Luistelijatähti Kiira Korven ja Tom Fordilla työskentelevän Arthur Borgesin rakastumiseen tarvittiin monta onnekasta sattumaa ja Anna Abreu. Gloria tapasi superparin heidän kotonaan Milanossa.

Arthur Borges Seppälällä, 31, on vahva näkemys siitä, miksi taitoluistelija Kiira Korpi valitsi hänet kumppanikseen kuusi vuotta sitten.

”Kiira pelkäsi jäävänsä vanhaksi piiaksi, koska kukaan ei koskaan uskaltanut lähestyä häntä Suomessa”, hän sanoo ja virnistää avopuolisolleen.

Kiira Korpi, 27, purskahtaa nauruun, mutta myöntää sitten, ettei treffikutsuja ole hänelle kotimaassa sadellut.

”Ehkä julkisuus pelottaa ihmisiä”, hän sanoo ja vilkaisee sohvalla lepäävää poikaystäväänsä lempeästi.

Arthuria Kiiran tunnettuus ei ole ikinä häirinnyt. Tom Fordilla mittatilausmestarina työskentelevä mies on tottunut ottamaan ihmiset ihmisinä, olivat he sitten kuninkaallisia, poptähtiä – tai maailmankuuluja taitoluistelijoita.

Arthur on tullut pariskunnan kotiin Milanoon vain muutamaa tuntia aiemmin työmatkalta New Yorkista, ja hänen matkalaukkunsa lojuu lattialla vielä purkamattomana. Kaksikko on asunut yhdessä Breran kaupunginosassa elokuusta lähtien, jolloin Kiira lopetti kilpauransa.

Rennompi Kiira

Alue sijaitsee aivan centro storicon eli vanhan keskustan vieressä ja on täynnä houkuttelevia ravintoloita, baareja ja vaateputiikkeja. Kiira ja Arthur poikkeavat usein syömässä kotitalon alakerran kalaravintolassa, josta Kiira saa omistajilta ”olympia-alennusta”, tai herkuttelemassa artesaanijäätelöllä tien vastakkaisella puolella sijaitsevassa gelateriassa. Milanon kuuluisimmalle muotikadulle via Monte Napoleonelle on asunnosta kymmenen minuutin kävelymatka, ja uusia pilvenpiirtäjiä pullistelevalle Porta Nuovankin alueellekin vain kivenheitto.

Jätettyään kilpaurheilun Kiira on elättänyt itsensä kiertämällä erilaisissa taitoluistelunäytöksissä ympäri Eurooppaa. Showkeikoista maksetaan hyvin, ja nyt Kiira itse asiassa tienaa paremmin kuin luistelukisojen pienistä palkintosummista ja sponsorisopimuksista. Hän käy edelleenkin lähes päivittäin jäällä, mutta ilman stressiä.

”20 vuotta treenasin hullun lailla ja elin kurinalaista elämää, mutta nyt vain nautin ilman ulkopuolisten sanelua”, Kiira sanoo hymyillen.

Hän on viihtynyt hyvin kansainvälisessä Milanossa. Siellä hän on päässyt vihdoinkin tekemään kaikkia niitä asioita, joista on joutunut kilpauransa takia luopumaan: tanssimaan aamuun saakka yökerhoissa, käymään keikoilla ja tapaamaan ystäviään pitkillä lounailla.

Myös Arthur on tyytyväinen Kiiran uuteen elämänvaiheeseen, joka mahdollistaa pariskunnalle asumisen samassa osoitteessa ensimmäistä kertaa koko suhteen aikana.

”Vaikka Kiira on aina ollut peruspositiivinen, nyt hän säteilee iloa, onnea ja hyvää mieltä. Minäkin pääsen nauttimaan suhteestamme nyt enemmän, kun hänen ainoa prioriteettinsa ei ole kilpaura eikä hän kärsi jatkuvasta stressistä”, Arthur sanoo.

