Alex Nieminen on syönyt kasvisruokaa 25 vuotta. Hän leipoo kolme kertaa viikossa juurileipää ja valmistaa usein kotiruoka-bravuuriaan, minestronekeittoa. ”Pärjäisin talvet eteläintialaisella ruokavaliolla ja kesät Lähi-idän herkuilla”, Nieminen toteaa.

Alex Nieminen tahtoo todistaa kaikille, että varsiselleri voi olla hyvää.

Kaksi vuotta sitten Alex Nieminen seisoi helsinkiläisen tavaratalon ruokaosastolla ja maistatti ihmisille Bergera-salaattia. Italialaisen juustosalaatin resepti oli Niemisen ja Riikka Sukulan juuri ilmestyneestä VEGE-keittokirjasta.

Maistattamisessa oli kuitenkin vaikeuksia. Piti saada ihmiset ymmärtämään, että varsiselleri voi olla oikein yhdistettynä hyvää.

”Moni kieltäytyi aluksi”, Nieminen sanoo.

”Mutta kun he taivuttelun jälkeen uskalsivat maistaa, he hämmästyivät.”

Piti saada ihmiset ymmärtämään, että varsiselleri voi olla oikein yhdistettynä hyvää.

Bergera-juusto on kotijuuston kaltainen juusto, jota Nieminen oli syönyt ensimmäisen kerran ystäviensä, kokki Jyrki Sukulan ja viininviljelijä Riikka Sukulan Italian-kodissa Albassa. Se on koostumukseltaan kuin suomalainen kotijuusto ja maultaan vienon suolaista, ei lainkaan makeaa. Aivan alkuperäistä Bergera-juustoa saa vain Albasta, mutta sen pikkuserkuksi voi kutsua vaikka fetaa, joka tosin on paljon suolaisempaa.

”Suomessa lähin Bergera-juuston korvaaja on Polven juustolan luomumaitojuusto”, Nieminen toteaa.

Bergera-salaatti on suorastaan jännittävä. Yksinään sitruunamehu tai varsiselleri tai kurkku eivät vielä kaikkien ruokahalua herätä, mutta kun ne yhdistää ja lisää sekaan vielä saksanpähkinöitä ja tarpeeksi suolakiteitä, raaka-aineiden liitosta tulee Niemisen mielestä maaginen.

Ja kyllä, varsiselleristäkin tulee herkullista. G

Kuka?

Alex Nieminen, 47, toimitusjohtaja markkinointiviestintäkonserni N2:ssa.

Ruokapahe: Tukkukauppiaan pojanpoikana minulla on taipumus tehdä järjettömät määrät ruokaa, ihan liikaa kerralla.

Lempiravintola: Suomessa ehdottomasti Baskeri & Basso, jossa on lämmin tunnelma ja hyvä ruoka, ja Berliinissä Cookies Cream, joka on mielestäni Euroopan paras kasvisravintola.