Kamalayan luksusresortissa Thaimaan Koh Samuilla tuntee uudistuvansa täydellisesti.

Lootus kasvaa sameassa vedessä ja puhkeaa kukkaan noustessaan pintaan. Samoin toivotaan käyvän ihmiselle, joka vierailee Kamalayan luksusresortissa, holistisen hyvinvoinnin pyhäkössä Thaimaan Koh Samuilla.

Mistä laitteesta tuo ääni tulee? Olen juuri saanut matkatavarani kerrostalokaksion kokoiseen huoneeseeni ja avannut ovet terassille, josta aukeaa levollisen kaunis merinäköala. Haluaisin kuitenkin sammuttaa taustamusiikin, sillä olen tullut tänne rentoutumaan. Pois siis kaikki keinotekoinen!

Mutta terassilla ääni vahvistuu. Se ei tulekaan soittimesta, vaan on aitoa lintujen laulua, johon sekoittuu sirkkojen siritystä.

Olen saapunut Thaimaan Koh Samuilla sijaitsevaan Kamalaya Resortiin, jota kuvataan esitteessä hyvinvoinnin pyhäköksi ja holistiseksi kylpyläksi. Seison terassilla helteessä ja katson maisemaa, jollaista on tapana luonnehtia paratiisiksi. Kamalaya Resort on rakennettu meren rantaan. Palmuja kasvavasta laaksosta nousee korkea rinne. Alueella virtaa puroja, ja lammikoissa kasvaa lootuksia, joista paikka on saanut nimensä. Kamalaya on sanskriittia ja tarkoittaa lootuksen valtakuntaa. Lootus kasvaa sameassa vedessä, mutta puhkeaa kukkaan päästessään pintaan. Samoin toivotaan käyvän ihmiselle Kamalayassa.

Naisesta mittaa

Ennen tuloani olen valinnut itselleni ohjelman: tarjolla on ollut detoxia, painonhallintaa, parempaa unta, joogaa ja fitnessiä. Ja sitten valitsemani ”Relax & renew” eli Rentoudu ja uudistu -paketti. Olen järkeillyt sen sopivan minulle parhaiten, sillä haluan syödä kunnolla ja kuntoilisin joka tapauksessa, ilman pakettejakin. Suorituskeskeisenä ihmisenä minua kiinnostaa myös kokeilla, osaanko hellittää hetkeksi.

”Kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista” puhutaan kuitenkin nykyisin niin paljon, että käsite on jo muuttumasoikeasti tarjota minulle jotain muutakin kuin vain kaunis ympäristö ja lämmin sää.

Vierailu alkaa sairaanhoitajan ja naturopaatin tekemällä kehonkoostumusmittauksella ja hyvinvointikonsultaatiolla. Ei parhaissa merkeissä, sillä hoitaja mittaa minut kolme senttiä lyhyemmäksi ja kaksi kiloa lihavammaksi kuin olen. Kuulen myöhemmin, että muillakin on ollut sama kohtalo. Kehonkoostumuslaite toimii paremmin, saan samat lukemat kuin Suomessa.

Naturopatia merkitsee ”luonnonpolkua”. Sen keskeisiä menetelmiä ovat ravintoterapia, paasto- ja puhdistushoidot, yrttiterapia ja luontaistuotteet. Se perustuu kehon omien luontaisten paranemisprosessien aktivoimiseen ja immuunipuolustuksen tukemiseen. Naturopaattini on Yhdysvalloissa opiskellut kaunis nuori thainainen, joka on hyvin perillä lisäravinteista ja vitamiineista. Ravinto-ohjeet ovat tolkullisia, hän neuvoo yhdistelemään detox-ruokia ja niin sanottuja tavallisia ruokia sekä muistuttaa riittävästä proteiinin saannista. Hyvän keskustelun jälkeen hän printtaa hoito-ohjelman oleskeluani varten.

Resortin rakennukset on siroteltu maastoon sopivasti pitkin laajaa aluetta. Huoneita ja huviloita on yhteensä 75. Alueen on suunnitellut taiteilija ja arkkitehti Robert Powell, joka kuvaa rakennustyyliä yksinkertaiseksi ja moderniksi aasialaiseksi. Rakennusten ylellisyys ei tule kalliista materiaaleista vaan tilasta, valosta ja huikeista näköaloista. Kamalayan henkeen sopii, että viiden tähden luksusalueen suunnitellut Powell ei itse ollut koskaan yöpynyt viiden – eikä edes neljän – tähden hotellissa.

Suurimmissa huviloissa on useita makuuhuoneita ja huvilan keskelle piilotettu privaattiuima-allas. Henkilökunta ei tietenkään juoruile julkkiksista, mutta Yorkin herttuatar Sarah Ferguson ja muusikko Annie Lennox ovat nimenneet Kamalayan lempiresortikseen. Ohjaaja Oliver Stone on säännöllinen vieras. Hän kehuu paikkaa vieraskirjassa: ”Päivät vierivät ja paino putosi. Kiitos, että osoititte minulle fyysisen ja henkisen tien. Ja kiitos erityiselle, rakastavalle henkilökunnalle, jokaiselle, myös puutarhureille, jotka työskentelevät auringossa koko trooppisenkuuman päivän. Toivon palaavani pian paratiisiin.”

Rennosti vain

Kuuluisilla ihmisillä on varmasti mukava olla täällä, sillä heihin ei kiinnitetä erityistä huomiota. Vieraat kulkevat alueella paikan sarongeissa ja kylpytakeissa, jokainen oman lukujärjestyksensä mukaan. Parin päivän oleskelun jälkeen en yrittäisi ottaa kuvaa, vaikka Barack Obama olisi viereisellä juoksumatolla.

Rentoutus- ja uudistusohjelmani pitää minut kiireisenä. Joka päivä on kolme erilaista hoitoa ja sen lisäksi tarjolla on koko ajan erilaisia tapahtumia. Joogaa, voimakävelyä, pilatesta ja meditaatiota on jo aamuvarhain, päivän edetessä lajivalikoima laajenee. Koko ajan pyörivän liikuntakarusellin lisäksi on stressinhallintaluentoja, temppelikierroksia, kokkauskursseja ja veneretkiä. Iltaisin näytetään elokuvia, meditoidaan, tehdään hengitysharjoituksia, tutustutaan kukkaterapiaan tai syväkudoshierontaan.

Kerran viikossa putiikin edustalla on markkinat, jossa paikalliset myyvät käsitöitään. Viikoittain järjestetään myös Kelluvat lyhdyt -tapahtuma, jossa mereen lasketaan valkoisia lyhtyjä, joihin kiinnitetyille lapuille voi kirjoittaa toiveitaan tai päämääriään. Jotain kummallista minulle on jo tapahtunut, sillä oikein odotin kelluvia lyhtyjä, jotka kuitenkin nyt pettymyksekseni perutaan kovan tuulen takia.

Kokeilen myös namikoshi shiatsua. Sitä tekee japanilainen Yutaka Homma. Hämmästyksekseni hän on sama mies, jonka olen nähnyt paahtavan itseään poolilla kultakorut välkkyen. No, miksipä shiatsumestari ei voisi nauttia rusketuksesta.

Uudistumisen innossani osallistun myös meditaatioon. Se sujuu nolosti, sillä vaikka kuinka yritän ajatella mantraa (happiness happiness happiness), nukahtelen ja pääni retkahtelee sivulle.

Hurmaavaa herkuttelua

Hoito-ohjelma toimii siinä mielessä hyvin, että vaipuuskutamme heidän perässään mutkikkaita kiviportaita pitkin rinteeseen siroteltuihin majoihin. Niiden katossa tuuletin löyhyttää lämmintä ilmaa ja avonaisista ikkunoista kuuluvat meren kohina ja lintujen äänet, joiden joukosta olen jo oppinut erottamaan gekkojen viserryksen ja sammakoiden kurnutuksen. Siihen sekoittuu hoidon taustalla hiljaa soiva musiikki. Suosikkini on hypnoottinen Hare Krishna, jota voisin kuunnella loputtomiin.

Päivä saattaa alkaa perinteisellä aasialaisella käsihieronnalla, joka vaikuttaa sydämeen ja verenkiertoon. Sen päälle tehdään chi nei tsang, vatsahieronta. Se vihloo alaselkään asti ja tekee hyvää sisäelimille, kerrotaan. Illalla on vuorossa intialainen päähieronta. Täällä se tapahtuu niin, että olen mahallani ja samalla hierotaan hartiat ja käsivarret.

