Kiti Kokkosen mieliruoka kestää aikaa.

Kiti Kokkosen mieliherkku on aito kasariresepti.

Kaikki on Jorman syytä. Entinen perheystävä Jorma valmisti 1980-luvulla pastaruoan, jonka makuun noin kymmenvuotias Kiti Kokkonen rakastui. Siihen aikaan pastaruokia ei vielä Suomessa ihmeemmin tehty, mutta Jorma oli onnistunut rakentamaan tonnikalan ja ketsupin liiton, johon Kiti ihastui.

”Se oli järkyttävän hyvää”, näyttelijä ja käsikirjoittaja Kiti Kokkonen sanoo. Hän alkoi valmistaa tonnikalapastaa ystävilleen. Hän söi sitä äitinsä, näyttelijä Titta Jokisen kanssa öisinkin ja teki sitä myös ulkomaanmatkoilla – kaikki pitivät siitä. Tärkeintä oli, ettei antanut reseptien ”liian tavallisilta” kuulostavien ainesosien säikäyttää. Lopputulos oli parempi kuin miltä resepti kuulosti. Jostain kumman syystä kastikkeesta tuli parempaa, kun sen valmisti kattilassa eikä paistinpannussa.

Kiti Kokkonen pyörittää arjessaan noin 30 luottoreseptiä. On itse tehtyä kaalilaatikkoa, intialaisia patoja, lihapullia ja meksikolaisia tacoja. Silti hänen luottoreseptinsä on tonnikalapasta. Äitinsä esteettistä kattaussilmää Kiti ei ole täysin perinyt, vaan panostaa ruokien ulospanoon vain juhlapäivinä.

”Mutta kyllä minä nautin, kun äidillä ruoka on aseteltu niin kauniisti. Jotenkin äiti osaa kuoria jopa perunat niin, että ne ovat täydellisen sileitä”, Kiti huomauttaa.

Tonnikalapastaan tosin liittyy ikävä ongelma. Kitin mies Olli ja tämän tytär Sofia eivät pidä siitä. Kaikista ihmisistä juuri he. Onneksi tonnikalapastaa voi syödä yksinkin.

Kitin tonnikalapasta (Jormalta)

(neljälle)

1 purkki tonnikalaa öljyssä

1 tl ruokaöljyä

1 purkki (70 g) tomaattipyrettä

1 pieni sipuli silputtuna

2–3 dl ketsuppia

5 valkosipulin kynttä silputtuna

ripaus cayennepippuria

ripaus valkopippuria

ripaus suolaa

+ pinaattitagliatellea

1. Kiehauta vesi kattilassa. Valmista pinaattitagliatelle pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Tagliatellen kiehuessa kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä paistinpannussa ruokaöljyssä noin

5 minuuttia miedolla lämmöllä.

3. Revi tonnikala säilykepurkista haarukalla hötöksi ja lisää se pannuun. Sekoita heti perään myös tomaattipyre ja ketsuppi.

Sekoita ja lisää mausteet. Lisää hieman lämpöä ja anna kypsyä muutama minuutti.

4. Valuta pasta ja lisää se kastikkeen

joukkoon pannuun. Tarjoile heti.

Juomasuositus: kylmä maito

Reseptini-juttusarja ilmestyy uudistuneessa Gloriassa joka kuukausi. Kiti Kokkonen aloittaa sarjan.

Erinas

Yksi minulle tärkeä syy Glorian lukemiseen ovat aina olleet upeat reseptit ja useamman aukeaman laadukas ruokajuttu. Nyt kyllä petyin pahasti, kun tämä tärkeä osa lehdestä korvataan lyhyellä yhden sivun opiskelijapasta-jutulla, jonka kanssa ruoalla ei ole mitään tekemistä.

Tuna

Mitäpä jos reseptin nimi olisi pasta a la tonno di Eldorado? Olisiko hienompi? Tämä resepti ei ehkä ole minulle mieluisin mutta parhaat ruoat syntyvät arkisista aineista, jos vain osaa tehdä. Hienoon ruokaan ei tarvita satoja aineksia. Maukas ruoka syntyy jo kolmesta raaka-aineesta jos ne ovat tuoreita ja laadukkaita. Makuasioista ei voi kiistellä, sanottiin aina lapsena :) Tämä on Kitin lempiruoka.

Asuin kevään mieheni kanssa Palman kaupungissa, postin yläkerrassa, roosan värisessä kivisessä kerrostalossa. Lainakodissa oli kaksi kerrosta ja
erkkeri, josta tulvi sisään valoa. Ennen auringonnousua nousin alakerran makuuhuoneesta kivisiä rappusia ylös keittiöön ja olohuoneeseen vain nähdäkseni taivaan, joka alkoi juuri valaistua. Se oli onnellinen nousu, joka ikinen aamu.

Asuin ensimmäisen kerran elämässäni asunnossa, jonka joku toinen oli itselleen kalustanut. Ennen lähtöäni Palmaan mietin, kauanko mahtoi kestää, kunnes alkaisin ikävöidä omaa kotiani. En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

Minusta tuli siistimpi kuin kotona: aina lasinalus lasin alla, ei murusia keittiön lattialla, ei hiuksia kylpyhuoneen lavuaarissa. Paikallisten tavoin ostin torstaikukkia. Niistä tuli rakkaudenosoitus lainakodille.

Aloin silittää tyynyliinoja. Koska liinavaatekaappi oli niin kauniisti ja rakkaudella järjestetty, löysin itseni painelemasta lakanapinoja täydelliseen muotoon kuin armeijassa. Ensimmäinen päätös: järjestän kotiini harkitun liinavaatekaapin.

Vaikka kotona Suomessa teen ruokaa joka päivä, Palmassa ruoanlaittointoni lopahti. En osaa valmistaa ruokaa valkoisessa, täydellisessä keittiössä. Kompensoin lopahtanutta kokkaamista tapaksilla, salaateilla ja ulkona syömisellä.

Toinen päätös: rakennan kotikeittiöni entistä vahvemmin ruoanlaittoa ajatellen. Voimme syödä vaikka sohvapöydän ääressä. Mietin tavaroille omat paikat, nautin siitä, että mausteet, kipot ja pannut ovat näkyvillä. Annan keittiöni rehottaa, koska se on selvästikin ruoanlaittointoni polttoaine.

Sain myös kokea onnea ja auvoa kodinhoitohuoneesta. Mikä järjetön ilo siitä, että keittiön yhteyteen rakennetussa kodinhoitohuoneessa oli laatikko muovipulloille, pyykinlajitteluosasto ja järjestelmällisesti aseteltuja naulakoita.

Kolmas päätös: Rakennan kodinhoitotilan tavalla tai toisella. Se, jos mikä on arjen luksusta. Sisustan kodinhoitohuoneen vaikka työhuoneeseen.

Oman kodin kaipuun tuli kahden kuukauden jälkeen. Kävin ajatuksissani läpi tärkeitä tavaroita ja pesin kodin lattiasta kattoon. Sitten rentouduin. Siellä se oma koti odotti, valmiina ottamaan vastaan rakkaudentekojani.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 6/2016.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Plastiikkakirurgian nousu ei ole mikään uusi ilmiö. Gloria esitteli kauneusleikkausten huippunimiä jo 90-luvulla.

Kun viesti on selvä, ei jutun otsikossa tarvitse kikkailla, oli periaatteena Uudet kauneusleikkaukset -jutussa. Kesän1994  kynnyksellä ilmestyneessä Kaunis Gloria -erikoisnumerossa lukijalle esiteltiin kolme maailman huippua platiikkakirurgia, nenäoperaatioihin keskittynyt Gilbert Aiach Pariisista, rasvaimun mestari Robert Ersek Austinista sekä tamperelainen Matti Pakkanen, jonka mainittiin suunnittelevan kasvojen kauneusleikkauksia tietokoneella – huippumodernia siis. "Potilas näkee näyttöpäätteeltä uudet, kauniit piirteensä", hehkutettiin.

”Enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena.”

Artikkelin ulkoasu oli nykymittapuulla varsin koruton, mutta asiasisältö suorastaan hämmentävän samantyyppinen kuin nyt, yli kaksikymmentä vuotta sen jälkeen aiheesta kirjoitetuissa jutuissa. ”90-luvun plastiikkakirurgeilla on uusi filosofiakin: enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena”, jutussa kuvaillaan. Miten tämä tuokin elävästi mieleen nykyisen ajatuksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kirurgien asiakkaita ei silti käsitellä silkkihansikkain, vaan kritisoidaan jopa melko rajusti. Nenäkirurgi Gilbert Aiachin mukaan esimerkiksi leikkauksiin hakeutuvat miehet ovat ”hyvin vaikeita asiakkaita, narsistisia ja epärealistisia”. Nykyään olisi myös vaikeaa kuvitella, että jo jutun ingresissä kerrottaisiin plastiikkakirurgian olevan tarpeen, jos ”nenäsi on vitsi, jos laihdutuksesta ja jumpasta huolimatta et kehtaa mennä rannalle...” Ei kuulosta kovin itsetuntoa kohottavalta.