Jo viikon aikana Etelä-Afrikassaa ehtii kokea niin Kapkaupungin, safarin kuin viinialueetkin.

Cape doctor, Kapkaupungin kaiken korjaava tuuli, puhaltaa lämmintä ilmaa iholleni. Illastan ystäväni Elinan kanssa Kapkaupungin Table Bay -hotellin terassilla edessäni vati chilillä, valkosipulilla ja korianterilla maustettuja simpukoita ja lasi paikallista kuohuviiniä, cap classicia. Muut asiakkaat istuvat visusti sisällä, mutta me haluamme ehdottomasti nauttia ateriamme ulkoilmassa. Olemme matkustaneet Suomen harmaudesta 23 tuntia päästäksemme perille.

Aisteja hivelevä illallinen on pantu alulle joitain kuukausia aikaisemmin eksklusiivisia matkoja räätälöivässä matkatoimistossa, josta olen pyytänyt ideoita kahden naisen unelmamatkaan. Aikaa matkalle on vain viikko, mutta toiveenamme on siitä huolimatta kokea jotain eksoottista ja ainutlaatuista. Meille on ehdotettu Etelä-Afrikkaa: viikossa ehtisimme kokea Kapkaupungin, safarin ja viinialueet. Ylellisesti, turvallisesti ja samasta aikavyöhykkeestä johtuen ilman aikaeroa. Toimisto räätälöisi meille paketin, joka pitäisi sisällään niin hotellit ja retket kuin autonkuljettajan ja ravintolavaraukset. Meidän ei tarvitsisi kuin nousta koneeseen.

Kun nyt siemaisen illallispöydässä paikallista chardonnayta, olen onnellinen, etten kieltäytynyt kohteesta, joka ei olisi tullut ihan ensimmäisenä mieleen; Etelä-Afrikka on kaukana ja lisäksi tunnettu korkeasta rikollisuus-asteestaan. Eniten rikoksia esiintyy kuitenkin suurkaupungeissa kuten Johannesburgissa ja Pretoriassa, kun taas meidän kohteemme Länsi-Kapin provinssi on yleisesti ottaen turvallista aluetta.

Illallisemme jatkuu cape salmon -carpacciolla, jossa on lohta, tilliä, etikkakurkkua ja tuoretta minttua. Jatkamme mausteisella hummericurrylla ja pinotagella. Kapkaupungin historia legendaarisen maustereitin varrella tuodaan oitis lautasillemme. Illallisviinit tulevat hotellin viinikellarista, jossa on yli tuhannen pullon valikoima paikallisia viinejä.

Ruoka on kevyttä, kekseliästä ja herkullista. Kuin lupaus niistä loistavista aterioista, joita tulemme viikon aikana nauttimaan. Jo matkamme ensimmäisenä iltana tunnemme olomme väsyneiksi, mutta äärimmäisen hemmotelluiksi.

Ensimmäinen majapaikkamme on Kapkaupungin Waterfrontissa sijaitseva Table Bay Hotel, jonka Nelson Mandela avasi vuonna 1997. Nyt hotellia johtaa Sherwin Banda, mustaihoinen homomies ja fashionista. Panen merkille, että hotellin listoilla on sekä mustia että valkoisia työntekijöitä ja asiakkaita. Ihonväri määrittelee edelleen Etelä-Afrikassa vahvasti ihmisen elintasoa, mutta raja on kuitenkin alkanut vähitellen joustaa.

Hotelli Table Bay on tunnettu vaikuttavasta siirtoiltapäiväteestään ja hämmentävän runsaasta aamiaisestaan, joka tarjoaa niin ostereita kuin viidentoista tuorepuristetun mehun baarin. Sherwin on luonut hotelliin mahtavan palvelukulttuurin. Henkilökunta rupattelee hotellivieraiden kanssa varmistaen, että kaikki viihtyvät ja kokevat itsensä tärkeiksi.