Infrapunasaunassa joudun istumaan kapealla penkillä puoli tuntia. Kyllä käy aika pitkäksi ja olo tukalaksi, mutta kärsimyksen jälkeen saan palkinnoksi puolentoista tunnin thaihieronnan katoksessa luonnon keskellä. Katselen raukeana merta, kun Mai vääntää ja kääntää jäseniäni eri suuntiin. Ihanaa.

Myös ruoka Kamalayassa on ihanaa. Olen syönyt hyvin sulavia detoxruokia, kasvisruokia ja niiden lisäksi hummeria, merirapuja, kampasimpukoita ja erilaisia kaloja. Nautaa ja sikaa ei uskonnollisista syistä tarjota, mutta kanaa ja lammasta on saatavilla. Mehusekoitukset ja shotit ovat toinen toistaan parempia, ja lisäksi niillä kaikilla pitäisi olla jokin hyvää tekevä vaikutus, vaikka litteän vatsan lupaava juoma ei näytäkään toimivan.

Paikan kahdesta ravintolasta saa ostaa myös viiniä. Menekki on huono, sillä suurin osa asiakkaista on detoxilla. Itse onneksi en ole, joten kruunaan illalliset viinilasillisella.

Ruoka on niin hyvää ja terveellistä, että haluan oppia valmistamaan jotain näistä herkuista kotona. Terveellisen ruoan kokkauskurssin meille pitää Edmund, joka nimestään huolimatta on kiinalainen. Valmistamme kurssilla vihreän kasviskeiton, puutarhasalaatin ja kesäkurpitsasta tehtyä pastaa kookos-sienikastikkeessa. Ryhmässämme on pelkkiä naisia, muun muassa ilmeisen anorektinen australialainen, joka on ainoa näkemäni pahantuulinen ihminen Kamalayassa. On myös pullea Dubaista tuleva tyttö, joka ei pidä terveysruoista, reipas oregonilainen Tammy sekä eteläafrikkalainen Gerda, joka kehuu kahdessa viikossa laihtuneensa useita kiloja.

Kanta-asiakkaiden paikka

Kaikki tuntuvat olevan täällä ainakin kaksi viikkoa. Keskihintaisen sviitin merinäköalalla saa viikoksi noin 2500 eurolla. Kun siihen tulevat päälle hoidot ja ateriat ja mahdolliset personal trainerin ohjaamat tunnit, parin viikon vierailulle kertyy hintaa.

Vieraat ovat kuitenkin ilmeisen tyytyväisiä. Peräti 45 prosenttia asiakkaista tulee uudestaan, moni on käynyt avajaisvuodesta 2006 saakka joka vuosi. Alueella liikkuvat golfautot kuljettavat vieraita, joille ylä- ja alamäkien kipuaminen on liian rankkaa. Osa asiakkaista on täällä pudottamassa painoaan. Osa taas on himoliikkujia, joille on tarjolla loistavat treenimahdollisuudet. Uima-altaita on kaksi, toinen niistä kaksikerroksisen kuntosalin vieressä. Avaralla salilla on huippuluokan varustus. Myös joogapaviljonkeja on kaksi. Lisäksi on tiloja, joissa voi treenata henkilökohtaisen valmentajansa kanssa.

Varaan personal traineriltani Boylta ajan yksityiselle pilates reformer -tunnille. Se on sitä alkuperäistä lajin keksijän Joseph Pilatesin laitteella tehtävää pilatesta, jota olen aina halunnut kokeilla. Järeän näköinen kapistus remmeineen tuo jotenkin mieleen 50 Shades of Greyn -elokuvan, vaikka ihan urheilusta onkin kysymys. Väännän laitteessa tunnin Boyn ohjeiden mukaan. Tunnin hinta on Suomen tasoa, 90 euroa.

Päivät flip-flopeissa, kaftaanissa ja sarongissa ovat tehneet tehtävänsä. Olen alkanut kävellä hitaammin, huomaan aamiaiselle mennessäni.

Puutarhatyöntekijät, siivoojat ja vartijat huikkailevat iloisesti ”sawadee ka”. He hymyilevät ja niin hymyilen minäkin. Minun kohdallani ”uusiutuminen” ei ehkä olekaan sitä, että ajattelen enemmän tai paremmin. Ajattelen vähemmän. Kamalayan hotellikirjassa on sitaatti Lao Tzulta: ”Kun päästän irti siitä, mitä olen, tulen sellaiseksi, joka voisin olla.”

Mutta osaanko olla näin levollinen, kun palaan takaisin kiireiseen arkeeni?

Munkista luksusresortin omistajaksi

Kamalayan perustaja, Kanadassa syntynyt John Stewart, eli vuosia askeettisesti sadhuna eli hindujen pyhänä miehenä Nepalissa. Sinne hän päätyi 70-luvulla nuorena, henkisestä kasvusta kiinnostuneena hippinä. Osa sadhuista elää niin askeettisesti, etteivät he käytä edes vaatteita. John kuului heihin ja muun muassa asui vuoden verran luolassa.

”Onni syntyy muiden palvelemisesta”, hän sanoo.

John jätti ashramin vasta kuudentoista vuoden jälkeen rakastuttuaan vaimoonsa Karinaan, antropologiin ja kiinalaisen lääketieteen tohtoriin.

Pari alkoi rakentaa omaa holistisen hyvinvoinnin keskustaan Katmanduun: heillä oli unelma vanhan tiedon muuttamisesta nykyaikaan sopivaksi parannuskeinoksi.

Vuodet viidakossa likaisen veden äärellä olivat kuitenkin vieneet Johnin terveyden, ja hänellä oli muun muassa hepatiitti. Intialaisessa ayurveda-sairaalassa hänelle suositeltiin yrttejä, joita kasvoi Thaimaan Koh Samuilla. John matkusti saarelle, jäi vuodeksi, lääkitsi itseään yrteillä ja parani. Eräänä päivänä hän käveli vuoren yli – ja näki meren ja löysi nykyisen Kamalayan alueen.

Seuraavaksi John ja Karina halusivat perustaa turistikeskuksen sijasta paikan, jossa jokainen vieras kohdattaisiin yksilönä. Haave johti siihen, että neljän miljoonan dollarin budjetti kasvoi 22 miljoonaan, pari kävi vararikon partaalla ja John sai aivohalvauksen, josta kuitenkin toipui.

”Tämä paikka on rakennettu uskolle”, hän sanoo.

Luksusresortin pyörittäminen entiselle munkille ei ole ihan ristiriidatonta.

Kylpylöihin pääsevät kaikki

Koh Samuilla on paljon hyviä kylpylöitä, joissa voi vierailla, vaikka ei olisikaan hotellin asukas.

* Le Spa Zen kuuluu Zazen Boutique resortiin, jonka Zazen Restaurant on saaren parhaimpia ravintoloita. Kylpylä on myös huippuluokkaa. Kokeile puolentoista tunnin Signature Massagea, joka huipentuu chakrojen eli kehon voimakeskusten energisoimiseen kristalleilla. samuizazen.com

* Cave Rai Ra Beach Span sijainti merenrannassa olevassa luolassa on ainutlaatuinen. Luolan yläpuolella on vesiputous, jonka kohinan kuulee luolan hoitohuoneisiin. Luolassa ei silti ole pimeää, sillä sen ”katossa” olevista aukoista tulee sisään päivänvaloa. Kylpylä on osa Royal Muang Samui -villoja. muangsamui.com

* Banyan Tree Spa Samui on varmaan yksi kauneimmista kylpylöistä. Se sijaitsee omassa rauhassaan lahden pohjukassa. Erikoisinta on sademetsä: puiden keskelle on rakennettu ”sadepolku”, jota pitkin kuljetaan erilaisiin vesihoitoihin. banyantree.com

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.

Viehättävässä suurkaupungissa on kaikkea hiekkarannoista jazzfestivaaleihin ja viinitiloihin.

Katso karttaa: Toronto on Nizzan leveysasteilla. Kuuden miljoonan asukkaan suurkaupungissa kesät ovat pitkiä, kuumia ja kosteita, ja usein vielä lokakuussakin on lämmintä. Vaikka talvella sitten järvien takia sataisikin jäätä, valoa on aina.

Aamun ensimmäiset valonsäteet kannattaa napata entisellä tiilitehtaalla, Evergreen Brick Works -maatilatorilla, joka on laaksossa ulkoilumaastojen ympäröimänä.

Ennen kuin pääset torille, saatat nähdä majavia, kojootteja ja pesukarhuja. Sitten oletkin jo kojuilla, joissa paikalliset valmistajat myyvät juustoja, viinejä, lihaa, vihanneksia, hedelmiä, vaahterasiirappia ja kukkia.... Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Jos vielä pidät koirista, tämä on paikkasi, sillä paikalliset tuovat koiransa aamukävelylle ja nappaavat mukaan leivonnaisia ja leipiä. Täällä on alkanut moni koirakuume.

