Tuomas Kyrön aakkoset

Kirjailija Tuomas Kyrö laiskottelee katsomalla aivottomia tv-ohjelmia, muttei suostu seuraamaan lastensa kanssa Barbapapaa.

A Alko. Ainoa kauppa, jossa ei kysellä kanta-asiakaskorttia. Viime viikolla myyjä suositteli oikein hyvää punaviiniä lampaan kanssa. Kerroin nauttivani sen mieluummin puolisoni kuin lampaan kanssa.

B Barbapapa. Pidin pienenä Barbapapa-animaatioista, mutta kun 4- ja 8-vuotiaat tyttäreni nyt katsovat niitä, vihaan ohjelmaa. Jos ihminen tai animaatiohahmo löytää hyvän perusolomuodon, pysyköön siinä. Ei ole mitään syytä yhtäkkiä muuttua Barbapörristä kalastusalukseksi.

C CCCP. Neuvostoliitto ja ennen kaikkea sen jääkiekko-joukkue, jonka rinnusta koristi CCCP. Punakone oli ainoa reaalisosialismin kone, joka toimi paremmin kuin läntiset kilpailijansa. Ihailin punakoneen virheetöntä peliä, vaikka Suomi hävisikin sille aina vähintään 7–2. Makarov,
Larionov ja Krutov oli yhtä kova kolmikko kuin Virén, Väätäinen ja Vasala.

D Depressio. Taloudellinen tai henkinen lama. Pakenen niitä kirjoittamisella. Kun luo kuvitteellisia todellisuuksia, pääsee aina tarvittaessa pakoon tätä todellisuutta. Kirjoitan miten vain, missä vain, mitä vain. Työhuone on siellä, missä itse olen. Työtila on etäisyys
silmistä kannettavan ruutuun.

E Eturauhanen. Miehestä löytyvä paikka, josta ei tiedä mitään, ennen kuin palelluttaa sen ensimmäisen kerran. Ikääntyessä tuttavuus syvenee, sen kanssa pääsee käymään lääkärissäkin.

F Fedja-setä. Eduard Uspenskin luoma lastenkirjahahmo, jolla on sama kohderyhmä kuin Barbapapalla, mutta joka kestää vuosikymmenten läpi, isältä tyttärelle. Se johtuu siitä, ettei Uspenski ajatellut mitään kohderyhmiä vaan kirjoitti hyvää kirjaa. Sellaisella kirjallisuudella ei ole kansallisuus-, talousjärjestelmä-, ikä-, sukupuoli- tai kielirajoja. Lapsena muistan, että kirja oli hauska ja yllättävä, niin tarinaltaan kuin kieleltään.

G Gulassi. Unkarin karjalanpaisti. En ole valmistanut gulassia, se on vain sana joka G:stä tuli mieleen. Karjalanpaistia olen kyllä tehnyt. Kirjoittamisen lisäksi pimeiden iltojen depressiota vastaan kannattaa kamppailla pata-ruoilla. Iso lihaköntti, reilusti juureksia, lihaliemi, yrttejä, punaviiniä ja loraus kermaa. Kuusi tuntia leivinuunissa. Epäonnistuminen ei ole mahdollista. Sulaa suuhun, vatsa kiittää, hymyilyttää. Perherauha säilyy.

H Huumori. Maailmankatsomus, selviytymiskeino, mauste. Ripaus tai valtava kauhallinen sitä kuuluu töihin ja arkeen. Huumori syntyy yhtä lailla surusta, pettymyksistä ja alakulosta kuin älämölöstä ja pierukakasta, ja siinä on sijaa myös romanttiselle hömpälle.

I Isä. Sellaisesta olen tullut, sellaiseksi olen tullut. Tunnetaan myös muodossa isoisä, taivaan isä, neurokirurgian isä, Isä Mitro. Parhaimmillaan muodossa iskä. Sana sisältää vastuuta ja velvollisuuksia, jotka hoitamalla saa yllättävää vapautta ja vaurautta.

