Kuva: Jan Ahlstedt

Glorian uusi päätoimittaja Saila-Mari Kohtala esittäytyy Gloria Fashion Show'ssa. Näin Kohtala ja hänen miehensä Lincoln Kayiwa kertoivat elämästään Glorian lifestylehaastattelussa kesäkuussa 2014.

Hetkeä ennen uloslähtöä makuuhuone on puolillaan miesten kenkälaatikoita ja leveä puinen antiikkisänky on täynnä pukuja ja kauluspaitoja. 6-vuotias Eemeli ja 3-vuotias Kaarlo on puettu mustiin pukuihinsa ja he ovat odottaessaan syventyneet iPad-peleihin. Saila-Mari Kohtala, 43, vetää henkeä. Tämä saattaa hieman kestää, eikä hän halua hoputtaa, koska se on turhaa. Ja juuri Lincolnin tyyliin Saila-Mari rakastuikin, joten odotetaan nyt rauhassa.

”Huvittaa ajatella, että kuvittelin ennen Lincolnin tapaamista olevani tyylin harjalla. Olen yrittänyt siirtää omat vaatehankintani hänelle, mutta ei hän ole suostunut ottamaan kokonaisvastuuta. Miksi ihmeessä, kun hän on niin loistava tekemään löytöjä?”

Saila-Marin mies Lincoln Kayiwa, 36, puhuu pehmeällä äänellä ja luovii sulavasti vaatteiden joukossa. Niitä näyttää olevan paljon, mutta hän tietää täsmälleen mitä etsii. Pedanttina miehenä hän haluaa ennen uloslähtöä vielä siivota kaikki vaatteet takaisin kaappeihin.

Suomalaisugandalaisen perheen koti sijaitsee Helsingin keskustassa vuonna 1912 rakennetun talon ylimmässä kerroksessa. Kaksi makuuhuonetta ja olohuonetta ovat kadun puolella, keittiö on vehreän sisäpihan puolella. Ikkunan alla rymistelevät raitiovaunut, bussit ja autot, mutta ikkunoiden läpi äänet eivät kuulu.

Sisustus on sekoitus 50-lukua ja sitä vanhempaa antiikkia sekä Lincolnin suunnittelemia huonekaluja. Osan koriste-esineistä ja huonekaluista on peräisin Saila-Marin vanhemmilta Keski-Pohjanmaalta. Osa on itse metsästettyjä kuten poikien takorautainen kerrossänky. Melkein jokaisessa huoneessa on Lincolnin värikkäitä huonekaluja.

Skandinaavisia muotoja ugandalaisin maustein

Saila-Mari aloitti keväällä ruotsalaisen sisältötoimiston Spoonin Suomen-johtajana. Kaupallinen sisällöntuotanto on oikeastaan täydellinen synteesi kaikesta siitä mitä hän on tehnyt työkseen: journalismia, markkinointia ja mainontaa. Saila-Marin työ kulkee läppärissä, hän pitää kotinsa ja myös toimistonsa Korkeavuorenkadulla mahdollisimman paperittomana.

Lincoln kirjoittaa ideoita ja työlistoja värikkäille post it -lapuille, jotka alkavat välillä vaellella pitkin keittiönpöytää. Silloin Saila-Mari siirtää niitä hienovaraisesti lähemmäksi miehensä kalenteria. Haittaako Saila-Maria, että miehen työ näkyy kaikkialla kotona?

”Rakastan vilpittömästi Lincolnin töitä, en osaa ajatella miten voisin olla hänen kanssaan jos en pitäisi niistä. Minusta meidän koti on fifty fifty meidän molempien tyyliä. Hänellä on ilmeisesti jokin värikoodisto niissä lapuissa, mutta en tiedä mitä ne tarkoittavat”, Saila-Mari naurahtaa.

Lincolnin suunnittelemissa huonekaluissa ja käyttöesineissä yhdistyvät skandinaavinen, pelkistetty muotokieli ja ugandalaiset rohkeat värit. Lincolnin töitä – kuten hänen kuuluisinta ja kalleinta 24 000 euron hintaista tuotettaan, 300-kiloista aakkoskirjahyllyä – on esitelty kymmenissä kansainvälisissä lehdissä Elle Decorationista New York Timesiin.

Lincoln on siisti ja rakastaa minimalismia, mutta hänen kalenterinsa näyttävät sitäkin villimmiltä. Ne ovat täynnä erivärisillä kynillä tehtyjä merkintöjä. Lääkärinkäsialan näköisistä koukeroista ei varmasti saa kukaan muu selvää kuin suunnittelija itse. Lincoln on oman suunnittelubrändinsä ainoa työntekijä, pomo, tiedottaja, pakkaaja, tilaustenkäsittelijä ja markkinoija. Esineet ja huonekalut valmistetaan Vantaalla ja Keski-Suomessa.

”Tällaisia minun kalenterini ovat aina olleet. Ne kuvaavat, miltä pääni sisällä näyttää. Siellä on aikamoinen kaaos, joka pitää saada hallintaan, koska minulla on niin monia hattuja. Tiedusteluja ja tilauksia tulee ympäri maailmaa”, Lincoln kertoo.

”Luovan ihmisen puolisona ei ole helppoa”

Kotona puhutaan usein töistä, mutta ei jatkuvasti. ”Can I talk?” heillä on tapana ensin kysyä kohteliaasti. Vaikka toinen ei näytä tekevän mitään, se ei tarkoita etteikö hän olisi uppoutunut työasioihinsa. He keskustelevat Lincolnin työprosesseista, mutta myös Saila-Mari saa ideoita mieheltään omaan työhönsä. Ja hän oppinut seitsemässä vuodessa paljon siitä millaista tukea hänen määrätietoinen ja itsenäinen miehensä kaipaa.

”Luovan ihmisen puolisona ei ole aina helppoa. Pitää osata tsempata, ei saa tappaa toisen unelmia liialla realismilla, mutta pitää puhua myös suoraan esimerkiksi raha-asioista. Murehdin ennen aina rahasta, mutta olen Lincolnin avulla päässyt siitä eroon. Ihailen, miten määrätietoisesti ja vakaasti hän on edennyt. Hän ei ole koskaan huolissaan, ja se pitää minut tasapainossa. Hän on hyvin suomalainen rauhallisuudessaan”, Saila-Mari kuvailee.

Saila-Marin ja Lincolnin suhteen alussa elämän tosiasiat pakottivat miettimään myös rahajuttuja. He ehtivät seurustella vain pari kuukautta, kun parin esikoinen, Eemeli ilmoitti tulostaan. Saila-Mari oli 36-vuotias. Hän ei mennyt paniikkiin yllätysraskaudesta, mutta työn puolesta ajoitus ei ollut paras mahdollinen, sillä hän oli juuri aloittanut työn Markkinoinnin ja Mainonnan päätoimittajana.

Lincoln oli 28-vuotias, ja vasta valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänellä oli suunnitelmissa luoda muotoilijan uraa Lontoossa, mutta hän jäi Suomeen, koska kuten Lincoln sanoo ”me aloimme odottaa Eemeliä.”'

”Olin aika nuori ja mietin osaisinko olla hyvä isä ja läsnä lapselleni. Saisinko mahdollisuuden toteuttaa unelmiani?” Lincoln kertoo kuuden vuoden takaisista ajatuksistaan.

Ensitreffit jäätelöllä

Lincoln innostui alun perin Suomesta 2000-luvun alussa. Hän oli silloin Lontoossa vaihto-oppilaana ugandalaisesta Makerere Universitysta ja opiskeli Englannissa maineikkaassa Saint Martins College of Arts & Designissa. Hän tutustui Lontoossa suomalaisiin, jotka kertoivat suomalaisista suunnittelijoista kuten Alvar Aallosta ja Eliel Saarisesta. Lincoln kiinnostui skandinaavisesta muotoilusta niin paljon, että hän tuli opiskelemaan Suomeen Taideteolliseen korkeakouluun vuonna 2003.

”Lontoossa on niin paljon ugandalaisia, että siellä voi asua heidän kanssaan samalla alueella, tehdä ruokaostokset ugandalaisissa ruokakaupoissa ja puhua vain ugandaa. En haluaisi elää niin. Kun tulin Suomeen, pyrin tietoisesti tutustumaan erilaisiin ihmisiin, halusin elää rohkeasti ja kokeilla uusia asioita.”

Lincoln löysi Saila-Marin My Spacesta. Se ei ollut mikään deittisivusto, mutta jokin Saila-Marin kuvassa veti puoleensa ja Lincoln pyysi häntä jäätelölle. Saila-Mari ei treffikutsusta hätkähtänyt, hän oli aktiivinen nettideittailija, mutta Lincoln sai maanitella pari kertaa ennen kuin he menivät kahville Strindbergiin.

”Lincoln oli mukavan sinnikäs, pidin siitä. Ja hän teki ensitapaamisella suuren vaikutuksen komeudellaan, tyylikkyydellään ja herrasmiestavoillaan. Ja hänellä oli lempeä katse.”

Lincoln ihastui Saila-Marin kauneuteen, älykkyyteen ja huumorintajuun. Saila-Mari oli valmistunut Helsingin yliopiston valtiotieteen laitokselta pääaineenaan sosiaalipsykologia. Hän oli tehnyt pitkän uran markkinoinnin ja mainonnan parissa mm. Taivaassa konseptisuunnittelijana ja Imagessa markkinointipäällikkönä sekä toiminut Nöjesguidenin ja oman kustantamansa Hei-nimisen yleisaikakauslehden päätoimittajana.

”Saila-Marin kanssa oli helppoa olla. Pidin hänen vähän poikamaisesta tyylistään. Huomasimme, että meillä oli paljon yhteistä, suorastaan telepaattinen yhteys.”

Lincolnin kanssa seurustelu oli aivan toisenlaista kuin mihin Saila-Mari oli tottunut. Siitä puuttuivat sinkkuaikojen väsyttävän dramaattiset käänteet. Lincolnin vakaa elämänasenne tuntui turvalliselta, ja he olivat kumppaneina täysin tasaveroiset.

”Lincolnista kertoo paljon se, ettei hän ole ikinä ottanut puheeksi sitä, ettei hän palannut Lontooseen. Hänelle oli itsestään selvää jäädä tänne, kun tulin raskaaksi. Vaikka Suomesta käsin ei ole helppoa luoda kansainvälistä uraa, ei se kilpailun kovuuden takia olisi ollut helppoa Lontoossakaan.”

Pieni perhe asettui kaksioon

Saila-Marin sisarukset ja vanhemmat eivät panikoineet nuoren parin nopeita käänteitä ja hienotunteisina ihmisinä eivät olleet koskaan puuttuneet viiden lapsensa valintoihin.

”Vanhempani ovat hyvin avarakatseisia, eikä Lincolnin afrikkalaisuus tai ikäeromme ollut heille mikään ongelma. Olihan Lincoln aika nuori, mutta hänellä oli tulevaisuuden suhteen hyvin selvät suunnitelmat jo silloin”, Saila-Mari kertoo.

Pieni perhe asettui Saila-Marin 52 neliön kaksioon Etu-Töölöön, josta oli kauniit näkymät Väinämöisenpuistoon. Saila-Marin piti ennen äitiyslomansa alkua järjestää Markkinoinnin ja Mainonnan toimitusprosessi uusiksi ja viedä lehtiuudistus läpi. Raskaushormonit antoivat puhtia ja raskaus laittoi työlle selkeän deadlinen. Siitä oli apua ja alkuvaikeuksien jälkeen Saila-Mari sai toimituksen luottamuksen puolelleen.

Nuoren parin elämä oli kokenut vajaassa vuodessa täydellisen muodonmuutoksen. Piti oppia olemaan vanhempia, asumaan yhdessä ja jakamaan pieni koti.

”Se oli auvoisaa aikaa. Ja se asunto oli ihana, kuin kesähuvila keskellä Helsinkiä. Eemeli nukkui hyvin ja minä tein kaikki soseet itse, mitä on nyt vähän vaikea kuvitella”, Saila-Mari nauraa.

Koska Lincoln teki töitä kotona, pahvilaatikoiden määrä ja yhteinen aika samojen seinien sisällä alkoi olla välillä vähän liikaa. Niinpä jossain vaiheessa työkappaleet ja Lincolnin toimisto siirtyivät pois kotoa. Perheen kuopus Kaarlo syntyi, kun Eemeli oli 3-vuotias.

”Opimme pikkuasunnossa asumaan yhdessä. Tilaa ei juuri ollut, mutta muistelen sitä onnellisena aikana”, Lincoln sanoo.

Lincoln on parempi lapsenhoitaja

Molemmat olivat tottuneet asumaan yksin ja hoitamaan ”kaiken” itsenäisesti. Saila-Mari yritti nuoren äidin tavoin tohottaa ja kytätä, että mies tekee kaiken ”oikein.” Sitten hän ymmärsi, että Lincolnilla ei ollut vain oma tapansa hoitaa lapsia vaan hän oli siinä jopa Saila-Maria parempi.

”Lincoln on meidän arjen pyörittäjä. Yritin aluksi puuttua hänen tapaansa toimia, mutta sitten huomasin, että hän on parempi hoitamaan lapsia kuin minä. Hän tekee ruokaa, siivoaa, muistaa kaiken ja pojat tottelevat häntä. On meillä aika hyvä balanssi työnjaossa, mutta välillä joudun tsemppaamaan, kun Lincolnin tehokkuuden varjossa on niin hyvä köllötellä”, Saila-Mari kertoo.

Molempien perheet asuvat kaukana, joten Helsingissä he ovat ostetun lapsenhoitoavun varassa. He perustivat ”aikapankin”, joka tasapainotti yhteisiä ja omia menoja ja lapsenhoitovuoroja.

Kun Kaarlo oli vauva, Saila-Mari muistaa, miten Lincolnilla oli tapana lempeästi ajaa hänet kaupungille ostoksille ja sherrylasilliselle. Kun vapaa-ajasta virkistynyt Saila-Mari palasi kotiin uusien Louboutinien kenkien kanssa, Lincoln onnitteli häntä hyvästä ostoksesta.

”Tiedän, että olen onnekas. Elämämme on hyvässä tasapainossa, kumpikaan ei tee kreisejä työpäiviä. Työt tehdään tehokkaasti työajan puitteissa”, Saila-Mari sanoo.

Lincolnin bravuuri on häränhäntästew’t, joita hän jaksaa haudutella pitkään. Saila-Mari antaa miehensä loistaa keittiössä. Viimeksi hän teki pojille ruskeaa kastiketta, kun Lincoln oli poissa. Se ei mennyt ihan niin kuin ruokaohjelmissa.

”Yritin ensin ärhennellä pojille, että nyt syötte. Mutta pokka ei pitänyt, kun Eemil sanoi että se maistuu ihan bensalle”, Saila-Mari hekottaa.

”Äitini ei uskoisi jos kuulisi, että laitan ruokaa koko perheelle. Olin nuorena aika laiska auttamaan häntä kotitöissä”, Lincoln naurahtaa.

Elämää Ugandassa

Lincoln kasvoi nelilapsisessa perheessä Ugandan pääkaupungissa Kampalassa, joka sijaitsee Victoriajärven rannalla. Hänen äitinsä Betty Kayiwa oli bisnesnainen ja rakennuttaja ja isä Eduard Clays Kayiwa arkkitehti. Lincolnilla on isoveli Dennis, nuorempi sisko Faith ja isosisko Barbra. Isällä oli arkkitehtitoimisto ja hän matkusteli ympäri maailmaa. Vapaa-aikanaan hän pelasi golfia ja ajoi rallia.

”En ollut pilalle hemmoteltu, mutta elämämme oli mukavaa. En nähnyt paljon isääni, sillä hän teki paljon töitä. Mutta sen ansiosta pääsin hyviin kouluihin.”

Elämä Ugandassa oli 80-luvulla levotonta sotilasdiktaattori Idi Aminin aikaan, ja Lincolnillakin on muistoja, kun hän juoksee pommitusta pakoon. Ruumiita hän ei kuitenkaan onnekseen joutunut näkemään. Ugandalaisten elämäniloa sodat eivät kuitenkaan tukahduttaneet, ja sitä Lincoln pitää ugandalaisten ja suomalaisten suurimpana erona: Suomessa talvisodasta puhutaan vieläkin niin kuin se olisi ollut vain hetki sitten. Lincolnin lapsuudessa Ugandassa käytiin viisi sotaa.

Eduard Clays kuoli, kun Lincoln oli 14-vuotias. Lincoln oli tietysti surullinen, mutta isän kuolema ei ollut hänelle suuri järkytys, sillä hän oli jo tottunut turvautumaan kaikessa äitiin.

”Isäni antoi mahdollisuuden kouluttautua, olen siitä kiitollinen. Mutta en osaa sanoa kaipaanko häntä, toisaalta kaipaan ja toisaalta en.”

Lincoln kävi ugandalaiseen tapaan poikakoulua, kunnes siirtyi 16-vuotiaana Namasagalin sisäoppilaitokseen Itä-Ugandassa. Pari vuotta sisäoppilaitoksessa muuttivat Lincolnin elämän. Brittiläisen lähetyssaarnaajan johtamassa koulussa oli sekä tyttöjä että poikia, mikä oli kaikille uutta. Siellä opetettiin klassisia urheilulajeja nyrkkeilystä golfiin, näyttämötaiteita ja koulittiin itsetuntoa. Pojat oppivat, miten naista kohdeltiin kunnioittavasti. Tytöt saivat pukeutua minihameisiin, ja heille opetettiin leidimäisiä käytöstapoja.

Sisäoppilaitoksessa Lincoln tajusi haluavansa luovalle alalle ja vastusti siten äitinsä toivetta hankkia ”turvallinen” ammatti eli ryhtyä lääkäriksi tai insinööriksi.

”Kouluaika oli ihmeellistä. Se oli tiukan poikakoulun jälkeen kuin taivas. Namasagali todella muutti minun ja monen sukupolven elämän.”

Luksuselämää Sveitsissä

Saila-Marin ajattelua puolestaan mullisti kokemus noin 9 000 kilometrin päässä Namasagalista ja liki 3 000 kilometrin päässä kotikonnuilta Kannuksesta. Rovastin tytär halusi nähdä maailmaa ja lähti 19-vuotiaana 1990 au pairiksi Sveitsiin. Hänen työnsä oli hoitaa 3-vuotiasta Gregorya, suunnattoman rikkaan perheen poikaa.

Samaan aikaan kun Suomi rypi historiallisessa lamassa, autonkuljettaja kuskasi Saila-Maria hienoihin ravintoloihin. Palkka oli hyvä, ja hänellä oli talossa oma huoneisto. Kun oli aika ostaa Gregorylle puku, Saila-Maria ja poika menivät Zürichiin salaiseen tavarataloon, jossa ei ole kylttejä ja jonne pääsee vain ajanvarauksella. Sieltä pojalle ostettiin Giorgio Armanin puku, jonka räätäli vielä viimeisteli.

”Leikkihuoneessa oli 30 neliön kokoinen itämainen matto, jonka päällä pärryyttelimme leikkiautoilla. Iranin kansallismuseo oli monesti yrittänyt saada mattoa kokoelmiinsa, mutta perhe ei suostunut myymään sitä.”

Mielenkiintoisinta Saila-Marista oli tarkkailla perheenjäsenten tapaa olla yhdessä. Hänestä oli sydäntä särkevää nähdä sunnuntailounailla, miten Gregoryn isä yritti saada omalta isältään hyväksyntää ja huomiota. Piinkova patriarkka ei koskaan sulattanut sitä, että hänen poikansa ei halunnut jatkaa perheyritystä vaan hänestä tuli sisustussuunnittelija.

”Ymmärsin silloin, että kaikilla perheillä on omat vaikeutensa eikä kukaan säästy niiltä. Vuosi Sveitsissä muutti myös käsitystäni rahasta realistisemmaksi.”

Sittemmin Saila-Mari on työssään nähnyt bisnesmaailman hohdokkaan puolen, mutta vaikka hän korkokengistä ja samppanjasta pitääkin, häntä ei rikkauksien tavoittelu houkuttele. Niinpä jos palkkatuloista ei tarvitsisi välittää, hän ei muuttaisi elämäänsä radikaalisti. Hän jakaisi aikansa nykyisen työnsä, romaanikirjoitusprojektien ja high conceptien (joista Harry Potter oheistuotteineen on yksi esimerkki) suunnittelun kesken.

”Ymmärsin vuosia sitten, että ihmisen unelmat eivät useinkaan ole kovin kaukana siitä mitä sinulla jo on. Tietysti olisi hauskempaa, jos olisi enemmän rahaa. Mutta olen jo hyvin lähellä sitä, mistä olen aina unelmoinut”, Saila-Mari miettii.

”Lincoln on todellinen dandy”

Lincolniakaan ei kiinnosta raha sen itsensä vuoksi. Hänellä on kallis maku vaatteiden suhteen. Mutta hän sanoo suoraan olevansa hyvä rahankäyttäjä. Hän tekee ostoksensa neljästi vuodessa alennusmyynneistä.

”Olen hyvin tarkka siitä mitä ostan ja miksi. Vaikka en pidä ostosten tekemisestä, osaan ottaa siitä ilon irti ja kysyn paljon kysymyksiä. Saila-Mari ei oikein jaksa sitä. Hän haluaisi vain napata vaatteen ja se siitä. Mutta minulla on edelleen vaatteita, jotka olen ostanut 12 vuotta sitten”, Lincoln kuvailee.

Lincolnin sukkakokoelma kuvaa hänen käytännöllistä tapaansa tehdä ostoksia. Eräs helsinkiläinen miestenvaateliike oli lopettamassa toimintaansa. Lincoln sanoi omistajalle, että hän ostaa kaikki koon 42 värikkäät sukat, jotka ovat jäljellä, kun vaatteet tulevat 70 prosentin alennukseen. Kävi ilmi, että niitä on 80 paria. Joten sanansa mittaisena miehenä Lincoln osti ne kaikki. Ne luultavasti riittävät hänen loppuelämäkseen, mutta eipähän tarvitse enää ostaa sukkia.

”Lincoln on todellinen dandy. Hän menee leikkipuistoonkin pradat jalassa. Lincolnilla on ilmiömäinen kyky löytää huippumerkkejä alennusmyynneistä. Miksei hän hoida minunkin vaatehankintoja kokonaan?” Saila-Mari ihmettelee.

Lincoln tietää miksi. Koska silloin Saila-Marin olisi pysyttävä ”ruodussa”, ei päähänpisto-ostoksia eikä holtitonta haalimista.

”Minulla on tarkka suunnitelma palata takaisin muodin harjalle. Kun tekee vaativaa työtä, niin hyvä fyysinen kunto on ainoa keino selviytyä. Monet parhaista vaatteistani ovat Lincolnin löytämiä. Mutta minun pitää vapautua ”What would Lincoln do” -ajattelusta, kysehän on minun tyylistäni!” Saila-Mari nauraa.

Unelma isoista häistä

Saila-Mari ja Lincoln ovat olleet yhdessä seitsemän vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt hioa särmiä ja opetella kommunikoimaan. Aluksi Saila-Marista tuntui, että Lincoln kommunikoi ilmeillään vähän liikaakin ja sitten toisaalta suuttuessaan mies saattoi heittäytyä ”kivikasvoksi”.

”Tulen kulttuurista, jossa kaikki tunteet ilmaistaan voimakkaasti ja olen opetellut hillitsemään tunteitani. Ymmärrämme Saila-Marin kanssa nyt toisiamme paremmin ja elämä on rauhallista, koska olemme oppineet tulemaan toimeen toistemme epätäydellisten puolien kanssa”, Lincoln kertoo.

Saila-Mari ja Lincoln eivät ole naimisissa, mutta sen esteenä ei ole kuin unelma isoista juhlista – ja ne maksavat. Juhlien järjestämisessä he ovat kunnostautuneet viimeisinä kolmena vuotena, kun he ovat asuneet isossa asunnossa. Pari kertaa vuodessa he järjestävät kotonaan juhlia parille sadalle ystävälle ja tutulle. Ensimmäisellä kerralla he vuokrasivat samppanjalasit pitopalvelusta. Seuraavana vuotena Lincoln sanoi, että vuokraamiseen menisi turhaa rahaa. Juhliahan on joka tapauksessa joka vuosi ja kaapeissa on tilaa. Niinpä he ostivat 200 lasia.

Vapaa-ajalla he tapaavat ystäviään ja heidän lapsiaan, käyvät ravintoloissa syömässä, tekevät kotona ruokaa eivätkä kaihda Muumiristeilyjäkään.

”Olemme virittäneet ystäväperheen kanssa Muumiristeily-konseptin huippuunsa. Vuorottelemme lastenhoidossa niin että aikuiset saavat vuorollaan syödä rauhassa”, Saila-Mari sanoo.

Lincoln on opiskellut suomea ja ymmärtää sitä jo melko hyvin. Kansalaisuushakemus on siinä vaiheessa, että hän saanee Suomen-passin puolen vuoden sisällä.

”Suomi on muuttunut kymmenen vuoden aikana, koska näkökulmanikin on muuttunut ja ymmärrän nyt paremmin suomalaista kulttuuria ja kieltä. Olen onnellinen täällä ja jos olen pidempään kuin kaksi viikkoa poissa, kaipaan Suomea”, Lincoln kertoo.

 Ensimmäinen yhteinen matka Afrikkaan

Seuraavaksi on edessä loma. Tavallisesti Saila-Mari ja Lincoln ovat jakaneet kesäloman niin, että heillä on yksi viikko matkustelua yhdessä ja vanhemmilla omat viikkonsa, jolloin he ovat vapaita tekemään mitä haluavat. Yleensä ohjelmaan kuuluu myös sukulointiviikko Saila-Marin lapsuudenkodissa Kannuksessa, jolloin Lincoln viettää ”cityviikkoa”.

”Jotkut ovat ihmetelleet järjestelyämme, mutta ei tästä pojille mitään traumoja tule. Kaikki ovat tyytyväisiä, kun saavat vähän omaa aikaa ja voivat kokea toisenlaista arkea”, Saila-Mari sanoo.

Ensi kesänä suunnitelmat hieman muuttuvat, kun koko perhe matkustaa Kampalaan tapaamaan Barbra-isosiskoa, Betty-äitiä ja muita sukulaisia. Dennis-veli asuu Genevessä ja nuorempi Faith-sisko Lontoossa. Lincoln ei ole käynyt Kampalassa vuoden 2005 jälkeen. Saila-Mari ja Lincoln halusivat odottaa, että lapset ovat vähän isompia ja osaavat kommunikoida tarpeistaan.