Täällä syöt todennäköisesti elämäsi parhaat ranskalaiset perunat.

Harva taitaa tietää, että Ontarion osavaltio on tunnettu viineistään. Jopa legendaarisella jääkiekkoilijalla Wayne Gretzkylla on oma viinitilansa.

Ilmasto vastaa Saksan Mosel-joenvarren ilmastoa, ja alueella viljellään paljon esimerkiksi Riesling-rypälettä. Erityisen suosittuja ja tunnettuja ovat jääviinit, ice wine.

Jos poistut päiväretkelle 130 kilometrin päähän Niagara-on-the-lake -kaupunkiin, voit vuokrata polkupyörän ja tutustua viinitiloihin pyöräillen. 20 kilometrin matkalla ehtii käydä monessa.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa.

Niagaran putouksiin ei kyllästy 15. kerran jälkeenkään. Niille ajaa aamuruuhkien jälkeen puolessatoista tunnissa (Niagara-on-the-lakesta putouksille on matkaa 20 kilometriä). Myös torontolaisista hotelleista nähtävyyttä pääsee ihailemaan järjestetyillä bussimatkoilla.

Eniten putouksista saa irti kesäaikaan, joka alkaa huhtikuun alussa. Sen jälkeen niitä voi katsella myös veneestä aivan lähituntumasta.

Itse Niagaran kaupungissa ei ole paljon nähtävää, ellei sitten ole kiinnostunut pikkuruisesta ”Las Vegasista”.

Koe ainakin nämä

Ruokateatteriin!

Loblaws -ketjun lippulaivaliike Maple Leaf Garden on koettava. Lähes 8000 neliön ruokakaupassa on muun muassa upea juustoseinä. Laadukkaiden valmisruokien osastoaan kauppa kutsuu ruokateatteriksi.

60 Carlton Street

Juokse lomallakin

Running Roomin juoksuryhmät valmistavat eripituisiin juoksutapahtumiin. Ryhmät, joita on ympäri Torontoa, järjestävät ilmaisia juoksulenkkejä ryhmissä, yleensä viikonloppuisin.

www.runningroom.com

Kaupunki kaupungissa

Toronton The Beaches -kaupunginosa on kuin oma kaupunkinsa Ontario-järven rannalla. Kaupungissa on viiden kilometrin mittainen rantabulevardi ja hiekkarannat sekä oma uima-alue myös koirille. The Beachesiin pääset puolessa tunnissa esimerkiksi raitiovaunulla. Siellä järjestetään vuotuiset jazzfestivaalit heinäkuussa. Paikalliset eivät ui järvessä, mutta suomalainen kyllä.

Japanilaisia tapaksia

Kinka Izakayaan ei kannata mennä, jos haluat seurustella rauhassa. Jokaista ravintolaan tulijaa tervehditään kovaäänisin tervehdyksin, ja myös lähtijöille huudellaan. Japanilaiset tapakset jaetaan pöytäseurueen kesken. Nuorisokin viihtyy.

398 Church Street

Shoppailun himoon

Oak + Fort

Kanadalainen vaatebrändi muistuttaa COS-merkkiä hillityn tyylikkäältä ulkoasultaan ja maltillisilta hinnoiltaan. Putiikin läheltä löytyy myös kanadalainen jooga- ja vapaa-ajanvaatteisiin erikoistunut Lulu Lemon.

666 Queen Street West. oakandfort.com

 

So hip it hurts

Skeittihenkinen vaatekauppa nuorisolle on

kiinnostava kokemus kaikille

323 Queen St W. sohipithurts.ca

 

Eaton Center -ostoskeskus

Jos haluat kaikki saman katon alta, mene tänne. Ostoskeskukseen on vastikään avautunut uusia liikkeitä, kuten Oak + Fort ja Free People. Sieltä löytyvät myös amerikkalaiset ketjut kuten Hollister, Abercrombie and Fitch, Pink ja Victoria's Secret. Syksyllä sinne avataan japanilainen Uniqlo.

www.cfshops.com/toronto-eaton-centre.html

Toronton matkavinkit antoi Torontossa neljä vuotta asunut Anna Ojansivu, jonka lempiviinitarha on Ravine Wine Yard.