Cheek on tehnyt lahtelaisesta Jare Henrik Tiihosesta vauraan miehen, mutta nyt hän on väsynyt rooliinsa. Gloria haastatteli menestyneen muusikon joulukuun numeroon ja myös kuvasi hänet sen kanteen.

Suurmiehet ovat luonnossa usein pienempiä kuin kuvittelee. Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun Jare Tiihonen alias Cheek avaa kotinsa oven Helsingin Töölössä. Hiphop-jumalan pojaksi itsensä julistanut artisti tassuttelee vaarattoman oloisena villasukissa ja kutsuu peremmälle. Eteisessä huomion naulitsee herkkukasa: suklaalevyjä, konvehtirasioita, karkkipusseja, suolapähkinöitä...

”Sain junnuilta nimmarikeikalla. Kysyin, että haluatteko te lihottaa mut”, hän selittää.

Mutta kuinka kiinnostavaa, tämä tilava ja valoisa ullakkohuoneisto on siis se, jossa Suomen tunnetuin artisti järjestää naapureiden hermoja rassaavia illanistujaisiaan! Useimmat julkisuuden henkilöt ovat tarkkoja yksityi-syydestään, mutta Jare antaa mielellään haastatteluja kotonaan – siksi, että siellä saa varmasti olla rauhassa. Sisustus on eleettömän mustavalkoinen ja moderni, sanoisiko poikamiehen maulla valittu. Se on sisustusarkkitehti Vertti Kiven käsialaa, mutta asukkaan toiveiden mukaan toteutettu. Mistään ei arvaisi, että uutuuttaan kiiltävä asunto sijaitsee arkkitehti Wäinö Palmqvistin 1920-luvulla suunnittelemassa talossa.

Hyvin varustetussa avokeittiössään Jare kokkailee harvoin, sillä hän syö useimmiten ulkona. Lasitetulla kattoterassilla seisoo silti järeä grilli. Olohuonetta hallitsee valtava valkoinen sohva, nurkassa seisoo laatuviskeillä lastattu tarjoiluvaunu. Tyypillisestä poikamiesboksista asunto eroaa siinä, että siellä on todella siistiä. Ei tavara- tai vaatekasoja, ei kirjoja, levyjä tai lehtiä. Asunto muistuttaa paljaudessaan hotellin sviittiä.

”Mulla on vähän sisustaminen vielä kesken. Jotain pitäisi keksiä, ettei tämä olisi tällainen halli”, Jare sanoo.

Kirjahyllyyn on sentään asteltu sisustuskirjaimia, jotka muodostavat sanan Alpha Omega – se on Cheekin tuoreen levyn nimi. Lopuista kirjaimista joku neropatti on muotoillut sanan ”pissape”.

”Etsin matkustamisesta elämälleni tarkoitusta, mutta en löytänyt sitä.”

Lokakuussa julkaistu Alpha Omega teki historiaa: Spotifyn kymmenen soitetuinta kappaletta Suomessa olivat kaikki levyltä, neljän päivän ajan. Sellaista hattutemppua ei ole tehnyt kukaan koko maailmassa, ei edes Cheekin oma idoli, rapin supertähti Jay-Z.

Levy saattaa kuitenkin jäädä viimeiseksi, sillä Jare sanoo nyt kyllästyneensä Cheekinä olemiseen. Sitä hän pui levylläkin: Oon kantanu korteni kekoon/ räbän tekoon/ se on nostanu muutakin kun tän jäbän egoo/ välil mietin loinko hirviön.

Cheekistä on räpsitty valtava määrä kuvia (useimmat vasemmalta puolelta, koska se on poskista parempi), mutta yksi on hänen suosikkinsa. Se on otettu heti Olympiastadionin keikkojen jälkeen elokuussa 2014. Cheek on palannut juuri takahuoneeseen, toisessa kädessä on samppanjapullo, toinen nostettu voitokkaasti ilmaan. Hän hymyilee, mutta poskilla on kyyneleitä. Edessä on tauko rap-tähden roolista, paluu ihan vain Jareksi.

”Kuvaan kiteytyvät fiilikseni tilanteessa. En olisi halunnut jäädä tauolle, se ahdisti ja pelotti, mutta samalla mun oli pakko. Oman jaksamisen takia, uran jatkumisen takia”, Jare sanoo. Tästäkin tilanteesta löytyy lyyrinen maininta levyltä: Mun elämän siistein viikonloppu Cheekend ja mä mietin onko tää Cheeks end.

”Mutta nyt tiedän, että se oli urani paras ja tärkein ratkaisu.”

Tauon aikana Jare matkusteli, joogasi ja meditoi, vaikkei kotioloissa normaalisti harrasta kumpaakaan. Helpotuksen sijaan hän tunsi kuitenkin tyhjyyttä.

”Etsin matkustamisesta elämälleni tarkoitusta, mutta en löytänyt sitä. Halusin nopeasti takaisin. Olen tehnyt 18 vuotta täysillä vain musiikkia.”

Ehkäpä tästä tunteesta kertoo myös levyn ensimmäinen sinkkulohkaisu Sä huudat, jonka voi ensikuulemalta mieltää rakkauslauluksi. Sä huudat/Että sä oot hukas ilman mua, enkä mä oo kukaan ilman sua/Tuu takas kotiin. Ehkäpä siinä huutaakin Jare Cheekille.

Tauko jäi lopulta vain vuoden mittaiseksi, sillä Cheek teki paluun jo elokuussa Tampereen Blockfesteillä.

Jes, nyt pannaan homma jiiriin, Jare ajatteli, kun hän alkuvuodesta 2015 lensi täynnä odotusta ja innostusta tuottajansa Antti Riihimäen kanssa Los Angelesiin. Kaksikko oli vuokrannut talon Hollywood Hillsin ”ehkä korkeimmalta kukkulalta” tarkoituksenaan äänittää uusia biisejä. Puitteet olivat ainakin mitä suotuisimmat. Lämpöä, aurinkoa, kadulla sai liikkua tuntemattomana. Mutta kuukauden jälkeen valmiina ei ollut yhtään kokonaista biisiä, vaikka reissu oli maksanut ”jo ainakin kolme kertaa enemmän kuin yksikään aiemmista levyistä yhteensä”. Jare palasi kotiin, parkkeerasi valkoiselle sohvalleen ja päätti, ettei lähde mihinkään ennen kuin riimejä alkaa pukata.

”Mitä Cheekistä on enää jäljellä, onko mulla enää mitään annettavaa?”

”Siitä alkoi elämäni hirvein projekti, jonka aikana jouduin miettimään moneen kertaan, mitä Cheekistä on enää jäljellä, onko mulla enää mitään annettavaa?”

Syntyi levy, jota kriitikot ovat kutsuneet muun muassa narsismiräpin huipentumaksi. Cheekiä on verrattu Johanna Tukiaiseen ja häntä on veikattu vapaamuurariksi. ”Kömpelyydessään sympaattinen” on ehkä kilteintä, mitä levystä on sanottu. Mutta siinä ei ole mitään uutta. Cheek on ollut uransa alusta asti rockpoliisien hampaissa samalla kun kansa on palvonut. Kriitikistä huolimatta Jare itse kuvailee levyä vahvimmaksi kokonaisuudekseen.

”Mä olen avannut itseni, annan nyt itsestäni enemmän kuin koskaan ennen. Koska en halunnut tehdä Kuka muu muka 2:sta, minun oli mentävä itseni kanssa alusta loppuun, alfasta omegaan.”

Jotain onkin selkeästi tapahtunut. Cheekin huoleton bileräppi – tytöt, autot, samppanjalla lotraaminen – ovat saaneet väistyä synkkien sävyjen tieltä. Pojalla ei ole enää ”sokka irti”, vaan hän kertaa menneisyyttään, räppää sisäisistä ristiriidoistaan, luomisen tuskasta, itsetuhosta, uniongelmista, isänsä kuolemasta. Sama tuskaisuus toistuu levyvihkon kuvissa, jossa yhdessä hän repii kasvokuvansa ja istuu totisena repaleiden keskellä.

Toki mukana on myös vanhaa kunnon ”keulimista”, jolla Jare tarkoittaa esimerkiksi tätä: Joskus huntti tarkoiti sataa markkaa, nyt se meinaa mun keikasta saamaa palkkaa. Tai sitä, jossa hän arvelee lastenlastensa löytävän kuvansa setelistä. Tai sitä, kun hän puhuu itsestään kolmannessa persoonassa tai kutsuu itseään Chekkoseksi. (Tosin nimi ei ole hänen itsensä keksimä, vaan ystävän, pokerihai Ilari Sahamiehen.)

”Yritän olla mahdollisimman auki, ja se tarkoittaa sitä, että olen auki myös heikkouksieni kanssa. Siihen kuuluu ne diipeimmät jutut mutta myös kaikki röyhkeimmät ajatukseni omasta kykeneväisyydesttäni. Tuosta dualismista syntyy levyn – ja myös mun – voima”, Jare sanoo.

”Keulimista ei siedetä yhtään, ja siksi olen Suomen vihatuin artisti."

”Keulimista ei siedetä yhtään ja siksi olen Suomen vihatuin artisti. Mutta siitä syntyy kitkaa: mitä enemmän mua vihataan, sitä enemmän myös rakastetaan. Negatiivinenkin kritiikki sataa mun laariin. Nyt sen ovat alkaneet tajuta arvostelijatkin. Rumban kriitikko kirjoitti, että jos hän provosoituisi, hän olisi vain osa Cheekin markkinointikoneistoa”, hän hörähtää ja vaikuttaa olevan suorastaan mielissään.

Älä pyöristä kulmia. Mene täysillä päin. Mitä isommalla kauhalla heität, sitä enemmän se tuottaa kuumuutta. Nämä opit Jare on sisäistänyt. Havahtuminen tapahtui, kun hän oli äänittämässä vuonna 2009 ilmestynyttä Jare Henrik Tiihonen -albumiaan. Levylle oli tulossa kappale, jossa hän rallattaa Jos mä oisin sä, kyllä mäkin oisin mun kaa.

”Nauroin studiossa vedet silmissä, kun tajusin, miten kohta tulee ottamaan jengiä päähän ja silti siitä tulee kivitalon kokoinen hitti! Minussa on aina ollut ilkikurinen puoli.”

Lapsuudessa ilkikurisen puolen sai tuta etenkin kaksosveli Jere. Jare on tikahtua nauruun muistellessaan sitäkin kertaa, kun teki veljelleen herkkuleivät homehtuneesta tavarasta. Välillä ilkikurisuus johti oikeisiinkin ongelmiin.

”Ysillä sattui kaikenlaista sellaista, minkä takia minua oltiin erottamassa koulusta. Silloin sanoin että hei, rauhoittukaa ja katsokaa numeroitani, olen menossa kaupungin parhaaseen lukioon. Sekin oli dualismiani. Koulu piti mun mielestä hoitaa hyvin.”

Sekin piti tehdä kuitenkin niin, ettei näyttänyt liian innokkaalta.

”Kymppejä en halunnut, koska se olisi tuntunut siltä, että satsaan liikaa. Ysit ja kasit olivat parhaita.”

Jenkkiräppi oli rantautunut Lahteen vuonna 1997 niin rytinällä, että edellisenä päivänä nappiverkkareissa pyörineistä sporttijätkistä oli tullut yhdessä yössä lökäpöksyisiä hiphoppareita. Jare oli yksi heistä. Aiempi musiikin harrastaminen oli rajoittunut lähinnä Lista-ohjelman katseluun.

”Räpissä oli asennetta, joka sopi Lahden karuun ilmapiiriin. Olin sopivassa iässä, musiikki tuki nuorenmiehen nousevaa testoa. Mitä leveämpi läppä, sen parempi.”

Kaupungin parhaasta lukiosta Jaren oli tarkoitus jatkaa Helsinkiin kauppakorkeaan, mutta pop-unelma oli alkanut poltella. Kun Jare sai levytyssopimuksen, hän hakikin Lahden ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta ja markkinointia, koska ajatteli siellä jäävän aikaa myös musiikin tekemiseen. Hän ei vielä uskonut, että voisi elää hiphopilla. Vaikka musiikkiura alkoi vetää, Jare tahkosi tradenomiopinnot loppuun.

”Kai kaikesta opiskelusta elämää ajatellen jotain hyötyä on, mutta en mä sitä osaa sanoa, onko siitä tässä bisneksessä hyötyä ollut.”

Jostakin Jare bisnesoppinsa on kuitenkin imenyt. Sillä vaikka itseään kolmannessa persoonassa puhuttelevaa lahtelaista on helppoa pilkata, vihaajatkin ovat joutuneet myötämään, että hänellä on kyky ajatella niin sanotusti out of the box. Hyvä esimerkki on se, että hän sai Alpha Omegan Lehtipisteen jaeltavaksi. Sillä hän varmisti, että vaikka levyjen myyntipisteitä on nykyään yhä vähemmän, levyä on tarjolla tuppukylänkin Alepassa tai R-kioskilla.

Mutta sitten mies vakavoituu. Jaren mielestä selitystä hänen menestykselleen haetaan väärästä suunnasta.

”Mua jopa vähän loukkaa, että se tärkein syy aina unohdetaan: se, että mä olen aina laittanut musaan koko sydämeni. Ja ne jotka sen kuulevat, diggaavat.”

Filan huppari ja lenkkarit. Niitä teini-ikäinen Jare himoitsi. Eihän niitä tietenkään Lahdesta saanut, piti lähteä Helsinkiin. Kuuden sadan markan tennareita varten joutui säästämään pitkään. Jare ponnistaa keskiluokkaisesta yrittäjäperheestä. Se on ehkä syy, miksi niin moni kuitenkin sietää, suorastaan rakastaa, Jaren keulimista, vaikka Suomi on aina ollut maa, jossa leveilyä ei ole katsottu hyvällä. Cheek on todeksi tullut tuhkimotarina, kaikki on omalla työllä ansaittua.

Jaren nuoruudessa vanhemmat pyörittivät yritystä, joka valmisti ja myi muovisia huonekasveja. Vanhemmat halusivat opettaa lapsille rahan arvoa, ja kuukausirahasta piti itse kustantaa vaatteet ja huvitukset. Samankokoisen kaksoisveljen kanssa saattoi kuitenkin vaihdella vaatteita.

Nyt Filat ovat vaihtuneet 1 300 euroa maksaviin Buscemeihin, ”tennareiden Birkin-bageihin”, joita Jare nyt esittelee.

"Mulla on tosi tarkka maku, enkä pidä juuri mistään."

”Nämä on nyt vähän likaiset, koska olin dogaamassa nämä jalassa. Multa löytyy nämä myös mustina ja valkoisina. Mulla on tosi tarkka maku, enkä pidä juuri mistään. Mutta sitten kun ihastun johonkin, saatan hankkia monet.”

Viimeksi Jare ihastui Balmainin ja Hennes &Mauritzin yhteistyömallistoon. Mallisto tuli kauppoihin marraskuussa, mutta Jare patsasteli balmaineissaan jo lokakuussa.

”Jos julkisuudesta on jotain hyötyä niin se, että pääsee käsiksi kaikkiin siisteihin juttuihin jo ennen muita. Niitä eivät saaneet ennakkoon kuin jotkut Backstreet Boysit.”

Vaikka Jare luettelee kappaleissaan mielellään käyttämiään luksusbrändejä, hän väittää olevansa harkitseva kuluttaja.

”En ole koskaan nukkunut Bentleyn kuvat silmissä. Ja mulle on aina on ollut itsestäänselvää, että ennen kuin voi ostaa auton, täytyy ostaa asunto.”

Mutta nyt on jo autokin (tai autoja), joten ajelulle. Musta Mercedes Benz lipuu ulos tallista. Aktiiviset monisäätöistuimet myötäilevät vartaloa kurveissa. Jare asuu ihan keskustan kupeessa, mutta kulkee lyhyetkin matkat autolla. Autossa kukaan ei tule pyytämään nimmaria tai halua yhteiskuvaan.

Samasta syystä Jare varaa aina juhlimaan lähtiessään seurueelleen oman tilan. Useimmiten hän bailaa Teatterin vipissä. Toiseen kantapaikkaan pääsee autolla melkein sisään asti, parkkihallista nousee hissi suoraan vip-tilaan. Vakiobailuseuraan kuuluu nelisenkymmentä henkeä. Jare kävisi mielellään katsomassa jääkiekkoa, mutta häntä ärsyttää jo valmiiksi ajatus siitä, että hänet poimitaan screenille.

”Kun en ole lavalla ja Cheek vaan Jare, olen ihmisenä rauhallisempi ja hillitympi, viihdyn ehkä jopa vähän takanurkassa.”

Uransa alkuaikoina Jare painotti, että Cheek ja hän eivät ole eri henkilö vaan Cheek on osa Jarea. Jossain vaiheessa hän alkoi kuitenkin kärsiä mystisistä selkäkivuista ja joutui nukkumaan istualtaan.

”Juoksin kaksi vuotta lääkäriltä toiselle kunnes yksi Eiran sairaalan spesialisti sanoi, että mun täytyy erottaa artisti- ja siviiliminä toisistaan. Se kuulosti erikoiselta, mutta jäin miettimään sitä. Sen jälkeen lähdin hakemaan rauhaa joogaretriitistä Mykonokselta, ja kivut loppuivat siihen.”

Isänpäivänä televisiossa esitettiin Jare vs. Cheek -dokumentti, jossa Cheek sanoi suoraan haluavansa päättää uransa, koska on ”parempi palaa kuin hiipua pois”. Nyt hän vetää sanojaan takaisin.

”En ole missään vaiheessa sanonut, että tämä on varmasti viimeinen levy, vaan pikemminkin että tämä on saagan lopun alku”, hän muotoilee.

Dokumentista hän kuitenkin puhuu jo ”perintönään”. Se on kuulemma selvää, että jossain vaiheessa hän haluaisi vetäytyä taka-alalle, löytää nousevan kyvyn, jota sparrata.

Syitä lopettamishaluihin on silti monia. Yksi on se, että yksityiselämä on jäänyt viime vuosina paitsioon. Levyillään Jare panee sitä sun tätä, Jarella on 99 ongelmaa, joista kaikki on muijia, mutta silti hänen kodissaan ei näy jälkeäkään naisen kosketuksesta. Se voi tietysti myös olla harkittua, sillä nuoremmille faneille on tärkeää, että mies on ainakin teoriassa vapaa. Netin keskustelupalstoilla liikkuu tieto, että hänellä olisi jo vuosia ollut on-off-suhde samaan naiseen. Alpha Omegalla hän vihjaa tavanneensa naisen ja särkeneensä sydämen.

”Kun en ole lavalla ja Cheek vaan Jare, olen ihmisenä rauhallisempi ja hillitympi,"

Hän täyttää joulukuussa jo 34. Monet kavereista ovat perheellistyneet hänen eläessään pitkitettyä nuoruutta. Tai niin kuin hän itse asian ilmaisee: Tällä elämäntyylillä menee mania/oon kai juuttunut elämään Peter Panina.

”Niin kauan kuin jatkan tätä juttuani, teen sitä täysillä, eikä mun maailmaan mahdu mitään tai ketään muuta. Tunnen itseni.”

Jare on myös tajunnut, että jos jengin haluaa pitää janoisena, tarjoilua kannattaa säännöstellä. Siitähän tauossakin oli kyse. Suomessa Jare alkaa olla saavuttanut kaiken – mitä uutta tai isompaa voi vielä keksiä?

Yksi saavuttamaton juttu on toteutumassa juuri nyt, kun Jare kuvataan Glorian kanteen.

Glorian kannessa ei ole esiintynyt koskaan aiemmin mies yksinään, ja Jaren on vaikea peittää innostustaan.

”Oliko se David Beckham, joka teki saman, oliko se Voguen kannessa? Siis niiiiin siistiä!”

(Beckham oli ensimmäisenä miehenä Brittien Ellen kannessa, toim.huom.)

Haastattelussa Jare on yllättänyt rentoudellaan, mutta kuvauksissa hän väläyttää itsestään sitä puolta, joka suhtautuu pikkutarkasti omaan julkisuuskuvaansa. Stailistin tarjoamat kengät näyttävät hänestä käytetyiltä. Mieleen muistuu heti episodi Vain elämää -sarjasta, jossa hän ei suostunut menemään käytettyyn makuupussiin. Jaren tukkaan ei saa koskea: sen hän haluaa laittaa aina itse.

Rentous palaa, kun hän saa käteensä savukkeen (tämä on sitä puolta, jota ei näytetä juniorifaneille) ja kuulee kuvissa poseeraavan Alinan olevan kotoisin Ukrainasta.

”Eikös Bond-tytötkin tule usein Itä-Euroopasta”, hän heittää naureskellen.

Ja kas, Cheekin Facebook-sivuilla fanit tarjoilevat visioitaan siitä, mitä hän voisi tehdä, sitten kun malttaa lopettaa. ”Pian tulee elokuva, rooleja alkaa pukkaa päälle, näyttelijän ura alkaa ja kohta James Bondina”, yksikin ennustaa.

En pidä keinotekoisesta positiivisuusajattelusta. Myötäsukainen tsemppaus on arveluttavaa, koska elämään kuuluvat kaikenlaiset tunteet. Mutta eipä synkistelykään lukeudu suosikkiasioihini. Usein positiivisuusajattelua inhoavat ihmiset lipsahtavat herkästi toiseen ääripäähän, synkeään ironiaan. On coolimpaa olla jatkuvasti ironinen kuin paljastaa, miltä oikeasti tuntuu.

Marraskuussa me suomalaiset kohtaamme jokavuotisen synkkyydensietotestimme. Päivät ovat säälittävät lyhyitä. V*tuttaa apaattisesti. Miten tässä taas kestää yhden pimeän kauden? Talvimasennus on kaiken kukkuraksi naisilla yleisempää ja kaamoksen sietäminen vaikeutuu vanhemmiten.

Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani?

Positiivisuusajattelija patistaisi minut nyt tässä kohtaa riuskasti reippailemaan. Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani? Haluan mieluummin taolaisittain mennä vaivattomasti tämän synkän virran mukana, en taistella epätoivoisesti sitä vastaan.

Synkistele siis hyvä ihminen vaikka miten kliseisin keinoin (suklaa, täyteläinen punaviini, kirjaläjä, villasukat, untuvapeitto, kynttilät, mitä ikinä), mutta ole sen verran epäsuomalainen, että älä käperry yksin, vaan yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisuus, ja etenkin toisten ilahduttamine, lisäävät tutkitusti kaikkein eniten onnellisuutta.

Täyteläistä marraskuuta!

Luonnonkosmetiikkayritys Mádaran luova johtaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere kasvattaa bisneksestään kansainvälistä menestystarinaa. Omaa aikaa ei juuri jää, mutta välillä hän ehtii sentään rentoutumaan puutarhahommiin.

Lisää tilaa bisnekselle

Mádaran uusi tehdas- ja konttorirakennus sijaitsee lähellä Riikan lentokenttää. Aula on vielä typötyhjä. Pihassa jyrisevät tiekoneet eivätkä ilmassa tuoksu vielä hienostuneet voiteet vaan tuore asvaltti.

”Tähän tulee tehtaanmyymälä”, Mádaran luova johtaja ja perustaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, 33, viittoo ovesta vasemmalle.

”Ja tästä ikkunasta voi katsoa meidän tuotekehityslaboratorioomme”, hän osoittaa.

Omista kotikosmetiikkasekoituksista alkanut innostus on kasvanut kansainväliseksi bisnekseksi, jonka liikevaihto on viisi miljoonaa euroa.

Mádara on kymmenvuotias latvialainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka Lotte perusti kymmenen vuotta sitten siskonsa Paulan ja kahden ystävänsä Lienen ja Zanen kanssa.

Omista kotikosmetiikkasekoituksista alkanut innostus on kasvanut kansainväliseksi bisnekseksi, jonka liikevaihto on viisi miljoonaa euroa ja joka työllistää 80 henkeä. Yritys kasvaa 30 prosentin vuosivauhtia.

Tehtaan pihassa liehuu valtiovierailutyyliin Suomen lippu yhdessä Latvian lipun kanssa. Suomi on Mádaralle tärkeä vientialue, Suomesta muun muassa tulee koivunmahlaa Mádaran tuotteiden raaka-aineiksi.

Lisäksi yksi brändin sarjoista on nimeltään By Noora ja tehty yhteistyössä suomalaisen bloggaajan Noora Shinglerin kanssa

Purkkeja kaikkialla

Lotte hieroo uutuustuotetta, heleän vaaleanpunaista kosteuttavaa naamiota, kämmenselkäänsä.

”Katso, miten se muuttaa ihon sävyä.”

Voiteiden ja kasvovesien koostumus, ulkonäkö ja tehokkuus ovat luovan johtajan jatkuvan tarkkailun alla. Lottella on oman merkin testipakkauksia niin kotikylppärissään kuin avokonttorissakin, jossa markkinointi- ja johtotiimi istuu rennosti saman pitkän pöydän ääressä Maciensa edessä.

Hyllyn edessä takaseinällä roikkuu olkihimmeli, latviaksi puzuri.

”Nämä tehdään jouluksi ja jätetään seuraavaksi vuodeksi tuomaan energiaa.”

Nurkassa on myös pieni pöytä, jolla on värityskyniä. Sen ääressä värittää tänään kaksi pellavapäätä, jotka joku firman vanhemmista on joutunut ottamaan mukaansa töihin.

”Meille Mádaraan on syntynyt muutaman viime vuoden aikana yli 20 lasta. Se on meistä hienoa, ja suunnittelemme, että alamme antaa kolmannesta lapsesta bonusta.”

Hyväntekeväisyyttä väkivallan uhreille

Lotten koti on miehen perheen 120-vuotiaassa talossa, jossa Lotten perheen lisäksi asuvat omissa asunnoissaan miehen vanhemmat ja isoäiti. Pihassa vanhojen omenapuiden oksat roikkuvat hedelmistä ja kaksi pulskaa, vanhaa kissaa maukuu ovella.

Lotte on miehensä Uldurin kanssa tehnyt asuntoon ison, kuusi vuotta kestäneen remontin. Sen keskipisteinä ovat suuri avokeittiö ja lasiveranta, jolla Lotte tuoksuttelee tuoksukynttiläsarjaansa uusia tuoksuja.

Tuoksuvien luksussoijakynttilöiden tekeminen on Lotten harrastus.

”Täytyy varmaan laittaa mahdollisimman seksikkäät korot, että miespäättäjät kiinnostuisivat.”

”Mietimme miehen kanssa, alammeko tehdä viskiä vai kynttilöitä”, hän nauraa.

Toinen Lottelle tärkeä harrastus on hyväntekeväisyys. Hän on varainkeruuvastaava parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneita naisia auttavassa Martassa.

”Valitettavasti ihmiset antavat mieluummin rahaa lapsille ja eläimille kuin väkivallan kohteeksi joutuneille naisille. Meillä on tulossa pian iso, yrityksille suunnattu varainkeruuillallinen. Täytyy varmaan laittaa mahdollisimman seksikkäät korot, että miespäättäjät kiinnostuisivat”, Lotte sanoo.

Isossa avokeittiössä on suuri puupöytä, jonka ääressä mahtuu kestitsemään vieraita ja ruokkimaan lapsia. Ikkunankahvassa roikkuu rennosti muovinen muumiruokalappu.

Asunnon erikoiset lamput ovat latvialaista designia, Mammalampa-merkkisiä. Lotten suosikkeja ovat ruostunutta terästä ja kultaa yhdistelevät The Queen -valaisimet.

Japanista kaikki alkoi

Koivunmahla on monen Mádara-tuotteen raaka-aine. Sen hyötyjä on tutkittu Riikan yliopistossa biologian laitoksella.

”Parhaiten koivunmahla toimii, kun sitä on tuotteessa yli 50 prosenttia”, Lotte sanoo. Mikrobiologian ja bioteknologian sanasto on hallussa, sillä hän tekee tiivistä yhteistyötä laitoksen tutkijan Anna Ramata-Stundan kanssa.

”Japanissa oikeastaan vasta tutustuin kosmetiikan käyttöön.”

Lottelle on tärkeää, että vaikka tuote on luonnonkosmetiikkaa, se on myös tehokas. Luonnonraaka-aineista hän kiinnostui saadessaan allergisia oireita tavallisesta kosmetiikasta.

”Opiskelin Japanissa liiketaloutta ja kieliä, ja siellä oikeastaan vasta tutustuin kosmetiikan käyttöön. Japanilaiset opiskelijakaverini olivat aivan hulluina monimutkaisiin ihonhoitorituaaleihin, ja heillä oli kylpyhuoneen hyllyt täynnä kosmetiikkaa.”

Japanilaisten erikoisuus on, että he eivät käytä juurikaan meikkejä eivätkä hajuvesiä, Lotte kertoo.

Hän käy Japanissa edelleen joka toinen vuosi.

”On Japanissa vietetyn ajan ansiota, että teen sitä mitä nyt teen.”

Meditaationa siivous

Kun on perustamansa bisneksen luova johtaja ja kahden pienen lapsen äiti, aika on sen verran kortilla, ettei Tisenkopfa-Iltneren perhe juuri vapaa-ajallaan matkustele eikä vietä aikaa ravintoloissa.

”Tarvitsen viikossa kaksi tuntia täysin omaa aikaa. Ihan aina sekään ei onnistu”, Lotte nauraa.

Omalla ajallaan hän haluaisi lojua sängyssä lukemassa sisustuslehtiä, mutta todellisuudessa hän siivoaa. Lukemattomia lehtiä on kertynyt puolen metrin pino sängyn viereen.

”Siivoaminen on minulle kuin meditaatiota. Meillä ei ole koskaan tiptop-siistiä, mutta minulle on tärkeää, että saan kerran viikossa juoda siivoamisen jälkeen kahvit puhtaassa kodissa. Sen jälkeen olenkin ihan, että mitä sitä nyt tekisi.”