Hotellihuoneemme ikkunasta avautuu hulppea näkymä Waterfrontin satama-alueelle ja Table Mountain -vuorelle. Seuraavat kolme yötä Table Bay tulee olemaan meidän turvasatamamme.

Olemme nähneet Kapkaupungin karumman puolen jo matkalla lentokentältä hotellille. Meidät on noutanut kentältä matkatoimiston järjestämä autonkuljettaja Carlos Abrahams. Noin viisissäkymmenissä oleva Carlos on kotoisin Kapkaupungin Townshipeistä, mustien ja värillisten asuttamista hökkelikylistä, jotka levittäytyvät laajasti lentokentältä keskustaan vievän tien molemmin puolin.

Kun Carlos oli nuori ja Etelä-Afrikan valkoinen hallinto noudatti vielä rotuerottelupolitiikkaa, hänellä ei ollut lupaa edes katsoa valkoista naista silmiin. Vielä tänäkin päivänä iso osa kolmekymppisistä pitää roturajat ylittävää parisuhdetta erikoisena.

Carlokseen tutustuminen luo matkallemme syvemmän tason: jatkuvan tietoisuuden siitä, että laillistettu rotusorto eli apartheid lakkautettiin vasta vuonna 1991. Carloksen kanssa viettämämme aika ja viikon varrella käymämme pitkät keskustelut tekevät meihin suuren vaikutuksen. Voimme ainoastaan ihailla Carloksen positiivisuutta ja kykyä antaa anteeksi.

Carlos puhuu lämmöllä townshipeissä aiemmin vallinneesta yhteisöllisyydestä. Nyt huumeet, siirtolaisongelmat ja Venäjän mafia ovat tehneet alueista entistä kovempia kasvualustoja värillisille nuorille. Etelä-Afrikan väkivaltatilastot eivät ole kaunista katsottavaa. Parisuhdeväkivalta ja raiskaukset ovat arkipäivää machokulttuurissa, eikä oikeusjärjestelmä nauti luottamusta.

Matkan aikana tapaamme myös paikallisia naisia, jotka kertovat meille rankkoja tarinoita väkivallasta, jota he tai heidän ystävänsä ovat kohdanneet. Ohje yksin – tai kaksin – matkustaville naisille kuuluukin: tiedä missä ja kenen kanssa, liikut. Iltaisin on varminta käyttää taksia.

Samaan aikaan noin kolmen ja puolen miljoonan asukkaan Kapkaupunkiin muutetaan rennon ja terveellisen ulkoilmaelämän vuoksi. Bisneskeskus Johannesburg maksaa lähes puolet paremmat palkat, mutta Kapkaupunkiin vetävät luonto ja hyvä elämä. Patikkaretket ja surffaus ovat suosittuja vapaa-ajan harrastuksia. Sushi, luomuruoka ja mehubaarit näyttävät olevan pinnalla täälläkin.

Elämä keskustan trendikkään Bree Streetin lähikortteleissa näyttää samalta kuin New Yorkin Brooklynissä. On hipstereitä, skeittareita, raitasukkia, design-kehyksiä ja paksuja otsatukkia. Kuumalta kadulta on hyvä piipahtaa persoonalliseen kahvilaan jääteelle tai nuorten älykköjen pintapaikkaan burgerille.

Myös muutama Etelä-Afrikan uusinta ja mielenkiintoisinta muotia ja designia myyvä liike löytyy juuri täältä. Edellisiltana olemme saaneet paikalliselta mainostuottajalta vinkin vierailla design-myymälä Stablessa. Stable on kolmekymppisen Aidan Bennettsin uutta afrikkalaista designia myyvä liike. Aidan kertoo, että Etelä-Afrikassa on tehty omaa designia vasta reilut parikymmentä vuotta.

”Sitä ennen kaikki design oli tuontitavaraa tai pelkkiä kopioita ulkomaisista tuotteista. Nyt paikalliset suunnittelijat ovat luoneet täysin oman suuntauksensa, joka ammentaa niin afrikkalaisesta, valkoisesta kuin värillisestä kulttuurista”, Aidan kuvailee.

Meidän matkantekomme on koko ajan turvallista kuin pumpulissa. Ostoskierroksen jälkeen hyppäämme hotellin lähettämän mustan mersun takapenkille. Pyyhimme kasvomme meitä odottaviin viileisiin pyyheisiin, otamme hörpyt kylmistä vesipulloista ja palaamme majapaikkaamme iltapäiväteelle.

Seuraavana aamuna kuskimme Carlos ajaa meidät BoKaapin malesialaiskortteleihin. Haluamme kurkistaa siellä toimivaan Atlas Trading Co. -maustekauppaan, jota Ahmedin perhe on pyörittänyt jo seitsemänkymmentä vuotta. Maustekaupassa konkretisoituvat paikallisen keittiön muslimi- ja malesialaisvaikutteet. Tuoksu on huumaava, ja mausteita kauhotaan valtavista puutynnyreistä.

Nappaamme läheisestä kojusta samosa-piiraat evääksi, sillä päivästä on tulossa pitkä. Sen aikana koemme Hyväntoivonniemen upeat maisemat ja Chapman’s Peakin kauniin maisemareitin.

Pysähdymme lounaalle yhdessä alueen parhaista ravintoloista, Noordhoekin kylässä sijaitsevassa Food Barnissa, jossa tarjoilija kertoo näyttelijä Claire Danesin käyneen äskettäin. Kun olemme illan tullen valmiit jo palaamaan hotelliin, saammekin soiton mainekkaasta Tasting Room -ravintolasta, josta meille on kuin ihmeen kaupalla vapautunut pöytä. Tasting Room on Kapkaupungin ”se” ravintola. Pöytää joutuu tavallisesti jonottamaan kolmesta kuuteen kuukautta, ellei sitten satu olemaan Michelle Obama. Kun Michelle oli käyntinsä jälkeen kehunut ravintolaa julkisesti, paikan varauslistat pitenivät entisestään. Olemme kuoleman väsyneitä, mutta sinnittelemme läpi viiden ruokalajin molekyyli-illallisen.

Kolmen tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista, Sanbonan luonnonpuistossa, irtokivet kolahtelevat jalkojen alla. Kävelemme viiden hengen jonossa varoen tarkasti tallomasta kuivaa ja herkkää kasvustoa. Adrenaliini tykyttää veressäni. Vasta hetki sitten olemme tähyilleet alueen harvinaisuuksia, valkoisia leijonia, automme suojista, mutta nyt etsimme riistanvartijaoppaamme johdolla paikantimen ilmiantamia gepardeja – jalkaisin.

Paikannin osoittaa kissojen olevan lähellä, mutta emme näe niitä. Yhtäkkiä yksi ryhmämme jäsenistä tekee havainnon puun alta noin 30 metrin päästä. Etenemme jonossa lähemmäs. Seisahdumme näköetäisyydelle gepardeista, emosta ja kolmesta poikasesta. Kuulen kehräystä. Hännät piirtävät rentoutuneita koukeroita ilmaan.

Sanbukan alueella elävät gepardit on totutettu ihmisiin. Siksi tämä on mahdollista. Oppaamme kantaa kuitenkin kivääriä yllättävien tilanteiden varalta. Meille vakuutetaan, että gepardit eivät pidä ihmisiä ruokana – toisin kuin leijonat – ja siihen on vain uskottava.

Maisemat Sanbonan luonnonpuistossa ovat silkkaa eeppistä kauneutta. Kaikkialla on tilaa, valoa ja saumattomasti yhteen sulautuvia sävyjä. Akaasiapuut ja kraalbos -puskat kukkivat keltaisina, ja muu kasvillisuus lepää vihreän kaikissa muodoissa.

Safarioppaamme Brenda Gunter pysäyttää auton antaakseen meille tuoksunäytteitä villilaventelista ja rosmariinista. Avonaisen maasturin takapenkillä tuntee tuulen, ilman lämpötilavaihtelut ja kuulee monet erilaiset linnut – tai totaalisen hiljaisuuden. Välillä, kun pysäytämme moottorin, kuulen vain korvieni huminan. Ihailemme sarvikuonoja, kirahveja, norsuja ja seeproja. Huomaamme partioautot, jotka yrittävät estää laitonta sarvikuonon metsästystä.

Kun illalla ajamme huopiin kääriytyneinä kohti majapaikkaamme Gondwana Family Lodgea, liikutun kyyneliin pelkästä ajatuksesta, että saan nukkua tämän kauneuden keskellä. Auringon laskettua istun ulkona katsomassa tähtiä. Sirkat sirittävät. Jos elämässä tulee joskus tiukka paikka, tämä on hyvä osoite palauttaa voimat.

Carlos on vastassa meitä Sanbonan portilla. Olemme kirjoittaneet kirjeen hänen pomolleen ja pyytäneet, että hän saisi jatkaa autonkuljettajanamme viikon loppuun. Toiveeseemme on vastattu. Laitan soimaan ”melankolista tunteella” -listani mahtipontisimmat hymnit, kun matkaamme halki hengensalpaavien maisemien. Kun kurvaamme viinitarhojen ympäröimään Franschhoekin idylliseen pikkukaupunkiin, olemme tiloissa.

Ranskalaisten hugenottien perustama Franschhoek tunnetaan Etelä-Afrikan ruoka- ja viinipääkaupunkina.

Suurin yllätys ja euforia ovat kuitenkin vielä edessä. Hotellimme La Residence osoittautuu fantastiseksi. Meidät otetaan vastaan seremoniallisesti kukkakimppujen ja hotellin oman roseeviinin kera.

Huoneeni virallinen nimi on Maharani suite, mutta se kulkee hotellissa nimellä ”Elton John Room”, sillä hän on majoittunut kyseisessä huoneessa monesti. Seitsemänkymmenen neliön huoneessa on kolme eri ilmansuuntiin avautuvaa parveketta ja lähes 30 neliön kylpyhuone. Näkymät antavat vuorille ja viiniviljelmille. Hotellin sisustuksesta vastaa kolme luksushotellia omistava Liz Biden.

Aamulla katseeni kiertää puoli tuntia huoneen yksityiskohdissa: maalauksia Afrikan eläimistä ja Intian yläluokasta, Buddha-patsas, kristallikruunuja, barokkituolit, huoneen väreihin sävytetty kukka-asetelma ja hedelmävati, itämaiset matot, kiinalainen lipasto ja senkki. Illalla olen kiivennyt vuoteeseeni lämmitettäviä marmoriportaita pitkin. Olen päässyt hienoon seuraan, sillä hotellissa ovat painaneet päänsä pielukseen myös Christian Lacroix, Richard Gere ja Ivana Trump.

Mihin hintaan?

* Viisi vai kolme tähteä? Viikon matkapaketti, joka sisältää lennon Kapkaupunkiin ja majoituksen korkeatasoisissa hotelleissa safareineen ja viinitilaretkineen, maksaa noin 4500 e/hlö, mutta edullisempaakin luksusta on tarjolla. Viikko hyvän keskitason hotellissa lentoineen maksaa noin 1500–1600 e.

* Tasokkaita illallisia sopuhintaan. Etelä-Afrikassa voi nauttia loistavia aterioita viineineen hyvinkin edullisesti. Turismin parissa työskentelevät kuljettajat ja oppaat ovat koulutettuja, ja palvelu on tasokasta.

* Avaimet käteen -loma vai omatoimimatka? Räätälöityjä luksusmatkoja Etelä-Afrikkaan järjestää esimerkiksi Matkatoimisto Aventura. Helsingistä Kapkaupunkiin lentää mm. Turkish Airlines.

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.

Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.