Huippu-uran kustannusalalla tehnyt johtaja Leena Majander vie suomalaisuutta kirjallisuutta maailmalle. ”Onnistumiset ovat aina motivoineet minua”, hän sanoo.

Olipa viikko!

Onneksi se on ohi, ja on perjantai-iltapäivä. Leena Majander voi vihdoin huoahtaa ja istahtaa mukavaan tuoliin Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus FILIn kauniissa toimistossa Helsingin Ritarihuoneella. Hän on juuri palannut Shanghaista suurilta kansainvälisiltä lastenkirjamessuilta.

Aikaero painaa, mutta Majander, 59, näyttää pirteältä ja hyväntuuliselta. Hän matkusti messuille edistämään suomalaisen lastenkirjallisuuden kääntämistä kiinaksi.

”Kiinassa on 300 miljoonaa alle 16-vuotiasta – mikä valtava määrä mahdollisia lukijoita!” hän innostuu.

Viikko Kiinassa oli Leena Majanderille elämys ja samalla uusi näkökulma kirjallisuuteen. Hän on tehnyt pitkän uran kustantajana, ensin Otavassa, sitten WSOY:ssa ja Bonnierilla. Kesällä hän siirtyi Bonnierin kansainvälisen liiketoiminnan neuvonantajan tehtävästä FILIn johtajaksi.

”Aikaisemmin tein messuilla kauppoja, nyt menin sinne luomaan kirja-alan ihmisille kontakteja ja uusia edellytyksiä.

FILIn tehtävä avautui, kun Vientikeskusta pitkään johtanut Iris Schwanck jäi eläkkeelle. Leena Majander ei ollut ajatellut hakea paikkaa.

”Mutta sitten puolisoni Antti kysyi, että enkös minä olisi juuri oikea ihminen tehtävään. Ajattelin, että totta tosiaan ja innostuin. Olen aina rakastanut kirjallisuutta ja halunnut tehdä töitä siinä maailmassa.”

Leena oli valmis uuteen, sillä häntä ahdisti seurata kustannusalan alamäkeä. Kirjojen markkinat olivat pudonneet jo viisi vuotta, eikä loppua ole näkyvissä.

”Onnistuminen on aina motivoinut minua. Missioni on kautta vuosien ollut sivistyksen ja bisneksen yhdistäminen. Tuntui, että nyt saisin taas siihen mahdollisuuden.”

Nyt se missio toteutuu viemällä kotimaista kirjallisuutta maailmalle.

”Kirjallisuuden kenttä on monipuolistunut, ja suomalainen kirjallisuus on nyt itsestäänselvästi osa maailmankirjallisuutta. Kirja-alan onnistumisia pitää hakea maailmalta.

Unohtumattomat työvuodet

Kustannusmaailma on muuttunut perin pohjin vuodesta 1980, jolloin Leena Majander valmistui kauppatieteiden maisteriksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja pääsi unelmiensa työpaikkaan, Otavalle markkinointiassistentiksi. Hän oli päättänyt pyrkiä alalle jo koulutyttönä. Majanderien laajasalolaisperheessä luettiin paljon. Äiti oli opettaja ja isä pankinjohtaja. Leena työskenteli kaikki kesät kirjakaupassa ja luki niin paljon kuin ehti, kaikkea tyttökirjoista klassikoihin. Hänen lempiromaaninsa oli Tuulen viemää, jonka lopuksi Scarlett O’Hara lausuu dramaattisesti: ”Huomenna on uusi päivä.”

Majanderien neljästä sisaruksesta kolme valitsi kirjallisuuden ammatikseen tavalla tai toisella. Kustannusbisnes vei Leenan, Antti-veljestä tuli Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko, ja Mikko-veli ryhtyi historiantutkijaksi ja tietokirjailijaksi.

”Unohtumattomia vuosia ne olivat”, Leena Majander muistelee alkuaikojaan Otavalla.