Mies, joka jaksoi odottaa

”Nyt en kyllä odota enää”, Arthur ajatteli autossaan torinolaisella parkkipaikalla. Oli maaliskuu 2010, ja hän hän oli vilkuillut puhelintaan jo monta tuntia treffikumppaninsa soiton varalta. Odottelu alkoi käydä Arthurin ylpeyden päälle ja hänen lihaksensa olivat kipeinä vetoisassa autossa torkkumisesta. Pitäisikö hänen vain lähteä ajamaan takaisin kotiinsa Milanoon?

Taitoluistelija Kiira Korven pyytäminen treffeille oli ollut alun perinkin pelkkä vitsi. Kuukautta aiemmin Arthur oli ollut Helsingissä illallisella parhaan ystävänsä ja tämän silloisen tyttöystävän Anna Abreun kanssa. Poptähti oli kertonut esiintyvänsä seuraavana päivänä gaalassa, jossa Kiira luistelisi. Arthur oli leikillään käskenyt Annaa pyytämään kaunista taitoluistelijaa puolestaan treffeille, ja unohtanut sitten koko jutun. Kaksi viikkoa myöhemmin Kiira oli Arthurin yllätykseksi lisännyt hänet kaverikseen Facebookissa, ja muutaman viikon chattailun jälkeen pyytänyt tätä katsomaan MM-kisojaan Torinoon.

”En tiennyt taitoluistelusta tai Kiirasta mitään. Ajoin Torinoon, ja kun pääsin perille, melkein kaikki liput oli jo myyty. Jouduin maksamaan paikasta piippuhyllyllä 200 euroa. Kisan jälkeen näin Kiiran jakamassa nimikirjoituksia väkijoukossa. Huikkasin jostain välistä, että hauska tavata, ja Kiira pahoitteli joutuvansa menemään vielä pressitilaisuuteen. Hän sanoi voivansa tavata vasta myöhemmin. Jouduin valehtelemaan, että onhan minulla tekemistä”, Arthur muistelee virnistäen.

Pitkiltä tuntuneiden tuntien jälkeen Kiira lähetti vihdoin Arthurille viestin, jossa kertoi olevansa jumissa sponsorin illallisilla. Arthur tuli paikalle ja sai Kiiran karkaamaan juhlista kanssaan. Kun he vihdoin istuivat kahdestaan drinkkibaarin nurkkapöydässä Kiira ajatteli, että Anna Abreu oli ollut oikeassa markkinointipuheessaan: tähän mieheen hän halusi tutustua paremmin.

”Hätkähdin Arthurin itsevarmuutta. Hän ei käyttäytynyt niin, että olisin ollut jotenkin erityinen luistelijanurani takia. `Sinä siis olet joku luistelija´, Arthur vain sanoi. Ja kun en tiennyt, minkä drinkin valitsisin, hän otti tilanteen haltuunsa ja tilasi minulle heti sopivan. Kemiamme kohtasivat saman tien”, Kiira kertoo.

Nopeasti suhteeseen

Jo kahden viikon kuluttua ensitapaamisesta Kiira matkusti Milanoon Arthurin luo. Silloin ohjelmassa oli balettia La Scalassa, seuraavalla kerralla taas patikointia Como-järvellä.

Suhde syveni nopeasti, ja kaksikko tapasi välimatkastaan huolimatta säännöllisesti. Arthur lensi kaupunkeihin, joissa Kiira oli kilpailemassa tai valmentautumassa, ja välillä he tekivät pitkiä lomamatkoja Bora Boralle, Tahitille ja Havaijille.

”Enemmän laatua ja vähemmän määrää on syy, miksi suhteemme on toiminut. Sovimme jo aikaisin, että annamme toisillemme tilaa, sillä molemmilla on kunnianhimoa ura-asioissa”, Arthur kertoo.

”Meitä on se onni potkaissut, koska kumpikaan ei ole mustasukkainen tai kontrollinhaluinen”, Kiira lisää.

Edelleenkin he viettävät paljon aikaa erillään, sillä Arthur on jopa puolet vuodesta työmatkoilla. Se ei paria kuitenkaan haittaa.

”Uraan kannattaa panostaa, kun lapsia ei vielä ole. Toivomme saavamme niitä, mutta vasta myöhemmin”, Kiira sanoo.

Toistaiseksi Arthurin päivät kuluvat muotibisneksessä. Hän on yksi Tom Fordin kolmesta mittatilausmestarista, jotka kiertävät ympäri maailmaa ottamassa mittoja asiakkaista ja esittelemässä, millaisia pukuja heille voidaan räätälöidä.

”Työni on konsultointia. Kotikäynneillä katsomme yhdessä asiakkaan vaatekaappia ja keskustelemme hänen tyylistään. Sitten kerron heille erilaisista kankaista, malleista ja detaljeista. Kaikki kustomoidaan napeista ja vuorikankaasta lähtien”, Arthur kertoo.

Luksusmuotia rikkaille

Arthurilla on vaitiolovelvollisuus asiakkaistaan, mutta sen hän suostuu kertomaan, että he ovat julkkiksia, kuninkaallisia, poliitikkoja ja maailman viidenkymmenen rikkaimman ihmisen listalle rankattuja vaikuttajia. Viimeksi hänet on lennätetty tapaamaan venäläistä pankkiiria ja Arabiemiirikuntien erästä ministeriä. Kuninkaallisten asiakkaidensa hovimestareilta hän saa etukäteen ohjeet protokollasta – joissain kulttuureissa siniverisiä kun ei sovi esimerkiksi katsoa silmiin.

Tapaamisissaan Arthur on nähnyt jättimäisiä luksushuviloita uima-altaineen, miljoonia maksavia huvijahteja sekä designilla ja antiikilla vuorattuja koteja, joiden seinillä on picassoja ja pihalla kitschin kuninkaaksi kutsutun Jeff Koonsin veistoksia.

Iso osa Arthurin myymistä puvuista maksaa 5 000–15 000 dollaria, mutta esimerkiksi vikunjan villasta kudotusta, maailman pehmeimmästä kankaasta tehdyt takit maksavat jopa 70 000 dollaria.

”Minulta kysytään joskus, eikö työni tunnu moraalittomalta, kun maailmassa on niin paljon kurjuutta. Mutta minä tunnen firmamme koko tuotantoketjun. Fordin vaatetehdas on Milanon lähellä, ja kaikille työntekijöille maksetaan kunnollista palkkaa. On paljon epämoraalisempaa tukea lapsityövoimaa käyttäviä halpavaatekauppoja.”

Aiemmin Arthur on myynyt Tom Fordin miestenmallistoja Pohjois-Amerikan sisään-ostajille ja ollut Giorgio Armanilla tukkumyynnin aluejohtajana vastuunaan Skandinavian, Baltian, Venäjän ja Keski-Aasian alueet.

Parikymppisenä hän teki tradenomin opintojensa ohella myös mallin töitä Milanossa ja Madridissa. Niihin hän päätyi ystävänsä Jon Kortajarenan kautta, joka sattuu olemaan yksi maailman parhaimmin tienaavista miesmalleista.

”Mallina oli kiva nähdä, miten eri muoti-brändit toimivat, mutta tunnen enemmän paloa itse bisneksen tekoon”, Arthur muotoilee.

Kiira kuuntelee puolisonsa työjuttuja kiinnostuneena, muttei ole koskaan ennättänyt itse seurata muotia. ”Nuorempana kaappini olivat täynnä urheiluvaatteita. Jos minun piti mennä vähänkään hienompaan tilaisuuteen, pyysin vaatteita lainaan siskoltani Petralta”, hän sanoo.

Ulos umpikujasta

Milanossa, muodin mekassa, Kiirakin on alkanut innostua pukeutumisesta. ”Kukaan ei mene täällä verkkareissa edes joogatunnille. Pikkulapsillekin on putiikkeja vaikka kuinka paljon ja eläkeläispapoilla on rusetit kaulassa”, hän on huomannut.

Suomessa Kiira käy edelleen kuukausittain. Hän on suorittanut Helsingissä pilates-ohjaajan opintoja, esiintynyt parissa luistelunäytöksessä ja tehnyt Ylelle töitä taitoluisteluasiantuntijana. Keväällä hän näyttelee ensimmäistä kertaa elämässään Uuden Iloisen Teatterin Soitellen soteen -revyyssä ja on mukana huhtikuussa alkavassa, Teemu Selänteen vetämässä Supertähdet-viihdesarjassa.

Uudenlaiset työtilaisuudet innostavat Kiiraa valtavasti. Tähän elämänvaiheeseen pääseminen ei kuitenkaan ole ollut helppo tie.

Kun Kiira iskeytyi viime maaliskuussa Shanghain MM-kisoissa epäonnistuneesta hypystään jäähän, hän oli tyhjä, turta ja uupumuksen partaalla – ja karsiutui MM-kisoista ensimmäistä kertaa urheilu-urallaan.

Ensireaktiona Kiiran teki mieli syöksyä takaisin jäälle harjoittelemaan, kunnes hypyt sujuisivat virheettömästi. Teini-iästä lähtien Kiira oli antanut kaikkensa tullakseen maailman parhaaksi taitoluistelijaksi, mutta kolmen edellisen vuoden ajan hän oli kärsinyt loukkaantumisista. Hän oli yrittänyt kiriä epätoivoisesti kiinni sairaspedillä menettämäänsä aikaa ja epäonnistui nyt täydellisesti kahdessa muussakin hypyssä.

”Olin ajanut itseni umpikujaan. Pikku hiljaa tajusin, että en tule ulkoisilla saavutuksilla ja suorittamalla koskaan valmiiksi”, Kiira kertoo.

New Yorkiin?

Se oli iso oivallus, sillä perfektionismi oli leimannut Kiiraa lapsuudesta saakka. Se oli saanut hänet nousemaan kolminkertaiseksi taitoluistelun EM-mitalistiksi ja viisinkertaiseksi Suomen mestariksi, mutta tehnyt Kiirasta myös mielensä vangin.

”Vaikka olin voittanutkin kisoja, ei mennyt koskaan kauaa, kun jo ajattelin, että ohjelma olisi voinut mennä paremminkin. Olin jatkuvasti tyytymätön itseeni.”

Kiira päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja alkaa kilpailemisen sijaan tutkia taitoluistelun luovaa puolta. Samaan aikaan hän alkoi työstää suhtautumistaan itseensä erilaisten tietoisuusharjoitusten ja psykologian lukemisen avulla. Se auttoi.

”Nykyään pystyn jättämään perfektionistiset ajatukseni huomiotta. Annan niiden tulla ja mennä”, Kiira sanoo.

Nyt hän ei stressaa esimerkiksi sitä, että pariskunnan elämä saattaa mennä pian kerralla uusiksi. Arthur on käynyt Tom Fordilla neuvotteluja työpaikasta New Yorkissa, joten saattaa olla, että he muuttavat vielä tänä vuonna Yhdysvaltoihin. Taitoluistelu on maassa iso laji, joten Kiirakin voisi löytää sieltä kiinnostavia työmahdollisuuksia.

Muitakin tulevaisuudensuunnitelmia parilla on.

”Olemme yksimielisiä naimisiinmenosta, mutta emme vielä tiedä milloin se tapahtuu”, Arthur paljastaa.

”Sitä olemme kyllä puhuneet, että Anna Abreu pitää kutsua juhliin mukaan”, Kiira sanoo ja naurahtaa.

 

Juttu on alun perin julkaistu helmikuun 2016 Gloriassa.

Kuvauspaikka Hotel principe di Savoia www.dorchestercollection.com