Edesmenneen äidin reseptit ovat tulleet tärkeiksi kokki Teresa Välimäelle.

Vielä reilu vuosi sitten kokki Teresa Välimäki ei juuri tehnyt ruokaa reseptistä. Mutta nyt, kun äidin kuolemasta on vain reilu vuosi, kaikki tärkeät reseptit tuntuvat olevan äidiltä.

Äidin reseptillä valmistuvat karjalanpaisti, kaalilaatikko, valkosipuliperunat ja sacherkakku. Erityisen rakkaita ovat äidin silakat, sillit ja erilaiset lohiherkut, joilla juhlistettiin perheessä joulua, pääsiäistä ja juhannusta.

”Mietin tulevia syömisiä autossa, suihkussa ja lenkillä, vähän koko ajan.”

Kun Teresa oli teini-ikäinen, hän kokkasi äidin kanssa yhdessä. Teresa valmisti makeat herkut ja äiti kaiken muun. Aina kun edellinen ateria oli syöty, Teresa ja hänen äitinsä alkoivat miettiä seuraavaa.

”En edelleenkään löydä itseäni tilanteesta, jossa en tietäisi, mitä seuraavaksi syödään. Mietin tulevia syömisiä autossa, suihkussa ja lenkillä, vähän koko ajan.”

Teresa on vuosien varrella muokkaillut reseptejä omikseen. Esimerkiksi roseepippurisilakat olivat alun perin hänen äitinsä roseepippurilohi.

Koska Teresa tekee ruokaa työkseen, hän ei halua seistä enää töiden jälkeen kotona hellan ääressä. Ruoan pitää valmistua nopeasti.

”Tyttäreni luetteli juuri, että parasta kotiruokaamme ovat kookos-linssikeitto ja kylmäsavulohipasta. Pojan mielestä itse tehty pizza ja hyvä pihvi”, Teresa sanoo.

Samat ruoat käyvät vieraille.

”Kynnyksen kutsua vieraita pitäisi olla niin alhaalla, että vieraat voivat syödä kotiruokaa. Tärkeintä ei ole se, mitä syömme vaan se, että syömme yhdessä.”

 

Valkosipuli-roseepippurisilakat

500 g silakkafileitä

Liemi:

2 dl vettä

2 dl väkiviinaetikkaa

2 rkl suolaa

2 tl sokeria

Ranskankermakastike

1 prk (200 g) ranskankermaa

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 punasipuli hienonnettuna

2 tl roseepippureita murskattuna

1 tl suolaa

0,5 tl sokeria

 

Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä lävikössä. Mittaa kulhoon liemen ainekset ja nostele silakkafileet liemeen. Peitä kulho kelmulla ja anna fileiden kypsyä kolme tuntia jääkaapissa. Valmista sillä aikaa kastike.

Sekoita ranskankerman joukkoon hienonnetut sipulit, murskatut roseepippurit sekä suola ja sokeri. Sekoita hyvin ja anna maustua.

Kaada silakoista etikkaliemi pois ja lado tiiviiseen kannelliseen purkkiin kerroksittain silakkafileitä ja ranskankermakastiketta. Lopuksi sulje purkki ja kääntele sitä niin, että kastike maustaa kaikki fileet. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa ennen nauttimista.

Huom! Voit korvata silakat graavilohiviipaleilla. Silloin graavilohiviipaleita ei tarvitse kypsentää etikkaliemellä, vaan ne voi latoa purkkiin sellaisinaan ranskankermakastikkeen kera.

Kuka?

Teresa Välimäki, 41. Kokki, keittokirjailija, yrittäjä.

Asuu Helsingissä Itä-Pakilassa.

Ruokapahe: Irtokarkit ja dijon-sinapin syöminen suoraan purkista lusikalla.

Lempiravintola: Savoy ja siellä pöytä terassilla.

Asuin kevään mieheni kanssa Palman kaupungissa, postin yläkerrassa, roosan värisessä kivisessä kerrostalossa. Lainakodissa oli kaksi kerrosta ja
erkkeri, josta tulvi sisään valoa. Ennen auringonnousua nousin alakerran makuuhuoneesta kivisiä rappusia ylös keittiöön ja olohuoneeseen vain nähdäkseni taivaan, joka alkoi juuri valaistua. Se oli onnellinen nousu, joka ikinen aamu.

Asuin ensimmäisen kerran elämässäni asunnossa, jonka joku toinen oli itselleen kalustanut. Ennen lähtöäni Palmaan mietin, kauanko mahtoi kestää, kunnes alkaisin ikävöidä omaa kotiani. En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

Minusta tuli siistimpi kuin kotona: aina lasinalus lasin alla, ei murusia keittiön lattialla, ei hiuksia kylpyhuoneen lavuaarissa. Paikallisten tavoin ostin torstaikukkia. Niistä tuli rakkaudenosoitus lainakodille.

Aloin silittää tyynyliinoja. Koska liinavaatekaappi oli niin kauniisti ja rakkaudella järjestetty, löysin itseni painelemasta lakanapinoja täydelliseen muotoon kuin armeijassa. Ensimmäinen päätös: järjestän kotiini harkitun liinavaatekaapin.

Vaikka kotona Suomessa teen ruokaa joka päivä, Palmassa ruoanlaittointoni lopahti. En osaa valmistaa ruokaa valkoisessa, täydellisessä keittiössä. Kompensoin lopahtanutta kokkaamista tapaksilla, salaateilla ja ulkona syömisellä.

Toinen päätös: rakennan kotikeittiöni entistä vahvemmin ruoanlaittoa ajatellen. Voimme syödä vaikka sohvapöydän ääressä. Mietin tavaroille omat paikat, nautin siitä, että mausteet, kipot ja pannut ovat näkyvillä. Annan keittiöni rehottaa, koska se on selvästikin ruoanlaittointoni polttoaine.

Sain myös kokea onnea ja auvoa kodinhoitohuoneesta. Mikä järjetön ilo siitä, että keittiön yhteyteen rakennetussa kodinhoitohuoneessa oli laatikko muovipulloille, pyykinlajitteluosasto ja järjestelmällisesti aseteltuja naulakoita.

Kolmas päätös: Rakennan kodinhoitotilan tavalla tai toisella. Se, jos mikä on arjen luksusta. Sisustan kodinhoitohuoneen vaikka työhuoneeseen.

Oman kodin kaipuun tuli kahden kuukauden jälkeen. Kävin ajatuksissani läpi tärkeitä tavaroita ja pesin kodin lattiasta kattoon. Sitten rentouduin. Siellä se oma koti odotti, valmiina ottamaan vastaan rakkaudentekojani.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 6/2016.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Plastiikkakirurgian nousu ei ole mikään uusi ilmiö. Gloria esitteli kauneusleikkausten huippunimiä jo 90-luvulla.

Kun viesti on selvä, ei jutun otsikossa tarvitse kikkailla, oli periaatteena Uudet kauneusleikkaukset -jutussa. Kesän1994  kynnyksellä ilmestyneessä Kaunis Gloria -erikoisnumerossa lukijalle esiteltiin kolme maailman huippua platiikkakirurgia, nenäoperaatioihin keskittynyt Gilbert Aiach Pariisista, rasvaimun mestari Robert Ersek Austinista sekä tamperelainen Matti Pakkanen, jonka mainittiin suunnittelevan kasvojen kauneusleikkauksia tietokoneella – huippumodernia siis. "Potilas näkee näyttöpäätteeltä uudet, kauniit piirteensä", hehkutettiin.

”Enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena.”

Artikkelin ulkoasu oli nykymittapuulla varsin koruton, mutta asiasisältö suorastaan hämmentävän samantyyppinen kuin nyt, yli kaksikymmentä vuotta sen jälkeen aiheesta kirjoitetuissa jutuissa. ”90-luvun plastiikkakirurgeilla on uusi filosofiakin: enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena”, jutussa kuvaillaan. Miten tämä tuokin elävästi mieleen nykyisen ajatuksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kirurgien asiakkaita ei silti käsitellä silkkihansikkain, vaan kritisoidaan jopa melko rajusti. Nenäkirurgi Gilbert Aiachin mukaan esimerkiksi leikkauksiin hakeutuvat miehet ovat ”hyvin vaikeita asiakkaita, narsistisia ja epärealistisia”. Nykyään olisi myös vaikeaa kuvitella, että jo jutun ingresissä kerrottaisiin plastiikkakirurgian olevan tarpeen, jos ”nenäsi on vitsi, jos laihdutuksesta ja jumpasta huolimatta et kehtaa mennä rannalle...” Ei kuulosta kovin itsetuntoa kohottavalta.