”Matka jännittää Saila-Marin ja poikien puolesta, toivottavasti kaikki menee hyvin ja pysymme terveinä. Kun pojat kasvavat, voimme viettää siellä enemmän aikaa. Toivon, että Ugandasta tulee heille tärkeä paikka, ja että he poimisivat sen ja Suomen parhaat puolet itselleen.”

Lincolnin ura on hyvässä vaiheessa, mutta ugandalaiseen tapaan hän ajattelee, että menestys on muutakin kuin rahaa. Ugandassa menestys ei kuulu vain itselle vaan koko suvulle ja on kunnia-asia auttaa sukulaisia esimerkiksi koulumaksuissa. Vaikka hänen luomuksensa ovat kalliita, Lincoln ei kuvailisi Kayiwaa luksukseksi vaan pikemminkin lifestylebrändiksi.

”Suunnittelen esineitä, jotka on tarkoitettu kestämään sukupolvien ajan. Unelmani on, että suunnittelemani tavarat ja mallisto kasvaisivat ohitseni ja jäisivät minun jälkeeni jatkamaan nimeäni. Minulle se on todellista menestystä.”

Juttu on julkaistu Glorian kesäkuun numerossa 2014

Luonnonkosmetiikkayritys Mádaran luova johtaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere kasvattaa bisneksestään kansainvälistä menestystarinaa. Omaa aikaa ei juuri jää, mutta välillä hän ehtii sentään rentoutumaan puutarhahommiin.

Lisää tilaa bisnekselle

Mádaran uusi tehdas- ja konttorirakennus sijaitsee lähellä Riikan lentokenttää. Aula on vielä typötyhjä. Pihassa jyrisevät tiekoneet eivätkä ilmassa tuoksu vielä hienostuneet voiteet vaan tuore asvaltti.

”Tähän tulee tehtaanmyymälä”, Mádaran luova johtaja ja perustaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, 33, viittoo ovesta vasemmalle.

”Ja tästä ikkunasta voi katsoa meidän tuotekehityslaboratorioomme”, hän osoittaa.

Omista kotikosmetiikkasekoituksista alkanut innostus on kasvanut kansainväliseksi bisnekseksi, jonka liikevaihto on viisi miljoonaa euroa.

Mádara on kymmenvuotias latvialainen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka Lotte perusti kymmenen vuotta sitten siskonsa Paulan ja kahden ystävänsä Lienen ja Zanen kanssa.

Omista kotikosmetiikkasekoituksista alkanut innostus on kasvanut kansainväliseksi bisnekseksi, jonka liikevaihto on viisi miljoonaa euroa ja joka työllistää 80 henkeä. Yritys kasvaa 30 prosentin vuosivauhtia.

Tehtaan pihassa liehuu valtiovierailutyyliin Suomen lippu yhdessä Latvian lipun kanssa. Suomi on Mádaralle tärkeä vientialue, Suomesta muun muassa tulee koivunmahlaa Mádaran tuotteiden raaka-aineiksi.

Lisäksi yksi brändin sarjoista on nimeltään By Noora ja tehty yhteistyössä suomalaisen bloggaajan Noora Shinglerin kanssa

Purkkeja kaikkialla

Lotte hieroo uutuustuotetta, heleän vaaleanpunaista kosteuttavaa naamiota, kämmenselkäänsä.

”Katso, miten se muuttaa ihon sävyä.”

Voiteiden ja kasvovesien koostumus, ulkonäkö ja tehokkuus ovat luovan johtajan jatkuvan tarkkailun alla. Lottella on oman merkin testipakkauksia niin kotikylppärissään kuin avokonttorissakin, jossa markkinointi- ja johtotiimi istuu rennosti saman pitkän pöydän ääressä Maciensa edessä.

Hyllyn edessä takaseinällä roikkuu olkihimmeli, latviaksi puzuri.

”Nämä tehdään jouluksi ja jätetään seuraavaksi vuodeksi tuomaan energiaa.”

Nurkassa on myös pieni pöytä, jolla on värityskyniä. Sen ääressä värittää tänään kaksi pellavapäätä, jotka joku firman vanhemmista on joutunut ottamaan mukaansa töihin.

”Meille Mádaraan on syntynyt muutaman viime vuoden aikana yli 20 lasta. Se on meistä hienoa, ja suunnittelemme, että alamme antaa kolmannesta lapsesta bonusta.”

Hyväntekeväisyyttä väkivallan uhreille

Lotten koti on miehen perheen 120-vuotiaassa talossa, jossa Lotten perheen lisäksi asuvat omissa asunnoissaan miehen vanhemmat ja isoäiti. Pihassa vanhojen omenapuiden oksat roikkuvat hedelmistä ja kaksi pulskaa, vanhaa kissaa maukuu ovella.

Lotte on miehensä Uldurin kanssa tehnyt asuntoon ison, kuusi vuotta kestäneen remontin. Sen keskipisteinä ovat suuri avokeittiö ja lasiveranta, jolla Lotte tuoksuttelee tuoksukynttiläsarjaansa uusia tuoksuja.

Tuoksuvien luksussoijakynttilöiden tekeminen on Lotten harrastus.

”Täytyy varmaan laittaa mahdollisimman seksikkäät korot, että miespäättäjät kiinnostuisivat.”

”Mietimme miehen kanssa, alammeko tehdä viskiä vai kynttilöitä”, hän nauraa.

Toinen Lottelle tärkeä harrastus on hyväntekeväisyys. Hän on varainkeruuvastaava parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneita naisia auttavassa Martassa.

”Valitettavasti ihmiset antavat mieluummin rahaa lapsille ja eläimille kuin väkivallan kohteeksi joutuneille naisille. Meillä on tulossa pian iso, yrityksille suunnattu varainkeruuillallinen. Täytyy varmaan laittaa mahdollisimman seksikkäät korot, että miespäättäjät kiinnostuisivat”, Lotte sanoo.

Isossa avokeittiössä on suuri puupöytä, jonka ääressä mahtuu kestitsemään vieraita ja ruokkimaan lapsia. Ikkunankahvassa roikkuu rennosti muovinen muumiruokalappu.

Asunnon erikoiset lamput ovat latvialaista designia, Mammalampa-merkkisiä. Lotten suosikkeja ovat ruostunutta terästä ja kultaa yhdistelevät The Queen -valaisimet.

Japanista kaikki alkoi

Koivunmahla on monen Mádara-tuotteen raaka-aine. Sen hyötyjä on tutkittu Riikan yliopistossa biologian laitoksella.

”Parhaiten koivunmahla toimii, kun sitä on tuotteessa yli 50 prosenttia”, Lotte sanoo. Mikrobiologian ja bioteknologian sanasto on hallussa, sillä hän tekee tiivistä yhteistyötä laitoksen tutkijan Anna Ramata-Stundan kanssa.

”Japanissa oikeastaan vasta tutustuin kosmetiikan käyttöön.”

Lottelle on tärkeää, että vaikka tuote on luonnonkosmetiikkaa, se on myös tehokas. Luonnonraaka-aineista hän kiinnostui saadessaan allergisia oireita tavallisesta kosmetiikasta.

”Opiskelin Japanissa liiketaloutta ja kieliä, ja siellä oikeastaan vasta tutustuin kosmetiikan käyttöön. Japanilaiset opiskelijakaverini olivat aivan hulluina monimutkaisiin ihonhoitorituaaleihin, ja heillä oli kylpyhuoneen hyllyt täynnä kosmetiikkaa.”

Japanilaisten erikoisuus on, että he eivät käytä juurikaan meikkejä eivätkä hajuvesiä, Lotte kertoo.

Hän käy Japanissa edelleen joka toinen vuosi.

”On Japanissa vietetyn ajan ansiota, että teen sitä mitä nyt teen.”

Meditaationa siivous

Kun on perustamansa bisneksen luova johtaja ja kahden pienen lapsen äiti, aika on sen verran kortilla, ettei Tisenkopfa-Iltneren perhe juuri vapaa-ajallaan matkustele eikä vietä aikaa ravintoloissa.

”Tarvitsen viikossa kaksi tuntia täysin omaa aikaa. Ihan aina sekään ei onnistu”, Lotte nauraa.

Omalla ajallaan hän haluaisi lojua sängyssä lukemassa sisustuslehtiä, mutta todellisuudessa hän siivoaa. Lukemattomia lehtiä on kertynyt puolen metrin pino sängyn viereen.

”Siivoaminen on minulle kuin meditaatiota. Meillä ei ole koskaan tiptop-siistiä, mutta minulle on tärkeää, että saan kerran viikossa juoda siivoamisen jälkeen kahvit puhtaassa kodissa. Sen jälkeen olenkin ihan, että mitä sitä nyt tekisi.”

Riikan Brooklynissä

Kasvissyöjä Lotte on ollut 20 vuotta.

