Skyen saari Skotlannin rannikolla on kuuluisa häikäisevästä kauneudestaan ja upeista auringonlaskuistaan. Tänne muuttavat cityelämään kyllästyneet, jotka haluavat rauhaa ja leppoisampaa tahtia.

Mustana hohtava basalttimurska johtaa loivasti mereen polun viertä pitkin. Joukko lehmiä laiduntaa sisämaahan päin nousevilla polveilevilla kukkuloilla. Vajaan kilometrin päässä hohtaa valkoisena Coral Beachin ranta, jonka edustalla merivesi värjäytyy trooppisen turkoosiksi. Erikoiset värit johtuvat vuosituhansien aikana Atlantilta rantaan ajautuneiden fossilisoituneiden levien heijastuksista auringonpaiste on valkaissut niiden muodostaman murskan aavemaisen kalpeaksi, hiekkamaiseksi puruksi.

Skye lumoaa ensihetkistä lähtien. Olen saapunut Skotlannin länsipuolella sijaitsevalle saarelle tarkoituksenani hengittää viikko meren ja sumuisten nummien ilmaa. Haluan ottaa selville, mikä Skyen saaressa vetää ihmisiä puoleensa.

Päivä on alkanut jo varhain hotellissa Edinburghin lentokentän kupeessa. Ajo Skyelle vie leijonanosan vuorokaudesta, joskin vasemmanpuoleiseen liikenteeseen totuttautuminen sekä koukkaus Invernessin kaupungin kautta pidentävät matkaa viidellä tunnilla. Saarelle voi ajaa Glasgow’sta ja Edinburghista samassa ajassa suoraan, mutta matkaan ei parane lähteä kiireessä. Skotlannin keskiosien vehreät vuoristot lumihuippuineen herkistävät matkaajan Skyen maisemille kuin jääkylmä aperitiivi vatsan murealle lampaankareelle.

Ensimmäiseksi yöksi majoitun suureen, puulattiaiseen jurttaan. Sen toisessa päädyssä on taljoin peitelty vuode ja keskisalosta roikkuu metallinen myrskylyhty. Kyynikko voisi nimittää majapaikkaa puolijoukkueteltaksi, mutta minua vaaleakankaisen asumuksen tyylikäs ja mukava sisustus viehättää. Orbostin kylässä sijaitseva Eco Bells on nimensä mukaisesti ekologista majoitusta aidoimmillaan. Vesi pumpataan kaivosta, ja lähin sähköpistoke on puolen kilometrin päässä naapuritalossa. Eco Bells on yksi kymmenistä ellei sadoista Skyellä turistikauden aikana toimivista B&B-majoituksista ja taatusti ainutlaatuinen yöpymispaikka. Pidemmän päälle telttamajoituksen romantiikka on kuitenkin omiaan karisemaan, sillä saaren hetkittäin raekuuroiksi yltyvät, lähes päivittäiset myrskyt rummuttavat sekä jurtan ohutta kangasta että uneliaan matkaajan herkkiä tärykalvoja, hartaasti ja väsymättä.

Toisena matkapäivänäni otan kaiken irti Eco Bellsin vieraille varatuista ravintolavinkeistä sekä oppaista. Keskusrakennuksen seinällä roikkuva yksinäinen paperi osoittautuu aarteeksi. Siitä luen Steinin kylästä, jossa sijaitsee Skyen vanhin ja perinteisin majatalo, Stein Inn.

Valkoisena hohkaava Stein Inn on seissyt samassa paikassa satamalaiturin edustalla vuodesta 1790. Alkuperäinen kivijalka ja takka muodostavat edelleen ruokasalin sydämen. Vaikuttavat seinät ovat metrin paksuista kiveä. Baaritiskin hyllyillä notkuu kymmeniä viskejä ja oluita, ja keittöstä kantautuu tuoreen kalan sekä rehellisen paistinrasvan tuoksu. Omistaja Angus McGhee on pyörittänyt ravintolaa vaimonsa kanssa 20 vuoden ajan.

McGheet, kuten monet muutkin uudisskyeläiset, ihastuivat paikkaan alun perin patikkamatkalla. Muutaman vuoden ajan he tutkivat lomillaan saaren loputtomia, autioita rantoja kunnes kerran, puolittain vitsillä, he päättivät käydä katsomassa myytävänä olevaa varsin huonokuntoista kapakkaa Steinin pikkukylässä.

”Jos olisin tiennyt, kuinka paljon paikka aiheuttaa harmaita hiuksia, en olisi koskaan ottanut tätä vastuulleni”, Glasgow’sta kotoisin oleva Angus naurahtaa. ”Mutta haasteita on tullut ja mennyt sopivalla tahdilla, harvoin on tuntunut siltä, että tästä haluaisi luopua”.

Angus on juuri siivonnut keittiön vaimonsa ja henkilökuntansa kanssa. On lauantai, ja paikalliset asukkaat sekä kalastajat ovat jo käyneet Stein Innissä aamiaisella. Kolmesataavuotias takka hohkaa lämpöä huoneen toisella puolella. Vieraille ravintola aukeaa vasta puolentoista tunnin kuluttua. Palaankin myöhemmin illalla Steiniin syömään simpukoita, suuria, tuoreita ja kevyesti timjamilla maustettuja. Sali on täynnä sekä paikallisia että turisteja. Kesäisin Skyen muutoin rauhallinen elämänrytmi sähköistyy kahden kolmen kuukauden ajaksi. Ensin saapuvat espanjalaiset ja ranskalaiset, sitten skotit. Skyelle johtavan sillan ylittää vuosittain yli miljoona turistia, suurin osa heistä lomakautena.

Edellisenä aamuyönä Eco Bellsiin palatessani olin saanut todistaa mitä hienointa valoilmiötä. Heti neljän jälkeen Dunveganin pöytävuoret värjäytyivät auringon noustessa teräväreunaisella pinkillä, sellaisella, jonka voi kuvitella kimaltavan ainoastaan poptähden kynsissä. Harmi kyllä menetin mahdollisuudet valokuvaukselle, sillä upea valoshow kesti vain muutamia kymmeniä sekunteja. Seuraavana aamuna sama kauneus ei toistu, sillä auringon eteen lipuu jostain pilviä.

On aika vaihtaa maisemaa. Seuraava majapaikkani sijaitsee Glendalessa, pienessä kylässä Skyen pohjoisosassa. Brae View -nimistä B&B-paikkaa pitää Skyelle hiljattain muuttanut brittipariskunta. Matkalla on hidasteita, sillä yksisuuntaisilla teillä vaeltaa vapaana laiduntavia lampaita, joiden väistelyssä menee hetki jos toinenkin. Paikalliset sanovatkin lampaiden olevan itsetuhoisia, itsepäisiä ja luottavan autoilijan väistämisvelvollisuuteen.

En ole valinnut Glendalea sattumalta. Olen suuntaamassa saaren parhaille luontopoluille, ja kylä on juuri sopivan ajomatkan päässä niistä. Vaikka Skye näyttää kartalla melko pieneltä ja helposti haltuun otettavalta, 80 kilometrin ajomatka saaren päästä päähän voi kestää helposti kaksikin tuntia.

Brae View’ssä minua tervehtii paikan emäntä Claire Owen. Raemyrsky ropisee kattoon, kun majoitun tavaroineni viehättävään huoneeseen. Tilava huoneeni on skyeläisittäin viiden tähden paremmalla puolella. Lattialämmitys, lämmin suihku omassa kylpyhuoneessa ja tv leffakanavineen ovat enemmän kuin osasin odottaa. Koska monet Skyen hotelleista varataan pitkälle syksyyn heti alkuvuodesta, matkaajan on paras etsiä paikallisen pitämä B&B haluamastaan saaren kolkasta. Claire on miehensä Daven kanssa tyypillinen uusskyeläinen: Claire työskenteli aiemmin lentoemäntänä Englannissa, Dave teki uraa musiikkibisneksessä. Kun kiireinen arki alkoi kyllästyttää, he muuttivat Skyen saarella ja perustivat oman B&B-majapaikkansa.

Owenien kanssa jutustellessa tulee esille jotain yllättävää. Puolen kilometrin päässä heiltä asuu suomalainen ex-liikkeenjohdon konsultti ja nykyinen sommelier Petri Pentikäinen vaimonsa kanssa. Kuten niin moni muukin, pari oli rakastunut saareen patikkamatkallaan, ja nyt 32-vuotias intohimoinen viininharrastaja on suositun, Michelin-tähdellä noteeratun The Three Chimneys -ravintolan sommelier. Ei auta kuin mennä etsimään Pentikäinen käsiini. Tapaaminen järjestyy Owenien kautta, ja yhytän sommelierin tämän työpaikalta juuri ennen illalliskattausta. Seuraavana päivänä menen Pentikäisten kotiin kahville ja omenapiirakalle.

Pentikäinen opiskeli Espoon Otaniemessä diplomi-insinööriksi, ja hänen vaimonsa työstää tähtitieteen väitöskirjaa. Yksi patikointireissu muutti kuitenkin kaiken, ja vuoden alusta pariskunta muutti Skyelle pysyvästi. Aika on kulunut satavuotiasta taloa remontoidessa ja kanoja hoitaessa. Tulevaisuudessa parin suunnitelmissa on ottaa myös lampaita, sillä tonttiin kuuluu maata yli hehtaari. Rotukin on jo päätetty, Hebridien musta lammas. Se ei välttämättä ole suurin tai villaisin mahdollinen eläin, mutta tanakkavartaloinen sarvipää kestää Skyen sateiset ja koleat talvet sekä maistuu erinomaiselta.

Seuraavat päivät ajelen ympäri saarta aamusta myöhäiseen iltaan asti. Sää on saarelle tyypillisesti vaihteleva, mutta onneksi ensimmäisenä iltana onnistun näkemään huikean auringonlaskun. Paikallisten mukaan se oli paras kolmeen vuoteen. Kukkulat ja eritoten Skyen keskiosan vuoristo, 12-huippuiset Cuillinit, hohkaavat välillä laikukkaina aurinkoa heijastaen, välillä verhoutuen äkisti nousevaan tiheään sumuun.

Erään päivän kohokohtana on Talisker Beach -niminen ranta. Se on tummien kivien reunustama poukama, ja laskuveden aikaan maagisen kaunis hopeanharmaan sävyissä hohtavine hiekkoineen. Polku rannalle kulkee upean vehreän laakson läpi. Rinteillä, laaksossa ja rannalla laiduntaa satoja pässejä. Aurinkoisena päivänä lahden vedessä voi nähdä myös jättiläishaita.

Alkuillasta suuntaan Cuillineille ja Black Cuillin -vuoren juurelle, josta alkaa pienten Fairy Pools -vesiputousten sarja. Ymmärrän hyvin putousten nimen: hämärtyvässä illassa maisema on taianomainen. Vesi on oudon kirkasta ja lämmintä, ja pohjan väri vaihtelee kirkkaanpunaisen ja turkoosin välillä. Horisontissa häämöttävän Black Cuillinin halki kulkee repeämä, jota pitkin sadevesi valuu alas laaksoon.

Suihkun, maittavien yöunien ja herkullisen aamiaisen jälkeen ajan Old Man of Storrina tunnetulle kivimuodostelmalle. Se on Skyen itärannalla sijaitseva valtava luonnonmonumentti 700 metrin korkeudessa merenpinnasta. Storrin korkeimman kiven mitta on 48 metriä, toisin sanoen se on noin 10-kerroksisen asuintalon kokoinen. Otan orastavasta sateesta huolimatta optimistina kamerarepun mukaan, sillä Storrin korkeimman kiven, Sanctuaryn juurelle kävelee reilun tunnin. Polku loppuu parisataa metriä ennen kiveä, ja jatkuu irtonaisena louhikkona lopun matkaa. Vaikka kuvat jäävät kaatosateessa ottamatta, tunnen kiven juurelle päästyäni outoa tyytyväisyyttä sekä harmoniaa luonnon kanssa.

Viimeisenä matkapäivänä käyn Quiraingiksi kutsutulla jättimäisellä, kivihuippuisella harjulla. Quiraingille pääsee kävelemään suoraan tieltä, ja sen läpi johtaa useita erimittaisia luontopolkuja. Huipulla asetun istumaan kallionkielekkeen reunalle ja katson merelle päin. Horisontissa, noin 20 kilometrin päässä siintää Skotlanti. Kahden tunnin päästä olisin jo pääsaaren puolella autossa matkalla kohti Edinburghia ja hotelliani lentokentän kupeessa.

Huomaan tarpovani autoa kohti hymyssä suin, sillä Skye on vasta raottanut minulle salaisuuttaan. Hotellille tilaan matkani ainoan Talisker-viskin – ja päätän palata saarelle uudelleen. Ties vaikka Three Chimneys tarjoaisi silloin Hebridien mustaa lammasta.

Luontomatkailijan unelma

* Juhannuksen tienoo on parasta aikaa suunnata Skyelle. Silloin saari on valoisimmillaan ja lämpimimmillään, ja vilkkain turistikausi heinäkuun puolivälissä vasta edessä.

* Anna luonnon lumota. Ainutlaatuisissa maisemissa rauhoittuminen on saaren parasta antia. Hyviä päiväretkikohteita ovat muun muassa Fairy Poolsin vesiputoukset sekä Old Man of Storrin ja Quiraingin kivimuodostelmat.

* Pyörät alle. Skyellä kannattaa matkata autolla tai moottoripyörällä. Edinburghista ja Glasgow’sta Skyelle ajaa noin viisi kuusi tuntia pysähdyksineen. Tutkimusmatkailijan kannattaa asettua saaren pohjoisosaan, sillä silloin parhaat näkymät ja luontopolut ovat korkeintaan tunnin ajomatkan päässä.

* Majoitu B&B-taloihin. Paikallisten pyörittämät B&B-majoitukset ovat kätevin ja sympaattisin tapa majoittua. Luksusta kaipaava suuntaa esimerkiksi viiden tähden The House Over-By -hotelliin, joka toimii Michelin-ravintola The Three Chimneysin yhteydessä. Hotellin suhteen kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä sen kuusi huonetta varataan lähes täyteen heti alkuvuodesta.

* Varo lampaita. Skyen tiet ovat yksisuuntaisia ja täynnä lampaita. Lukuisilla ohituspaikoilla paikallisen kuskin tunnistaa siitä, että tämä tervehtii nostamalla etusormeaan auton ratista.

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.

Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.