Mira Luodin elämännälkä vaatii tömäkän deodorantin ja ruokanälkä terveellistä ruokaa nopeasti.

A Adrenaliini. Luonnon omaa huumetta, jota saa luvan kanssa keikoilta ja jumpasta. Tarvitsen sitä.

B Banaani. Banaani näkyy aina kiellettyjen hedelmien listalla makeutensa takia. Mutta minulle se on vanha, hyvä perinne-eväs. Harmi, että sillä on tapana mennä laukussa pilalle. Ostan heti banaanirasian, kun sellaisia aletaan tehdä jostain ekomateriaalista.

C cure. Lempibändi, ollut teinivuosista asti. Mielestäni näytän edelleen vähän Robert Smithiltä.

D dödö. Haluaisin päästä turhista kemikaaleista eroon, mutta on vaikea löytää deodorantille luomuvaihtoehtoa, joka toimisi. Kaikki on kokeiltu. Pelkkä hiki on ehkä kuitenkin parempi haju kuin se hirveä hiki+dödö-yhdistelmä. Kotioloissa voi olla ilman, mutta jotta ei tarvitse kaupungilla friikkailla, valintani on toistaiseksi Rexona Aloe Vera 48 h.

"Luotiin on alkanut liittyä ällöttäviä fiiliksiä"

E e-koodit. Saavat sapen kiehumaan. Kaupassa käyminen on hidasta, kun pitää lukea tuoteselosteita. Kunpa lisäaineista voisi luopua kokonaan, ettei tarvitsisi kytätä niitä. Minusta ruuan ei kuulu säilyä pitkään.

F Fenix-lintu. Jospa saisi joskus kokea olevansa vapaa kuin lintu. Viettäisi tuokion ilman ajatuksia, tarkkailisi vain asioita ilmasta.

G Google. Hajamielisen äiti-ihmisen elämää helpottaa se, että nykyään tarvitsee muistaa vain määränpään osoite. Google auttaa perille.

H Haaveilu. Haaveet kuljettavat elämässä eteenpäin. Ei se mitään, jos ne eivät toteudu, ne ovat omia salaisuuksia. Haaveilun voi napsauttaa päälle, kun mieleen tulee vakavia ajatuksia. Minä haaveilen vaikka siitä, että osaisin laulaa täydellisesti, tai että olisin hirveän itsevarma. Tai sitten haaveilen jostain hyvästä ruuasta ja toteutan haaveen saman tien.

I Ilo. Ensimmäiseksi tulee mieleen kavereiden lapsen nimi, Ilo. Lasten kanssa ilo on välitöntä, se tarttuu.

J Jano. Lempijuomani on vesi. Paljon muuta ei tule juotuakaan. Vesi voitelee koko kehon. Ja on minulla hillitön elämänjanokin.

K Kevät. Jos pitää jotain pelätä, niin keväinen takatalven pelko on harmittomimmasta päästä. Sitä voi pelätä rauhassa, koska kesä tulee kuitenkin.

L Luoti. Sukunimeni on harvinainen ja komea ja peräisin Vänrikki Stoolin tarinoista. Mutta nyt, kun maailmalla tapahtuu kaikkea kamalaa, sen merkitys on jotenkin muuttunut. Luotiin on alkanut liittyä ällöttäviä fiiliksiä. Minulla oli hieno, luodista tehty avaimenperä, jonka olin saanut ystävältä. Se otettiin lentokentällä pois, ja tuli helpottunut olo. Ajattelin aluksi tehdä soolouraa sukunimelläni, mutta päätinkin olla Mira Luoti ilman muita merkityksiä.

"Ikää kertyy, mutta opin vieläkin asiat kantapään kautta."

M Minä. Kuka minä olen? Sen selvittäminen on jatkuvaa oppimista. Ikää kertyy, mutta opin vieläkin asiat kantapään kautta. Miksi sitä haluaa aina ottaa riskejä, hypätä tuntemattomaan ja juosta seinää päin? Toisaalta haluan rakentaa arkeen rutiineja ja pysyvyyttä. Olen onnistunut yhdistämään nuo kaksi asiaa. Kun minä voin hyvin, lapsetkin voivat.

N Nälkä. Aikaisemmin syöminen oli tankkaamista tai mässäämistä. Ensin pizzaa, sitten kaksi päivää syömättä, jotta kuvauksissa ei muka joku olematon maha pömpötä. Nyt, kun ruokaa pitää laittaa säännöllisesti, ruuasta on tullut seikkailu! Olen tosi kätevä arkiruokaemäntä: loihdin hetkessä lounaan, ja illaksi teen samalle pohjalle eri ruuan. Jos on kova hoppu, se lähtee kuskusista, jos on aikaa keittää pasta niin sen kiehuessa pilkon sekaan tomaattia, fetaa, tofua, yrttejä…

O Onni. Syntymäpäiväni on Onnin päivänä. Mutta mitä onni sitten on? Ehkä loppujen lopuksi sitä, kun katsotaan yhdessä Pikku Kakkonen tai sitä, kun aamulla ei tarvitsekaan nousta. Onnea ei tarvitse lähteä hakemaan mistään, riittää että uskaltaa todeta olevansa onnellinen.