Kustantamoissa vaikuttivat suuret kulttuuripersoonat kuten Majanderin palkannut Pentti Huovinen, WSOY:n legendaariset Hannu Tarmio ja Vilho Viksten sekä ArtHousen perustanut runoilija-kustantaja Paavo Haavikko.

”Kirjallisuus oli koko alan yhteinen intohimo, ja sen eteen tehtiin töitä kunnianhimoisesti ja tinkimättä. Jälkeenpäin ajattelin, että vastavalmistuneelle ei voi olla parempaa oppia kuin saada työskennellä alan kokeneimpien huippujen alaisuudessa.”

Niitä oli Otavan Uudenmaankadun komeassa kivilinnassa, jossa Leena Majander tiesi heti taloon tultuaan olevansa kotona. Ura lähti kustantamossa nopeaan nousuun. Hän eteni ensin myyntipäälliköksi, sitten kustannusjohtajaksi ja lopulta kustantajaksi.

Kuka vielä lukee?

Majanderin neljännesvuosisadan kestänyt kustantajakausi oli Otavan kukoistuksen aikaa. Kirjatalo onnistui ohittamaan tärkeimmän kilpailijansa WSOY:n ja nousemaan kotimaisen laatukirjallisuuden ykköskustantajaksi. Tuntui, että likipitäen jokainen kirjailija pyrki Otavan talliin.

”Kustantajalla pitää olla silmää paitsi tekstille ja ideoille, myös ihmisille. Hyvässä talossa kirjailijankin on hyvä olla”, Leena Majander sanoo.

Juuri sellaista hän uskoo Otavalla olleen. Hän kuitenkin muistuttaa, että kustannusalan myllerryksessä myös kirjailijoiden on ollut sopeuduttava uuteen aikaan. Vanhat leppoisat vuodet eivät enää palaa.

”Ennen riitti, että kirjailija toi käsikirjoituksen ja kustannustoimittaja editoi sen. Sen jälkeen markkinointi hoiti myynnin. Nykyisin kirjailijalta vaaditaan esiintymistaitoa ja kykyä ottaa tilanne kuin tilanne haltuunsa. Se vaatii monipuolista ammattitaitoa ja valmiutta panna oma persoona likoon”, hän korostaa.

Mutta entistä esiintymistaitoisemmat kirjailijatkaan eivät muuta muuksi sitä ongelmaa, että kirjamyynti on vaikeuksissa. Lukemisen sijaan ihmiset viettävät vapaa-aikaansa Facebookissa ja muualla netissä keskittymättä erityisesti mihinkään.

Yhä lyhytjännitteisemmäksi muuttuva elämänmeno huolestuttaa Leena Majanderia.

”Lukeminen on hidasta, ja siihen pitää keskittyä. Hekin, jotka vielä jaksavat lukea, ilmoittavat varanneensa mielenkiintoiset uutuudet kirjastosta. Ei näin. Paras jokamiehen kulttuuriteko on ostaa se kiinnostava kirja. Eihän tulovirtaa muuten synny.”

Leena Majanderin puhe kiihtyy. Siniset silmät säkenöivät ja posket alkavat punoittaa.

On pakko kysyä, onko hän sydämeltään yhä kustantaja. Miltä tuntui jättää Otava vuonna 2010, näyttävän ja arvostetun uran jälkeen?

”Olin onnellinen Otavalla ja valtavan sitoutunut taloon. Sieltä lähtö oli kieltämättä hirveän raskas”, hän sanoo.

Lähdön syiden arveltiin liittyvän omistajasuku Reenpäiden sisäisiin erimielisyyksiin. Yhtiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja suvun mahtimies Olli Reenpää antoi Leena Majanderille yllättäen potkut vuonna 2010. Samalla Leenan puoliso, Ollin poika ja Otavan kirjaryhmän johtaja Antti Reenpää jätti kaikki tehtävänsä perheyhtiössä.

Leena Majander ei ole kommentoinut lähtöään millään lailla, eikä tee sitä nytkään. Hän kuitenkin myöntää, että viime vaiheet Otavassa jättivät häneen jäljen.

”Se kokemus muutti käsitystäni ihmisistä.”

Mutta vedettyään lähtönsä jälkeen vuoden verran henkeä Leena huomasi, että elämässä kävi niin kuin aina – juuri niin kuin pitääkin. Uusi työ löytyi ruotsalaiskustantaja Bonnierilta.

”Miksi ihmeessä olin kuvitellut, että voisin työskennellä vain Otavalla? Bonnierilla opin uuden, monessa mielessä hyvän ruotsalaisen yrityskulttuurin ja elin mukana, kun yritys osti WSOY:n. FILIssä saan työskennellä kaikkien suomalaisten kustantajien kumppanina. Kannatti näköjään kokea kaikki nämä vaiheet huomatakseen, että maailma on avara ja kivoja ihmisiä on kaikkialla”, Leena Majander sanoo.

Leena Majander avaa uudistuneen Glorian Huipputyyppi-palstan.

Näin johdan

1. Avoin ja selkeä puhe synnyttää luottamusta. Hämärä bisnesjargon kertoo hämärästä ajattelusta ja sen on tarkoituskin hämätä. Älä suostu kuuntelemaan sellaista, vaan kysy!

2. Henkilövalinnat ovat kaikkein tärkeimpiä päätöksiä.

3. Johtajan tehtävä on auttaa tiimiä pahojen paikkojen ylitse.

4. Mieti ratkaisujen seurauksia myös viiden tai kymmenen vuoden tähtäimellä.

5. Itselleni sanon joka aamu: kun kuuntelet tarkemmin, ymmärrät enemmän.

Työhuoneella Karoliina Hellbergin työhuoneella juodaan tujua kahvia ja kuunnellaan bändien harjoittelua.

Radio soi ja maali haisee. Kärry keskellä huonetta on täynnä värituubeja ja -purkkeja, pellavaöljyä ja tärpättiä. Karoliina Hellbergin ja Ilari Hautamäen yhteisateljeessa Vallilan taiteilijatalon neljännessä kerroksessa näyttää juuri siltä kuin taidemaalareiden työhuoneella kuuluukin.

Karoliinan puolella seiniin nojailee suuria keskeneräisiä maalauksia. Siellä täällä lattialla on pienempiä vesiväritöitä, taidekirjoja, kukkaruukkuja. Oven vieressä pressokannussa seisoo tuju kahvi.

Aateljeen suurten ikkunoiden takaa aukeaa näkymä Vallilan vanhalle teollisuusalueelle. Vastapäisessä talossa treenaa liuta bändejä.

”Valmistuin Kuvataideakatemiasta viime keväänä ja vuokrasin ensin omaa työhuonetta Kaapelitehtaalta. Aika pian kuitenkin ymmärsin, että en halua olla yksin.”

Kollegan kanssa jaettu työtila on yksi taiteilijatalon kymmenistä vastaavista. Kuvataiteilijoiden lisäksi Ateljeesäätiön tiloissa työskentelee muun muassa muotoilijoita ja valokuvaajia. Karoliina Hellbergin ateljeen suurten ikkunoiden takaa aukeaa näkymä Vallilan vanhalle teollisuusalueelle. Vastapäisessä talossa treenaa liuta bändejä.

”Iltaisin pidän usein ikkunaa auki, ja bändien soitto kantautuu tänne”, Karoliina kertoo.

Parhaillaan taiteilija työstää kahta näyttelyä, useita maalauksia yhtä aikaa. Luovan kaaoksen lisäksi ilmassa on pientä stressiä. Karoliina myöntää olevansa ”luonteeltaan huolestuja”.

”Työn alla saattaa olla seitsemän, kymmenenkin työtä yhtä aikaa. Välillä joudun kääntämään muut keskeneräiset maalaukset pois, että pystyn keskittymään yhteen.”

 

 

Kuka?

Karoliina Hellberg, 28, taidemaalari. Syntynyt Porvoossa, asuu ja työskentelee Helsingissä.

”Maalausten tunnelma on yhtä aikaa uhkaava ja paratiisimainen”, kuvailtiin hänen töitään Helsingin Sanomissa kiitetyn Helsingin kaupungin taidemuseon HAM-gallerian näyttelyn yhteydessä keväällä.

Näyttely taiteilija Joseph Jamesin kanssa Galleria Anhavassa 27.10.–20.11.2016 ja Benjamin Orlowin kanssa Tammisaaren Elverket-galleriassa 3.12.2016–15.1.2017.

karohellberg.tumblr.com.

Mallivuodet opettivat Janina Frylle joustavuutta ja heittäytymistä, orastava uupumus taas rajojen vetämistä.

Ensin mallina, sittemmin vaatesuunnittelijana menestynyt Janina Fry kiittää mallivuosiaan siitä, että oppi joustavuutta ja mukautumiskykyä. "Aamu saattoi alkaa kuudelta jonkin tv-mainoksen kuvauksissa, ja seuraavana päivänä olinkin jo joulukuvaston kuvauksissa, keskellä heinäkuuta", hän kertoo Glorian videohaastattelussa. Siinä hän kertoo myös, miten on voittanut arkuutensa.

Janina myös tunnustaa, että joutuu päivittäin punnitsemaan, missä jaksamisen rajat menevät. "Minun on tehtävä niin, että voin hyvin ja jaksan olla tukena läheisilleni", hän sanoo.

Janina Fryn haastattelun löydät 27.10. ilmestyneestö marraskuun Gloriasta.

Takavuosien supermalli Janina Fry ehti nähdä suomalaisen malli- ja missibisneksen ehkä kukoistavimmat vuodet. ”90-luvulla meininki oli jotenkin viattomampaa. Nykyään kuvia ja kroppaa muokkaamalla voi tehdä ihan mitä vain ”, hän sanoo.

Janina Fryn, silloisen Frostellin, malliaikaan 90-luvulla kauneuskilpailuita ei vielä kovin äänekkäästi kritisoitu vanhanaikaisiksi, epäkiinnostaviksi eikä epätasa-arvoa pönkittäviksi. Miss Suomi -kisoille järjestettiin rinnakkaista Suomen Neito -kilpailua. Pidettiin nykyään jo kuopattuja Miss Scandinavia - ja Miss Baltic Sea -kisoja. Ei ollut hipstereitä nyrpistelemässä neniään misseille.

Maailmalla elettiin supermallien aikakautta. Se tarkoitti etenkin sitä, että muun muassa Cindy Crawford, Gisele Bündchen, Linda Evangelista, Elle Macpherson ja Claudia Schiffer alkoivat tienata. Huippukauniille alettiin viimeinkin maksaa huippupalkkioita. Malleista tuli superjulkkiksia, niin kuin Janinastakin Suomessa.

”Kyllä Suomessakin silloin pystyi ansaitsemaan hyvin, jos oli hyvä mallitoimisto, joka osasi neuvotella kunnon palkkiot. Olin oikeantyyppinen malli eli moneen sopiva ja kaupallinen, sellainen perusglamour”, Janina sanoo.

Pusero 259 e, Iro. Housut 329 e, DKNY.

Perusglamourilla Janina viittaa omaan menestyskonseptiinsa, joka perustui uimapuku- ja alusvaatemallin töihin. Janinan vartalo nähtiin niin Gossardin alusvaatteissa, hänen nimeään kantavassa alusvaatemallistossa kuin monen vuoden ajan ruotsalaisen Panos Emporion uimapuvuissakin. Vuonna 2001 brittiläisen miesten aikakauslehti Arenan äänestyksessä hänet äänestettiin maailman viidenneksi seksikkäimmäksi naiseksi.

Miehet soittelivat mallitoimisto Paparazziin saadakseen Janinan puhelinnumeron tai edes jonkinlaisen kontaktin hänen kanssaan.

Janina ehti luikahtaa alalta perhe-elämään ennen kuin mallintyöt muuttuivat radikaalisti 2010-luvulla. Tuli digitaalisuus, talouskriisi, median murros, älylaitteet sekä bloggaajat ja vloggaajat.

Ajat muuttuivat, niin kroppakin

Janina ei kuitenkaan haikaile menneitä mallivuosiaan.

”90-luvulla meininki oli jotenkin viattomampaa. Nykyään kuvia ja kroppaa muokkaamalla voi tehdä ihan mitä vain. Sellainen glamourmallimeininki ei ole minua koskaan kiinnostanut”, Fry sanoo ja viittaa trendiin, jossa silikonilla, tekoripsillä, -hiuksilla, -kynsillä ja kuvankäsittelyllä voi lähes kenestä tahansa muokata mitä tahansa.

”Ei silloin kuvia käsitelty läheskään tässä mittakaavassa. Valokuvaajien piti olla todella ammattitaitoisia ja uimapukumallin piti olla oikeasti kunnossa.”

Hattu 380 e, Samuji. Neule 320 e, Acne.

Vaikka työväline on väistämättä iän ja ajan myötä muuttunut, Janina suhtautuu vartaloonsa tapansa mukaan rennon vitsailevasti.

”Totta kai kroppa on muuttunut. Meidän suvun naiset ovat aina saaneet tehdä kovasti duunia pysyäkseen kunnossa. Me olemme tällaisia povekkaita. Jos nyt aikoisin lähteä juoksemaan jonkin muodikkaan maratonin, tarvitsisin kolmet urheiluliivit päällekkäin.”

Miten Janinasta tuli vaatesuunnittelija, jonka mallisto juhlii ensi vuonna kymmenvuotisjuhliaan? Millaisia olivat hänen kokemuksensa kauneuskisoista maailmalta? Entä miten kävikään laulajanuralle? Lue koko haastattelu 27.10. ilmestyneestä marraskuun Gloriasta.

En pidä keinotekoisesta positiivisuusajattelusta. Myötäsukainen tsemppaus on arveluttavaa, koska elämään kuuluvat kaikenlaiset tunteet. Mutta eipä synkistelykään lukeudu suosikkiasioihini. Usein positiivisuusajattelua inhoavat ihmiset lipsahtavat herkästi toiseen ääripäähän, synkeään ironiaan. On coolimpaa olla jatkuvasti ironinen kuin paljastaa, miltä oikeasti tuntuu.

Marraskuussa me suomalaiset kohtaamme jokavuotisen synkkyydensietotestimme. Päivät ovat säälittävät lyhyitä. V*tuttaa apaattisesti. Miten tässä taas kestää yhden pimeän kauden? Talvimasennus on kaiken kukkuraksi naisilla yleisempää ja kaamoksen sietäminen vaikeutuu vanhemmiten.

Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani?

Positiivisuusajattelija patistaisi minut nyt tässä kohtaa riuskasti reippailemaan. Mutta miksi lenkkeillä, kun rakkaan kotimaani vaakasuoraan satava jäähileinen loska satuttaa kasvojani? Haluan mieluummin taolaisittain mennä vaivattomasti tämän synkän virran mukana, en taistella epätoivoisesti sitä vastaan.

Synkistele siis hyvä ihminen vaikka miten kliseisin keinoin (suklaa, täyteläinen punaviini, kirjaläjä, villasukat, untuvapeitto, kynttilät, mitä ikinä), mutta ole sen verran epäsuomalainen, että älä käperry yksin, vaan yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisuus, ja etenkin toisten ilahduttamine, lisäävät tutkitusti kaikkein eniten onnellisuutta.

Täyteläistä marraskuuta!