”En enää edes muista, mikä varsinainen syy silloin oli. Vegaaniksi en voi ruveta, sillä rakastan aivan liikaa juustoja! Myös lapseni syövät lihaa, ihan ravitsemuksellisista syistä. Vaatisi paljon työtä ja aikaa laskea, että he saavat tarvittavat ravintoaineet kasvisruokavaliosta.”

Mádaran palaverihuoneessa on tarjolla paikallisia, kuivattuja tomaattisipsejä sekä raaka-macaronseja.

Lotte on myös tarkka hyvästä kahvista. Lempiravintolassaan Fazendassa hän kuiskaa, että ruoka on hyvää, mutta kahvia ei kannata ottaa.

”Vegaaniksi en voi ruveta, sillä rakastan aivan liikaa juustoja!.”

Lounaaksi Lotte haluaisi suosikkiannoksensa latvialaista syyyskesän ruokaa: uusia perunoita, tilliä ja sienikastiketta. Se on lopussa, mutta listalta löytyy toinen suosikki, paistettua, karamellisoidulla sipulilla täytettyä ja briellä kuorrutettua avokadoa.

”Kuulostaa oudolta, mutta on tosi hyvää”, Lotte nauraa.

Ravintola sijaitsee parin korttelin päässä Lotten kodista, Āgenskalns-nimisellä hipsterialueella, jota riikalaiset tykkäävät kutsua myös Riikan Brooklyniksi.

”Kannattaa ehdottomasti tulla tänne hengailemaan ravintoloihin ja kahviloihin”, Lotte sanoo.

”Joka lauantai täällä on slow food -tori, jossa käymme etenkin talvisin.”

Idolina mummo

Lotte on ollut miehensä kanssa yhdessä kouluajoista asti, 17 vuotta. Pari oli erillään opiskeluaikana, jolloin Lotte opiskeli Japanissa ja tuleva aviomies Saksassa. Nykyään työ ja perhe lomittuvat sujuvasti yhteen.

Nuorempi lapsi on juuri aloittanut päiväkodissa, josta Lotte tai hänen miehensä pyrkivät itse hakemaan lapset.

”Haaveilen kyllä au pairista. Helpottaisi, ja voisimme joskus matkustella. Kahden pienen lapsen kanssa ulkomaille lähteminen on kaikkea muuta kuin rentouttavaa.”

Yrittäminen on Lottella verissä, ja jo opiskeluaikana hän tiesi, että hän haluaa perustaa oman yrityksen.

”Haaveilen au pairista.”

Riikan yliopistossa sosiologian professorina työskentelevällä isällä on tutkimusalan yritys ja isänäiti, joka neuvostoaikoina oli maataloustarvikevaraston päällikkö, jatkoi samojen tavaroiden myymistä markkinoilla yli seitsemänkymppiseksi.

”Mummo pakkasi aamuviideltä pakettiauton ja ajoi markkinoille ja toreille. Ihailen häntä todella.”

Luontoa ja perinteitä

Luonto, erityisesti latvialainen luonto, on Lottelle tärkeä. Siinä on paljon samoja elementtejä kuin suomalaisessakin luonnossa.

”Join lapsena keväisin koivunmahlaa mummoni kanssa ja olen ihan hurahtanut sienestykseen, erityisesti tatteihin. Säilöin juuri myös 16 purkkia kurkkuja mummoni reseptillä.”

Kotipihassa kasvaa monia omenapuita, erityisiä latvialaisia keltaisia kirsikoita sekä ”pohjoinen kiivi”, kiinanlaikkuköynnös, joka tekee pieniä, kiivinmakuisia marjoja.

Kesäasunnollaan, tunnin matkan päässä Riikasta Lotte vaalii monia latvialaisia perinteitä. Hän esittelee puhelimestaan kuvaa pilkullisesta, valkeasta pallosta, latvialaisesta kesäjuustosta, jota tehdään perinteisesti juhannukseksi. Pilkut ovat kuminansiemeniä.

Kesäasunnolla hän viljelee myös perunaa ja mansikkaa.

”Perunanviljely on kyllä niin työlästä, että meidän täytyy ehkä luopua siitä”, hän nauraa.

”Aika ei yksinkertaisesti riitä, nytkin pitäisi olla perunaa nostamassa.”

Kuka?

Lotte Tisenkopfa-Iltnere, 33, latvialaisen luonnonkosmetiikkamerkki Mádaran perustaja ja luova johtaja.

Asuu: Aviomiensä Uldurin sekä 1,5- ja 5-vuotiaiden lapstensa Matilden ja Karlin kanssa Riikassa, Latviassa.

Parasta kodissa: Kylpyhuone, jossa on kylpyamme ja ikkuna puutarhaan.

 

Näyttelijä Riku Nieminen pitää elämästään niin paljon, ettei mielellään nukkuisi ollenkaan. Arjen kiireistä hän selviää ibuprofeiinin ja kahvin voimalla.

A Arki. Arkisten asioiden pyhittäminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Aiemmin olin sitä mieltä, että esimerkiksi ruuanlaitto ja syöminen ovat ajanhukkaa. Nyt olen tajunnut, että kokkailu ja yhdessä ruokailu voivat olla hienoja, perheen yhteisiä hetkiä.

B Burkina Faso. Valtio, josta en tiedä mitään muuta paitsi nimen. Siitä tulee kuitenkin kauhea kaukokaipuu. Pidän paljon matkustamisesta, se hälventää outouden pelkoa.

Aiemmin olin sitä mieltä, että esimerkiksi ruuanlaitto ja syöminen ovat ajanhukkaa.

C C-kasetti. Lapsena kuuntelin Dingon Autiotaloa c-kasetilta, jossa oli hittibiisejä lasten laulamana. C-kasetilla ei voi skipata biisejä, vaan on pakko kuunnella ne kaikki. Se on hyvää vaihtelua, koska nykyään on hirveästi palveluita, joissa on rajaton määrä musiikkia.

D D-vitamiini. Pyrin saamaan D-vitamiinini luomuna, enkä käytä aurinkorasvoja. En yleensä makoile ottamassa aurinkoa, mutta saatan kyllä olla ystävien kanssa rannalla montakin tuntia.

E Eino Leino. Hänen runoutensa on puhuttelevaa. Ele-yhtye esittää laulaja Eva Louhivuoren sävellyksiä, jotka hän on tehnyt Eino Leinon runoihin. Näin yhtyeen livenä kahdesti ja sanoin, että kappaleet on saatava levylle. Niinpä pienessä humalassa päätettiin, että levy tehdään, ja se julkaistiin oman levy-yhtiöni kautta.

Kärsivä ihminen tekee huonoja päätöksiä.

F Fermaatti. Musiikissa tauko, jolla ei ole määritettyä mittaa. Se on tulkintakysymys ja hengähdystauko, ajan ja tilan hallintaa pysäyttämällä kaiken. Usein mielenkiintoisissa esityksissä näitä on käytetty taidokkaasti. Ylipäätään tykkään musiikissa tosi paljon breikeistä.

G Google. Niin iso korporaatio, että se on kuin valtio kaikkien valtioiden sisällä. En tiedä, onko hyvä, että jollakin on niin rajaton määrä tietoa ja valtaa. Se on tavallaan vähän pelottavaa.

H Harmaa. Lempivärini tällä hetkellä. Kun elämä on aika hektistä, niin harmaassa on jotain rauhoittavaa. Instagramissakin muokkaan kuviin usein pienen kalvon päälle, etteivät kontrastit ole niin vahvoja.

I Ibuprofeiini. Tällaisina kiireisen perhe-elämän aikoina ibuprofeiini ja kahvi ovat elinehtoja, jotta jaksaa. Kärsivä ihminen tekee huonoja päätöksiä. Viimeksi käytin sitä jännetupin tulehdukseen, jonka sain, kun hakkasin mökillä halkoja appiukkoni kanssa.

J Jalkapallo. Pelasin lapsena lätkää, ja jalkapallo tuntui tylsältä sen rinnalla. Vuoden 2014 MM-kisojen aikaan Neljän Ässän rumpali Aleksi Kinnunen kuitenkin vihki minut lajiin. Tykkään provosoida kannattamalla juuri sitä väärää henkilöä ja joukkuetta. Oikeasti kannatan Saksaa.

K Kajaani. Synnyin ja vietin koko lapsuuteni siellä. Lukion jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan Teatterikorkeakouluun. Tykkään palata Kajaaniin runoviikkojen aikaan. Sanoisin diplomaattisesti, että se on hyvä hetki käydä siellä.

L Laulu. Se voi olla omaa laulua suihkussa tai kuorolaulantaa, jota olen jonkun verran päässyt tekemään musiikkiluokalla ollessani. Jos tykkää siitä tyylistä, millä laulan, niin ehkä minua voi pitää ihan hyvänä laulajana.

M Marjat. Muistan, kun poimin lapsena puolukoita ukin kanssa sankotolkulla Puolangalla. Se oli samaan aikaan parasta ja hirveintä ikinä. Minut raahattiin hyttysten ja hirvikärpästen keskelle jonnekin suonsilmään. Mutta se hillo, jota niistä tehtiin ja isovanhempien kanssa vietetty aika – niitä muistelen lämmöllä.

