupallisista palveluista.'

Elämyshakuiset saattavat nimittäin valita koneenvaihtopaikkansa juuri palvelutason perusteella.

Omat koukkunsa on toki muillekin määritellyille matkustajaryhmille: usein lentäville ja tehokkaasti shoppaileville frequent flyereille, lapsiperheistä ja ikääntyvistä koostuville, henkilökohtaista palvelua arvostaville turvallisuushakuisille sekä elämäntapareissaajille, jotka lentävät paljon mutta eivät välttämättä käytä hövelisti rahaa.

Elämyshakuiset ovat kuitenkin erityisen tärkeitä. He saattavat nimittäin valita koneenvaihtopaikkansa juuri palvelutason perusteella, ja myös Helsinki-Vantaa pyrkii yhdeksi suosituista vaihtokentistä. Tutkimuksen mukaan jopa 30 prosentille vaihtomatkustajista vaihtolentokenttä ja sen palvelut vaikuttavat lentoreitin valintaan.

Ja rahat ovat kentille tarpeen. Kova kilpailu nakertaa jatkuvasti lentotoiminnan kannattavuutta. Bisnes alkaa muistuttaa Ruotsin-laivoja: reissaaminen on halpaa, ja tuotot tulevat laivan oheispalveluista, kuten ravintoloista ja kaupoista.

Kirjavan lentomatkustajajoukon tarpeisiin on nyt tarjottava jotakin tuttua, jota löytyy kaikilta kentiltä. Lisäksi tarvitaan myös paikallisväriä ulkomaisille asiakkaille ja jotakin eksklusiivista suomalaisille. Luksusta varakkaille ja kohtuuhintaista reppureissaajille.

Eksklusiivista vai paikallista?

Muutos Helsinki-Vantaan myymälöiden pilttuurivissä on ollut nopea ja näkyvä. Polo Ralph Laurenin liike loistaa kevään heleissä väreissä. Victoria’s Secretin myymälä taas on sensuellin tumma ja hämyisä – puhutaan, että avautuessaan viime vuonna se sai nuoret naiset ostamaan halvimman mahdollisen lentolipun minne tahansa, jotta he pääsisivät shoppailemaan siellä.

Iittalan liikkeen estetiikka on pohjoismaisen pelkistettyä ja vielä pelkistetympää japanilaista, kun esillä on Issey Miyake -yhteistyömallisto. Ravintoloihin ja kahviloihin on tuotu entistä monipuolisempaa tarjottavaa, muun muassa Johan & Nyströmin kahvia ja pienpanimo-oluita.

”Olemme järjestäneet muun muassa juhannustansseja porttialueella.”

Elämyksellisyys taas tarkoittaa esimerkiksi lähtöporttien sisustamista toisistaan erottuviksi sekä eri sesonkeihin liittyviä tapahtumia.

”Markkinoinnissakin keskitytään tänä vuonna neljään vuodenaikaan. Olemme järjestäneet muun muassa juhannustansseja porttialueella. Joulukampanjassa olivat mukana niin joulupukki ja tontut kuin lahjojen paketointipistekin”, Elena Stenholm kertoo.

Paljonko rahaa matkustajat sitten käyttävät? Tarkkoja summia ei paljasteta, mutta keskimääräinen summa on ”muutamia kymmeniä euroja”. Finavian erityisenä kiinnostuksen kohteena olevat kiinalaiset matkailijat ovat kuulemma avokätisimpiä, virolaiset taas piheimpiä.

Kuka vain ei kelpaa

Finavia ei itse omista liikkeitä, vaan toimii isäntänä laajalle kumppaniverkostolle. Pari vuotta sitten se myi kilpailutuksen perusteella omat tax free -myymälänsä World Duty Free Groupille, joka on nykyisin globaalisti toimivan alan jätin Dufryn omistuksessa.

”Etsimme sopivat toimijat ja kilpailutamme heidät, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua – paitsi, jos kyseessä on ainutlaatuinen brändi. Otamme huomioon sekä taloudellisen puolen että sen, miten konsepti istuu meille. Pitää kyetä toimimaan tässä haasteellisessa ympäristössä”, Elena kertoo.

Helsinki-Vantaa on mukana kansainvälisessä trendissä. Lentokenttäkauppa kasvaa kaikkialla.

Haasteellinen ympäristö tarkoittaa esimerkiksi todella pitkiä aukioloaikoja ja sitä, että henkilökunnan taustat tarkistetaan turvallisuussyistä.

Niinpä myymäläkumppaneista suurin on World Duty Free Group, jolla on isojen duty free -myymälöiden lisäksi kentällä myös erikoiskauppoja. Myös ravintoloista ja kahviloista vastaa enimmäkseen kaksi kansainvälistä, nimenomaan lentokenttäpalveluihin erikoistunutta toimijaa SSP ja HMSHost.

Helsinki-Vantaa on mukana kansainvälisessä trendissä. Lentokenttäkauppa kasvaa kaikkialla.

”Aloitin viime vuonna tässä tehtävässä, ja koko kentän myynti nousi silloin 27 prosenttia. Toki olemme tässä eläneet monenlaisia remonttivaiheita, jotka ovat myös vaikuttaneet lukuihin”, Elena kertoo.

Kansainväliset kauppiaat vastaavat siitä, että Helsinki-Vantaalta löytyy niitä kaikkialta tuttuja brändejä, vaikkapa Versace, Hugo Boss tai ravintolapuolen sporttipubi O’Learys. Luksusbrändejä kuten Salvatore Ferragamo on tarjolla etenkin Schengen-puolella, jonka kautta varakkaat aasialaiset kulkevat.

Finaviaa kiinnostaa myymälöiden menestys, sillä myymälöiden, ravintoloiden ja palveluiden tuotto vaikuttaa vuokriin. Yrityksen noin 350 miljoonan euron liikevaihdosta noin kolmannes tulee niistä – vuokralaiset toki keräävät liikevaihtoa vielä paljon enemmän.

Edullista pitää olla

Lentokenttäkauppa on kulkenut pitkän matkan alun perin verottomasta tupakan ja alkoholin myynnistä elämysbisnekseksi. EU:n sisäisessä liikenteessä veroetu on ollut jo pitkään vain muisto. Tuoteryhmien painoarvo on muuttunut muun muassa siksi, että naiset lentävät enemmän kuin ennen.

”Tupakan merkitys on vuosien saatossa vähentynyt, kosmetiikka taas nykyisin on äärimmäisen tärkeä tuoteryhmä. Kahvila- ja ravintolapalveluissa tärkein voisi edelleen olla oluttuoppi”, Elena arvioi.

”Kuluttajat ovat hintatietoisia. Varakkaille kiinalaisillekin hinta on tärkeä.”

Veroetu koskee siis enää vain Schengen-alueen ulkopuolisia lentoja. Mutta kauppa ei käy, jos tavarasta pitäisi maksaa saman verran kuin kaupungilla.

”Kuluttajat ovat hintatietoisia. Varakkaille kiinalaisillekin hinta on tärkeä. Meillä aika moni vaate- ja kosmetiikkabrändi on vähintään sen kymmenen prosenttia muun kaupan hintoja edullisempi.”

Schipholin kävijöille on tarjolla ostosten lisäksi kirjasto, kasino ja hierontaa.

Helsinki-Vantaa kuuluu alan virallisen luokituksen mukaan Euroopan keskisuuriin kenttiin, joilla liikkuu 15–25 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Suurten kenttien kärjessä on vielä megasarja, yli 60 miljoonan matkustajan kentät kuten Lontoon Heathrow, Pariisin Charles de Gaulle, Amsterdamin Schiphol ja Saksan Frankfurt.

Megasarja pystyy jyräämään jo kauppojen määrällä, mutta elämyksiä mietitään sielläkin. Esimerkiksi Schipholin kävijöille on tarjolla ostosten lisäksi kirjasto, kasino ja hierontaa.

Mutta kaupallisesti Helsinki-Vantaa on kokoaan vahvempi keskus, kiitos aasialaisten vaihtomatkustajien ostovoiman. He ovat kiinnostavampaa kohderyhmää kuin vaikkapa Ryanairin halpalentomatkustajat, joita verrokkikentällä Kööpenhaminan Kastrupissa parveilee.

Kastrupkin haluaa profiloitua nimenomaan paikallisilla brändeillä. Tarjolla on Day Birger & Mikkelsenin muotia, Ole Lynggaardin koruja ja Illumsin tavaratalon sisustustuotteita.

Seuraavaksi kirjastoon?

Finavialaiset iloitsevat Pohjois-Euroopan parhaan lentokentän tittelistä, jonka kenttä sai maaliskuussa. Se perustuu matkustajien kokonaisarvioon.

”Olemme todella ylpeitä, kun päihitimme esimerkiksi Kööpenhaminan”, Elena viittaa tärkeimpään kilpailijaan. Tukholman Arlandalla ei kisassa ole niin paljon painoa, koska se ei ole yhtä suosittu vaihtokenttä.

”Olemme pieni kenttä, mutta kompaktius on myös vahvuutemme: kaikki on yhden katon sisällä. Miltä tahansa portilta näkee jo yhden kahvilan ja myymälän.”

Finavian tavoitteena siintää 20 miljoonaa matkustajaa vuonna 2020.

Yhden katon etua osaa arvostaa, jos on vaikkapa lentänyt Arlandasta Finnairilla kotiin ja huomannut jumittuneensa ankeimpaan terminaaliin. Muualla on kyllä luksuskauppoja toisensa vieressä, mutta siellä vain peruskahvila ja minimyymälä.

Helsinki-Vantaalla on siis takana valtava muutosurakka, mutta valmis se ei vielä ole, eikä kenttä taida koskaan ollakaan. Finavian tavoitteena siintää 20 miljoonaa matkustajaa vuonna 2020.

Elena Stenholm lupaa siihen mennessä elämyshakuisille matkustajille lisää brändejä ja uusia palveluita. Pääseeköhän seuraavaksi kokeilemaan onneaan rulettipöytään vai istumaan kirjastoon?

Diana Derriere

Hienoa Gloria. Mikään yli kymmenen vuotta vanha trendi ei jää teiltä huomaamatta. Mitä me suomalaiset naiset olisimmekaan ilman Gloriaa?

Palma ruokkii kaikki aistisi yhden viikonlopun aikana.

Aivan ensimmäiseksi Palmassa on vaihdettava ruokarytmi. Jotta olet liikkeellä samaan aikaan kuin paikalliset, syöt pienen aamiaisen herättyäsi. Mutta vain pienen, sillä hiukan ennen puoltapäivää on toisen aamiaisen aika.

Sen – suolaisen tai makean – saatat haluta nauttia vanhankaupungin kujilla ihaillen goottilaista, renessanssin aikaista ja espanjalaista art nouveau -rakennustaidetta. Tuijota taloja häpeilemättä: asukkaat ovat koristelleet parvekkeensa kukilla ja valkoisilla verhoilla.

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille.

Palmassa olet vanhassa Euroopassa, Helsingin kokoisessa kaupungissa, jossa asfaltti kopisee korkokenkiesi tai lenkkareittesi alla palmujen huojuessa vierelläsi. Kaupunkia vartioi katedraali, yksi harvoista rakennuksista, jonka arkkitehti Antoni Gaudí suunnitteli Barcelonan ulkopuolelle.

Palman pitkään viikonloppuun saa mahtumaan rantaloman, kaupunkiloman ja vaellusloman vuorille. On myös mahdollista, että olet onnellisimmillasi ruokapöydässä. Palmalaiset syövät ulkona ja yhdessä, ja löydät helposti tapaksia tai kolmen ruokalajin päivän menun 15 eurolla. Lounas on päivän tärkein ruokahetki, ja se alkaa kolmen maissa (puolilta päivin lounasta syövät vain turistit).

Mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

Ravintoloita ja kahviloita on satoja, tuhansia. Jos haluat syödä paikallisten suosimissa ravintoloissa (ja edullisemmin kuin turisteille suunnatuissa ravintoloissa), kytket skandinaavitutkan pois päältä: mitä pohjoismaalaisemmalta kahvila tai ravintola näyttää, sitä varmemmin paikalliset eivät siellä syö.

”Paikallinen” on tummaa puuta, paljaita pöytiä, meteliä, valuvia tuoppeja ja kahvikuppeja, puheensorinaa tai lähes meteliä – kuten vaikka Bar Españassa (Calle de Can Escursac 12) tai Gaudeix bodegassa (Calle Can Sales 2).

Kun olet aikasi pyörinyt vanhan kaupungin kujilla (älä pelkää, et eksy vaikka pujahtaisit kapealle kadulle), tee kävelyretki paikalliseen ”Helsingin Punavuoreen” eli Santa Catalinan kaupunginosaan, johon etenkin ruotsalaiset ovat ihastuneet.

Santa Catalinasta löydät kauppahallin Mercato de Santa Catalinan (Plaça Navegació), bilekatu San Magin, kymmeniä toinen toistaan sympaattisempia kahviloita kuten ranskalais-espanjalaisen La Madeleine de Proustin (Calle Anníbal 17), jonka terassilla maistat elämäsi ihaninta suklaa-manteliviineriä, pan de choco almendraa. Sen jälkeen voitkin kävellä muutamassa minuutissa hotelli Cuban kattoterassille (Sant Magí 1) tuijottelemaan kaupunkia ja merta.

Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Meri on olennainen osa Palma de Mallorcan henkeä, ja parhaiten pääset nauttimaan siitä rantabulevardi Paseo de Marítimolla. Seurailet laivoja, jotka lähtevät Valenciaan, Ibizalle, Menorcalle, Barcelonaan ja ihmettelet, voiko yhdessä venesatamassa olla niin paljon suuria veneitä. Veneitä on silmänkantamattomiin, mutta niiden väleistä puikkelehtii myös melojia.

Jos kävelet rantabulevardia itään, saavut reilussa puolessa tunnissa Portixolin ja El Molinarin pikkukyliin, joissa paikalliset käyvät syömässä mereneläviä, paellaa tai juovat lasilliset auringonpaisteessa. Tässä vaiheessa olet saanut kaupan päälle reilun annoksen d-vitamiinia, sillä Palmassa aurinko paistaa kolmisensataa päivää vuodessa.