Riikan Brooklynissä

Kasvissyöjä Lotte on ollut 20 vuotta.

”En enää edes muista, mikä varsinainen syy silloin oli. Vegaaniksi en voi ruveta, sillä rakastan aivan liikaa juustoja! Myös lapseni syövät lihaa, ihan ravitsemuksellisista syistä. Vaatisi paljon työtä ja aikaa laskea, että he saavat tarvittavat ravintoaineet kasvisruokavaliosta.”

Mádaran palaverihuoneessa on tarjolla paikallisia, kuivattuja tomaattisipsejä sekä raaka-macaronseja.

Lotte on myös tarkka hyvästä kahvista. Lempiravintolassaan Fazendassa hän kuiskaa, että ruoka on hyvää, mutta kahvia ei kannata ottaa.

”Vegaaniksi en voi ruveta, sillä rakastan aivan liikaa juustoja!.”

Lounaaksi Lotte haluaisi suosikkiannoksensa latvialaista syyyskesän ruokaa: uusia perunoita, tilliä ja sienikastiketta. Se on lopussa, mutta listalta löytyy toinen suosikki, paistettua, karamellisoidulla sipulilla täytettyä ja briellä kuorrutettua avokadoa.

”Kuulostaa oudolta, mutta on tosi hyvää”, Lotte nauraa.

Ravintola sijaitsee parin korttelin päässä Lotten kodista, Āgenskalns-nimisellä hipsterialueella, jota riikalaiset tykkäävät kutsua myös Riikan Brooklyniksi.

”Kannattaa ehdottomasti tulla tänne hengailemaan ravintoloihin ja kahviloihin”, Lotte sanoo.

”Joka lauantai täällä on slow food -tori, jossa käymme etenkin talvisin.”

Idolina mummo

Lotte on ollut miehensä kanssa yhdessä kouluajoista asti, 17 vuotta. Pari oli erillään opiskeluaikana, jolloin Lotte opiskeli Japanissa ja tuleva aviomies Saksassa. Nykyään työ ja perhe lomittuvat sujuvasti yhteen.

Nuorempi lapsi on juuri aloittanut päiväkodissa, josta Lotte tai hänen miehensä pyrkivät itse hakemaan lapset.

”Haaveilen kyllä au pairista. Helpottaisi, ja voisimme joskus matkustella. Kahden pienen lapsen kanssa ulkomaille lähteminen on kaikkea muuta kuin rentouttavaa.”

Yrittäminen on Lottella verissä, ja jo opiskeluaikana hän tiesi, että hän haluaa perustaa oman yrityksen.

”Haaveilen au pairista.”

Riikan yliopistossa sosiologian professorina työskentelevällä isällä on tutkimusalan yritys ja isänäiti, joka neuvostoaikoina oli maataloustarvikevaraston päällikkö, jatkoi samojen tavaroiden myymistä markkinoilla yli seitsemänkymppiseksi.

”Mummo pakkasi aamuviideltä pakettiauton ja ajoi markkinoille ja toreille. Ihailen häntä todella.”

Luontoa ja perinteitä

Luonto, erityisesti latvialainen luonto, on Lottelle tärkeä. Siinä on paljon samoja elementtejä kuin suomalaisessakin luonnossa.

”Join lapsena keväisin koivunmahlaa mummoni kanssa ja olen ihan hurahtanut sienestykseen, erityisesti tatteihin. Säilöin juuri myös 16 purkkia kurkkuja mummoni reseptillä.”

Kotipihassa kasvaa monia omenapuita, erityisiä latvialaisia keltaisia kirsikoita sekä ”pohjoinen kiivi”, kiinanlaikkuköynnös, joka tekee pieniä, kiivinmakuisia marjoja.

Kesäasunnollaan, tunnin matkan päässä Riikasta Lotte vaalii monia latvialaisia perinteitä. Hän esittelee puhelimestaan kuvaa pilkullisesta, valkeasta pallosta, latvialaisesta kesäjuustosta, jota tehdään perinteisesti juhannukseksi. Pilkut ovat kuminansiemeniä.

Kesäasunnolla hän viljelee myös perunaa ja mansikkaa.

”Perunanviljely on kyllä niin työlästä, että meidän täytyy ehkä luopua siitä”, hän nauraa.

”Aika ei yksinkertaisesti riitä, nytkin pitäisi olla perunaa nostamassa.”

Kuka?

Lotte Tisenkopfa-Iltnere, 33, latvialaisen luonnonkosmetiikkamerkki Mádaran perustaja ja luova johtaja.

Asuu: Aviomiensä Uldurin sekä 1,5- ja 5-vuotiaiden lapstensa Matilden ja Karlin kanssa Riikassa, Latviassa.

Parasta kodissa: Kylpyhuone, jossa on kylpyamme ja ikkuna puutarhaan.

 

Näyttelijä Riku Nieminen pitää elämästään niin paljon, ettei mielellään nukkuisi ollenkaan. Arjen kiireistä hän selviää ibuprofeiinin ja kahvin voimalla.

A Arki. Arkisten asioiden pyhittäminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Aiemmin olin sitä mieltä, että esimerkiksi ruuanlaitto ja syöminen ovat ajanhukkaa. Nyt olen tajunnut, että kokkailu ja yhdessä ruokailu voivat olla hienoja, perheen yhteisiä hetkiä.

B Burkina Faso. Valtio, josta en tiedä mitään muuta paitsi nimen. Siitä tulee kuitenkin kauhea kaukokaipuu. Pidän paljon matkustamisesta, se hälventää outouden pelkoa.

Aiemmin olin sitä mieltä, että esimerkiksi ruuanlaitto ja syöminen ovat ajanhukkaa.

C C-kasetti. Lapsena kuuntelin Dingon Autiotaloa c-kasetilta, jossa oli hittibiisejä lasten laulamana. C-kasetilla ei voi skipata biisejä, vaan on pakko kuunnella ne kaikki. Se on hyvää vaihtelua, koska nykyään on hirveästi palveluita, joissa on rajaton määrä musiikkia.

D D-vitamiini. Pyrin saamaan D-vitamiinini luomuna, enkä käytä aurinkorasvoja. En yleensä makoile ottamassa aurinkoa, mutta saatan kyllä olla ystävien kanssa rannalla montakin tuntia.

E Eino Leino. Hänen runoutensa on puhuttelevaa. Ele-yhtye esittää laulaja Eva Louhivuoren sävellyksiä, jotka hän on tehnyt Eino Leinon runoihin. Näin yhtyeen livenä kahdesti ja sanoin, että kappaleet on saatava levylle. Niinpä pienessä humalassa päätettiin, että levy tehdään, ja se julkaistiin oman levy-yhtiöni kautta.

Kärsivä ihminen tekee huonoja päätöksiä.

F Fermaatti. Musiikissa tauko, jolla ei ole määritettyä mittaa. Se on tulkintakysymys ja hengähdystauko, ajan ja tilan hallintaa pysäyttämällä kaiken. Usein mielenkiintoisissa esityksissä näitä on käytetty taidokkaasti. Ylipäätään tykkään musiikissa tosi paljon breikeistä.

G Google. Niin iso korporaatio, että se on kuin valtio kaikkien valtioiden sisällä. En tiedä, onko hyvä, että jollakin on niin rajaton määrä tietoa ja valtaa. Se on tavallaan vähän pelottavaa.

H Harmaa. Lempivärini tällä hetkellä. Kun elämä on aika hektistä, niin harmaassa on jotain rauhoittavaa. Instagramissakin muokkaan kuviin usein pienen kalvon päälle, etteivät kontrastit ole niin vahvoja.

I Ibuprofeiini. Tällaisina kiireisen perhe-elämän aikoina ibuprofeiini ja kahvi ovat elinehtoja, jotta jaksaa. Kärsivä ihminen tekee huonoja päätöksiä. Viimeksi käytin sitä jännetupin tulehdukseen, jonka sain, kun hakkasin mökillä halkoja appiukkoni kanssa.

J Jalkapallo. Pelasin lapsena lätkää, ja jalkapallo tuntui tylsältä sen rinnalla. Vuoden 2014 MM-kisojen aikaan Neljän Ässän rumpali Aleksi Kinnunen kuitenkin vihki minut lajiin. Tykkään provosoida kannattamalla juuri sitä väärää henkilöä ja joukkuetta. Oikeasti kannatan Saksaa.

K Kajaani. Synnyin ja vietin koko lapsuuteni siellä. Lukion jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan Teatterikorkeakouluun. Tykkään palata Kajaaniin runoviikkojen aikaan. Sanoisin diplomaattisesti, että se on hyvä hetki käydä siellä.

L Laulu. Se voi olla omaa laulua suihkussa tai kuorolaulantaa, jota olen jonkun verran päässyt tekemään musiikkiluokalla ollessani. Jos tykkää siitä tyylistä, millä laulan, niin ehkä minua voi pitää ihan hyvänä laulajana.

M Marjat. Muistan, kun poimin lapsena puolukoita ukin kanssa sankotolkulla Puolangalla. Se oli samaan aikaan parasta ja hirveintä ikinä. Minut raahattiin hyttysten ja hirvikärpästen keskelle jonnekin suonsilmään. Mutta se hillo, jota niistä tehtiin ja isovanhempien kanssa vietetty aika – niitä muistelen lämmöllä.

N Neljä Ässää. Katusoitto-orkesteri, jossa soitan kazoota ja perkussioita. Olemme soittaneet esimerkiksi Flow-festivaalien jatkoilla kadulla. Kytät tulivat siirtämään meidät viereisen ABC:n pihalle soittamaan. Olemme esiintyneet myös Hartwall-areenalla ja Finlandia-talolla ja tehneet Lissabonissa baarikeikkoja ruoka- ja juomapalkalla.

O Optimointi. Inhoan kaikkea turhaa ajantuhlausta. En käytä esimerkiksi aurinkorasvaa siksi, koska sen ostaminen, mukana kantaminen ja laittaminen vie liikaa aikaa. Mieluummin otan ihosyövän kuin käytän elämästäni sekuntiakaan siihen. Voi tietysti olla, että se on typerää.

Olen ehkä epäromanttisimpia ihmisiä, jonka tiedän.

P Pelko. Etenkin menettämisen pelko näivettää rohkeutta ja luovuutta. Ennen Putouksen Munamiestä pelkäsin hirveästi. Ajattelin, että tämä on ihan kauheaa paskaa, mutta lopulta siitä tulikin ihan hyvä juttu.

Q Q-teatteri. Tein siellä työharjoittelun vuonna 2008–2009. Ilman sitä tätä haastattelua ei nyt tehtäisi, eikä kukaan olisi pätkän vertaa kiinnostunut siitä, mitä minulle jostain aakkosista tulee mieleen. Q-teatterilla tutustuin Volasen Janiin, joka kokosi ensimmäisen kauden Putous-näyttelijät. Se oli käänteentekevä hetki ammatillisesti.

R Romantiikka. Olen ehkä epäromanttisimpia ihmisiä, jonka tiedän. Mielestäni romantiikalla yritetään salata jotain. Se ei ole itseisarvo, vaan väline, kun toiselta ihmiseltä halutaan jotain. Tai sitten romantisoidaan vaikka Italian maaseutua, ja kun vihdoin menet sinne, siellä onkin 200 teiniä vetämässä skoottereilla ympäriinsä ja haisee pahalle, etkä saakaan sitä taivaallista pastaa.

S Surrealismi. Antti Holma kuvasi some-käyttäytymistäni näin, ja ehkä se on totta. Esimerkiksi Facebookissa nimeni on ollut välillä Juhani Aihos, välillä Studio Kettu. Olen ehkä vanhanaikainen siinä mielessä, että netin maailma ei ole minulle kovin merkityksellinen.

T T-paita. Ehdottomasti tärkein vaatekappale. En tiedä vaatteista hirveästi. Jos joku näyttää hyvältä päälläni, niin sitten pidän sitä.

U Uni. En pidä nukkumisesta enkä väsymyksen tunteesta. Jotkut väittävät tykkäävänsä raukeasta olosta. Mutta ehkä ne ihmiset eivät pidä elämästään niin paljon, jos haluavat mieluummin mennä nukkumaan kuin olla valveilla ja elää elämäänsä. Itse tykkään elämästäni niin paljon, että haluisin olla valveilla koko ajan.

Olen ehkä vanhanaikainen siinä mielessä, että netin maailma ei ole minulle kovin merkityksellinen.

V Välittäminen. Ihmisistä välittäminen, tiedon välittäminen, välittäminen siitä mitä teet. Jos isot ihmismassat lakkaavat välittämästä, voi tapahtua pahoja asioita. Vertaan tätä äärioikeiston nousuun. Uusnatsit tai Soldiers of Odinit usein perustelevat, että ovat saaneet aatteesta merkitystä elämälleen.

W Worst taste ever. Jätän harvoin mitään syömättä, mutta mustekalanuudelit Thaimaassa oli pakko antaa frendille syötäväksi. Annoksessa oli mustekalan lonkeroita, joiden koostumus muistutti superpalloa, sekä nuudeleita.

X Repeat X times. Kertaus on opintojen äiti. Kaikki ammatilliset taidot saavutetaan 99-prosenttisesti toistamalla niitä.

Y Yksityisyys. Etenkin Suomessa julkinen yksityisyys on harvinaista luksusta. Aluksi oli vaikea hyväksyä, että kadulla kävellessäni en ole enää pelkkä ohikulkija, vaan mahdollinen snapchat-stoori jollekin lapselle.

Z Zubat. Yksi kolmesta Pokémonista, jotka onnistuin pyydystämään Pokémon Go -pelissä ennen kuin jouduin myöntämään, ettei minulla ole aikaa sen pelaamiseen. Lapsena pelasin gameboyta ja keräsin pokémon-kortteja intohimoisesti.

Aluksi oli vaikea hyväksyä, että kadulla kävellessäni en ole enää pelkkä ohikulkija, vaan mahdollinen snapchat-stoori jollekin lapselle.

Å Ålandsmejeriet. He yhdistivät kaksi tosi suurta herkkuani: lakritsin ja jugurtin. Lakritsijugurtti on kuin hapatettua, sulaa lakritsijäätelöä. On vähän hälyttävää, miten paljon sitä minulla kuluu.

Ä Ähky. Onko välttämätöntä, että kaikki asiat, joista innostuu, viedään aina vähän yli? Vasta kun tulee kriisi, niin tajutaan, että pitäisi vähän höllätä.

Ö Öykkäröinti. Ymmärrän koko ajan enemmän, mistä tarve siihen tulee, mutta siedän sitä koko ajan vähemmän – myös itseltäni. Mielestäni öykkäröintiä on mikä tahansa toisen pilkkaaminen tai se, että haluaa osoittaa toisen olevan jotenkin tyhmä.

Juttu on alun perin julkaistu lokakuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Riku Nieminen, 29. Näyttelijä, tuttu mm. Putouksesta ja syyskuussa alkaneesta Nieminen & Lahtinen Show’sta.

Asuu Helsingissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Nähdään muun muassa Nieminen & Lahtinen Show -viihdeohjelmassa Nelosella sekä Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu -lastenelokuvassa.

 

Design rehab, design-kuntoutus. Törmäsin outoon sanapariin aamu-uutisia lueskellessani.

Oliko se hoito niille, jotka eivät voineet istuutua illalla sohvalle ennen kuin olivat stailanneet kotinsa päivän jälkeen näyttelykuntoon? Vaiko niille, jotka eivät voineet elää kuin design-huonekalujen keskellä?

Klikkasin otsikkoa, joka olikin osoitettu kaltaisilleni: ”10 sisustusmokaa, joista sinun pitää päästä eroon juuri nyt.”

Kuvittelin lukeneeni kaikki maailman sisustusvinkit, en ollut.

Vinkkien antaja, losangelesilainen sisustussuunnittelija Megan Weaver, oli perinyt sisustussilmänsä äidiltään, joka oli osannut muuntaa vaatimattoman lapsuudenkodin kauniiksi. Kuvittelin Weaverin kotiovelleni ja ”kutsuin hänet kylään”.

Hän löi kätensä yhteen jo eteisessä ja marmatti: Sisääntulon laiminlyönti. Hän selitti, että eteinen loi kodin ensivaikutelman, jota ei saisi muutettua muissa huoneissa kuin vaivoin.

Hän harppoi makuuhuoneeseen ja ilahtui: Ei maalarinvalkoista! Olin tyytyväinen, että olin vahingossa maalannut seinät keltaisella vaniljanvalkoisella, jonka valo muutti kauniin pehmeäksi.

Weaver kurkisti kylpyhuoneeseen. Ei tilaa tukkoon liialla tavaralla. Hän kehotti rakentamaan hyllyjä ja välttämään sitä, että kaikki purnukat olisivat vyötäröä alempana olevassa tilassa. Eikä isoja tavaroita pieneen kylpyhuoneeseen.

Eroon yläkaapeista, kuului Weaverin­ käsky keittiössä. Opponoin voimallisesti. Teen ruokaa joka päivä ja tarvitsen astioita käden ulottuville. En halua repiä toimivaa keittiötä. Haastoin Weaveria: Jos jo nyt petrolinsininen keittiömme on väriltään trendikäs, ehkäpä yläkaapitkin ovat kymmenen vuoden kuluessa? Mielikuvitus-Weaver muljautti silmiään.

Hän katsoi ruokapöytää. Hymyilin. Weaver ei voinut sanoa: Liian pönöttävä ja muodollinen ruokatila, koska ruokapöydän ympärillä oli tavaraa ja oikean elämän tuntua. Hän vilkaisi kuitenkin sohvan suuntaan ja huomautti: Sohva irti seinästä (vielä enemmän).

No over matching. Ei liiallisia sävy sävyyn -valintoja. Tyylit pitää sekoittaa. Ruokapöytä ja sen tuolit tulee hankkia eri kaupoista.

Suljin tietokoneen, ja Weaver hävisi. Olo tuntui virkistyneeltä. Oli taas jotakin, mitä suunnitella.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 8/2016.