Katja Ketusta tuli kirjailija itsepäisyyden ansiosta. Hän lepyttää omaatuntoaan ostamalla mustuneita banaaneja ja odottaa suurta lempeä.

A  Animaatio
Valmistuin alun perin animaatio-ohjaajaksi Turun taideakatemiasta. Kiinnostuin alasta, kun lukiovuosina näin Priit Pärnin animaation Aamiainen ruohikolla. Ajattelin, että animaatiossa voisin yhdistää liikkeen ja tarinan. Vähitellen huomasin, että rakastan sittenkin eniten kirjoittamista.

B Banaani
Aina en onnistu olemaan niin eettinen kuluttaja kuin haluaisin, mutta yritän ostaa Reilun kaupan tuotteita. Valitsen usein hyllystä huonoimmat ja mustuneimmat yksilöt, jotta ne eivät jäisi ostamatta.

C Carrère, Emmanuel
Hänen romaaninsa Huviretki painajaisiin ja Viikset tekivät minuun vaikutuksen. Viikset on älykäs satiiri miehestä, jonka elämä romahtaa, kun hän ajaa viiksensä, eikä kukaan huomaa muodonmuutosta. Carrère osoittaa oivaltavasti, kuinka pieni sattuma voi johtaa ihmisen kohtalokkaalle harhatielle.

D Dr. Strangelove
Katson Stanley Kubrickin mustaa komediaa Tohtori Outolempi yhä uudestaan. Vaikka se on valmistunut vuonna 1964, se tuntuu yhä tuoreelta. Elokuvan kuvakulmat ja rytmitys olivat paljon edellä aikaansa.

E Erotiikka
Kirjojani on sanottu eroottisiksi, mutta minusta ne eivät ole sitä. Näen erotiikkaa pikemminkin arjen ohikiitävissä hetkissä, vaikkapa katsoessani kahvilassa kupin huulilleen nostavaa ihmistä, jolla on kauniit kädet.

F Funkis
Funkis-arkkkkitehtuurissa muodon kauneus yhdistyy tarkoituksenmukaisuuteen. Funkiksen konemaisuus ja tulevaisuudenusko tuntuvat nyt hupaisilta, mutta rakennukset ovat yhä viehättäviä. Uskon, että ihminen on onnellisempi, jos hän saa asua kauniissa rakennuksessa. Minulle on onneksi käynyt niin.

G Glamour
Elämässä pitää olla glamouria. Asuin kolme vuotta Lohjalla Eeva Joenpellon kirjailijakodissa. Kuljin siellä enimmäkseen toppatakissa ja saappaissa, mutta kun lähdin kylille, laittauduin.

H Historia-lehti
Tykkkkään lukea historiasta kertovia lehtiä. Rentoudun niiden parissa ja toisinaan löydän siemenen, josta voin alkaa kehittää tarinaa.

I Itsepäisyys
Olen saanut monesti kuulla, ettei minusta voisi tulla kirjailijaa. Kun koulussa sanoin opettajalle, että haluaisin kirjoittaa, hän kehotti ryhtymään sihteeriksi. Mutta pidin pääni ja jaksoin uskoa itseeni.

J Jäänsärkijä
Novellikokoelmani nimi. Sen kehyskertomuksen päähenkilö on mies, joka kerää Jäämeren rannalta merivirtojen sinne tuomia piippuja. Novellit ovat itsenäisiä tarinoita, mutta liittyvät kehyskertomuksen kautta toisiinsa.

K Koiruudet ja kikkailu
Lapissa on tapana sanoa, että ”kun liikaa kikkailee, niin kosahtaa”. Olen asunut Helsingissä, Tallinnassa ja Lontoossa, mutta Lappiin on aina hyvä palata. Kun ylitän Kemijoen, tunnen olevani kotona.

L Lempi
Suomen kielen kauneimpia sanoja. Vanhassa kielessä lempi tarkoitti arvaamatonta alkuvoimaa, joka sai aikaan seksuaalisen halun ja kiintymyksen. Nykyisin se merkitsee yksinkertaisesti rakkautta. Lempeä ei voi koskaan olla liikaa. Me kaikki unelmoimme lemmestä ja tarvitsemme sitä. Tunnustan, että minullakin on romanttinen haave suuresta lemmestä, joka tulee kohdalle yllättäen, silloin kun sitä vähiten odottaa. Mahtaako se toteutua?

M Muumipappa ja meri
Tove Janssonin hieno kirja kertoo yksinäisyydestä ja muumien kaipuusta toisen luo. Meri on yhtä aikaa pelottava ja lohdullinen. Se ei piittaa kenestäkään, siellä se vain velloo.

N Napa
Ihmisen hauskin osa. Napaan liittyy pelkästään mukavia asioita. Pienen lapsen napa on suloinen, ja aikuiset ovat rakkaudessa napaa lähellä.

O Office
Brittiläinen Konttori-sarja kertoo toimiston työntekijöistä ja ihmissuhteista vähäeleisesti ja tosi-tv-mäisesti. Kun alan katsoa sitä, en malta lopettaa. Yksin työskentelevänä ihmettelen sarjaa katsoessani, että tuollaistako työpaikoilla on.

P Punk
Kuuntelin nuorena punkia: Ramonesia, New York Dollseja, Sex Pistolsia ja Pelle Miljoonaa. Muistan tätini laittaneen punkia soimaan, kun hoidin lehmiä hänen luonaan Tervolassa. Punk merkitsee minulle oikeutta olla juuri sellainen kuin on.

Q Quuppa
Jokaisella piti 1980-luvulla olla oma suosikkinsa Dingo-yhtyeessä. Minä valitsin Quupan, koska tyttöporukassamme Neumann oli jo varattu.

R Rooma
Olen käynyt Roomassa monta kertaa ja aikoinaan menin entisen mieheni kanssa siellä kihloihin. Rooman historia on käsittämätön. Tuntuu ihmeelliseltä kävellä samoilla kujilla, joilla muinaiset roomalaiset ovat kulkeneet tuhansia vuosia sitten.

S Saavutus
Tarvitsen tavoitteita. En osaa olla, jollei minulla ole projektia meneillään. Pidän pitkäjänteisestä työskentelystä. Kirjoitin Kätilöä kolme vuotta ja Jäänsärkijää vuoden.

T Todellisuuden ihmemaailma
Löysin WSOY:n vuonna 1923 julkaiseman teoksen kirpputorilta. Siinä käydään koko maailma läpi ja kerrotaan muun muassa, miten ihminen voi matkustaa Kuuhun ja maalata tauluja veden alla.

U Unet
Mummoni on sanonut minulle, että on onni omistaa kaksi lahjaa: hyvä mielikuvitus ja hyvät unenlahjat. Minulla on molemmat ja uskon, että niillä pärjää pitkälle. Nukun hyvin ja näen paljon unia. Nukkuminen on yöstä toiseen jatkuvaa seikkailua.

V Vauvat
Erityisesti eläinvauvat. Poden kovaa kissa- ja koirakuumetta. Haluaisin molemmat, etenkin pienen suloisen koiranpennun, mutten voi hankkia lemmikkiä, koska asun yksin ja matkustan paljon.

W Wallander
Katson mielelläni rikossarjoja. Suosikkini on Wallander. Se on sekä turvallisen muuttumaton että jännittävä. Sitä katsoessani voin haaveilla huippudekkarin kirjoittamisesta.

X Xena
Tv-sarjan soturiprinsessa 2000-luvun vaihteesta. Xena oli leuhka ja lähti rohkeasti taisteluun pahoja vastaan. Sarja ei tainnut olla häävi, mutta siinä nostettiin ensimmäistä kertaa nainen itsenäiseksi toimintasankariksi.

Y  Yksinolo
Viihdyn yksin. Kun tassuttelen yöllä kotona, on mukava tietää, että muu kaupunki nukkuu. Nautin myös aamuvarhaisella kerrostalosta kuuluvista naapurien äänistä, kun kaupunki herää.

Z Led Zeppelin
Vanha hevibändi, josta pitävät niin sedät ja tädit kuin serkutkin. On hauskaa, että on olemassa musiikkia, joka ylittää sukupolvien rajat.

Å Åland
Pyöräilin viime kesänä Ahvenanmaalla. Mieleeni jäivät kaunis maaseutu ja hienot vanhat autot.

Ä Älypelit
Kun kirjoittaminen ei luista, rentoudun pelaamalla tietovisoja tai sanapelejä, joissa pitää järjestää sanat tiettyyn järjestykseen. Selitän itselleni, että sanapelit kehittävät kielen tajua ja että pelitauko on parempi kuin tupakkatauko. Yritän parhaillaan päästä eroon tupakasta.

Ö Ötökät
Luen kasvi-, sieni- ja hyönteiskirjoja. Niistä löytää mahtavia sanoja kuten latvahärkki.

Haluamme Gloriassa nostaa esiin monenlaisia ihmisiä: eri-ikäisiä, -näköisiä ja -kokoisia. Muotijutuissamme meillä on kuitenkin pieni ongelma. Emme yksinkertaisesti löydä muodokkaammille malleille kuvausvaatteita. Tulevien mallistojen näytekappaleita saa ainoastaan 34- ja 36-kokoisina. Toki voisimme kuvata jo kaupoista löytyviä vaatteita, mutta useimmiten muotikuvausten ideana on nimenomaan esitellä tulevia mallistoja.

Emme yksinkertaisesti löydä muodokkaammille malleille kuvausvaatteita.

Monimuotoisuuden vaatimus on kasvanut viime vuosien varrella myös muotimaailmassa, ja myös muodin kuluttajat haluavat vaihtelua. Se ei tarkoita sitä, että esimerkiksi muotilehdissä mentäisiin toiseen ääripäähän vaan sitä, että perinteisen muotikuvaston eli hyvin hoikkien, hyvin nuorten ja hyvin valkoisten rinnalla on sopivasti myös muita sävyjä.

Vaikka nykyään on yhä enemmän myös ns. normaalin kokoisia malleja – esimerkiksi Italian Voguen kannessa nähty Marquita Pring, Ranskan Marie Clairen kansikuvamalli Robyn Lawley tai jenkki -Cosmopolitan kannessa nähty Ashley Graham – mallimarkkinat ovat silti edelleen hyvin hoikkien naisten hallussa. Vaikka normaalimittainen malli löytyisikin, vaatemerkkien edustajat saattavat ajatella, ettei muotikuvista tule yhtä kauniita tai myyviä kuin niistä tulisi, jos malli olisi perinteistä mallikokoa.

Ehkä muotiala voisi ainakin kokeilla mullistavaa ajatusta normaalin kokoisista mallikappaleista.

Pienet näytekappaleet saattavat myös luoda alitajuisia mielikuvia siitä, että hoikkuus olisi tavoiteltavinta. Pienikokoiset vaatteet pysyvät myös henkareissa ryhdikkäämmän näköisinä kuin suuret koot. On varmasti myös kalliimpaa tehdä yksittäisiä näytekokoja isommissa kokonumeroissa. Toisaalta isommat koot olisi helpompi sitten ystävämyynneissä myydä meille taviksille.

Ehkä muotiala voisi ainakin kokeilla mullistavaa ajatusta normaalin kokoisista mallikappaleista. Pikkuhiljaa syntyisi varmasti myös muita muutoksia muodin tiukoissa konventioissa.

 

Asuin kevään mieheni kanssa Palman kaupungissa, postin yläkerrassa, roosan värisessä kivisessä kerrostalossa. Lainakodissa oli kaksi kerrosta ja
erkkeri, josta tulvi sisään valoa. Ennen auringonnousua nousin alakerran makuuhuoneesta kivisiä rappusia ylös keittiöön ja olohuoneeseen vain nähdäkseni taivaan, joka alkoi juuri valaistua. Se oli onnellinen nousu, joka ikinen aamu.

Asuin ensimmäisen kerran elämässäni asunnossa, jonka joku toinen oli itselleen kalustanut. Ennen lähtöäni Palmaan mietin, kauanko mahtoi kestää, kunnes alkaisin ikävöidä omaa kotiani. En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

Minusta tuli siistimpi kuin kotona: aina lasinalus lasin alla, ei murusia keittiön lattialla, ei hiuksia kylpyhuoneen lavuaarissa. Paikallisten tavoin ostin torstaikukkia. Niistä tuli rakkaudenosoitus lainakodille.

Aloin silittää tyynyliinoja. Koska liinavaatekaappi oli niin kauniisti ja rakkaudella järjestetty, löysin itseni painelemasta lakanapinoja täydelliseen muotoon kuin armeijassa. Ensimmäinen päätös: järjestän kotiini harkitun liinavaatekaapin.

Vaikka kotona Suomessa teen ruokaa joka päivä, Palmassa ruoanlaittointoni lopahti. En osaa valmistaa ruokaa valkoisessa, täydellisessä keittiössä. Kompensoin lopahtanutta kokkaamista tapaksilla, salaateilla ja ulkona syömisellä.

Toinen päätös: rakennan kotikeittiöni entistä vahvemmin ruoanlaittoa ajatellen. Voimme syödä vaikka sohvapöydän ääressä. Mietin tavaroille omat paikat, nautin siitä, että mausteet, kipot ja pannut ovat näkyvillä. Annan keittiöni rehottaa, koska se on selvästikin ruoanlaittointoni polttoaine.

Sain myös kokea onnea ja auvoa kodinhoitohuoneesta. Mikä järjetön ilo siitä, että keittiön yhteyteen rakennetussa kodinhoitohuoneessa oli laatikko muovipulloille, pyykinlajitteluosasto ja järjestelmällisesti aseteltuja naulakoita.

Kolmas päätös: Rakennan kodinhoitotilan tavalla tai toisella. Se, jos mikä on arjen luksusta. Sisustan kodinhoitohuoneen vaikka työhuoneeseen.

Oman kodin kaipuun tuli kahden kuukauden jälkeen. Kävin ajatuksissani läpi tärkeitä tavaroita ja pesin kodin lattiasta kattoon. Sitten rentouduin. Siellä se oma koti odotti, valmiina ottamaan vastaan rakkaudentekojani.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 6/2016.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!