Virun pimeä menneisyys

Glorian Antiikki vieraili Tallinnassa jännittävässä KGB-museossa, joka on avattu Viru-hotellin huipulle.

viruhotelli
Viru-hotellin rakensi savonlinnalainen rakennusliike Repo Oy. Hotellin ravintolan kalusteet tilattiin lahtelaiselta Lepokalustolta. Hotellista tuli siis hyvin suomalaisen mukainen.

Suomalaisten Tallinnan-matkaajien klassikko ja kaupungin yksi maamerkeistä Viru-hotelli täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Nykyisin hotelli kuuluu suomalaiseen Sokos Hotels -ketjuun.

Viru valmistui 1972 suomalaisten rakentajien käsissä Viron mittapuun mukaan ennätyksellisen ripeästi. Päätös hotellin rakentamisesta oli tehty jo 60-luvulla, ja siihen vaikutti vahvasti presidentti Kekkosen arvovalta. Kekkosen ansiosta oli myös se, että 20 vuotta poikki ollut laivayhteys avattiin uudelleen 1965.

Virusta tuli hotelli, johon majotettiin länsimaiset vieraat. Heille haluttiin esitellä, kuinka toimivaa ja asiakasystävällistä hotellinpito on Neuvostoliitossa. Samaan aikaan KGB tarkkaili vierailijoiden tekemisiä ja puheita läpi vuorokauden. Tästä Viru-hotellin pimeästä puolesta kertoo vuosi sitten ylimpään kerrokseen avattu KGB-museo.

Museo itsessään on melkoisen karu, mutta mikään ihme se ei ole, onhan museo perustettu autenttiseen tilaan, jossa KGB-agentit työskentelivät. Oppaan johdolla museokäynnistä tulee kuitenkin mitä kiehtovin ja hämmästystä herättävä piipahdus Neuvostoliiton ajan Viroon ja neuvostopropagandan usein tragikoomisille tasoille yltäviin suorituksiin.Jos Viru-hotellin jännittävään ja moneen suuntaan säteilevään historiaan haluaa uppotua syvemmin, kannattaa lukea Sakari Nupposen kirja Aikamatka hotelli Viruun (Ajatuskirjat, 2007).Vierailuun KGB-museossa tarvitaan ennakkovaraus. Tiedustelut ja varaukset: Sokos Hotel Viru, Myyntipalvelu, puh. +372 6 809 300, ma-pe klo 8-18 tai viru.reservation@sok.fi

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
viisi neljä seitsemän neljä
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit