Muusikko Tuomari Nurmio nauttii sähkökentästä sukupuolten välillä ja uskoo, että seksikielteisyys aiheuttaa patoutumia ja väkivaltaa.

A Aurinko. Kaiken elämän ehto. Olen oikeastaan auringonpalvoja – en siinä mielessä, että makaisin paahtamassa itseäni, mutta ulkomailla haluan aina nähdä auringonnousun. Se on vaikuttava näky varsinkin lähellä päiväntasaajaa, jossa aurinko nousee jyrkästi horisontista.

B Blues. Musiikin peruskategoria, meikäläisen sukupolvelle tärkeä juttu. Olin vuonna 1963 juuri sopivassa iässä, kun The Beatles ja Rolling Stones nousivat listoille. Suomessa ne vuorottelivat vielä pitkään Reijo Taipaleen kanssa listojen kärjessä, mutta emme me kaupunkilaisskidit kuunnelleet tangoa.

"Demokratia ei ole aukottoman toimiva systeemi, mutta on se paras mitä on keksitty."

C C-duuri. Yksinkertainen perussointu, siitä se minullakin lähti. Opettelin soittamaan kitaraa sointutaulukoista. Red River Valley, suomeksi Lapin poika, oli hyvä aloituskappale: kolme ensimmäistä nuottia sai soitettua ilman, että tarvitsi painaa yhtään kieltä. Näin tosin tapahtuu G-duurissa.

D Demokratia. Ei mikään itsestäänselvyys. Eurooppaa ympäröivät joka puolelta epädemokraattiset voimat. Demokratia ei ole aukottoman toimiva systeemi, mutta on se paras mitä on keksitty. Kyllä mä äänestän aina.

E Elvis. Eka rokki-idoli, hartaasti kuunneltu. Heti, kun lastenlaulut menettivät viehätyksensä, aloin kuunnella Elvis-levyjä.

F Folk-Liisa. Puolisoni Liisa Eskola, jonka kanssa julkaisimme tammikuussa levyn Ihmemaassa. Olimme alun perin ystäviä ja soitimme folkia yhdessä jo 1960-luvulla, kun se oli uutta. Nyt olemme olleet kymmenisen vuotta yhdessä, keikkailleet silloin tällöin ja miettineet, että pitäisi joskus saada yhteinen levykin aikaan.

"Yhdessä vaiheessa oli pakko päästä Helsingistä pois. Urauduin, kyllästyin, notkuin saman jengin kanssa samoissa kapakoissa enemmän kuin tarpeeksi."

G Globalisaatio. Voima, jota vastaan on turha rimpuilla. Eristäytyminen ei ole tässä maailmassa mahdollista: maailmantalous sekä etniset ja uskonnolliset ryhmät sekoittuvat. Millä ehdoilla ja aikataululla se tapahtuu, se on toinen kysymys – voi sitä yrittää jarrutella, varmaan kannattaakin.

H Helsinki. Olen syntyperäinen helsinkiläinen. Yhdessä vaiheessa oli pakko päästä Helsingistä pois. Urauduin, kyllästyin, notkuin saman jengin kanssa samoissa kapakoissa enemmän kuin tarpeeksi, ja se piti saada loppumaan. Omaksikin yllätyksekseni muutimme Riihimäelle kymmeneksi vuodeksi, kun tyttäreni oli pieni. Se teki hyvää minulle ja Helsinki-suhteelleni: kirjoittelin siellä slangikappaleita maanpakolaisena, nostalgian vallassa. Nykyään suhteeni kotikaupunkiini on taas hyvin positiivinen.

I Ihmemaa. Teimme Ihmemaassa-levyn Liisan kanssa itsellemme. Oli hauskaa, että levy-yhtiö halusi myös julkaista sen.

"En halua pilkata kenenkään uskontoa, mutta niistä kiistely tuntuu omituiselta. Itse en usko semmoisiin."

J Jahve, Jumala, Jeesus… Tuntuu absurdilta, että uskontojen yhteentörmäys aiheuttaa sotia. Kysymyshän on magiasta, taikauskosta ja Lähi-idässä muinoin keksityistä jumalista, joista osa on saanut enemmän kannattajia kuin toiset. En halua pilkata kenenkään uskontoa, mutta niistä kiistely tuntuu omituiselta. Itse en usko semmoisiin.

K Kitara. Minun työkaluni. Monien kohdalla täydellisen kitaran etsiminen ei lopu koskaan, mutta minä löysin sen 2000-luvun alussa ja olen teettänyt itselleni kolme samanlaista kitaraa.

L Love Records. Kun aloitin muusikonurani, sain monien yritysten jälkeen tilaisuuden tehdä Love Recordsille singlen. Sen B-puolella oli Valo yössä, A-puolella Kurja matkamies maan, jonka Yle pani rajoitettuun soittokieltoon, koska virren mukaileminen oli liikaa. Raha-automaattiyhdistyksen jukebokseihin se otettiin vasta, kun tilalle tehtiin Oi mutsi, mutsi. Singlestä tuli listaykkönen.

M Mies ja

N Nainen. Sopivasti peräkkäin aakkosissa tämä sähkökenttä, jin ja jang. Olen tietysti seurannut talvella käytyä keskustelua miesten ja naisten väleistä Suomessa. Ehkä miesten on turhaa kitistä, jos asetelmat vähän muuttuvat ja heiltä odotetaan perheessä enemmän. Naiset ovat niin pitkään olleet huonommassa asemassa.

O Olut. Kaksipiippuinen juttu. Siitä on paljon vahinkoa, mutta jonkin verran iloakin. Oluen litkimisen saaminen hallintaan oli iso syy siihen, että muutin aikanaan maanpakoon Riihimäelle. Katso kohta H.

P Pakolainen. Nyt on käynnissä oikeastaan kansainvaellus, ei sitä muuksi voi kutsua. Eurooppa ei mitenkään pysty ottamaan vastaan kaikkia, jotka haluavat tänne. Jotain muuta olisi keksittävä ja äkkiä, mutta mitä? Turvavyöhykkeitä konfliktialueilla? Syyrian sota on saatava loppumaan.

"Seksikielteisyys aiheuttaa vain patoutumia ja väkivaltaa."

Q Don Quijote. Idealistin arkkityyppi, tämä tuulimyllyjä vastaan taisteleva hahmo. Samastun häneen itsekin jollain tasolla, mutta enemmän pyrin olemaan realisti.

R R-sana. Suomen ‘rakkaus’ on paljon painavampi kuin vaikka englannin ‘love’. R-sanaa tulee käytettyä liian harvoin puheessa, lauluissa se on helpompi sanoa.

S Seksi. Elämän energiaa. Seksikielteisyys aiheuttaa vain patoutumia ja väkivaltaa. Libido toimii kaiken toiminnan moottorina.

T Tee. Pidän teestä. Juon päivittäin ehkä viisi kuppia aika vahvaa, mustaa teetä.

U USA. Mitään muuta maata ei voi verrata Yhdysvaltoihin, kun on musiikista kyse. Nuorena vastustin totisena USA:n imperialismia ja ihailin samaan aikaan amerikkalaisten tekemää musiikkia ja leffoja.

V Venäjä. Venäjän ja USA:n välillä on ikiaikainen köydenveto, ja meille suomalaisille se on erityisen iso ongelma. Täällä me elämme pussin perällä hahmottoman suurvallan vieressä ja pohdimme, että mitähän siellä seuraavaksi keksitään.

"Minulla on muutama hyvä ystävä, joiden kanssa on helppoa jutella, ja se riittää."

X Tuntematon suure yhtälössä. En ollut koulussa mikään hyvä matematiikassa. Jos sain x:n ratkaistua, niin hyvä. Itse asiassa olin lukion alussa ongelmaoppilas ja jäin luokallekin. Olin poikakoulussa, jossa oli sellainen henki, että lukuaineissa pärjääminen oli noloa. Sitten vaihdoin koulua Helsingin suomalaiseen yhteiskouluun SYK:iin, ja ongelmat hävisivät saman tien.

Y Ystävä. Tältä osin asiani ovat ihan hyvin. Minulla on muutama hyvä ystävä, joiden kanssa on helppoa jutella, ja se riittää.

W WTC tulee jostain syystä mieleen. Muistan, miten epätodellisilta ne iskut näyttivät, kuin joltain katastrofielokuvalta.

Z Zorro. Kakaroina vedettiin Zorron merkkiä leikkimiekoilla. Silloin yhdellä lipulla sai istua non stop -leffanäytöksessä ja katsoa Zorron lisäksi uutiskatsauksen ja piirrettyjä.

Å Ahvenanmaa. Jos auton rekkarissa on Å, se on Ahvenanmaalta.

Ä Ä:n pisteet. Ne ovat katoamassa tietokonekielen vuoksi. Se vähän rasittaa. Ä:n pisteitähän käytetään monissa Euroopan kielissä, joten homma tuntuu kielten sabotoinnilta ja erityispiirteiden hävittämiseltä. Kai minussa on vähän kielipoliisin vikaa.

ÖÖljy. Aine, joka aloittaa sotia ja muuttaa historiaa. Koko Venäjän talous on rakennettu yhden raaka-aineen varaan, ja täällä Suomessa me taas ihmetellään seuraamuksia.

Juttu on alun perin julkaistu maaliskuun 2016 Gloriassa.

Kuka?

Hannu ”Tuomari” Nurmio, 65.

* Muusikko, julkaisi ensimmäisen levynsä Kohdusta hautaan vuonna 1979. Sen jälkeen häneltä on tullut parikymmentä levyä.

* Uusin levy on puoliso Liisa Eskolan kanssa tehty, tammikuussa ilmestynyt Tuomari Nurmio & Folk-Liisa: Ihmemaassa.

* Asuu Helsingin Jätkäsaaressa.