Koe ainakin nämä

Julkkisten suosima kylä

Deiàn kylä vuorilla, noin 45 minuutin ajomatkan päästä Palmasta on henkeäsalpaavan idyllinen lomakohde, jossa ovat viihtyneet niin Catherine Zeta-Jones ja Michael Douglas, Richard Branson kuin prinsessa Dianakin aikoinaan. Yhdistä pieneen vuoristoretkeesi myös pittoreski Valldemossan kylä, jossa puutarhasta ja kukista pitävät vierailijat saavat ideoita omaan pihaansa.

www.deia.info

 

Joan Mirón studio

Taiteilija Joan Miró työskenteli Palmassa vuosina 1956–1984. Hänen studionsa ja ateljeensa toimivat nyt museona. Päärakennuksen on suunnitellut Mirón kuoleman jälkeen arkkitehti Rafael Moneo, ja rakennus (erityisesti valon käyttö) kannattaa käydä kokemassa, vaikka ei Mirón taiteesta välittäisikään. Museon pihalla on kahvila. Lauantaisin ilmainen sisäänpääsy. miro.palmademallorca.es

miro.palmademallorca.es

 

Junalla Sólleriin

1,5 tunnin junamatka puksuttavalla puujunalla vie sinut halki vuoriston, tunneleiden ja sitruunapuuviljelmien saaren luoteisosassa sijaitsevaan rantakylä Sólleriin. Edestakainen matka matkaa 30 euroa ja sisältää erillisen raitiovaunumaksun Sollerin kylästä Sóllerin satamaan.

www.trendesoller.com

Mitäpä, jos seuraavalla lomallasi keskittyisitkin omaan hyvinvointiisi – vaikka näillä matkoilla.

 

1. Joogaa Bhutanissa

Joogalomalla Himalajan vuoristossa sijaitsevassa Bhutanissa joogataan aamuisin ja iltaisin ja tehdään kevyitä vaelluksia esimerkiksi Taktshang-luostariin. Ohjelmassa on myös matka Motithangaan katsomaan kansalliseläin takinia ja Dochula, joka sijaitsee 3000 metriä merenpinnan yllä.

Joogaloma Bhutanissa 23.–30.10. alkaen 2700 e studioyin.com

2. Vaellusta Madeiralla

Ah, vaeltelu Madeiran vehreissä maisemissa on ehkä juuri se, mitä tarvitsen. Kuljeskelen olkihattu päässä levadoja pitkin ja siitä taianomaisten laakerimetsien läpi kohti kirkkaita vesiputouksia. Päivän päättää uintireissu vaaleahiekkaisella rannalla. Matkaan kuuluu kaksi yötä Canicalissa, yksi yö Santa Cruzissa, kaksi yötä Calhetassa ja kaksi yötä pääkaupunki Funcahlissa.

Madeiran vaellusmatka. Viikon matkojen lähtöpäivät 2.5., 9.5., 5.9. ja 12.9. alkaen 1445 e. aurinkomatkat.fi

3. Putkistoa Turkissa

Method Putkisto at Dionysos -kursseja on järjestetty jo kymmenen vuotta, ja nyt ne aukeavat myös suomalaisille. Kurssi lupaa klassisia Method Putkisto -tuloksia – parempaa ryhtiä, notkistumista ja vahvistumista. Ohjelmassa on myös kasvoklinikka, jolla parannetaan kasvojen, niskan, kaulan ja hartioiden lihastasapainoa.

Method Putkisto Exclusive -kurssi 5.–12.5. alkaen 1865 e. methodputkisto.com

4. Pyöräillen Alpeilla

Voit keskittyä pyöräilyn nautintoon ja maisemiin, sillä pyöräilevä opas pitää huolta matkareitistä, ja varusteesi ovat valmiina odottamassa seuraavassa majapaikassa. Päiväetapit ovat noin 4–6 tunnin pituisia, ja huoltoauto seuraa mukana. Matka ei sovellu aloittelijoille, mutta aktiivinen pyöräilytausta riittää.

Pyörällä Alppien yli 4.–10.7. alkaen 1385 e. pwt-urheilumatkat.fi

5. Fustraa Rodoksella

Huippusuosittua Fustra-harjoittelumetodia käytetään parantamaan ryhtiä, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa. Tällä matkalla treenataan ryhmäharjoitteluna, mutta valmentajat antavat osallistujille myös yksilöllistä ohjausta. Noin tunnin pituisia Fustra-harjoituksia on viitenä päivänä viikossa.

Fustra-loma Rodoksella 15.–22.5. alkaen 979 e. tjareborg.fi