N Neljä Ässää. Katusoitto-orkesteri, jossa soitan kazoota ja perkussioita. Olemme soittaneet esimerkiksi Flow-festivaalien jatkoilla kadulla. Kytät tulivat siirtämään meidät viereisen ABC:n pihalle soittamaan. Olemme esiintyneet myös Hartwall-areenalla ja Finlandia-talolla ja tehneet Lissabonissa baarikeikkoja ruoka- ja juomapalkalla.

O Optimointi. Inhoan kaikkea turhaa ajantuhlausta. En käytä esimerkiksi aurinkorasvaa siksi, koska sen ostaminen, mukana kantaminen ja laittaminen vie liikaa aikaa. Mieluummin otan ihosyövän kuin käytän elämästäni sekuntiakaan siihen. Voi tietysti olla, että se on typerää.

Olen ehkä epäromanttisimpia ihmisiä, jonka tiedän.

P Pelko. Etenkin menettämisen pelko näivettää rohkeutta ja luovuutta. Ennen Putouksen Munamiestä pelkäsin hirveästi. Ajattelin, että tämä on ihan kauheaa paskaa, mutta lopulta siitä tulikin ihan hyvä juttu.

Q Q-teatteri. Tein siellä työharjoittelun vuonna 2008–2009. Ilman sitä tätä haastattelua ei nyt tehtäisi, eikä kukaan olisi pätkän vertaa kiinnostunut siitä, mitä minulle jostain aakkosista tulee mieleen. Q-teatterilla tutustuin Volasen Janiin, joka kokosi ensimmäisen kauden Putous-näyttelijät. Se oli käänteentekevä hetki ammatillisesti.

R Romantiikka. Olen ehkä epäromanttisimpia ihmisiä, jonka tiedän. Mielestäni romantiikalla yritetään salata jotain. Se ei ole itseisarvo, vaan väline, kun toiselta ihmiseltä halutaan jotain. Tai sitten romantisoidaan vaikka Italian maaseutua, ja kun vihdoin menet sinne, siellä onkin 200 teiniä vetämässä skoottereilla ympäriinsä ja haisee pahalle, etkä saakaan sitä taivaallista pastaa.

S Surrealismi. Antti Holma kuvasi some-käyttäytymistäni näin, ja ehkä se on totta. Esimerkiksi Facebookissa nimeni on ollut välillä Juhani Aihos, välillä Studio Kettu. Olen ehkä vanhanaikainen siinä mielessä, että netin maailma ei ole minulle kovin merkityksellinen.

T T-paita. Ehdottomasti tärkein vaatekappale. En tiedä vaatteista hirveästi. Jos joku näyttää hyvältä päälläni, niin sitten pidän sitä.

U Uni. En pidä nukkumisesta enkä väsymyksen tunteesta. Jotkut väittävät tykkäävänsä raukeasta olosta. Mutta ehkä ne ihmiset eivät pidä elämästään niin paljon, jos haluavat mieluummin mennä nukkumaan kuin olla valveilla ja elää elämäänsä. Itse tykkään elämästäni niin paljon, että haluisin olla valveilla koko ajan.

Olen ehkä vanhanaikainen siinä mielessä, että netin maailma ei ole minulle kovin merkityksellinen.

V Välittäminen. Ihmisistä välittäminen, tiedon välittäminen, välittäminen siitä mitä teet. Jos isot ihmismassat lakkaavat välittämästä, voi tapahtua pahoja asioita. Vertaan tätä äärioikeiston nousuun. Uusnatsit tai Soldiers of Odinit usein perustelevat, että ovat saaneet aatteesta merkitystä elämälleen.

W Worst taste ever. Jätän harvoin mitään syömättä, mutta mustekalanuudelit Thaimaassa oli pakko antaa frendille syötäväksi. Annoksessa oli mustekalan lonkeroita, joiden koostumus muistutti superpalloa, sekä nuudeleita.

X Repeat X times. Kertaus on opintojen äiti. Kaikki ammatilliset taidot saavutetaan 99-prosenttisesti toistamalla niitä.

Y Yksityisyys. Etenkin Suomessa julkinen yksityisyys on harvinaista luksusta. Aluksi oli vaikea hyväksyä, että kadulla kävellessäni en ole enää pelkkä ohikulkija, vaan mahdollinen snapchat-stoori jollekin lapselle.

Z Zubat. Yksi kolmesta Pokémonista, jotka onnistuin pyydystämään Pokémon Go -pelissä ennen kuin jouduin myöntämään, ettei minulla ole aikaa sen pelaamiseen. Lapsena pelasin gameboyta ja keräsin pokémon-kortteja intohimoisesti.

Aluksi oli vaikea hyväksyä, että kadulla kävellessäni en ole enää pelkkä ohikulkija, vaan mahdollinen snapchat-stoori jollekin lapselle.

Å Ålandsmejeriet. He yhdistivät kaksi tosi suurta herkkuani: lakritsin ja jugurtin. Lakritsijugurtti on kuin hapatettua, sulaa lakritsijäätelöä. On vähän hälyttävää, miten paljon sitä minulla kuluu.

Ä Ähky. Onko välttämätöntä, että kaikki asiat, joista innostuu, viedään aina vähän yli? Vasta kun tulee kriisi, niin tajutaan, että pitäisi vähän höllätä.

Ö Öykkäröinti. Ymmärrän koko ajan enemmän, mistä tarve siihen tulee, mutta siedän sitä koko ajan vähemmän – myös itseltäni. Mielestäni öykkäröintiä on mikä tahansa toisen pilkkaaminen tai se, että haluaa osoittaa toisen olevan jotenkin tyhmä.

Juttu on alun perin julkaistu lokakuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Riku Nieminen, 29. Näyttelijä, tuttu mm. Putouksesta ja syyskuussa alkaneesta Nieminen & Lahtinen Show’sta.

Asuu Helsingissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Nähdään muun muassa Nieminen & Lahtinen Show -viihdeohjelmassa Nelosella sekä Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu -lastenelokuvassa.

 

Design rehab, design-kuntoutus. Törmäsin outoon sanapariin aamu-uutisia lueskellessani.

Oliko se hoito niille, jotka eivät voineet istuutua illalla sohvalle ennen kuin olivat stailanneet kotinsa päivän jälkeen näyttelykuntoon? Vaiko niille, jotka eivät voineet elää kuin design-huonekalujen keskellä?

Klikkasin otsikkoa, joka olikin osoitettu kaltaisilleni: ”10 sisustusmokaa, joista sinun pitää päästä eroon juuri nyt.”

Kuvittelin lukeneeni kaikki maailman sisustusvinkit, en ollut.

Vinkkien antaja, losangelesilainen sisustussuunnittelija Megan Weaver, oli perinyt sisustussilmänsä äidiltään, joka oli osannut muuntaa vaatimattoman lapsuudenkodin kauniiksi. Kuvittelin Weaverin kotiovelleni ja ”kutsuin hänet kylään”.

Hän löi kätensä yhteen jo eteisessä ja marmatti: Sisääntulon laiminlyönti. Hän selitti, että eteinen loi kodin ensivaikutelman, jota ei saisi muutettua muissa huoneissa kuin vaivoin.

Hän harppoi makuuhuoneeseen ja ilahtui: Ei maalarinvalkoista! Olin tyytyväinen, että olin vahingossa maalannut seinät keltaisella vaniljanvalkoisella, jonka valo muutti kauniin pehmeäksi.

Weaver kurkisti kylpyhuoneeseen. Ei tilaa tukkoon liialla tavaralla. Hän kehotti rakentamaan hyllyjä ja välttämään sitä, että kaikki purnukat olisivat vyötäröä alempana olevassa tilassa. Eikä isoja tavaroita pieneen kylpyhuoneeseen.

Eroon yläkaapeista, kuului Weaverin­ käsky keittiössä. Opponoin voimallisesti. Teen ruokaa joka päivä ja tarvitsen astioita käden ulottuville. En halua repiä toimivaa keittiötä. Haastoin Weaveria: Jos jo nyt petrolinsininen keittiömme on väriltään trendikäs, ehkäpä yläkaapitkin ovat kymmenen vuoden kuluessa? Mielikuvitus-Weaver muljautti silmiään.

Hän katsoi ruokapöytää. Hymyilin. Weaver ei voinut sanoa: Liian pönöttävä ja muodollinen ruokatila, koska ruokapöydän ympärillä oli tavaraa ja oikean elämän tuntua. Hän vilkaisi kuitenkin sohvan suuntaan ja huomautti: Sohva irti seinästä (vielä enemmän).

No over matching. Ei liiallisia sävy sävyyn -valintoja. Tyylit pitää sekoittaa. Ruokapöytä ja sen tuolit tulee hankkia eri kaupoista.

Suljin tietokoneen, ja Weaver hävisi. Olo tuntui virkistyneeltä. Oli taas jotakin, mitä suunnitella.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 8/2016.

