Bloggaaminen saati vloggaaminen ei ole enää vain nuorten naisten juttu. Yhä useampi aikuinen nainen haluaa esitellä tuntemattomille niin vaatekaappiaan kuin seksielämäänsäkin.

Pakko kurkata taas, mitä kuuluu lempibloggaajalleni Cougarwomanille! 41-vuotias rouva harrastaa syrjähyppyjä, koska ei ole saanut kotona seksiä vuosiin. Rakastajia tulee ja menee, mutta parasta Puumanaisen blogissa on se, kuinka hyvin hän kirjoittaa seksistä ja ihmissuhteista. Tosin viime kuukausina päivitykset ovat muuttuneet niin imeliksi, että vähän ällöttää. Bloggaaja on rakastunut mieheen, jota kutsuu Valokuvaajaksi. Sydämessä muljahtaa, kun luen uusimman kirjoituksen: Valokuvaaja on kadonnut. Cougarwoman ei ole saanut häneen yhteyttä viikkoon. Mitä on tapahtunut?

Suosikkiblogissani yhdistyy kaksi blogimaailman nousevaa ilmiötä: seksi ja se, että bloggaaja on aikuinen nainen.

Suomalainen blogimaailma oli pitkään nuorten naisten temmellyskenttä. Tilanne on muuttumassa: osin siksi, että ensimmäiset bloggaajat ovat jo ehtineet nelikymppiseksi, mutta viime vuosina myös yhä useampi keski-ikäinen nainen on innostunut bloggaamaan.

”Monet blogitrendit tulevat Ruotsista, josta esimerkiksi muoti- ja lifestyleblogit starttasivat. Sisustus ja ruoka eivät katso lukijan ikää, mutta nelikymppiset ovat kiinnostuneita myös työelämästä sekä ihmissuhdeaiheista kuten koskettavasti kerrotuista eroista, pettämisestä tai miten pärjätä murkkuikäisen vanhempana”, kertoo Jenni Lieto, blogiportaali Lilyn päätoimittaja.

Lily on yksi Suomen suurimmista blogiyhteisöistä ja sen blogien joukkoon mahtuu elämän koko kirjo. On muotia, sisustusta, ruoanlaittoa ja ihmissuhteita. Suurin osa on kuitenkin Cougarwomania nuorempia kirjoittajia, sillä ikähaitari ulottuu pääosin 18-vuodesta 39-vuoteen.

Rohkeaa puhetta

Minäkin perustin oman blogini vuosi sitten, 38-vuotiaana, vaikka pitkään ajattelin, ettei se kiinnosta minua. Miksi olisin kirjoittanut vapaa-ajallakin, kun sain kirjoittaa työksenikin? Mutta sitten sain tarpeekseni netin negatiivisesta uutisvirrasta. Halusin perustaa paikan, jossa ei vellottaisi masentavissa aiheissa ja nimesin blogini Minnan mukavuusalueeksi. Huomasin nopeasti, mikä bloggaamisessa viehättää: olin täydellisen vapaa! Kukaan ei vahtinut sanomisiani, ideoitani ei tarvinnut hyväksyttää kenelläkään, sain leikkiä sanoilla ja pöllöillä tai puhua vakavia.

Bloggaan elämän ihanista asioista: kirjoista, vaatteista, matkoista, ostoksista ja unelmista – samoista asioista kuin useimmat muutkin aikuisbloggaajat. Suurin osa meidän aikuisten naisten blogeista on juuri lifestyle-blogeja miesten keskittyessä useimmiten asia-aiheisiin kuten vaikkapa politiikkaan. Välillä saatan kirjoittaa jotain henkilökohtaisempaakin, vaikka en mitään niin uskaliasta kuin Cougarwoman. En ota paineita: bloggaan vain silloin kun minulla on jotakin sanottavaa.

Monia lukijoita on kuitenkin alkanut kyllästyttää lifestyle-blogien tasaisen kaunis ja särötön kuvavirta ja blogeista haetaan nyt sanoitusta omalle elämäntilanteelle. Ja tähän rakoon iskevät nelikymppiset: heillä on jo elämänkokemusta, jota jakaa.

Keski-ikäisiltä löytyy myös rohkeutta ja avoimuutta. Esimerkiksi 39-vuotias Sami Minkkinen kirjoittaa Havaintoja parisuhteesta -blogissaan miehen tunne-elämästä niin koskettavasti, että postauksia lukee tippa linssissä.

Täällä ei sitten vauvajuttuja kirjoitella, julisti Heli-Hannele Pehkonen, 42, perustaessaan Suomen 40+ blogit Oy:n. Pehkosen blogiyhteisössä on nyt 35 keski-ikäisen naisen (ja yhden miehen) blogia. Porukkaan voi hakea, kun on pitänyt blogiaan vähintään vuoden ja se täyttää sisällöllisesti tietyt laatukriteerit. Pehkonen auttaa kirjoittajia niin teknisissä asioissa kuin sisältöyhteistyökuvioissa ja markkinoinnissa.

”Keski-ikäisten blogit eroavat nuoremmista siten, että ne ovat tyyliltään maanläheisempiä eivätkä teknisesti ehkä niin hienoja. Niitä saatetaan ensin tehdä sukulaisten iloksi, kunnes lukijoita alkaakin tulla enemmän”, Pehkonen kuvailee.

Pehkosen mukaan aitous ja samastuttavuus ovat keski-ikäisille tärkeitä. Nuorempi sukupolvi ottaa luontevasti kuvia itsestään ja hehkuttaa elämänsä upeutta, mutta kypsempiä naisia moinen itsensä korostaminen saattaa ujostuttaa. Asenteissa on kuitenkin tapahtumassa muutos, ja omasta elämästä on lupa nauttia ilman turhaa kursailua, Pehkonen on huomannut.

Pehkosen julistus vauvavapaasta blogiyhteisöstä lässähti nopeasti, sillä hän odottaa nyt tammikuussa syntyvää esikoistaan. Uusi blogikin on sen tiimoilta tietysti perustettu, Nelkytplusmami. Vertaistuen lisäksi Pehkonen haluaa jakaa blogissaan tietoa. Keski-ikäisen ensisynnyttäjän odotusaika ei ole samanlaista kuin parikymppisen.

Elämän keveys

Nuorten naisten blogit kertovat usein päivän asuvalinnoista, mutta tämän lajin on valinnut myös nelikymppinen helsinkiläinen Sara Sarjava, joka on pitänyt Sara S. -blogiaan kolme vuotta. Blogin idea on näyttää, kuinka mustavalkoisia vaatteita voi yhdistellä luovasti ilman että omistaa suurta garderobia.

”Blogistani on tullut minun ja 14-vuotiaan tyttäreni yhteinen juttu. Hän on innostunut muodista ja kuvaamisesta ja ottaa asukuvani”, Sarjava kertoo.

Turkulainen Anne Melender puolestaan aloitti Muoti mielessä -bloginsa jo seitsemän vuotta sitten ja siitä on tullut hänelle myös bisnes. Syksyllä Melender oli jo seitsemättä kertaa Pariisin muotiviikoilla bongaamassa tyylikkäitä ihmisiä. Blogin rinnalla Melender pitää sisustusliikettä. Lukijat käyvät usein tervehtimässä häntä liikkeessä.

Melender panostaa kuvien laatuun, hän käyttää järeää Canon EOS 5D Mark II -järjestelmäkameraa, jonka runko maksaa 1600 euroa. Tekstiä Anne ei pahemmin hio.

”Haluan pitää blogini helposti lähestyttävänä ja kirjoitan niin kuin puhuisin tyttökaverille, rennosti. Haluan kuitenkin kehittyä ja olla kaikessa uudessa mukana ja viedä osaamistani ammattimaisesti eteenpäin.”

Jos keski-ikäisiä bloggaajia on kuitenkin Suomessa vielä verrattain vähän, niin vloggaajia tai tubettajia vasta vähän onkin. Siksi yli nelikymppisten kannattaisi nyt kiireesti perustaa oma vlogi, Töttöröö Networkin vastaava tuottaja Sanna Rousi kannustaa.

Töttöröö on vloggaajien eli videobloggaajien manageritoimisto, joka konseptoi edustamiensa ”tubettajien” sisältömarkkinointikokonaisuudet ja kouluttaa sekä sparraa heitä.

Vloggaamista ja tubettamista on pidetty meillä teinien juttuna, mutta maailmalla aikuistubettajia on paljonkin. Aikuiset naiset saattavat opastaa videoilla seuraajiaan milloin meikkaamisessa, milloin pukeutumisessa.

Kehuja ei voi ostaa

40+ blogien suosituimpiin bloggaajiin kuuluvat Tiia Koivusalo, 46 ja Marjo ”Maiju” Kauppila (50+) tekivät rohkeasti uuden aluevaltauksen ja alkoivat pitää You-Tubessa Tädit tubettaa -kanavaa. Koivusalo tunnetaan myös Minäkö keski-ikäinen -blogistaan ja Kauppila Pinkit korkokengät -bloggaajana. Kahden naisen videopäivityksissä vieraillaan kauneushoitoloissa ja kaupoissa sekä esitellään lempituotteita. Sisältöyhteistyöehdotusten suhteen he ovat tarkkoja. Naiset suosittelevat vain tuotteita, joista he pitävät aidosti.

”Tämän ikäisenä osaa jo sanoa ei kiitos, eikä tarvitse kaikkeen suostua. Minulta ei voi ostaa kehuja”, Kauppila sanoo.

Valtion virkamiehenä työskentelevä Kauppila on bloggaajana konkari. Hän aloitti ensimmäisen käsityöbloginsa jo kymmenen vuotta sitten, Pinkit korkokengät sai alkunsa kolme vuotta sitten. Nyt blogilla on jo 22000 lukijaa kuukaudessa. Kaksikon videot tehdään ”yhden oton tekniikalla” puhelimen ja selfiekepin varassa, ilman editointia. Välittömyys, sanavalmius ja rentous tekevät heidän videoistaan hyvää viihdettä.

”Emme juuri suunnittele, mitä aiomme sanoa. Se on turhaa, sillä aina jos sovimme mistä puhumme, suusta tuleekin jotain muuta”, Kauppila nauraa.

Muotibloggaaja Melender on juuri aloittamassa ensimmäistä vlogiaan. Myös Sarjava on miettinyt oman videokanavan perustamista, mutta se ei tunnu kovin luontevalta.

”Videoissa on paine, että pitäisi olla hauska. Entä jos haluaisi olla asiallinen ja vakavasti otettava?”

Hyvinvointia varten

Omalla nimellään kirjoittava tai omilla kasvoillaan esiintyvä joutuu miettimään bloginsa sisältöä hyvin tarkasti. Cougarwomanin kaltaiset nimimerkki-bloggaritkin voivat silti suhtautua kunnianhimoisesti blogiinsa. Sen näkee Puumanaisen kirjoituksistakin, jotka ovat hyvin huolellisesti laadittuja. Parin päivän kuluttua Valokuvaajan katoamisesta kertovan kirjoituksen jälkeen Cougarwoman julkaisee sivuilla miehen hänelle jättämän haikean kauniin jäähyväiskirjeen: mies ei kestänyt enää kaksoiselämää ja joutui siksi rikkomaan rakastamansa naisen sydämen. Moni epäilee blogin aitoutta. Onko Cougarwomania edes olemassa, onko teksti vain fantasiaa?

Päätän kirjoittaa Cougarwomanille. Hän vastaa aloittaneensa blogin, koska kantoi salaisuutta, joka oli pakko kertoa jollekin. Yksityisyyttä suojellakseen hän ei halua suoraan vastata, onko blogi täysin aito. Hän ei ole huolissaan nimensä paljastumisesta, mutta pelkää, että väärää henkilöä saatetaan syyttää häneksi. Niin on jo kerran käynytkin, mutta onneksi naisen mies osasi ottaa tilanteen lopulta huumorilla.

”Kun aloitin blogin, odotin että vihakommentteja tulisi paljon enemmän, koska aiheet, joista kirjoitan, ovat vielä tabuja. Mutta monet lukijat kiittävät blogiani ja kertovat minulle hyvin henkilökohtaisia tarinoitaan. On helpottavaa huomata, etten ole ainoa nelikymppinen nainen, joka painii samojen ongelmien kanssa.”

Cougarwoman aikoo jatkaa blogin pitämistä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

”Olen vasta nyt ymmärtänyt, kuinka voimaannuttava vaikutus minulle on blogini vakikommentoijilla. Jos he kritisoivat minua, he tekevät sen rakentavalla tavalla ja avartavat ajatteluani. Se kielii siitä, että oma henkinen hyvinvointi on sukupolvelleni tärkeää.

Vierailija

Rohkeita paljastuksia ja ihanaa hömppää – Tällaisia ovat keski-ikäisten naisten blogit

Kirjoittaja tiivistää bloggauksen motiivin hyvin. Minäkin ajattelin pitkään, että miksi bloggaisin, olenhan vuosikymmeniä työelämässä kirjoittanut. Kun kuitenkin aloitin, tajusin bloggaajan vapauden. Itse valitsen mitä kirjoitan ja kuvaan, miten ja milloin sen teen. Blogi saa huomioimaan asioita tarkemmin. Olisiko tästä aiheeksi? Tuosta otankin lisää selvää. Tykkään kuvata ja otan paljon kuvia mahdollista blogijuttua ajatellen. Eilen innoistuin hakemaan tueksi kirjastosta aihetta käsittelevän...
Lue kommentti

Työhuoneella Karoliina Hellbergin työhuoneella juodaan tujua kahvia ja kuunnellaan bändien harjoittelua.

Radio soi ja maali haisee. Kärry keskellä huonetta on täynnä värituubeja ja -purkkeja, pellavaöljyä ja tärpättiä. Karoliina Hellbergin ja Ilari Hautamäen yhteisateljeessa Vallilan taiteilijatalon neljännessä kerroksessa näyttää juuri siltä kuin taidemaalareiden työhuoneella kuuluukin.

Karoliinan puolella seiniin nojailee suuria keskeneräisiä maalauksia. Siellä täällä lattialla on pienempiä vesiväritöitä, taidekirjoja, kukkaruukkuja. Oven vieressä pressokannussa seisoo tuju kahvi.

Aateljeen suurten ikkunoiden takaa aukeaa näkymä Vallilan vanhalle teollisuusalueelle. Vastapäisessä talossa treenaa liuta bändejä.

”Valmistuin Kuvataideakatemiasta viime keväänä ja vuokrasin ensin omaa työhuonetta Kaapelitehtaalta. Aika pian kuitenkin ymmärsin, että en halua olla yksin.”

Kollegan kanssa jaettu työtila on yksi taiteilijatalon kymmenistä vastaavista. Kuvataiteilijoiden lisäksi Ateljeesäätiön tiloissa työskentelee muun muassa muotoilijoita ja valokuvaajia. Karoliina Hellbergin ateljeen suurten ikkunoiden takaa aukeaa näkymä Vallilan vanhalle teollisuusalueelle. Vastapäisessä talossa treenaa liuta bändejä.

”Iltaisin pidän usein ikkunaa auki, ja bändien soitto kantautuu tänne”, Karoliina kertoo.

Parhaillaan taiteilija työstää kahta näyttelyä, useita maalauksia yhtä aikaa. Luovan kaaoksen lisäksi ilmassa on pientä stressiä. Karoliina myöntää olevansa ”luonteeltaan huolestuja”.

”Työn alla saattaa olla seitsemän, kymmenenkin työtä yhtä aikaa. Välillä joudun kääntämään muut keskeneräiset maalaukset pois, että pystyn keskittymään yhteen.”

 

 

Kuka?

Karoliina Hellberg, 28, taidemaalari. Syntynyt Porvoossa, asuu ja työskentelee Helsingissä.

”Maalausten tunnelma on yhtä aikaa uhkaava ja paratiisimainen”, kuvailtiin hänen töitään Helsingin Sanomissa kiitetyn Helsingin kaupungin taidemuseon HAM-gallerian näyttelyn yhteydessä keväällä.

Näyttely taiteilija Joseph Jamesin kanssa Galleria Anhavassa 27.10.–20.11.2016 ja Benjamin Orlowin kanssa Tammisaaren Elverket-galleriassa 3.12.2016–15.1.2017.

karohellberg.tumblr.com.

Mallivuodet opettivat Janina Frylle joustavuutta ja heittäytymistä, orastava uupumus taas rajojen vetämistä.

Ensin mallina, sittemmin vaatesuunnittelijana menestynyt Janina Fry kiittää mallivuosiaan siitä, että oppi joustavuutta ja mukautumiskykyä. "Aamu saattoi alkaa kuudelta jonkin tv-mainoksen kuvauksissa, ja seuraavana päivänä olinkin jo joulukuvaston kuvauksissa, keskellä heinäkuuta", hän kertoo Glorian videohaastattelussa. Siinä hän kertoo myös, miten on voittanut arkuutensa.

Janina myös tunnustaa, että joutuu päivittäin punnitsemaan, missä jaksamisen rajat menevät. "Minun on tehtävä niin, että voin hyvin ja jaksan olla tukena läheisilleni", hän sanoo.

Janina Fryn haastattelun löydät 27.10. ilmestyneestö marraskuun Gloriasta.

Takavuosien supermalli Janina Fry ehti nähdä suomalaisen malli- ja missibisneksen ehkä kukoistavimmat vuodet. ”90-luvulla meininki oli jotenkin viattomampaa. Nykyään kuvia ja kroppaa muokkaamalla voi tehdä ihan mitä vain ”, hän sanoo.

Janina Fryn, silloisen Frostellin, malliaikaan 90-luvulla kauneuskilpailuita ei vielä kovin äänekkäästi kritisoitu vanhanaikaisiksi, epäkiinnostaviksi eikä epätasa-arvoa pönkittäviksi. Miss Suomi -kisoille järjestettiin rinnakkaista Suomen Neito -kilpailua. Pidettiin nykyään jo kuopattuja Miss Scandinavia - ja Miss Baltic Sea -kisoja. Ei ollut hipstereitä nyrpistelemässä neniään misseille.

Maailmalla elettiin supermallien aikakautta. Se tarkoitti etenkin sitä, että muun muassa Cindy Crawford, Gisele Bündchen, Linda Evangelista, Elle Macpherson ja Claudia Schiffer alkoivat tienata. Huippukauniille alettiin viimeinkin maksaa huippupalkkioita. Malleista tuli superjulkkiksia, niin kuin Janinastakin Suomessa.

”Kyllä Suomessakin silloin pystyi ansaitsemaan hyvin, jos oli hyvä mallitoimisto, joka osasi neuvotella kunnon palkkiot. Olin oikeantyyppinen malli eli moneen sopiva ja kaupallinen, sellainen perusglamour”, Janina sanoo.

Pusero 259 e, Iro. Housut 329 e, DKNY.

Perusglamourilla Janina viittaa omaan menestyskonseptiinsa, joka perustui uimapuku- ja alusvaatemallin töihin. Janinan vartalo nähtiin niin Gossardin alusvaatteissa, hänen nimeään kantavassa alusvaatemallistossa kuin monen vuoden ajan ruotsalaisen Panos Emporion uimapuvuissakin. Vuonna 2001 brittiläisen miesten aikakauslehti Arenan äänestyksessä hänet äänestettiin maailman viidenneksi seksikkäimmäksi naiseksi.

Miehet soittelivat mallitoimisto Paparazziin saadakseen Janinan puhelinnumeron tai edes jonkinlaisen kontaktin hänen kanssaan.

Janina ehti luikahtaa alalta perhe-elämään ennen kuin mallintyöt muuttuivat radikaalisti 2010-luvulla. Tuli digitaalisuus, talouskriisi, median murros, älylaitteet sekä bloggaajat ja vloggaajat.

Ajat muuttuivat, niin kroppakin

Janina ei kuitenkaan haikaile menneitä mallivuosiaan.

”90-luvulla meininki oli jotenkin viattomampaa. Nykyään kuvia ja kroppaa muokkaamalla voi tehdä ihan mitä vain. Sellainen glamourmallimeininki ei ole minua koskaan kiinnostanut”, Fry sanoo ja viittaa trendiin, jossa silikonilla, tekoripsillä, -hiuksilla, -kynsillä ja kuvankäsittelyllä voi lähes kenestä tahansa muokata mitä tahansa.

”Ei silloin kuvia käsitelty läheskään tässä mittakaavassa. Valokuvaajien piti olla todella ammattitaitoisia ja uimapukumallin piti olla oikeasti kunnossa.”

Hattu 380 e, Samuji. Neule 320 e, Acne.

Vaikka työväline on väistämättä iän ja ajan myötä muuttunut, Janina suhtautuu vartaloonsa tapansa mukaan rennon vitsailevasti.

”Totta kai kroppa on muuttunut. Meidän suvun naiset ovat aina saaneet tehdä kovasti duunia pysyäkseen kunnossa. Me olemme tällaisia povekkaita. Jos nyt aikoisin lähteä juoksemaan jonkin muodikkaan maratonin, tarvitsisin kolmet urheiluliivit päällekkäin.”

Miten Janinasta tuli vaatesuunnittelija, jonka mallisto juhlii ensi vuonna kymmenvuotisjuhliaan? Millaisia olivat hänen kokemuksensa kauneuskisoista maailmalta? Entä miten kävikään laulajanuralle? Lue koko haastattelu 27.10. ilmestyneestä marraskuun Gloriasta.

En pidä keinotekoisesta positiivisuusajattelusta. Myötäsukainen tsemppaus on arveluttavaa, koska elämään kuuluvat kaikenlaiset tunteet. Mutta eipä synkistelykään lukeudu suosikkiasioihini. Usein positiivisuusajattelua inhoavat ihmiset lipsahtavat herkästi toiseen ääripäähän, synkeään ironiaan. On coolimpaa olla jatkuvasti ironinen kuin paljastaa, miltä oikeasti tuntuu.

Marraskuussa me suomalaiset kohtaamme jokavuotisen synkkyydensietotestimme. Päivät ovat säälittävät lyhyitä. V*tuttaa apaattisesti. Miten tässä taas kestää yhden pimeän kauden? Talvimasennus on kaiken kukkuraksi naisilla yleisempää ja kaamoksen sietäminen vaikeutuu vanhemmiten.

Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani?

Positiivisuusajattelija patistaisi minut nyt tässä kohtaa riuskasti reippailemaan. Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani? Haluan mieluummin taolaisittain mennä vaivattomasti tämän synkän virran mukana, en taistella epätoivoisesti sitä vastaan.

Synkistele siis hyvä ihminen vaikka miten kliseisin keinoin (suklaa, täyteläinen punaviini, kirjaläjä, villasukat, untuvapeitto, kynttilät, mitä ikinä), mutta ole sen verran epäsuomalainen, että älä käperry yksin, vaan yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisuus, ja etenkin toisten ilahduttamine, lisäävät tutkitusti kaikkein eniten onnellisuutta.

Täyteläistä marraskuuta!