Parsakaalipasta on kuulunut ravintoloitsija Luca Platanian kaikkiin tärkeisiin hetkiin.

Kun kymmenvuotiaan Luca Platanian koulupäivä loppui, hänellä oli usein kiire kotiin. Saattoi nimittäin olla, että juuri tänään Giuseppina-äiti valmistaisi päivälliseksi Lucan lempiruokaa parsakaalipastaa.

Kun Luca pääsi kotitalonsa ovelle, hän harppoi kaksi askelmaa kerrallaan kolmanteen kerrokseen. Tuoksu tuli vastaan jo eteisessä.

”Vaikka tästä on yli parikymmentä vuotta, muistan yhä, miten nautin, kun sain pastan lautaselleni”, Luca kertoo.

Lucan äiti sai pastareseptin aikanaan omalta äidiltään. Maun salaisuus piilee siinä, että parsakaalin joukkoon sekoitetaan ripaus anjovista antamaan suolaisuutta. Nautinto kruunataan pecorino romano -juustolla ja friteeratuilla leipäpaloilla.

”Vaikka tästä on yli parikymmentä vuotta, muistan yhä, miten nautin, kun sain pastan lautaselleni.”

”Leivän ja broccolin liitto sulaa suuhun. Harmi, että isosiskoni ei ollut koskaan samaa mieltä. Hän ei pitänyt parsakaalista.”

Nykyisin Luca valmistaa broccolipastaa muutaman kerran kuussa – varsinkin silloin, jos ikävä Italiaan iskee. Myös vaimo Salla nauttii ruokalajista. Ruokaa tarjottiin hänelle myös silloin, kun Lucan äiti tapasi kuopuksensa tyttöystävän ensimmäistä kertaa.

Ainoastaan perheen nuorimmainen, viisivuotias Sebastian, suhtautuu ruokaan varauksella. Tarhaikäisen nuoren herran mielestä kaikki vihreä on tylsää, koska se on terveellistä. Sebastianin lempiruoka on makaronilaatikko.

”Sebastian sanoo aina minulle, että papa, olemme Suomessa, syödään suomalaisia ruokia. Olen päättänyt säästää italialaiset reseptini siihen, että hän kasvaa.”

 

Lucan parsakaalipasta kahdelle

400 g parsakaalia

4 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

1 sardellifilee

1 rkl kuivattuja

chilihiutaleita

suolaa

160 g pennepastaa

LISÄKSI

2 viipaletta vaaleaa leipää

3 rkl oliiviöljyä

pecorinojuustoa

Juomasuositus:

Brunello di Montalcino

Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi ja keitä niitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Siivilöi parsakaalit ja ota keitinvesi talteen pastan keittämistä varten. Kuori ja murskaa valkosipulit. Hienonna sardellifilee. Kuumenna öljy pannussa. Lisää keitetyt ja valutetut parsakaalit, valkosipuli ja sardelli pannuun. Kypsennä välillä sekoittaen. Lisää chili ja suola. Jos parsakaali kuivuu liikaa, lisää joukkoon tilkka keitinvettä ja jatka kypsennystä, kunnes saat aikaiseksi pehmeän kreemin.

Poista leivistä kuoret ja hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Paista leipämurut erillisessä kattilassa runsaassa oliiviöljyssä, kunnes niistä tulee kullanvärisiä ja rapeita. Kuumenna parsakaalin keitinvesi kiehuvaksi. Keitä pasta al denteksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja ota hieman keitinlientä talteen.

Lisää pasta pannuun parsakaalikastikkeen joukkoon. Kypsennä kolme minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes pasta ja kastike sekoittuvat. Jos kastike tuntuu kuivalta, lisää tilkka pastan keitinvettä.Jaa pasta kahdelle lautaselle. Ripottele annosten päälle rapeita leivänmuruja, halutessasi myös raastettua pecorino romano -juustoa. Buon appetito!

 

Kuka?

Luca Platania, 33, leipuri ja ravintoloitsija.

Asuu Helsingissä ja Turussa vaimonsa Sallan ja viisivuotiaan Sebastian-pojan kanssa.

Kotoisin Sacrofanosta Rooman läheltä Perusti vaimonsa kanssa ravintola Pizzariumin Turkuun neljä vuotta sitten. Viime vuonna Pizzarium laajeni Helsinkiin.

Ruokapaheet: Pasta, pizza

ja leipä