Michael Monroe, 54, on vaivihkaa varttunut siihen ikään, jossa on varaa jo rauhoittua – ja vähän nostalgisoidakin. Vuodet ovat tuoneet ennen kaikkea tasapainoa. ”Luonteen ja taiteen vuoksi minun ei tarvitse enää kärsiä. Iän puolesta toivon jo vähän iisimpää menoa.”

”Onko sulla euroa?”

Michael Monroe, 54, syöksyy ulos kirpputoriliikkeestä Turun keskustassa. Hän on pukeutunut räätälöityihin, tiukkoihin mustiin housuihin, joiden lahkeissa leviävät valkoiset ja punaiset koristeompeleet. Samoja värejä ja niittejä toistava nahkatakki on yhtä pieni ja istuva eikä asuun mahdu lompakkoa mihinkään.

Euro löytyy, ja Monroe saa kirpputorilta tähtikuosisen, ohuen huivin, jonka hän kietoo heti kaulaansa – lähes samanlaisen entisen tilalle – ja lähtee harppomaan pitkin, ilmavin askelin kohti seuraavaa kirpputoria.

Tällaisen Michael Monroen tuntee Suomessa jo useampi sukupolvi. 1980-luvulta asti hän on heilunut suomalaisessa julkisuudessa lähes samoissa kajaleissa ja tukka sekaisin.

Vaikka tyyli on pysynyt kuin kiveen hakattuna, Michael Monroe on onnistunut sinnittelemään katu-uskottavana sekä keski-ikäisen rockväen että Idols-sukupolven silmissä ja on nyt viisikymppisenä viriili osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

1980-luvulta asti Michael on heilunut suomalaisessa julkisuudessa lähes samoissa kajaleissa ja tukka sekaisin.

Tosin viriili sopii enemmän kuvailemaan lonkkavaivaisen hyvää päivää kuin Michaelia, joka kulkee suurissa kengissään kohti Aurajoen rantaa ja hädin tuskin navan peittävässä mustassa paidassaan hyppää yhtäkkiä rakennustelineelle.

Eikä ikä ole miehelle sen erityisemmin vielä mitään merkinnyt. Jalka nousee korkealle ja silmänaluset peittyvät mustilla aurinkolaseilla.

”Jos rupeaa huolestumaan, miten vanha on, se alkaa näkyä naamasta”, hän sanoo.

Michael Monroen elämä, tai sen alku, on osa suomalaisen rock-kulttuurin yhä uudelleen toistettua kansantarua. Monroen läpimurtoyhtye Hanoi Rocks oli olemassa vain reilut viisi vuotta 1980–1985 – Monroe on ollut lähes yhtä kauan mukana Voice of Finlandin tähtivalmentajana – mutta sen merkitys on paljon vuosiaan suurempi.

Hanoi Rocks oli todiste kansakunnalle siitä, että täällä peräpohjolassa osataan tehdä kansainvälisesti coolia musiikkia.

Ja se kiinnostaa yhä: hiljattain Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetystä Hanoi Rocks -aiheisesta valokuvanäyttelystä syntyi myös kirja, jossa Michaelkin poseeraa nuorena siloposkena.

Hanoi Rocks oli ensimmäinen todiste kansakunnalle siitä, että täällä peräpohjolassa osataan tehdä kansainvälisesti coolia musiikkia eikä vain maalaishumppaa.

Matti Fagerholmina syntynyt poika kasvoi Michael Monroeksi Helsingin Töölössä Sibeliuksenkadulla. Isä oli tuolloin ”Suomen kuuluisin radioääni” Pentti Fagerholm, ja äiti Marjatta Fagerholm oli Ylellä töissä äänitarkkailijana. Matilla, kavereiden kesken Makkella, on kaksi vanhempaa veljeä.

Ari Väntäsen kirjoittamasta elämäkerrasta Michael Monroe (Like 2011) voi päätellä, että Makke sai kasvaa vapaasti ja toteuttaa itseään niin kuin halusi. Äitiä ei haitannut, kun klassiset pianotunnit vaihtuivat rockiin, ja kymmenvuotiaana Makke pääsi jo ensimmäiselle rockkeikalleen katsomaan Sladea parin korttelin päähän Kisahallille.

Kun Michael Monroe astuu sisään kahvila Café Artiin Aurajoen rannassa, päät kääntyvät vaivihkaa, mutta kukaan ei jää tuijottamaan. Turkulaistunut muusikko on täällä tuttu näky, sillä hän on asunut Turussa ja sen liepeillä siitä asti, kun palasi pysyvästi Suomeen vuonna 1997.

Michael erottuu harmaana päivänä Turun keskustassa kuin sateenkaarenvärinen yksisarvinen ponitallissa.

Kahvilan ulkopuolella Turun keskustassa Michael ei saa kävellä kymmentä metriäkään ilman, että kumartuu ojentamaan The Voice of Finlandin nimikirjoituskortteja kymmenvuotiaille pojille ja pysähtyy poseeraamaan yhteiskuviin. Hän erottuu harmaana päivänä Turun keskustassa kuin sateenkaarenvärinen yksisarvinen ponitallissa, ja se näyttää naurattavan ihmisiä.

”Olisi suotavaa, että jokaisella olisi oma tyyli. Mutta tietysti useimmille sopivat farkut, t-paita ja siilitukka, ja se on ihan okei. Moni näyttäisi todella kummalliselta minun kuteissani”, Monroe sanoo.

Nykyartisteista tyylikehuja saa toinen turkulainen, Robin.

”Jos nyt ei puhuta pelkästä pukeutumisesta, niin Robinia ihailen hänen nuoruuden innokkuutensa, asenteensa ja huikean lava-esiintymisensä vuoksi. Ja onhan hänellä makea ja omanlainen pukeutumistyylikin.”

Nyt tuntuu oudolta, mutta Monroen meikkaaminen oli iso juttu vielä 1990-luvulla. Hän on suomalaisen miesmeikkauksen todellinen tienraivaaja. Etenkin Monroesta muistetaan legenda, ettei hän pese koskaan meikkejään vaan pelkästään lisää pakkelia aamulla. Läppä jäi elämään jostakin haastattelusta.

Lompakkoa Michaelilla ei ole mukana, mutta meikkipussi on.

Vuonna 1985 Michael Monroe sijoittui englantilaisen Sounds-lehden vuosiäänestyksessä neljänneksi suosituimmaksi mieslaulajaksi – ja naislaulajien listalla kuudenneksitoista.

Sen hän kertoo tietysti ylpeästi.

Yli viisikymppisen miesrockmuusikon pitäisi periaatteessa kuulua juuri siihen joukkoon, joka halveksii ”helppoa” tietä suosioon. Erityisesti niin voisi ajatella Michael Monroe.

Lompakkoa Michaelilla ei ole mukana, mutta meikkipussi on.

Hanoi Rocksin legenda on ollut mittapuu sille, millainen on oikea tapa nousta kuuluisaksi musiikkibisneksessä. Se on äärimmäinen vastakohta nykyajalle, jossa kuka tahansa voi tehdä musiikkia tietokoneella isin ja äidin luona, ladata sitä Youtubeen ja saada miljoonayleisön yhdessä yössä.

Michael olisi aivan liian norminmukainen setä, jos hän tuomitsisi nykynuorten tavan tavoitella haaveitaan.

”Se on syy, miksi lähdin aikoinaan mukaan Voice of Finlandiin. Haluan auttaa nuoria tukemalla ja rohkaisemalla, kuten Voicessa tehdään, enkä tuomitsemalla ja dissaamalla, kuten monissa vastaavanlaisissa formaateissa liian usein on tapana.”

Kun Helsinki oli reilut kolmekymmentä vuotta sitten liian ahdas paikka meikkaavalle, pörheätukkaiselle oppikoulupojalle, lähinnä suurta maailmaa oli Tukholma. Sinne Michael päätti jäädä koulun luokkaretkeltä. Kaupungissa oli jo ennestään Antti Hulkko eli Andy McCoy, johon Monroe oli tutustunut Helsingissä.

1970-luvun loppu ja 1980-luvun loppu Tukholmassa olivat vielä niitä aikoja, jolloin kaupungin ongelmana olivat maahanmuuttajat Suomesta. Slussenin sisseiksi kutsutut suomalaiset kodittomat alkoholistit ja narkomaanit parveilivat Slussenin asemalla, ja sekaan solahti vaivattomasti pari rock’n’roll-urasta haaveilevaa helsinkiläispoikaa.

”En suosittele tällaista reittiä muille, vaikka olihan se kasvattavaa aikaa”, Michael naurahtaa.

Rahaa Michael hankki kerjäämällä ja myöhemmin lyhyillä siivouskeikoilla. Ruokaa saatiin myös varastamalla. Vanhemmat eivät kuulleet 17-vuotiaasta pojastaan mitään yli puoleen vuoteen. On vaikeaa kuvitella nyt lähes samanikäisten Robinin tai Isac Elliottin aloittelevan uraansa näin.

