Ripsiväri on luottoystävä — paitsi jos se kuivahtaa tai leviää poskille. Kun tunnet mustan massan salaisuudet, voit löytää täydellisen kumppanin.

Ripsiväri on kuin alusvaatteet: ilman sitä olo on alaston ja kasvoilta puuttuu ryhti. Ei ihme, että joka toinen suomalaisnainen käyttää sitä päivittäin. Mutta kuinka moni olisi valmis ostamaan rintaliivinsä sovittamatta? Siksi onkin absurdia, että juuri maskaraostokset tehdään sokkona tuotetta kokeilematta, usein pakkauksen tai mainoksen herättämien mielikuvien varassa. Ei ihme, jos kotona iskee pettymys.

On absurdia, että juuri maskaraostokset tehdään sokkona tuotetta kokeilematta.

”Aluksi kannattaa miettiä, minkälaista lopputulosta on hakemassa. Haluaako ripsiin lisää pituutta, tuuheutta, paksuutta vai kaarevuutta – ihan kaikkea ei voi saada yhdellä tuotteella. Kannattaa myös kysyä myyjältä apua valinnassa, ja joskus heiltä saattaa saada pieniä näytepakkauksia testiin”, vinkkaa meikkaaja Emma Jokelainen.

Näin se pitää valita

Sen oikean löytäminen helpottuu, kun ymmärtää, mitä mystinen tahna sisältää. Tyypillisesti massassa on vettä, emulgaattoreita, vahoja, pigmenttejä, polymeerejä, säilöntäaineita, pH:n säätöaineita ja joskus myös alkoholia kuivumisen nopeuttamiseksi.

Sen oikean löytäminen helpottuu, kun ymmärtää, mitä mystinen tahna sisältää.

Vahat voivat olla luonnonvahoja, kuten mehiläisvahaa, tai sitten synteettisesti valmistettuja, ja niiden tärkein tarkoitus on tehdä massasta toivotun paksuinen ja sopivan joustava. Pigmentteinä käytetään yleensä rautaoksideita tai supermustaa hiilimustaa.

Jos ongelmana ovat lyhyet töpöripset, valitse pidentävä ripsiväri, joka sisältää hiuksen pätkiä muistuttavia ohuita ja pitkiä nylonkuituja. Volyymiripsiväreissä on yleensä samoja kuituja, mutta muodoltaan pyöreähköjä. Valinnassa kannattaa luottaa siihen, mitä myyjä tai tuotekuvaus kertoo: volyymiripsivärejä on usein helppo kerrostaa, ja niillä luontuvat paksut Twiggy-ripset. Lenght-sana viittaa pitkiin ja aavistuksen luonnollisemman näköisiin ripsiin.

Taivuttavien ripsivärien teho taas perustuu polymeereihin ja vahoihin, jotka pitävät taivutuksen paikallaan. Myös vedenkestävät maskarat saavat taivutuksen kestämään, sillä ne eivät yleensä sisällä vettä ja kuivahtavat siksi nopeasti. Iso pitoisuus vettä nimittäin oikaisee taivutuksen ripsistä ihan yhtä lailla kuin sadekuuro suoristaa kesäjuhliin hartaudella askarrellut lainekiharat.

”Omat ripseni ovat vaaleat, ja ne menevät luonnostaan alaspäin. Käännän ripset joka päivä, vaikken laittaisikaan ripsiväriä, sillä se avaa katsetta ja saa näyttämään pirteämmältä,” Emma Jokelainen vinkkaa.

Ekoa vai ei?

Vedenkestävät ripsivärit ovat suoraripsisen pelastus, mutta myös kemikaalikriittisen ajan kuuma peruna. Yhdelläkään ekosarjalla ei ole valikoimassaan vedenkestävää ripsiväriä. Monien ammattimeikkaajien ja huippumallien fanittaman Rms-luonnonkosmetiikkasarjan kehittäjä Rose-Marie Swift pitää sellaisen tekemistä mahdottomana.

”Vedenkestävät maskarat ovat täynnä ikävimpiä kemikaaleja, jotka eivät pidemmällä käytöllä tee mitään hyvää haavoittuvaisille ripsille.”

Rms:n kotimaassa Yhdysvalloissa on sallittua käyttää monia sellaisia ainesosia, joiden käyttö kosmetiikassa on EU-alueella kiellettyä. Siksi voikin olla turvallisempaa ostaa vedenkestävä ripsiväri Suomesta.

Yhdelläkään ekosarjalla ei ole valikoimassaan vedenkestävää ripsiväriä.

Käytännössä niissä on muiden raaka-aineiden lisäksi muun muassa täyteaineita ja liuottimia, kuten esimerkiksi isododekaania tai alkoholia. Kaikkein herkimmille silmille vedenkestävää ripsiväriä ei suositella liuottimien takia ja siksi, että vedenkestävän ripsivärin poistoaineet voivat olla niille turhan voimakkaita. Tällä hetkellä ainoat Allergia- ja astmaliiton hyväksynnän saaneet ripsivärit ovat Lumenen Sensitive ja La-Roche Posayn Respectissime Extension.

Kaiken se kestää?

Yksi Suomen myydyimmistä säänkestävistä maskaroista on Sensain Mascara 38C, johon käyttäjät suhtautuvat usein melko fanaattisesti – vaihto toiseen olisi kuin syrjähyppy hopeahääpäivänä. Sensai tunnettiin aiemmin nimellä Kanebo, kunnes silkkikankaisiin keskittynyt Kanebo myi kosmetiikkapuolensa pois.

Kaikkein herkimmille silmille vedenkestävää ripsiväriä ei suositella liuottimien takia.

Siinä missä tavallinen ripsiväri laveeraa pesuvaiheessa silmänaluset harmaiksi, kolmekasin hartsimolekyylit kiinnittyvät ketjuiksi ripsien pintaan ja pysyvät tiiviisti paikoillaan, mikäli ripsille osuu alle 38-asteista vettä. Kun vesi on sitä lämpimämpää, hartsimolekyylien väliset ketjut rikkoutuvat, värimassa turpoaa veden vaikutuksesta ja valuu ripsien pinnasta liuskoina.

Sensai ei kuitenkaan enää ole ainoa laatuaan, vaan monet kilpailijat ovat valmistaneet oman versionsa. Pienehköä kulttimainetta nauttii ruotsalaisen IsaDoran All Day Long Lash -ripsiväri, joka tekee sirot ja pitkät ripset. Osa käyttäjistä raportoi sen kestävän Sensaita paremmin ja myös irtoavan sitä helpommin.

Harjassa sen salaisuus

Ja sitten ovat vielä harjat. Niillä on valtava merkitys siihen, tuleeko ripsistä tuuheat, pitkät vai hämähäkkimäiset. Isoimmat muhkut toimisivat vessaharjoina, pienimmillä saisi värjättyä päästäisen viiksikarvat.

Viime vuosien suurimmat innovaatiot liittyvätkin juuri harjojen muotoon, leikkaukseen ja uusiin kuitumateriaaleihin. Jonkinlaisen kauneus-Oscarin voisi myöntää esimerkiksi Lancômen Grandiôsesta tutulle joutsenkaulavarrelle, jonka avulla värin saa levitettyä aivan ripsien tyveen saakka. Lumenen tähteä muistuttavassa Mystic Wand -harjassa taas on hyvässä suhteessa erimittaisia harjaksia, joista lyhyemmät etsivät pikkuripset ja pidemmät levittävät värin tasaisesti.

Isoimmat muhkut toimisivat vessaharjoina, pienimmillä saisi värjättyä päästäisen viiksikarvat.

Ei ole ihme, että hifistelijät saattavat pestä suosikkiharjansa ja levittää sillä toisen merkin värimassaa. Toisaalta harja ei pääse oikeuksiinsa ilman sopivaa harjan pyyhkijää. Hylsyn suuaukossa olevan osan tiukkuudesta riippuu se, paljonko värimassaa jää harjaan.

Löydä se oikea

Miten hyvän harjan sitten löytää? Ensinnäkin pitää tarkastella silmien muotoa. Jos ne ovat syvällä päässä, iso harja saattaa olla kömpelö ja sotkea yläluomen. Kärjestä kapeampi ja loppua kohti suureneva harja voi silloin olla pelastus, meikkaaja Emma Jokelainen vinkkaa .

Isot pulloharjat sopivat parhaiten isoille ja avarille silmän muodoille, pienisilmäiset ihastuvat usein siroon puikkomaiseen harjaan.

”Itse suosin jämäköitä harjoja ja pidän siitä, että harja erottelee ripset kunnolla. Yleensä minulla on ainakin kaksi ripsiväriä käytössä. Toinen on harjaksiltaan pienempi ja tarkoitettu tarkkaan työskentelyyn”, Jokelainen kertoo.

Paakkuja alaluomilla?

Olivat massa ja harja kuinka huippuunsa hiottuja tahansa, voi silti käydä niin, että ripsiväri on lounastuntiin mennessä kokkareina silmänalusilla. Syy voi olla esimerkiksi ihotyyppi, silmän muoto tai ripsien pituus.

Paras keino välttää kokkareita on sulkea ripsiväri aina kunnolla ja vaihtaa uuteen heti, kun paakkuja alkaa näkyä.

