Glorian rakastetussa Aakkoset-juttusarjassa näyttelijä Essi Hellén kertoo, miksi tykkää kiroilusta.

A Aamu. Olen ehdottomasti aamuihminen, ollut pienestä asti. Käyn aikaisin nukkumaan ja herään aikaisin, keitän kahvit ja luen lehden yksin. Aamulla on ihmeellinen tunnelma: kaikki vasta alkaa.

B Berliini. Perushipsterin valinta, mutta minä elänkin punavihreässä kuplassa. Käyn Berliinissä joka vuosi. Se on hieno paikka ja aina erilainen, ja teatterielämä siellä on omaa luokkaansa.

C Club-Mate. Lempijuoma! Piristävä. Sen makua on vaikea kuvailla, mutta olen onnellinen aina, kun sitä löytyy Suomesta. Maistui aikanaan vodkan kanssa, nykyään ilman. En ole kolmeen vuoteen juonut viinaa.

D Downton Abbey. Tai yhtä hyvin True Detective, The Killing, Silta, Modern Family… katsomme mieheni kanssa kauheasti sarjoja iltaisin, kun lapsi on nukkumassa. Ystävyytemmekin alkoi niin, että katsoimme kausikaupalla Simpsoneita kahdestaan.

E Essi! Kun olin tarhassa, meitä oli siellä kuusi Essiä: vuonna 1988 annettiin lapsille sitä nimeä. Minusta nimet ovat aina jonkin värisiä, ja Essi on ihan keltainen. Tykkään etunimestäni, joka on mukavan täpäkkä – en ole ikinä ajatellut, että olisinpa vaikka Janika.

F Feminismi. Siitä pitää puhua aina, kun mahdollista. Harmittaa, että sanasta on tullut kirosana – feminismihän on naisten ja miesten yhteinen asia. Sitten, kun miehet voivat rauhassa kävellä hameet päällä, ollaan tasa-arvoisia. Minulla ei pienenä ollut ikinä tunnetta, että en voi tehdä jotain, koska olen tyttö. Myöhemmin sellaisia rajoja on alkanut tulla vastaan, ja totta kai haluan siihen muutoksen. Pidän huolta siitä, että saan samaa palkkaa kuin miehet, tai enemmän! En tiedä, pidetäänkö minua hankalana, mitä väliä?

G Gari Getonen. Vaikka on ihanaa pottuilla Karille, ihailen häntä oikeasti hulluna. Viime vuonna, kun kuulin että Ketonen tulee Putoukseen, meinasi tulla pissat housuun. Olen fani.

HHelleenit. Minun ja sisarusteni välinen inside-juttu. Hellén on 1800-luvulla keksitty sukunimi – alkuperäinen oli varmaan jokin Mönkkönen – mutta Helleenit olemme minä, 13-vuotias veljeni ja 10-vuotias siskoni isän uudesta liitosta.

I Insuliini. Ihana aine, joka pitää minut hengissä. Minulle puhkesi 18-vuotiaana ykköstyypin diabetes. Olen kiitollinen nykyaikaiselle lääketieteelle.

J Jooga. Olen niin energinen, että rauhoittava liikunta tekee hyvää. Lisäksi niveleni ovat yliliikkuvat, olen vähän hötkyvä. Joogassa olo tuntuu vahvalta ja tasapainoiselta, hallitsen niveleni.

K Käpylä. Ostin juuri elämäni ensimmäisen oman asunnon tästä Helsingin kaupunginosasta. Asuin Käpylässä lapsuuden tärkeät vuodet, ne, jolloin juostaan metsissä ja takapihoilla, ja tunnen olevani täältä kotoisin. Käpylässä on hullun yhteisöllinen tunnelma.

L Laulaminen. Iso, uraan liittyvä toive: haluaisin laulaa enemmän. Olin aikaisemmin tosi epävarma enkä olisi ikinä uskonut, että laulan joskus live-tv:ssä. Sisälläni onkin yllättävän paljon laulua.

M Mielialat. Tunnelmani vaihtuvat niin nopeaan tahtiin, että minua sanottiin opiskeluaikana Moody Helléniksi. Liikutun helposti kyyneliin. Itkin viimeksi eilen, kun luin Hesarista koskettavaa haastattelua. Mies katsoi aamupalansa takaa, että jaaha, taas se itkee.

N Nuotin vierestä. Lauri Nurksen vuoden alussa ensi-iltaan tullut elokuva, joka sijoittuu karaoken maailmaan. En saanut toiveistani huolimatta laulaa leffassa mitään.

O Oikeudenmukaisuus.

En siedä yhtään epäoikeudenmukaisuutta enkä epäreilua tai rasistista käytöstä. Ärähdän helposti, jos huomaan epäkohtia. Myös itselleni.

P Perkele. Tykkään kiroilla. Kiroilen hirveästi. Kiroilu on minulle identiteettikysymys: tuntuu, että on tärkeää tehdä niin, jottei putoa siihen “vaalea, kaunis, nuori naisnäyttelijä” -kategoriaan.

Q Quattro Formaggi. Ehdoton suosikkiruokani, rakastan pitsaa. Tilaan ulkomaillakin tämän ja huomioin quattro formaggien kulttuurieroja.

R Reetta Rönkä! Paras ystäväni ja kaasoni. Olemme alun perin lukiokavereita. Ihailen Reettaa vilpittömästi: hän on lahjakas, utelias, avoin, napakka. Hänet palkattiin 21-vuotiaana uutisankkuriksi, mikä kertoo ehkä jotain muijan kyvyistä.

S Siiri. Päätimme jo pari vuotta ennen lasta, että jos saadaan joskus tyttö, siitä tulee Siiri. Siinä nimessä on lämpöä ja voimaa. Kaksivuotias Siiri on upea tohottaja, joka on tullut tähän maailmaan opettamaan minulle kärsivällisyyttä. Minut laitettiin lapsena ADHD-testeihin, Siirissä taas on ihailtavaa harkitsevaisuutta.

T Teatteri. Kameratöitä on Suomessa vähän tarjolla, ja on etuoikeus päästä mukaan sellaisiin. Samalla minua painaa järjetön ikävä näyttämölle. Rakastan pitkiä harjoitusjaksoja, joiden aikana ryhmäydytään, kokeillaan ja pyöritellään tekstiä.

U Ura. Valmistumisvaiheessa stressattiin profiloitumisesta: että nyt pitää olla tarkka siitä, mitä töitä ottaa… plööh! Minullahan on hyvässä lykyssä 40 vuotta työuraa jäljellä. Mitä väliä ensimmäisillä vuosilla on? Tässä työssä on paljon mahdollisuuksia harmitella sitä, että miksi otin tämän duunin, kun nyt olisi tarjottu tuota. Olen opetellut olemaan katumatta mitään, koska kaikilla töillä on jokin pointti.

V Virtanen. Mieheni sukunimi. Minusta on ihana kutsua häntä Virtaseksi. Olen superonnellinen siitä, että uskalsin mennä 23-vuotiaana naimisiin, se oli hyvä päätös. Mikko on vakaa, lämmin, hänellä on jalat maassa ja hän on huikea isä.

X Xena. Naissankareita ja sarjakuvasankarittaria ei ole liikaa. Olisi siistiä tehdä joskus joku rooli, jossa saisi mäiskiä ja huitoa miekalla.

Y Yrttitee. Juon joka ilta jotain yrttiteetä. Suosikki on lakritsi-minttu, joulun alla lakritsi-kardemumma.

Z Zetaa. Uni on prioriteetti numero 1. Ilman unta kaikki kaatuu. Pyrin aina turvaamaan ainakin 7 tunnin unet.

Å Åbo. Rakastan Turkua, voisin hyvin muuttaa sinne. Turkulaiset ovat ystävällisiä, heillä on siellä ihan omanlaisiaan rafloja ja kauppoja.

Ä Äiti. Äitini Jaana on ammatiltaan virkamies, henkisesti stand up -koomikko. Äidiltä olen oppinut, että nainen voi olla hauska, nopea ja keskipisteenä sosiaalisissa tilanteissa.

Ö Öä. Lukioporukka, jonka kanssa tapaamme edelleen. Jossain humalaisessa hetkessä keksittiin örinästä ryhmällemme nimi Öä. Öässä on ihanaa se, että tiedän, että se on olemassa, vaikka pääsen juuri nyt tosi harvoin tapaamisiin.

Kuka?

* Essi Hellén, 28. Näyttelijä, tuttu mm. viime vuoden Putouksen Angela Bros -sketsihahmona, elokuvasta 21 tapaa pilata avioliitto ja telkkarin penkkiurheilupaneelista Villi kortti.

* Uusin elokuvarooli on karaoketuomari Susanna Lauri Nurksen komediassa Nuotin vierestä.

* Asuu Helsingissä aviomiehensä, näyttelijä Mikko Virtasen ja 2-vuotiaan Siiri-tyttären kanssa.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Plastiikkakirurgian nousu ei ole mikään uusi ilmiö. Gloria esitteli kauneusleikkausten huippunimiä jo 90-luvulla.

Kun viesti on selvä, ei jutun otsikossa tarvitse kikkailla, oli periaatteena Uudet kauneusleikkaukset -jutussa. Kesän1994  kynnyksellä ilmestyneessä Kaunis Gloria -erikoisnumerossa lukijalle esiteltiin kolme maailman huippua platiikkakirurgia, nenäoperaatioihin keskittynyt Gilbert Aiach Pariisista, rasvaimun mestari Robert Ersek Austinista sekä tamperelainen Matti Pakkanen, jonka mainittiin suunnittelevan kasvojen kauneusleikkauksia tietokoneella – huippumodernia siis. "Potilas näkee näyttöpäätteeltä uudet, kauniit piirteensä", hehkutettiin.

”Enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena.”

Artikkelin ulkoasu oli nykymittapuulla varsin koruton, mutta asiasisältö suorastaan hämmentävän samantyyppinen kuin nyt, yli kaksikymmentä vuotta sen jälkeen aiheesta kirjoitetuissa jutuissa. ”90-luvun plastiikkakirurgeilla on uusi filosofiakin: enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena”, jutussa kuvaillaan. Miten tämä tuokin elävästi mieleen nykyisen ajatuksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kirurgien asiakkaita ei silti käsitellä silkkihansikkain, vaan kritisoidaan jopa melko rajusti. Nenäkirurgi Gilbert Aiachin mukaan esimerkiksi leikkauksiin hakeutuvat miehet ovat ”hyvin vaikeita asiakkaita, narsistisia ja epärealistisia”. Nykyään olisi myös vaikeaa kuvitella, että jo jutun ingresissä kerrottaisiin plastiikkakirurgian olevan tarpeen, jos ”nenäsi on vitsi, jos laihdutuksesta ja jumpasta huolimatta et kehtaa mennä rannalle...” Ei kuulosta kovin itsetuntoa kohottavalta.

Ohjaaja Juha Jokela haaveilee pitkistä junamatkoista ja miettii, kuinka selviää ensi-illoista hengissä. Hän on feministi, jolle kirjoittaminen on tapa olla olemassa.

A Arsenal FC. Katson mielelläni Englannin Valioliigaa. Muutama vuosi sitten huomasin yllättäen kannattavani Arsenalia. Oman joukkueen puolesta jännittäminen on emotionaalista puuhaa.

B Bon Temps Cafe. Lähikahvilani Helsingin Meilahdessa. Paikka, jossa teen töitä ja näen ystäviäni. Bon Temps on kannustava esimerkki yrittäjyydestä. Minulle se symboloi myös kotikulmieni elävöitymistä.

C Chaplin. Katsoin jo lapsena Chaplinin elokuvia. Kaupungin valojen loppu on yksi hienoimpia elokuvahistorian hetkiä. Chaplin näytti, että myös isot ja kipeät asiat taipuvat komediaksi.

D Duuni. Olen haaveammatissani, joka vie kokonaisvaltaisesti mukanaan. Mielekkyys ei löydy menestyksestä tai meriiteistä vaan siitä, että keskittyy työn tekemiseen.

E Ensi-ilta. Sanon usein, että teatterintekijän päätavoite on selvitä ensi-illasta hengissä. Hetki on pelottava, mutta terapeuttinen. Ensi-illassa päästän irti ja luovun kontrollista. Työ jää näyttelijöille.

Olen haaveammatissani, joka vie kokonaisvaltaisesti mukanaan.

F Fundamentalisti. Ehkä henkilökohtaisin näytelmäni. Tulin rippileirillä uskoon ja olin parikymppiseksi asti mukana seurakunnan toiminnassa. Mikä tahansa lukittu aate, jonka läpi todellisuus tulkitaan, on fundamentalismia. Näytelmää on esitetty muun muassa New Yorkissa, Moskovassa ja Färsaarilla.

G Geneven pakolaissopimus. Viime aikoina on väitetty, että Geneven sopimus on vanhentunut. Sopimus on kuitenkin tehty toisen maailmansodan jälkeen aikana, jolloin Eurooppa oli keskellä kaaosta ja köyhempi. Pakolaisia oli väkilukuun nähden enemmän. Kyse on ihmisoikeuksista. Suvakki on useimmiten ihmisoikeuksien puolustaja.

H Hämeenpuisto. Lukioaikainen kotini sijaitsi Tampereen Hämeenpuistossa. Viihdyin siinä lapsuudenkodeistamme parhaiten. Ikkunasta näkyi Aleksanterin kirkko, jonka taustalle piirtyy muistikuvissani kirkkaansininen taivas.

I Ilves. Isäni vei minua viisivuotiaasta asti Ilveksen jääkiekkopeleihin. Olin paikalla myös 1985, kun Ilves voitti Kupittaan jäähallissa mestaruuden. Fanitin jo silloin Raimo Helmistä.

”Suvakki on useimmiten ihmisoikeuksien puolustaja.”

J Junat. Pidän pitkistä junamatkoista. Teen töitä tai vain istun ja olen. Pääsen junassa lähes meditatiiviseen tilaan. Bonuksena tulee ympäristöystävällisyys.

K Kirjoittaminen. Luin lapsena paljon, mutta aloin kirjoittaa enemmän vasta lukiossa. Nyt kirjoittaminen on minulle tapa olla olemassa. Se on keinoni tutkia mieltäni ja maailmaa sekä olla kontaktissa muihin.

L Linnut. Olimme vaimoni kanssa retkellä Fiskarsissa ja törmäsimme lintubongariin. Hän näytti meille kuningaskalastajan. Meistä ei tullut bongareita, mutta on kiehtovaa tietää, että jo Helsingissä Vanhankaupunginlahdella on runsas linnusto.

M Mari. Vaimoni, jonka kanssa olen ollut kimpassa lähes 18 vuotta. Tapasimme Teatterikorkeakoulussa. Mari on sydämellinen, viisas ja luotettava.

N Näyttelijä. Käsittämättömän hieno ammatti. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka näyttelijän työn tuloksena näyttämölle syntyy toinen ihminen.

”Kirjoittaminen on minulle tapa olla olemassa.”

O Otaniemi. Kuva siitä, kuinka hyvin ihminen tuntee itsensä nuorena. Opiskelin ensin rakennustekniikkaa. Kävin kahdella luennolla ja lähdin molemmilta kesken pois. Nykykehitys, jossa opiskelua halutaan rajata ja oman tien löytämistä vaikeuttaa, tuntuu järjettömältä.

”Vaimoni on sydämellinen, viisas ja luotettava.”

P Pulkkinen. Tv-sarja, ensimmäinen työni, joka menestyi. Pulkkinen oli sisäänajoni käsikirjoittamiseen. Sen jälkeen minussa oli pitkään komediakäsikirjoittajan leima.

Q Queen. Kuningatar-shakkinappula. Pärjäsin teininä ikäisteni SM-tasolla. Olin jopa perustamassa Aatos-nimistä shakkiseuraa. Sitten rupesin pelkäämään häviämistä ja lopetin. Kollegani väittävät, että shakkitaustani näkyy kuitenkin siinä, miten näytelmäni on sommiteltu.

R Rellu. Tampereen lyseon lukio, josta kirjoitin ylioppilaaksi 1989. Meillä oli kiva luokka. Menimme usein välitunnilla liikuntasaliin pelaamaan lentopalloa.

S Sumu. Näytelmäni, joka liittyy Suomen ja Venäjän suhteisiin. Näytelmä käsittelee konfliktin pelkoa ja sitä, miten se vaikuttaa ihmiseen.

T Teatterin taika. Sanapari on klisee, mutta tosi. Kun näyttämölle syntyy oikea elävä hetki, se on aina yhtä taianomaista.

U Ukraina. Kun Ukrainan kriisi alkoi, minussa tapahtui jotain. Tajusin, että jos olisin ukrainalainen, olisin Maidanin aukiolla. Se, että perustellusta kansannoususta seurasi sota, on järkyttävää.

V Venäjä. Suomen suhde Venäjään on johdonmukaisen epäselvä. Mielistelimme Neuvostoliittoa, koska ajattelimme hyötyvämme siitä turvallisuuden ja kaupan näkökulmasta. Nyt esitämme läntistä demokratiaa, mutta toimimme myös vanhojen mallien mukaan. Arvostan venäläisiä kollegoitani, jotka tekevät kunnianhimoista taidetta ahtaammaksi kehittyvässä ilmapiirissä.

W The Wire. Langalla on viimeinen televisiosarja, jonka ahmin. Yhdessä jaksossa saattoi tapahtua vähän, mutta sarja käsitteli yhteiskuntaa niin monitasoisesti, että kerronta säilytti kiehtovuutensa.

”Haluan, että tyttärilläni on samat mahdollisuudet kuin ikäisillään pojilla.”

X X-kromosomi. Naisten asema on yksi tärkeimmistä avaimista siihen, mihin suuntaan maailma menee. Haluan, että tyttärilläni on samat mahdollisuudet kuin ikäisillään pojilla. Olen ehdottomasti feministi.

Y Yksinäisyys. Tunsin lapsena usein yksinäisyyttä. Toisaalta pidin siitä. Saan yhä nostalgisen tunteen, kun kävelen yöllä sateista katua, jota katuvalot valaisevat.

Z Zzzz. Vaimollani on aina korvatulpat kätensä ulottuvilla.

Å Å. Joki ruotsiksi. Liittyy nimeeni ja liikkeeseen, ajan vääjäämättömään kulumiseen.

Ä Äly. Pyrin käyttämään. Kun joku asia on ajateltu älykkäästi, se tuottaa myös tunteita.

Ö Özil, Mesut. Arsenalin kiehtovin pelaaja, joka syötti viime kaudella 19 maalia. Kollegani sanoi kerran, ettei pidä Özilistä. Siitä kehittyi meille vitsi. Lähettelen hänelle klippejä Özilin nerokkaista syötöistä tai juttuja siitä, kuinka hän on maksanut köyhien lasten syöpähoidot. ”Tiedän, että et arvosta Öziliä, mutta jaksatko vilkaista...”

Kuka?

Juha Jokela, 46.

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja, joka asuu näyttelijävaimonsa Mari Lehtosen ja kahden alakouluikäisen tyttärensä kanssa Helsingissä.

Opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa ja ohjaamista Teatterikorkeakoulussa.

Tullut tunnetuksi Mobile Horror, Fundamentalisti, Esitystalous ja Patriarkka-näytelmistään.

Käsikirjoittanut televisioon muun muassa Pulkkista, Kalliota ja Firmaa.