Treenikämppä Hanoi Rocksilla kuitenkin oli, ja keikkoja, joista yhden sattui näkemään managerilegenda Seppo Vesterinen. Siitä lähti korkealta ja kovaa Hanoi Rocksin viisivuotinen lento Lontoon kautta Los Angelesiin.

”En suosittele tällaista reittiä muille, vaikka olihan se kasvattavaa aikaa”, Michael naurahtaa.

Jos Michael ei olisi muusikko ja tv-tähti, hän olisi epäilemättä loistava nuoriso-ohjaaja. Näkökulma on aina sen villin, nuoren ja erilaisen puolella.

”Lapset ovat todella luovia, kunnes vanhemmat tuputtavat heille omia, perinteisiin juuttuneita näkemyksiään, joista täytyy sitten pyristellä loppuelämä irti.”

”Onhan nykypäivän artisteilla ihan hyviäkin juttuja, mutta mielestäni tarvitaan enemmän kuin se että puhutaan rumpubiittiin.”

Mutta tietysti vuodet ovat jättäneet rokkariin muitakin jälkiä kuin silmäryppyjä, eikä hän ihan setänostalgiaksi tulkittavaa ajatteluakaan ole onnistunut välttämään.

”Onhan nykypäivän artisteilla ihan hyviäkin juttuja, mutta mielestäni tarvitaan enemmän kuin se että puhutaan rumpubiittiin. Musiikissa pitää olla melodiaa”, hän julistaa.

Nostalgisoiva asenne ei kuitenkaan näy siinä, miten Michael muistelee nuoruutensa rock’n’roll-elämää, eli kaunistelemattomasti sanottuna huumeita ja sekakäyttöä. Ne ovat niittäneet ympäriltä ystäviä ja tuttavia. Eripuraisa Hanoi Rocks hajosi, kun yhtyeen koossapitävä jäsen Razzle kuoli Mötley Crüe -solisti Vince Neilin rattijuoppokyydissä Los Angelesissa vuonna 1984.

Huumeiden kanssa sekoilu on Monroen elämässä siinä määrin bygones, ettei Monroe niin kauheasti siitä enää jaksa jauhaa. Hän sanoo silti, että siitä tuntui aikanaan olevan apua itseensä tutustumisessa ja ”sielunmatkalla”.

”En halunnut vetää mitään ollakseni sekaisin vaan katsoakseni asioita eri näkökulmista eri mielentiloissa. Me ollaan tällä planeetalla oppiaksemme ja kehittyäksemme. Sitten kun olin nähnyt tarpeeksi, lopetin.”

Muusikon oma suosikkitarina ei liity rock-piireihin ja huumeisiin vaan siihen, kuinka hän nilkka murtuneena lapioi kaksimetristä lumihankea Kiikalassa, jotta loka-auto pääsi tyhjentämään maalaismökin tukkeutuneen likakaivon. Vuosi oli 1999, ja nilkka oli murtunut edellisenä iltana Tavastian-keikalla.

Michael Monroe palasi New Yorkista Suomeen ensimmäisen vaimonsa Jude Wilderin kanssa vuonna 1997. New Yorkissa oli kallista ja ahdistavaa. Se oli raskasta etenkin vaimolle, joka kärsi masennuksesta. Pariskunta asettui maalle, lähelle Michaelin mummolaa, jossa hän oli viettänyt aurinkoisen kimaltavia lapsuuden kesiä.

Muusikon oma suosikkitarinaa kertoo siitä, kuinka hän nilkka murtuneena lapioi kaksimetristä lumihankea, jotta loka-auto pääsi tyhjentämään maalaismökin tukkeutuneen likakaivon.

Ihan yhtä kimaltavaa ei Kiikalassa ollut talvisin. Ensimmäisenä talvena aurinkoa ei Michaelin muistin mukaan näkynyt kolmeen kuukauteen.

Suurin muusikon elämän monista koettelemuksista oli vaimon kuolema vuonna 2001. Jude kärsi keuhkoahtaumasta ja sepelvaltimotaudista ja menehtyi aivoverenvuotoon 48-vuotiaana.

”Onneksi tapasin nykyisen vaimoni”, hän sanoo yhä edelleen Johannasta.

Se meinasi viedä mennessään myös Monroen, joka sortui vanhoihin huumetapoihinsa, mutta kuitenkin jälleen kerran pyristeli itsensä elämään.

”Onneksi tapasin nykyisen vaimoni”, hän sanoo yhä edelleen Johannasta, jonka kanssa on ollut naimisissa vuodesta 2003.

Johanna empi pitkään, uskaltaako lähteä Monroen matkaan, mutta uskoi lopulta, että tuleva aviomies aikoo jättää lopullisesti taakseen rockelämän kaikkein huonoimmat puolet.

”Luonteen ja taiteen vuoksi minun ei tarvitse enää kärsiä. Iän puolesta toivon jo vähän iisimpää menoa.”

Ne silmänalusten rypyt, ne vähän huolettavat. Kunnosta täytyy jo erikseen pitää huolta, ja muusikko haaveilee sen takia omasta uima-altaasta. Uiminen olisi mieluisaa, mutta julkiseen uimahalliin hän ei sentään astele tuijotettavaksi.

”Tykkään pitää itseni hoikkana, koska siten on kevyempi olla ja helpompi laittaa niin sanotusti napa selkärankaan eli syvät vatsalihakset tukemaan selkää. Niiden kunto on välttämättömän tärkeä selkäkivun helpottamiseksi, jos on luunkulumaa, kuten minulla alaselässä.”

”En ole koskaan halunnut jämähtää plösöksi sohvaperunaksi, joka lipittää päivittäin kaljaa.”

Myös ulkoisen Michael Monroe -tyylin ylläpitäminen on tärkeää.

”En ole koskaan halunnut jämähtää plösöksi sohvaperunaksi, joka lipittää päivittäin kaljaa ja syö makkaraa eikä välitä enää paljon mistään.”

Toisaalta, hän sanoo, ihmiset ovat paljon mielenkiintoisemman näköisiä vanhempina kuin nuorina.

”Viisikymppisenä sinulla on sellaiset kasvot kuin ansaitset”, hän kuvailee.

Ikä näkyy myös niin, että yli viisikymppisenä hän on vihdoin urallaan sellaisessa tilanteessa, että hänen tekemisiään on alettu arvostaa. Se tuntuu hyvältä.

”Television voima on valtava”, Michael sanoo.

Suosittu musiikkiviihdeohjelma on nostanut muusikkolegendan pintakuohuun, jollaisessa hän ei ole Suomessa oikeastaan aiemmin ollut. Tänä vuonna hän on bändeineen kiertänyt kesän ympäri Suomea, keväällä Japanissa ja Lontoossa, ja syksyllä vuorossa ovat Saksa, Espanja, Italia ja Pohjoismaat. Voice of Finland jatkuu ensi keväänä ja on taannut muusikolle elämän ensimmäisen kerran vakituista palkkaa.

Muita perinteisiä viisikymppisen miehen elämän tunnusmerkkejä ikirokkarin elämään ei kuitenkaan kuulu. Hän ei omista autoa, asuu vuokralla eikä suunnittele maratonin juoksemista sen paremmin kuin sijoitusasunnon ostoakaan.

Voice of Finland jatkuu ensi keväänä ja on taannut muusikolle elämän ensimmäisen kerran vakituista palkkaa.

Tv-julkisuus on tuonut yllättäviäkin tehtäviä. Aiemmin Michael Monroeta olisi tuskin kysytty esimerkiksi Roosa nauha -rintasyöpäkampanjan tunnuksen tekijäksi, kuten tapahtui tänä syksynä.

”En ole varsinaisesti koskaan odottanut mitään arvostusta tekemisilleni, mutta onhan se hienoa tulla tunnustetuksi artistina.”

Michael ei omista autoa, asuu vuokralla eikä suunnittele maratonin juoksemista sen paremmin kuin sijoitusasunnon ostoakaan.

Edellisenä viikonloppuna Monroe oli sanonut jollekin olevansa 55-vuotias, mutta vaimo oli korjannut, että et ole vielä.

”Yritän elää päiviä ennemmin kuin laskea vuosia. Haluan myös oppia uutta koko ajan, mieli toimii parhaiten avoimena kuin laskuvarjo.”

Juttu on alun perin julkaistu lokakuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Michael Monroe, 54, rock-muusikko. Syntymänimeltään Matti Fagerholm.

Syntynyt Helsingissä. Asunut myös Tukholmassa, Lontoossa ja New Yorkissa. Suomeen hän palasi vuonna 1997. Nykyään asuu Turussa.

Legendaarisen Hanoi Rocksin lisäksi soittanut lukuisissa bändikokoonpanoissa. Nykyään Monroen yhtyeen nimi on Michael Monroe.

Viime vuosina Monroe on tullut tunnetuksi The Voide of Finland -tv-ohjelman vakiovalmentajana.

 Vuonna 2011 hänen soolouransa comeback-albumi Sensory Overdrive äänestettiin Classic Rock -lehden lukijaäänestyksessä vuoden albumiksi.