”Jos ripset ovat oikein pitkät, saattavat kärjet osua ihoon, etenkin jos käyttää vielä pidentävää maskaraa. Silloin ripsiväri voi lähteä leviämään, varsinkin jos ihotyyppi on rasvainen. Suosittelen siinä tapauksessa valitsemaan vedenkestävän tai ainakin säänkestävän ripsivärin”, Emma Jokelainen sanoo.

Paras keino välttää kokkareita on sulkea ripsiväri aina kunnolla ja vaihtaa uuteen heti, kun paakkuja alkaa näkyä; ne kertovat massan kuivahtamisesta. Lisäksi kannattaa harjata ripset ripsikammalla ennen ripsivärin levitystä, jolloin haivenet osoittavat samaan suuntaan. Ripsiväriä kannattaa aina kerrostaa sen sijaan, että yrittäisi saada täydellisen tuloksen yhdellä vedolla.

Värikäs historia

Kulma- ja ripsivärejä on sekoiteltu jo muinaisessa Egyptissä, mutta ensimmäisen myyntiin tarkoitetun myrkyttömän maskaran kehitti Eugène Rimmel Isossa-Britanniassa 1880-luvulla. Vuonna 1915 Atlantin toisella puolella Thomas L. Williams sekoitti samantyylisen vaseliinia ja tuhkaa yhdistävän tahnan, jotta Mabel-sisko pystyi korostamaan vaaleita ripsiään. Chicagolaisesta Maybellinestä kasvoi sittemmin ripsivärien Volvo, jonka vihreä-pinkki Great Lash vuodelta 1971 lienee kaikkien aikojen tunnetuin ripsiväri.

”Ennen Suomessa myytiin paljon sinistä ja ruskeaa maskaraa, nykyään melkeinpä pelkkää mustaa.”

Ajan myötä on siirrytty kohti yksivärisyyttä.

”Ennen Suomessa myytiin paljon sinistä ja ruskeaa maskaraa, nykyään melkeinpä pelkkää mustaa”, kertoo Lumenen meikkitiimin projektipäällikkö Laura Pyykönen.

”Markkinoille on tullut viime aikoina paljon värikkäitä ripsivärejä, joita olisi ihana nähdä enemmän myös katukuvassa”, Emma Jokelainen jatkaa.

Pidennykset tulivat

Vuosikymmenen suurin muutos on silti ehdottomasti ripsipidennysten räjähtänyt suosio. Moni ottaa lisäripset apuun nopeuttaakseen kiireisten arkiaamujen rutiineita tai ihan vain kaivaakseen silmät esiin hailakoista piirteistä. Ja totta kai ripsillä haetaan myös seksikästä makuuhuonekatsetta.

Ripsiteknikko Ida Laitinen Blue Lagoon -kauneushoitolasta arvioi, että suomalaisnaisten kauneusihanne on muuttunut paljon entistä näyttävämmäksi.

Ja totta kai ripsillä haetaan myös seksikästä makuuhuonekatsetta.

”Naiset uskaltavat korostaa ulkonäköään aiempaa enemmän, ja kynnys käydä kauneushoitolassa on madaltunut kymmenen vuoden aikana roimasti.”

Mutta miksi se näkyy meillä juuri isoina ripsinä? Ehkä siksi, että muhkeiden kulmakarvojen trendi on vaikea ohuiden, nypittyjen kulmien maassa, eivätkä näyttävät Kardashian-varjostuksetkaan istu ongelmitta kalvakoille couperosaihoille. Monella on myös liian tuoreessa muistissa 90-luku, jolloin huulten kaaria laajennettiin ”huomaamattomasti” maksamakkaran sävyisellä rajauskynällä. Isot ripset ovat helppo tapa saada suuri muutos kasvojen ilmeeseen.

Sinun vuoksesi, tähtisilmä

”Tämän hetken ripsi-ihanne on tähtisilmä-look, jossa on sekaisin hyvinkin erimittaisia ripsiä. Uskon, että jatkossa tullaan leikittelemään enemmän eri kaarevuuksien kanssa ja käyttämään aiempaa ohuempia ja luonnollisempia kuituja”, Ida Laitinen summaa.

Ripsipidennysten suosio heijastuu myös maskaramarkkinoihin. False lash -efektillä tarkoitetaan ripsivärejä, jotka jäljittelevät näyttävyydellään irtoripsiä. Myös Emma Jokelainen on kiinnittänyt huomiota nukkeripsien trendiin.

”Ripsiväriä levitetään silloin sekä ylä- että alaripsiin, ja tavoitteena ovat tuuheat, pitkät ja mahdollisimman isot ripset. Moni käyttää apuna myös ripsitupsuja tai kasvatusseerumeita. Toisaalta täysin ripsivärittömät silmät näyttävät yleensä paljon kauniimmalta kuin esimerkiksi huoltamattomat ripsijatkeet”, Jokelainen sanoo.

