Oli muotimaailman onni, että Jonny Johanssonin, 46, haaveet muusikonurasta kaatuivat. Nyt cooleista coolein suunnittelija tekee meille ihania vaatteita.

Pohjoisruotsalaisessa Uumajan kaupungissa varttunut Jonny kasvoi luukuttaen AC/DC:tä ja Elvis Presleytä, ja päivät kuluivat Violet-bändin harjoituksissa kitaraa soittaen. Jonny halusi seurata rumpali-isänsä jalanjälkiä. Hän sai kuitenkin yllättäen potkut bändistä ja muutti Tukholmaan 19-vuotiaana. Potkujen syynä saattoi olla se, että tyylitietoinen mies oli kaikkein kiinnostunein omasta lookistaan sekä keikkajulisteiden ja lavan ulkoasusta.

Vuonna 1996 Jonny perusti kolmen ystävänsä kanssa luovan suunnittelijakollektiivin. Sen nimeksi tuli ACNE, joka on lyhenne sanoista Ambition to Create Novel Expression. Kollektiivin ideana oli tehdä suunnittelua, muotia, musiikkia, elokuvia ja mainoksia, eli oikeastaan lähes kaikkea mahdollista luovaa työtä.

Vaatemerkin ihosairauteen viittaava nimi aiheutti hankaluuksia. Isot tavaratalot, kuten Harrods, arastelivat merkin sisäänostoa, mutta ennen pitkää kysyntä ja Acnen suosio muuttivat mielen.

Jonnyn ensimmäisiä tehtäviä oli suunnitella farkut. Punaisella langalla tikattuja pillifarkkuja teetettiin sata paria. Ne jaettiin ystäväpiirin cooleimmille tyypeille. Sana alkoi levitä, hype syntyi ja Acnen ensimmäiset vaatemallistot lanseerattiin vuonna 1998. Ihosairauteen viittaava nimi aiheutti kuitenkin hankaluuksia. Isot tavaratalot, kuten Harrods, arastelivat merkin sisäänostoa, mutta ennen pitkää kysyntä ja Acnen suosio muuttivat mielen.

Nykyään vaatesuunnittelu toimii Acne Studios -nimen alla. Pääkonttori on 1860-luvulla valmistuneessa pankkipalatsissa Tukholman vanhassa kaupungissa. Muotitalon lippulaivaliike on Norrmalmstorgetilla, entisen pankin tiloissa. Vuonna 1973 samaisessa pankissa tehtiin muuten kuuluisa pankkiryöstö, joka synnytti myös termin Tukholma-syndrooma, sillä ryöstön panttivanki ystävystyi kaappaajansa kanssa.

Muusikkohaaveiden tilalle Jonnyn elämään on tullut kitaroiden keräily, kolme lasta, vaimo ja työ ruotsalaisen muotimenestystarinan luovana johtajana. Musiikkitausta jatkuu vaatteissa, erityisesti tulevan kevään ja kesän naistenvaatemallistossa: laatikkomaiset jakut sähkökitarakoristeluilla ja reikäiset neuleet vievät ajatukset rock’n’rolliin.

Ennen joulua Acne Studios lanseerasi laukkumalliston. Jos vanhaa kaavaa on uskominen, keväällä jokaisen tyylitietoisten olkapäällä roikkuu Acne Studiosin veska.