Kimmo Laiholle hiphop on elämäntapa. Se on tehnyt hänestä levy-yhtiöpomon ja koko kansan tunteman Elastisen, joka tekee kaiken täysillä.

A Aamupala
Tajusin vasta 25-vuotiaana treenaamisen myötä, etten voi roikkua kahvikupilla lounaaseen asti. Nyt aamupalani on pekonia, kananmunia, marjoja ja kahvia.

B Breakdance
Opettttelin ala-asteella tanssimaan itsekseni. Yläasteella hävisin luokkakaverilleni, joka kävi tanssitunneilla. Häviön sisuunnuttamana otin järeämmät aseet käyttöön ja menin itsekin tunneille. Breakdancessa kiehtoo sen räjähtävä energia.

C Cuba
Olin Kuubassa vuodenvaihteessa ja ihastuin maahan. En osaa espanjaa, ja muu seurue hoiti käytännön asiat. Se oli poikkeuksellista, sillä yleensä olen se, joka säätää reissussa kaiken – ja diggaan siitä.

D Dieetti
Urheilun myötä olen testannut eri ruokavalioita ja tajunnut liikunnan, ruokavalion ja terveen olon väliset syy–seuraussuhteet. Asun yksin ja ruoanlaitossani ei ole esteettisiä tai kulinaristisia ambitioita. Haluan syödä terveellistä ja puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

E Etuoikeus
olen tajunnut hiljan, miten etuoikeutettu olen, kun saan kulkea itse valitsemaani tietä.

F Fintelligens
Perustimme Iso H:n eli Henkka Rosenbergin kanssa Fintelligensin vuonna 1997. Yhtye on jättänyt kiistattoman jäljen suomalaisen hiphopin historiaan – nyt aikuisena sen uskaltaa sanoa. Jäimme hiljan tauolle. Saa nähdä, koska teemme taas jotain.

G Garage
Underground garage on punttisali, jossa käyn 2–3 kertaa viikossa. Olen soolo treenaaja ja minua vähän stressaakin, jos salilla tulee tuttuja vastaan.

H Hiphop
Hiphop on minulle elämäntapa, identiteettini väylä. En ollut erityisen hyvä missään ennen kuin teininä breakdance-harrastukseni myötä löysin hiphopin. Se loksahti: olen tässä hyvä, ehkä parempi kuin moni muu. Hiphop on siisti kulttuuri, joka on levinnyt kaikkialle. Viime syksynä Keniassa Nenäpäivä-kuvauksissa slummeissa kaikki katulapsetkin osasivat robottitanssin.

I Iso H
Henkka on elämäni isoin ihmissuhde. Fintelligensin alkuaikoina olimme yhdessä 300 päivää vuodessa. Kotoa muutettuani en ole koskaan viettänyt kenenkään kanssa niin paljon aikaa. Näemme studiolla yhä päivittäin, ja ystävyytemme pyöriikin täysin työn ympärillä. On suoranainen ihme, ettemme ole kertaakaan 15 vuodessa riidelleet. Toki väittelemme, mutta riidaksi se ei ole koskaan päässyt äitymään. Ehkä se johtuu siitä, että Henkka on rauhan tyyssija.

J Joukkuehenki
Perustimme kavereiden kanssa puulaakijalkapallojoukkueen, jotta näkisimme muutenkin kuin baarissa tai kahvilassa. En usein ehdi harjoituksiin ja olenkin ihan surkea pelaamaan. Jalkapallossa minulle tärkeintä on joukkuehenki. Annan niiden, jotka osaavat, loistaa.

K Kimmo
Vaikka minulla on taiteilijanimi, Elastinen on ihan sama jätkä kuin Kimmo, ei mikään viitta, jonka suojassa pääsen kotiin. En silti usko, että tulen koskaan antamaan haastattelua pelkkänä Kimmona.

L Liikunta
Musiikin ohella liikunta on elämäni isoin intohimo.

M Musiikki
On urheiluperheitä ja musiikkiperheitä, ja meidän perhe oli ehdottomasti musiikkiperhe. Olin meistä kolmesta sisaruksesta se poikkeus, joka innostui myös urheilusta. Isoveljeni ja pikkusiskoni soittivat viulua, minä kitaraa. Olen musiikin suurkuluttaja. Kuuntelen hiphopin lisäksi soulia ja rauhallistakin r’n’b:ta sekä törkeästi suomenkielistä musiikkia, esimerkiksi Suomipopilta ja Iskelmäradiosta.