Marnin näytöksessä mallien ripset kurkottivat kohti poskia kuin lukin koivet.

Jopa meikittömiä silmiä ihannoiva huippumuoti on lähtenyt mukaan ripsivillitykseen. Marnin näytöksessä mallien ripset kurkottivat kohti poskia kuin lukin koivet.

Ehkä tuoreimmasta taantumasta ja sen jälkimainingeista puhutaan tulevaisuudessa huulipunaindeksin sijaan ripsivärien kautta: vaikka ei ollut mahdollista lähteä kaukomatkalle, oli monella silti varaa ripsiteknikkoon, ripsien kasvatusseerumiin tai kympin tavallista kalliimpaan efektimaskaraan. Valvotut yötkään eivät paista niin helposti silmistä, joita varjostavat siipimäiset ripsirivistöt.

Miten raikkaalta ripsiväritön look tulevaisuudessa näyttääkään.

 

Juttua varten on haastateltu myös tuotekehitysjohtaja Tiina Isohannia Lumenelta.

 

Ihonhoitovalmisteet lupaavat kiinteyttä, kuulautta ja pieniä ihmeitä, mutta purkkiviidakossa hämmentyy helposti. Kerromme, mitkä ovat ne aineet, joilla on tieteellistä näyttöä vaikutuksesta ihon ikääntymiseen.

 

 

Voiko ihon vanhenemiseen oikeasti vaikuttaa vai onko kyseessä vain kosmetiikkateollisuuden juoni? Salaliittoteoreetikoille on tiedossa pettymys: todelliset tehoaineet ovat tiedossa, ja niiden tuloksista on tehty paljon kliinisiä tutkimuksia, myös täysin riippumattomia. Tulokset ovat kenen tahansa luettavissa.

Toki kuluttajia välillä hämmennetään uusilla, toinen toistaan mystisemmillä tehoaineilla. Himalajan korkeimmalta huipulta kerätystä jääkokkareesta sulatettu vesi tai Melanesian viidakosta löydetyn köynnöksen uute voi kuulostaa jännittävältä, mutta ei välttämättä ole ihonhoidollisesti sen tehokkaampi kuin kotoinen mustikka tai Keiteleen järvivesikään. Tai ainakaan asiasta ei ole varmuutta, sillä uusien raaka-aineiden pitkäaikaisvaikutuksia ei ole ehditty tutkia yhtä perusteellisesti kuin pitkään tiedossa olleiden.

Todelliset tehoaineet ovat tiedossa, ja niiden tuloksista on tehty paljon kliinisiä tutkimuksia, myös täysin riippumattomia.

Varsinainen haaste ihonhoitoteollisuudelle ei oikeastaan enää ole se, kuka löytää nuoruuden lähteenä toimivan raaka-aineen, vaan se, kuka saa tiedossa olevat anti age -vaikutteiset ainesosat purkitettua mahdollisimman toimivaan muotoon. Se tarkoittaa koostumusta, joka imeytyy ihoon kuin mustepisara silkkimekkoon ja jossa ainesosat pelaavat yhteen kuin Kanadan lätkäjoukkue – ja joka vielä säilyttää nämä ominaisuudet myös pakkauksen avaamisen jälkeen. Happi ja aika kun tekevät hallaa paitsi ihollemme myös käyttämillemme tuotteille.

Listasimme ne tehoaineet, joiden vaikutuksista on tieteellistä näyttöä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uusien ainesosien etsiminen ja kehittäminen kannattaisi, päinvastoin. Kun päivitämme listan kymmenen vuoden päästä, se voi uuden tutkimustiedon valossa näyttää aivan toiselta. Aiomme pitää silmällä ainakin kasvikantasoluja koskevaa tutkimusta.

Tehoaine numero 1: Antioksidantit

Mikä: Vitamiinit C ja E ovat antioksidanttisia vitamiineja, joita tarvitsemme enemmän kuin ihomme ehtii tehtailla. Muun muassa liiallinen aurinkoaltistus aiheuttaa iholla vapaiden radikaalien tuhokierteen, jonka seurausta on jopa 70 prosenttia ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta. Antioksidantit ovat ihon pikkupoliiseja, jotka pyrkivät minimoimaan vapaiden radikaalien tuhot.

E-vitamiinin tehtävä on muun muassa suojella solukalvoja. Se syntyy talihuokosissa ja on siten rasvaliukoinen vitamiini. Se tarkoittaa, että sitä puuttuu erityisen paljon kuivalta iholta. E-vitamiinin puute selittää sitä, miksi kuiva iho rypistyy öljyistä ihoa enemmän ja aiemmin.

Aina isompi määrä raaka-ainetta ei takaa parempaa tulosta. Esimerkiksi liiallisesta E-vitamiinista tulee vapaa radikaali, siis pahis, jos sen vastaparina ei ole C-vitamiinia. C-vitamiini onkin erityisen tärkeää öljyiselle iholle, jolla E-vitamiinia piisaa.

Liiallinen aurinkoaltistus aiheuttaa iholla vapaiden radikaalien tuhokierteen, jonka seurausta on jopa 70 prosenttia ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta.

C-vitamiini eli askorbiinihappo tukee kollageenisynteesiä, joten siitä on apua ihon kimmoisuuden säilyttämisessä. Sen puute selittää osaltaan sen, miksi öljyinen iho ei niinkään rypisty vaan veltostuu. Tulos näkyy esimerkiksi leuan helttoina. Huolehdi, että saat C-vitamiinia myös sisäisesti.

Kenelle: Antioksidanttituotteet ja laadukas UVA- ja UVB-suoja ovat valtaosalle paras yhdistelmä ihon ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisyyn. Antioksidantit toimivat jo 25 ikävuodesta ylöspäin, sillä ne eivät aktivoi ihoa väärällä tavalla. Ne eivät korjaa tuhoja aivan yhtä tehokkaasti kuin osa muista tehoaineista, mutta koska iho uudistuu jatkuvasti, antioksidanttien aikaansaama ryhtiliike näkyy usein nopeasti.

Huomioi: Vain harva yritys pystyy tuottamaan askorbiinihappoa niin, että se pysyy vakaana tuotteessa. Siksi käytössä on monia C-vitamiinin johdannaisia. Suosi hajusteettomia ja väriaineettomia tuotteita, jottei värillä ja hajusteella ole peitetty sitä, miten pilaantuva vitamiini alkaa kellertää, muuttaa rakennettaan tai haiskahtaa.

Tuote: Medik8-sarjan CE-Thione-seerumin teho perustuu puhtaaseen, vakaaseen askorbiinihappoon, jota on hyvin harvassa C-vitamiinituotteessa.

Tuote: Sisleyn E-vitamiinia ja hyaluronihappoa sisältävä Black Rose -kasvoöljy ravitsee kuivaa tai ikääntyvää ihoa.

Tehoaine numero 2: A-vitamiini

Mikä: A-vitamiinista on olemassa kaikkein paksuimmat mapit tutkimustietoa, sillä sen vaikutuksista esimerkiksi akneen on tiedetty jo 70 vuoden ajan. Myöhemmin sen huomattiin vaikuttavan myös muihin iho-ongelmiin.

Retinoli ja muut A-vitamiinin muodot uudistavat, silottavat, vahvistavat ja kiinteyttävät ihoa sekä tasoittavat liiallista talin eritystä. A-vitamiini nopeuttaa solujen jakautumista, ja uusiutuva iho saattaa siksi jopa hieman hilseillä. Vitamiinit A, C ja E toimivat parhaiten tiiminä, jolloin ne uudistavat ja suojaavat ihoa monipuolisesti.

A-vitamiinin vaikutuksista esimerkiksi akneen on tiedetty jo 70 vuoden ajan.

Kenelle: Oikein käytettynä A-vitamiini toimii iästä ja ihotyypistä riippumatta. Sen kanssa on kuitenkin oltava varovainen, ja iho kannattaa totuttaa tuotteisiin vähitellen. Osta siksi tuotteet paikasta, jossa osataan antaa myös käyttöohjeet. Vahvimmat A-vitamiinin muodot eivät sovi kaikille ihotyypeille, eikä A-vitamiinituotteita pidä käyttää raskaana ollessa.

Huomioi: A-vitamiinin pitoisuuden on oltava tarpeeksi korkea ja molekyylimuodon oikea, jotta tuote vaikuttaa.

Tuote: V10 Plus -sarjan A-vitamiini-seerumi on hyvä aloittelijalle, sillä se on tarpeeksi hellä jopa silmänympäryksille.

Tehoaine numero 3: Solukasvutekijät

Mikä: Solukasvutekijät ovat loistoesimerkki kosmeettisten tuotteiden kehityksestä. Kolmisenkymmentä vuotta sitten niiden olemassaolosta ei vielä tiedetty, nyt niitä on löydetty parituhatta erilaista. Niiden vaikutukset todettiin alun perin lääketieteen puolella. Tällä hetkellä tunnetaan yli parikymmentä solukasvutekijää, jotka on yhdistetty iho-ongelmien hoitamiseen. Tunnetuin lienee kuitenkin EGF, Epidermal Growth Factor, eli ihon kehitystä solutasolla stimuloiva kasvutekijä.

Solukasvutekijät voi kuvitella ihossa toimiviksi pikkupäälliköiksi, jotka määräävät solujen toiminnan temmon – ne ovat siis paljon parjattua mutta tuotannon kannalta tärkeää keskijohtoa. Pikkupomot eivät kuitenkaan anna varsinaisia käskyjä, vaan ylintä johtoa edustavat aivolisäkkeen muodostamat hormonit.

Tällä hetkellä tunnetaan yli parikymmentä solukasvutekijää, jotka on yhdistetty iho-ongelmien hoitamiseen.

Kenelle: Yleisimmin käytössä oleva EGF on osoittautunut hyvin siedetyksi, ja sitä voi käyttää nuoremmallakin iholla kuuriluontoisesti tai esimerkiksi atopian tai aknen hoitoon. Koska kasvutekijät kiihdyttävät ihon toimintaa, iho saattaa aluksi ylireagoida röpelöihottumalla.

Huomioi: Keskustelua käydään siitä, voiko EGF kiihdyttää myös pahanlaatuisten solujen uusiutumista iholla. Tutkimukset eivät tue väittämää.

Tuote: Bioeffect EGF -seerumin koostumuksesta on karsittu kaikki turha, ja sen sisältämä kasvutekijä on kasvatettu ohrassa.

Tuote: Hypetetyn Kypris-luomusarjan Moonlight Catalyst -yöseerumi sisältää EGF:n vaikutusta jäljittelevää peptidiä, ja uudistava koostumus on kasvipohjainen vaihtoehto retinolille.

Tehoaine numero 4: Peptidit

Mikä: Iho koostuu lähinnä vedestä ja proteiineista, jotka taas koostuvat aminohapoista. Samat aminohapot ovat myös peptidien rakennuspalikoita. Tähän perustuu ajatus iho-identtisyydestä, mikä tarkoittaa, että immuunijärjestelmä tunnistaa helpoiten ainesosat, joita ihossa on luonnostaan. Moni luottaakin kosmetiikassa siksi eniten ihoidenttisiin ainesosiin. Myös muut tässä artikkelissa mainitut tehoaineet kuuluvat samaan kategoriaan.

Peptidit ovat ihon viestinviejiä, jotka parantavat ihon sisäistä kommunikaatiota. Kuulostaako laimealta? Peptidit eivät tosiaan kilpaile ihonhoidon pääosa-Oscarista, mutta niiden rooli on silti oleellinen. Ikääntyvä iho on tehdas, joka tekee oikeat päätökset vain, jos tieto kulkee päälliköiltä alaisille.

Peptidit eivät tosiaan kilpaile ihonhoidon pääosa-Oscarista, mutta niiden rooli on silti oleellinen.

Kenelle: Peptidit toimivat, kun kaivataan lempeitä mutta tehokkaita ainesosia. Niitä käytetään siksi paljon muun muassa silmän-ympärysvoiteissa.

Huomioi: Peptidejä on olemassa satoja erilaisia, joten on oleellista, mitä peptidejä tuotteeseen on valittu ja mihin muihin tehoaineisiin ne on yhdistetty. Yksinään ne eivät yleensä ole tarpeeksi tehokkaita anti age -tuotteen ainesosiksi.

Tuote: Image Skincare -sarjan The Max Stem Cell -voide hyödyntää kantasoluteknologiaa ja sisältää runsaasti ilmejuonteita silottavia peptidejä.

Tuote: Cliniquen Pep-Start -silmänympärysvoide sisältää seitsemän peptidin yhdistelmän ja toimii kaikenikäisillä.

Tehoaine numero 5: Hyaluronihappo

Mikä: Äärimmilleen yksinkertaistettuna anti age -ihonhoito perustuu kollageeni- ja elastiinituotannon elvyttämiseen ja ihon kosteuttamiseen. Vitamiinit, peptidit ja kasvuhormonit tähtäävät tuotannon elvyttämiseen, mutta hyaluronihappo on ylivoimainen ihon kosteuttaja. Sen kyky sitoa itseensä kosteutta on parempi kuin minkään muun tunnetun aineen: yksi gramma hyaluronihappoa voi sitoa itseensä noin seitsemän litraa vettä. Kosteutettu iho näyttää aina täyteläisemmältä eli nuorekkaammalta kuin kuiva iho; vertaa vaikka viinirypälettä ja rusinaa.

Hyaluronihappo on ylivoimainen ihon kosteuttaja.

Hyaluronihappoa on ihon pintakerrosten lisäksi myös syvemmissä kerroksissa, ja tuotteissa voidaan käyttää eri molekyylikokoja tai niiden yhdistelmiä. Suurimolekyylinen tasoittaa ihon pintaa, pieni kulkeutuu syvemmälle ja täyttää sieltä juonteita. Syvimmälle kulkeutuu liposomikapseloitu hya-
luronihappo.

Kenelle: Kenelle tahansa, iästä riippumatta. Hyaluronihappo täyttää juonteita ja veltostunutta ihoa injektioiden tapaan, joskaan ei toki yhtä tehokkaasti. Hyaluronihapon kosmeettinen käyttö on turvallista, sillä se ei sisällä täyteaineiden tapaan ristikkäissidoksia.

Huomioi: Jos hyaluronihapon molekyylikoko on hyvin iso tai jos tuotetta annostelee tai hieroo liikaa, se saattaa rullaantua meikin alla. Hyvä seerumi tuntuu imeytyvän täysin. Vegaanin kannattaa varmistaa, ettei käytetty hyaluronihappo ole eläinperäistä.

Tuote: Biothermin Blue Therapy Accelerated -seerumi sisältää hyaluronihappoa, jonka pikkujuonteita täyttävä vaikutus näkyy heti.

Jutun asiantuntijoina ovat toimineet Anne Parkkinen, kouluttaja / Me Treatments, Annina Nyholm, INCImix-blogin kirjoittaja ja Jessica Fischer, tuoteryhmäpäällikkö / Fenix Beauty.

 

 

Vierailija

Harmi vaan että vitamiinien levittäminen iholle on täysin rahanhaaskausta, ne pitäis saada ruokien kautta kehoon että voitaisiin näitä tehoaineita käyttää ihon rakennuspalikoina 

Jo 1990-luvulla tiedettiin, että tärkeimmät kampausvinkit tulevat julkkiksilta. Trendsettereitä olivat tuolloin muun muassa prinsessa Diana – ja Madonna, aivan kuin tänä päivänäkin.

Lyhyt malli ja hopeanvaaleus olivat julkkistyylien valtit, todettiin heinäkuun 1991 Gloriassa, jossa aikansa kuuluisuuksien hiustyylejä luonnehdittiin varsin suorasukaisesti. "Monacon prinsessa Stephanien puolipitkäksi kasvatettu tukka yrittää tuoda hieman naisellisuutta poikamaiseen olemukseen", kerrottiin. Muutenkin julkkistyylejä kuvailtiin kovin eri tavoin kuin nykyään: esimerkiksi Linda Evangelistasta sanottiin tuleen "muotivaikuttaja jo liiankin kanssa", Julia Robertsin uusi tukka oli "vaalennettu pehko" ja prinsessa Dianan kampausta kuvailtiin rouvalookiksi, joka "tuo mieleen 60-luvun peruukkikuosin". Lehdessä spekuloitiin myös, että tuolloin vielä prinssi Charlesin kanssa aviossa ollut Diana valmistautuisi hiustyylillään jo kuningattaren rooliinsa.

Prinsessa Dianan kampausta kuvailtiin rouvalookiksi, joka "tuo mieleen 60-luvun peruukkikuosin".

Kaiken kaikkiaan julkkisten 90-luvun hiustyylit vaikuttivat varsin luonnollisilta ja huolittelemattomilta. Selvänä poikkeuksena nähtiin aina huoliteltu Madonna, jolla tuolloin oli tummatukkainen kautensa.

Mutta miten nämä julkkistyylit sitten pystyi loihtimaan itselleen? Ei mitään aavistusta, sillä kampausohjeita numerossa ei annettu.

 

 

Entinen fitness-urheilija Jutta Gustafsberg lopetti itsensä piiskaamisen ja alkoi odottaa vanhenemista innolla.

Televisiouran alussa Jutta totuttiin näkemään ruudussa vahvasti ehostettuna.

”Moni, joka näki minut luonnossa, kysyi, onko minulle tehty jotain kun näytän livenä paljon nuoremmalta. Nyt meikkiä on onneksi vähennetty”, Jutta nauraa.

Muutama vuosi sitten Jutta aikataulutti elämänsä ankaran treeniohjelman mukaan ja oli hyvin armoton ulkonäkönsä ja kroppansa suhteen. Nykyisin hän haluaa ottaa rennommin. Kymmenen treenikertaa viikossa on vaihtunut kolmeen, ja itsensä piiskaamisen sijaan hän satsaa kunnon yöuniin.

Kesän tullessa takaraivossa kolkutteli ajatus muutaman lisäkilon karkotuksesta, mutta Jutta ei ottanut asiasta stressiä.

”Totta kai ihailen edelleen ihmisiä, jotka jaksavat pitää itsensä timmissä kunnossa. Minulla on paljon ystäviä, jotka kisaavat fitness-kilpailuissa. Käyn kannustamassa heitä täydestä sydämestäni ja mietin, kuinka hyvältä he näyttävät. En kuitenkaan koe huonommuutta, sillä tiedän, mitä he ovat tehneet saavuttaakseen kisakunnon.”

"Jos saan elää vanhaksi asti, niin tärkeintä on se, minkälainen olen ihmisenä."

Jutta on löytänyt armollisemman asenteen myös ulkonäköään kohtaan. Joitakin vuosia sitten vanheneminen tuntui vielä pelottavalta. Hän kokeili erilaisia pistos- ja täytehoitoja ryppyjen pelossa, mutta tulokset kestivät vain muutaman kuukauden kerrallaan. Kun pistoksien määrän kertoi toiveissa olevien elinvuosien määrällä, alkoi lukumäärä kauhistuttaa.

”Jossain vaiheessa tajusin, että jos saan elää vanhaksi asti, niin tärkeintä on se, minkälainen olen ihmisenä. Kukaan meistä ei ole siinä vaiheessa enää pakarat pinkeinä tai kasvot rypyttömänä”, Jutta toteaa.

Ankean tuntuisina aamuina, kun mikään ei istu päälle tai silmäjuonteet tuntuvat syventyneen vähintäänkin senteillä yön aikana, Jutta pyrkii miettimään, mistä huono tuuli oikeasti johtuu.

”Minulle tulee älyttömän hyvä mieli, kun luennolleni tulee parikymppisiä tyttöjä sanoen, että vau, minäkin haluan näyttää sinulta yli nelikymppisenä.” G

Kuka?

Jutta Gustafsberg, 42, personal trainer ja yrittäjä.

Lempituotteet: Curasano Self-Tanning Spray: ”Täydellinen rusketus.”

CocoVi-kookosöljy: ”Joskus sekoitan öljyyn sokeria ja kuorin koko vartalon.”

EVO Water Killer -kuivasampoo: ”Suihke on tukan pelastus, sillä en viitsi pestä hiuksia joka päivä. Sampoossa on vielä kiva, hento tuoksu.”

Vuoden 1990 Gloria lupaa, ettet tarvitse kauneuskirurgiaa näyttääksesi nuoremmalta. Ovelasti tehty meikki ajaa saman asian.

Vuonna 1990 ei vielä tunnettu voimakkaita contour-varjostuksia tai tavoiteltu Cara Delevingnen tummia kulmakarvoja, vaan meikissä keskityttiin hehkeään ja ennen kaikkea nuorentavaan lopputulokseen. Tammikuun 1990 Gloria lupasi, että näitä ohjeita noudattamalla voit näyttää "upealta, erilaiselta, ihmeen hehkeältä ja nuorelta". Taikasana oli kohottaminen ja kasvojen piirteiden nostaminen meikin avulla.

Silmämeikki

Jutussa käsketään unohtamaan helmiäiset sekä hyökkäävän kirkkaat värit ja keskittymään pehmeisiin ja murrettuihin sävyihin. Levitä tummempaa sävyä luomivaon yläpuolella olevaan poimuun ja vaaleampaa liikkuvalle luomelle. Jyrkkä rajaus ympäri silmän vanhentaa, eli korosta mieluummin pelkkiä ulkonurkkia.

Kulmat

Vuoden 2016 kulmakarvatrendi näyttäisi olevan "more is more", mutta 90-luvun oppien mukaan hyvin tumma kulmaväri vanhentaa. Varo myös, ettet meikkaa kulmakarvan loppupäätä laskeutumaan liian alas. Väritä kulmat tekemällä lyhyitä, ylöspäin suuntautuvia vetoja mielellään kahdella eri sävyllä.

Pohjustus

Vaalea iho on nuorekas, mutta paksu meikkikerros vain vanhentaa. Jutun mukaan ihanteellisin on hieman kellervä tai lämpimän beige sävy. Älä kuitenkaan laita meikkivoidetta silmäpusseille tai silmien ulkonurkkien juonteisiin.

Posket

Toisin kuin voisi luulla, pinkki poskipuna ei ole paras tapa tavoitella nuoruuden hehkua. Sen sijaan murretut persikan ja ruskean sävyt toimivat, kunhan väriä sipaisee oikeaan kohtaan: poskiluun korkeimman kohdan alle. Näin et korosta alaluomen juonteita etkä saa kasvoja venähtämään alaspäin.

Huulet

Huijaa meikin avulla suupielet kohoamaan (tosin oikea hymy toimii vielä paremmin). Rajaa huulet, mutta jätä ulkonurkkiin hieman vapaata tilaa. Huulipunan jälkeen lisää huulten keskiosaan hieman vaaleampaa sävyä. Raikkaat värit nuorentavat, ruskea ja maidonvaalea puolestaan tuovat lisää ikävuosia.