J Jänis. Uusimman romaanini Kerjäläinen ja jänis toinen nimihenkilö. Oikeasti kylläkin citykani, tuo ikävä haittaeläin, joka kerjäläisen kanssa muodostaa kirjani erottamattoman parivaljakon.

K Kerjäläinen. Saman romaanin toinen nimihenkilö. Vatanescu Romaniasta haluaa itselleen ja perheelleen paremman huomisen. Kotimaassa on tarjolla vain pikkurikollisuutta tai omien sisäelimien myymistä, joten Vatanescu päätyy Suomeen kerjäämään. Täällä kerjäläisen ja jäniksen matka saa yllättäviä käänteitä. Päädytään Lappiin poimimaan marjoja ja rakentamaan Kansallis-Idea-Park-nimistä viihdekeskusta, taikurin apulaiseksi junaan ja suomalaisen politiikan huipulle. Vaikka Vatanescu on kerjäläinen, hän on ensin ja viimeiseksi Ihminen, joka ei toivoakseni edusta vain yhtä luonteenpiirrettä, ei hyvyyttä tai pahuutta, rikkautta tai köyhyyttä, vaan ihmistä hyvine ja huonoine puolineen.

L Laiskuus. Mukavuusalue. En jaksa ahkeroida, ellen pääse säännöllisin väliajoin sohvalle levyksi, joka osoittaa mustaa laatikkoa kaukosäätimellä. Tässä työssä päähän kerääntyy liikaa materiaalia, joka painuu kasaan, eikä silloin saa happea. Ensiapu ovat aivottomat televisio-ohjelmat. Puoleen tuntiin ahdetut näyttelijäelämäkerrat, kokkikilpailut, metsuriurheilu Eurosportilta, Duudsonit lentämässä jalat harallaan kohti 300-metristä puunrunkoa.

M Markka. Nauta-sika jauheliha 16,87 markkaa. Kahvi 12,89 markkaa. Kolmio Töölössä 1 800 433 markkaa. Lasken kaiken edelleen markoissa, niin kuin ikäiseni 78-vuotiaat ihmiset tekevät. Kunhan vielä ikäännyn, alan laskea kaiken taalereissa. Sitten oravannahoissa.

N Nappulakengät. Romaanissani kerjäläisen tavoite on saada pojalleen nappulakengät. Pyrkimys on tosi, mutta myös yleisempi kuva siitä, että vanhemmat haluavat lapselleen paremman tulevaisuuden. Siihen perustuu ihmissuvun edistys ja kehitys. Nappulakenkä-mittakaavassa asia on ongelmaton ja hyvä, pyhä. Ongelmia tulee, kun minä, keskiluokkainen suomalainen haluan lapselleni parempaa kuin itselläni. Isomman asunnon, auton ja vapaudet. Pitäisi pysähtyä jossain vaiheessa. Ehkä jopa vähän peruuttaa.

O Onni. Määränpää, jonne ei koskaan pääse ihan perille. Eikä pidäkään. Tärkeämpiä ovat ne teot sitä kohti.

P Pukin paha päivä. Ensimmäinen ryhmätyönä syntynyt kirjaprojekti. Tein itse tekstin, kuvista vastasi veljeni, graafinen suunnittelija Antti Kyrö. Päädyin kirjailijaksi siksi, että haluan tehdä työt yksin, mieluiten ikkunattomassa huoneessa, mutta nyt piti osata tehdä hommia työparina. Hyvin se meni. Samanlainen huumorintaju auttoi, sekä se, että kuvittaja piirsi niin kuin itse piirtäisin, jos vain taidot riittäisivät.