N Nautinto
Pyrin siihen, etten tekisi asioita, joista en nauti. Fintelligensin alkuvuosina menimme kaikkeen, mihin pyydettiin: ”Totta kai tulemme arvioimaan lastenlehteen rinkeleitä.” Nyt voin vihdoin valita, mitä teen.

O Omakustanne
Meillä on oma levy-yhtiö, Rähinä Records, eli soololevyni ja Fintelligensin levyt ovat omakustanteita. Se, että haluan olla hoitamassa kaikkea itse, on
varmasti tietynlainen neuroosi, mutta samalla onnistumiset palkitsevat isommin kun tietää, mitä niiden eteen on tehnyt.

P Perinteet
Meillä on Rähinän porukassa vahvat perinteet, jotka hitsaavat meitä yhteen. Kun esimerkiksi joku saa levyn valmiiksi, järjestämme saunaillan, jossa ystävät arvostelevat levyn nimettömästi.

Q Quit
En jätä mitään puolitiehen, ja minun takiani mikään ei myöhästy. Olen aikataulutyyppi ja minua risoo, jos aikataulu tökkii.

R Rähinä
Rähinä on levy-yhtiö, jonka perustimme 1998, mutta se on myös ystäväpiiri, meidän jengi, joka perustuu pelkästään positiivisuuteen. Otamme talliimme koko ajan uusia artisteja, mutta se, ketkä ydinporukkaan pääsevät, on eri asia. Ainoa tatuointini on Rähinästä muistuttava R-kirjain kädessäni. Olen miettinyt, minkä tatuoinnin ottaisin seuraavaksi, mutten ole keksinyt mitään yhtä tärkeää.

S Suomi
Olen keikkaillut ympäri maata 14 vuotta, ja siinä ajassa Suomen ravintolamaailma on muuttunut. Nuorina poikina menimme Helsingissä ravintola Josafatiin, koska tiesimme, että dj soittaa kerran illassa Sugarhill Gangin biisin. Nyt torniolaishotellinkin yökerhossa soi Suomi-rap.

T Täysii
Mitä tahansa teenkin, teen sen täysillä – myös silloin, kun haluan rauhoittua. Kun suljen puhelimen, voi kestää ennen kuin ystävät saavat minut kiinni. Se on aiheuttanut närää ihmissuhteissa.

U Uni
Näissä hommissa yöunet lyödään välillä laimin. Arkirytmissä olen onneksi terveysfiilistelyni kautta tiedostanut, että tarvitsen kahdeksan tuntia unta.

V Voice
minua on pyydetty moniin kyky- ja tosi-tv-kilpailuihin, mutta en halunnut uhrata keikkoja ja viikonloppuja kuvauksille. Voice kiinnosti, koska se liittyi vahvasti musaan ja antoi valmentajien käyttää omaa ammattitaitoaan. Se oli eri juttu kuin se, jos olisin itse kisannut jossain tai yrittänyt tehdä jotain, mitä en osaisi.

W Worldwide
Worldwide oli rap- ja hiphop-klubi, jota järjestettiin 1990-luvulla Tavastialla. Pääsin alaikäisenä sisään broidini henkkareilla.

X YleX
Radio Mafia ja nyttemmin YleX ovat olleet todella suuria hiphopin edelläkävijöitä ja tukijoita Suomessa. Kanavalla soi yhä suomenkielinen rap enemmän kuin muilla kanavilla.

Y Yhteishaku
Fintelligens oli kiertueella ylioppilaskirjoitusteni aikaan. Koko kevään äiti kiikutti yhteishakupapereita kouraani ja minä vastasin, että ei nyt. Kun bänditouhu pyörähti kunnolla käyntiin, palasin kerran Pohjanmaalta keikalta. Siihen aikaan palkkiot maksettiin usein käteisellä, ja minulla oli parin, kolmen keikan rahat muovipussissa. Iskin pussin pöydälle ja sanoin vanhemmilleni, että nyt pidätte suut kiinni. Tähän mennessä päätös satsata musiikkiin ei ole kaduttanut, mutta jatkokouluttautuminen kiinnostaa. Kaupallinen koulutus auttaisi firman pyörittämisessä.

Z Zone
Ammattitaitoa on osata ajaa itsensä oikeaan mielentilaan, zoneen. Pitää myös hyväksyä, että aina ei lähde.

Å Åbo
Voice kuvattttiin Turussa, ja voisin aivan hyvin asua siellä – tai Tampereella, Tukholmassa, New Yorkissa tai Pariisissa. Minulle koti ei liity tavaroihin vaan rutiineihin, jotka itselleni luon.

Ä Äiti
Äiti on suurin tukijani. Muutin kotoa 21-vuotiaana ja sen jälkeen en pariin vuoteen pitänyt vanhempiini aktiivisesti yhteyttä. Se oli jonkinlainen irtiotto perheestä, joka on aina ollut hirveän tiivis. Siitä alkoi minun ja vanhempieni välinen syvempi ystävyys, jota arvostan todella paljon. Oman perheen perustaminen tuntuu kaukaiselta. Sisaruksillani on onneksi lapsia, eli en ole kokenut vanhempien suunnalta mitään lapsenlapsi-painostusta.

Ö Överit
elämäntyylilläni olisi helppo ottaa liikaa hommaa, vetää överit ja ottaa asiat liian vakavasti. Minullakin on ollut fyysistä ja henkistä uupumista. Onneksi olen oppinut lomailemaan.

Juttu on alunperin julkaistu Glorian heinäkuun numerossa 2013.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!

 

Plastiikkakirurgian nousu ei ole mikään uusi ilmiö. Gloria esitteli kauneusleikkausten huippunimiä jo 90-luvulla.

Kun viesti on selvä, ei jutun otsikossa tarvitse kikkailla, oli periaatteena Uudet kauneusleikkaukset -jutussa. Kesän1994  kynnyksellä ilmestyneessä Kaunis Gloria -erikoisnumerossa lukijalle esiteltiin kolme maailman huippua platiikkakirurgia, nenäoperaatioihin keskittynyt Gilbert Aiach Pariisista, rasvaimun mestari Robert Ersek Austinista sekä tamperelainen Matti Pakkanen, jonka mainittiin suunnittelevan kasvojen kauneusleikkauksia tietokoneella – huippumodernia siis. "Potilas näkee näyttöpäätteeltä uudet, kauniit piirteensä", hehkutettiin.

”Enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena.”

Artikkelin ulkoasu oli nykymittapuulla varsin koruton, mutta asiasisältö suorastaan hämmentävän samantyyppinen kuin nyt, yli kaksikymmentä vuotta sen jälkeen aiheesta kirjoitetuissa jutuissa. ”90-luvun plastiikkakirurgeilla on uusi filosofiakin: enää ei leikata vain nenää tai silotella ryppyjä, vaan potilasta hoidetaan kokonaisuutena”, jutussa kuvaillaan. Miten tämä tuokin elävästi mieleen nykyisen ajatuksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kirurgien asiakkaita ei silti käsitellä silkkihansikkain, vaan kritisoidaan jopa melko rajusti. Nenäkirurgi Gilbert Aiachin mukaan esimerkiksi leikkauksiin hakeutuvat miehet ovat ”hyvin vaikeita asiakkaita, narsistisia ja epärealistisia”. Nykyään olisi myös vaikeaa kuvitella, että jo jutun ingresissä kerrottaisiin plastiikkakirurgian olevan tarpeen, jos ”nenäsi on vitsi, jos laihdutuksesta ja jumpasta huolimatta et kehtaa mennä rannalle...” Ei kuulosta kovin itsetuntoa kohottavalta.

Ohjaaja Juha Jokela haaveilee pitkistä junamatkoista ja miettii, kuinka selviää ensi-illoista hengissä. Hän on feministi, jolle kirjoittaminen on tapa olla olemassa.

A Arsenal FC. Katson mielelläni Englannin Valioliigaa. Muutama vuosi sitten huomasin yllättäen kannattavani Arsenalia. Oman joukkueen puolesta jännittäminen on emotionaalista puuhaa.

B Bon Temps Cafe. Lähikahvilani Helsingin Meilahdessa. Paikka, jossa teen töitä ja näen ystäviäni. Bon Temps on kannustava esimerkki yrittäjyydestä. Minulle se symboloi myös kotikulmieni elävöitymistä.

C Chaplin. Katsoin jo lapsena Chaplinin elokuvia. Kaupungin valojen loppu on yksi hienoimpia elokuvahistorian hetkiä. Chaplin näytti, että myös isot ja kipeät asiat taipuvat komediaksi.

D Duuni. Olen haaveammatissani, joka vie kokonaisvaltaisesti mukanaan. Mielekkyys ei löydy menestyksestä tai meriiteistä vaan siitä, että keskittyy työn tekemiseen.

E Ensi-ilta. Sanon usein, että teatterintekijän päätavoite on selvitä ensi-illasta hengissä. Hetki on pelottava, mutta terapeuttinen. Ensi-illassa päästän irti ja luovun kontrollista. Työ jää näyttelijöille.

Olen haaveammatissani, joka vie kokonaisvaltaisesti mukanaan.

F Fundamentalisti. Ehkä henkilökohtaisin näytelmäni. Tulin rippileirillä uskoon ja olin parikymppiseksi asti mukana seurakunnan toiminnassa. Mikä tahansa lukittu aate, jonka läpi todellisuus tulkitaan, on fundamentalismia. Näytelmää on esitetty muun muassa New Yorkissa, Moskovassa ja Färsaarilla.

G Geneven pakolaissopimus. Viime aikoina on väitetty, että Geneven sopimus on vanhentunut. Sopimus on kuitenkin tehty toisen maailmansodan jälkeen aikana, jolloin Eurooppa oli keskellä kaaosta ja köyhempi. Pakolaisia oli väkilukuun nähden enemmän. Kyse on ihmisoikeuksista. Suvakki on useimmiten ihmisoikeuksien puolustaja.

H Hämeenpuisto. Lukioaikainen kotini sijaitsi Tampereen Hämeenpuistossa. Viihdyin siinä lapsuudenkodeistamme parhaiten. Ikkunasta näkyi Aleksanterin kirkko, jonka taustalle piirtyy muistikuvissani kirkkaansininen taivas.

I Ilves. Isäni vei minua viisivuotiaasta asti Ilveksen jääkiekkopeleihin. Olin paikalla myös 1985, kun Ilves voitti Kupittaan jäähallissa mestaruuden. Fanitin jo silloin Raimo Helmistä.

”Suvakki on useimmiten ihmisoikeuksien puolustaja.”

J Junat. Pidän pitkistä junamatkoista. Teen töitä tai vain istun ja olen. Pääsen junassa lähes meditatiiviseen tilaan. Bonuksena tulee ympäristöystävällisyys.

K Kirjoittaminen. Luin lapsena paljon, mutta aloin kirjoittaa enemmän vasta lukiossa. Nyt kirjoittaminen on minulle tapa olla olemassa. Se on keinoni tutkia mieltäni ja maailmaa sekä olla kontaktissa muihin.

L Linnut. Olimme vaimoni kanssa retkellä Fiskarsissa ja törmäsimme lintubongariin. Hän näytti meille kuningaskalastajan. Meistä ei tullut bongareita, mutta on kiehtovaa tietää, että jo Helsingissä Vanhankaupunginlahdella on runsas linnusto.

M Mari. Vaimoni, jonka kanssa olen ollut kimpassa lähes 18 vuotta. Tapasimme Teatterikorkeakoulussa. Mari on sydämellinen, viisas ja luotettava.

N Näyttelijä. Käsittämättömän hieno ammatti. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka näyttelijän työn tuloksena näyttämölle syntyy toinen ihminen.

”Kirjoittaminen on minulle tapa olla olemassa.”

O Otaniemi. Kuva siitä, kuinka hyvin ihminen tuntee itsensä nuorena. Opiskelin ensin rakennustekniikkaa. Kävin kahdella luennolla ja lähdin molemmilta kesken pois. Nykykehitys, jossa opiskelua halutaan rajata ja oman tien löytämistä vaikeuttaa, tuntuu järjettömältä.

”Vaimoni on sydämellinen, viisas ja luotettava.”

P Pulkkinen. Tv-sarja, ensimmäinen työni, joka menestyi. Pulkkinen oli sisäänajoni käsikirjoittamiseen. Sen jälkeen minussa oli pitkään komediakäsikirjoittajan leima.

Q Queen. Kuningatar-shakkinappula. Pärjäsin teininä ikäisteni SM-tasolla. Olin jopa perustamassa Aatos-nimistä shakkiseuraa. Sitten rupesin pelkäämään häviämistä ja lopetin. Kollegani väittävät, että shakkitaustani näkyy kuitenkin siinä, miten näytelmäni on sommiteltu.

R Rellu. Tampereen lyseon lukio, josta kirjoitin ylioppilaaksi 1989. Meillä oli kiva luokka. Menimme usein välitunnilla liikuntasaliin pelaamaan lentopalloa.

S Sumu. Näytelmäni, joka liittyy Suomen ja Venäjän suhteisiin. Näytelmä käsittelee konfliktin pelkoa ja sitä, miten se vaikuttaa ihmiseen.

T Teatterin taika. Sanapari on klisee, mutta tosi. Kun näyttämölle syntyy oikea elävä hetki, se on aina yhtä taianomaista.

U Ukraina. Kun Ukrainan kriisi alkoi, minussa tapahtui jotain. Tajusin, että jos olisin ukrainalainen, olisin Maidanin aukiolla. Se, että perustellusta kansannoususta seurasi sota, on järkyttävää.

V Venäjä. Suomen suhde Venäjään on johdonmukaisen epäselvä. Mielistelimme Neuvostoliittoa, koska ajattelimme hyötyvämme siitä turvallisuuden ja kaupan näkökulmasta. Nyt esitämme läntistä demokratiaa, mutta toimimme myös vanhojen mallien mukaan. Arvostan venäläisiä kollegoitani, jotka tekevät kunnianhimoista taidetta ahtaammaksi kehittyvässä ilmapiirissä.

W The Wire. Langalla on viimeinen televisiosarja, jonka ahmin. Yhdessä jaksossa saattoi tapahtua vähän, mutta sarja käsitteli yhteiskuntaa niin monitasoisesti, että kerronta säilytti kiehtovuutensa.

”Haluan, että tyttärilläni on samat mahdollisuudet kuin ikäisillään pojilla.”

X X-kromosomi. Naisten asema on yksi tärkeimmistä avaimista siihen, mihin suuntaan maailma menee. Haluan, että tyttärilläni on samat mahdollisuudet kuin ikäisillään pojilla. Olen ehdottomasti feministi.

Y Yksinäisyys. Tunsin lapsena usein yksinäisyyttä. Toisaalta pidin siitä. Saan yhä nostalgisen tunteen, kun kävelen yöllä sateista katua, jota katuvalot valaisevat.

Z Zzzz. Vaimollani on aina korvatulpat kätensä ulottuvilla.

Å Å. Joki ruotsiksi. Liittyy nimeeni ja liikkeeseen, ajan vääjäämättömään kulumiseen.

Ä Äly. Pyrin käyttämään. Kun joku asia on ajateltu älykkäästi, se tuottaa myös tunteita.

Ö Özil, Mesut. Arsenalin kiehtovin pelaaja, joka syötti viime kaudella 19 maalia. Kollegani sanoi kerran, ettei pidä Özilistä. Siitä kehittyi meille vitsi. Lähettelen hänelle klippejä Özilin nerokkaista syötöistä tai juttuja siitä, kuinka hän on maksanut köyhien lasten syöpähoidot. ”Tiedän, että et arvosta Öziliä, mutta jaksatko vilkaista...”

Kuka?

Juha Jokela, 46.

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja, joka asuu näyttelijävaimonsa Mari Lehtosen ja kahden alakouluikäisen tyttärensä kanssa Helsingissä.

Opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa ja ohjaamista Teatterikorkeakoulussa.

Tullut tunnetuksi Mobile Horror, Fundamentalisti, Esitystalous ja Patriarkka-näytelmistään.

Käsikirjoittanut televisioon muun muassa Pulkkista, Kalliota ja Firmaa.