P Pelko. Tyhmä ajatus, joka tulee päälle kuin hyökyaalto. Tarvitaan paljon onnea selättämään pelko. Olen aina ollut kova pelkäämään: Että läheiset lähtevät pois, että joku sairastuu… Ehkä se johtuu siitä, että isäni kuoli, kun olin pieni. Äskettäin veljeni kuoli yllättäen syöpään. Kun menettää jonkun niin rakkaan, tajuaa, miten turhaa pelko on.

Q Quinoa, vaikka se kai suomeksi kirjoitetaan oikeasti kv:lla. Harrastan kaikkia terveellisiä ruoka-aineita.

R Rakkaus. Kun rakastaa, se pitää sanoa. Rakkauttaan ei voi toitottaa liikaa. Ja miten hyvältä tuntuukaan, kun joku sanoo rakastavansa. Jos on rakastunut, sitä pitää tuulettaa kuin voittoa –Facebook täyteen vain! On se sen verran hienoa, kun löytää jonkun. Rakkaus on niin iso asia, ettei sitä voi ymmärtää. Ja rakkauden kanssa kamppailu – mitäpä sitä ei tekisi saadakseen parisuhteen toimimaan?

S Saavutus. Uusi sohva. Levytyssopimus. Mikä tahansa etappi, jonka saavutettuaan haluaa jotain lisää. Milloin oikein on tyytyväinen? Minä olen välillä luullut, että en pysty tai jaksa tai pärjää. Tärkeä saavutus on ollut hoksata, että ei se pidä paikkaansa.

"Jos on rakastunut, sitä pitää tuulettaa kuin voittoa –Facebook täyteen vain!"

T Totuus. Kannattaa puhua totta, vaikka se olisi kuinka vaikeaa tai sattuisi. Totuus satuttaa lopulta kuitenkin vähemmän.

U Ulkoilu. Se on Suomen oloissa välillä vähän haastavaa, mutta happihyppely auttaa aina, kun väsyttää.

V Valo. Minussa on pimeä puoli. Synkistelen, mietin toisten murheita, olen melankolinen. Valo auttaa. Kirkasvalolamppu on ostoslistalla, ja parastahan on käydä ulkomailla hakemassa valoa. Matkailu sitä paitsi valaisee sisäisesti, vaikka kohteessa ei paistaisi aurinko.

W Whatsapp. Sinne se viestintä on mennyt, enää ei tule läheteltyä tekstareita.

X Se, mitä en kerro! Ei tarvitse tietää kaikkea.

Y Yoga Nordic. Hot jooga tuli elämääni tältä salilta. Se on ihanaa. Lämmittää kesälläkin ja saa kaikki tukokset aukeamaan.

Z Zumba. Kun asuin Myllypurossa, ihan lähelle pääsi zumbatunnille ja zumba vei sydämeni. Siellä me lähiömammat ketkuttelimme pyllyjämme. Sitä on ikävä.

Å Åbo. Kerran turkulainen, aina turkulainen. Muutin Turusta pois 15 vuotta sitten, mutta minua pyydetään edelleen turkulaisiin kokkareihin. Olen siitä eritt äin otettu. Muutama vuosi sitten olin jopa ehdolla Vuoden Turkulaiseksi. En voittanut äänestystä –sen voitti freestyle-laskija Pekka Hyysalo –mutta jo ehdokkuus oli kova juttu.

Ä Äiti. On parasta olla itse äiti. Ja oma äitini on ihana. Meidän suhteemme on alkanut muuttua siihen suuntaan, että minä nipotan hänelle napostelusta ja elämäntavoista. Koetan kaikella rakkaudella tarjota parempia vaihtoehtoja. Onneksi kuopukseni Urho on vielä niin pieni, että hän ei kritisoi minua.

Ö Öljy. Kookosöljy, oliiviöljy, mikä tahansa hyvä öljy. Niiden avulla jaksaa. G

 

Kuka?

 

Mira Luoti, 38, laulaja. Kotoisin Turusta, asuu nykyään Helsingissä.

Miralla on kolme lasta

Eirik, Trine ja Urho. Tuttu PMMP-yhtyeestä ja nyt soolourastaan: toinen single Puhu mulle hulluudesta ilmestyi maaliskuussa. Esiintyy kesällä muun muassa Ruisrockissa ja Kotkan Meripäivillä.