R Ruotsi. Abba, Thomas Wassberg, kuningasperhe. Iloinen länsinaapuri, jolla on kevyempi sielu ja siitä syystä laajempaa musiikkivientiä kuin meillä. Kuningas näyttää Gigantin myyjältä, mutta käyttäytyy pimeän tullen kuin rokkitähti. Ja ihmekös tuo, mahtaa olla turhauttavaa olla kuningas ilman minkäänlaista valtaa, ja heti kun vähän valtikkaa heiluttaa, niin joutuu selittämään tekosiaan koko kansakunnalle. Ennen olisi voinut vain röyhtäistä, kulauttaa maljan ja käskeä alamaisia vaikenemaan.

S Sipuli. Perusmaku, lasten inhokki, jota ilman ruoka kuitenkin jää valjuksi. Sipuli tarkoittaa särmää, jota tarvitaan myös teksteissä, elokuvissa ja ihmissuhteissa. Sitä voi olla vähän, pieneksi hakattuna ja kullankeltaiseksi paistettuna. Tai isoina, lähes itkettävinä lohkoina.

T eli etunimeni alkukirjain. Sähköpostieni allekirjoituksista on hiljalleen kadonnut kirjaimia. Säästän kirjaimet u-o-m-a-s hautakiveen.

U Uusi. Neljävuotias tyttäreni kertoi kiistämättömän totuuden: ”Lapset on uusia, äiti ja iskä on vanhoja.”

V Vasen käsi. Työväline, ajatuksen jatke, jolla piirrän ja kirjoitan. Silppuan sipulin, raapaisen tulitikun, veistän makkaratikun.

W Wayne, John. Lännenelokuva Rio Bravo oli lapsena järisyttävän päräyttävä kokemus, jota leikin ja piirsin kuukausitolkulla. En aio katsoa sitä aikuisena uudestaan, koska pelkään että käy samoin kuin Barbapapan kanssa.

X Xerox. Kopiokone ja paperimerkki. Ensimmäisessä ja viimeisessä oikeassa työpaikassani olin puolipäiväinen monistaja-postittaja. Pesti päättyi kymmenen vuotta sitten, kun sain kustannussopimuksen esikoisromaanistani.

Y Yleis- ja erityismies Anneli Kenneli, Pukin pahan päivän sivuhenkilö. Pajakkalan kunnan ainoa asukas, joka joutuu sen vuoksi toimimaan nimismiehenä, putkimiehenä, sähkömiehenä, takuumiehenä, kirkkoherrana ja hämähäkkimiehenä. Anneli oli herkullinen hahmo kirjoittaa. Jos tietäisin, mistä ideat hahmoihin tulevat, kertoisin. Omien kirjojen liiallinen avaaminen ja analysoiminen vie kaiken hauskuuden mukanaan.

Z Zenbuddhismi. Innostuin 13-vuotiaana itämaisista kamppailulajeista. Harrastin taekwondoa, katsoin kaikki mahdolliset karate- ja kung fu -elokuvat, ostin samurai-miekkoja, luin kirjallisuutta. Pyrin oman huoneeni lattialla, Bruce Leen julisteen alla satoriin, valaistumiseen, täydelliseen ajattelemattomuuden ja pyrkimättömyyden tilaan. Ennätys on 20 sekuntia.

Å Åke. Eräs mies. Enempää en kerro.

Ä Äiti. Konkretia ja vertauskuva. Oman elämän alku, lapsen ensimmäinen sana ja kenties vanhuksen viimeinen. Jossain vaiheessa siitä pinnistellään eroon, kunnes löytyy oikea etäisyys kuin nyrkkeilyottelussa. Liian lähellä menee nuhjaamiseksi, liian kaukaa ei saa kontaktia, on oltava kädenojennuksen päässä. Sitten uskaltaa jo halatakin.

Ö Öljy. Konkretia ja vertauskuva tämäkin. Sotia käydään muka hyvän puolesta pahaa vastaan, mutta energiavaroista niitä käydään. Nyt öljystä, joskus vedestä. Joka keksii tähän ratkaisun, ansaitsee talouden, rauhan, fysiikan ja kirjallisuuden Nobelin.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
yksi yhdeksän seitsemän seitsemän
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit