Ekspressionisti Erik Enroth

Glorian Antiikin näyttelyvinkki: Näe taidemaalari Erik Enrothin vahvaa ilmaisua Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.

enroth
Erik Enroth, Sirkus (1950-51). Sara Hildénin säätiö / Sara Hildénin taidemuseo. Kuva Jussi Koivunen

Erik Enrothin maalaukset peilasivat sodanjälkeisen Suomen ankaria ponnisteluja jälleenrakentamiseksi. Hänet tunnetaan työläis- ja tehdasaiheistaan. Enroth kuvasi sattuvasti työn ankaruutta ekspressionistisissa maalauksissaan.

Helsingissä syntynyt Erik Enroth (1917-75) opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1938–45, Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa Tukholmassa 1945–47, Académie de la Grande Chaumièressa ja Académie André Lhotessa Pariisissa Ranskassa 1955–56 sekä Accademia di belle arti di Firenzessä Italiassa 1957.

Erik Enroth, 1960. Kuva Paul Reinhardt, Tampere

 Enroth tamperelaistui 1949, kun hän meni naimisiin 1949 Sara Hildénin kanssa. Tampere tehtaineen alkoi näkyä hänen teoksissaan. Enroth teki tussipiirustuksia Tampellan tehdassaleista ja työläisistä, ja hän käytti näitä piirustuksia maalaustensa pohjana.

Erik Enrothin maalaustapa on ekspressionistinen ja kubistinen. Hänen tuotannossaan toistuvat taiteilijalle läheiset aiheet: tehdas- ja työläisaiheet, kaupunkinäkymät, maisemat, henkilökuvat, asetelmat, sirkus ja urheilu.

Kuolema kiehtoi Enrothia. Hän kuvasi asetelmissaan esimerkiksi härän pääkalloa, mikä
on hänen animaalinen tulkintansa vanhasta vanitas-aiheesta. Kiinnostava kokonaisuus Enrothin tuotannossa ovat sirkusaiheiset teokset 1940–50-luvuilla. Niissäkin on läsnä myös elämän varjopuoli.


Erik Enroth, Jääkiekon pelaaja (1950-51). Sara Hildénin säätiö / Sara Hildénin taidemuseo. Kuva Jussi Koivunen

Erik Enrothin laaja retrospektiivinen näyttely on esillä Sara Hildénin taidemuseossa 6.5.2012 asti. Laiturikatu 13, Särkänniemi, Tampere. Puhelin (03) 5654 3500. Avoinna ti-su 1-18. www.tampere.fi/sarahilden.html

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
seitsemän seitsemän yksi yhdeksän
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit