Jos laulaja Chisun ei ole ihan pakko tehdä jotakin, hän jättää sen tekemättä. Mahdollisuudet lorvimiseen kuitenkin vähenivät, kun hänestä tuli äiti.

A Aurinko
Aurinko säätelee mielialaani. Olen vasta vanhempana huomannut, miten paljon se vaikuttaa minuun. Jos on masentava sää, en saisi tehdä mitään päätöksiä.

B Plan B
on aina hyvä olla toinen suunnitelma, ja joskus se on jopa parempi kuin suunnitelma A. Jos menettäisin ääneni, tekisin musiikin parissa töitä edelleen. Olisin Asko Kallonen, joka bongaa tulevia starboja.

C Christel
olen joutunut selittämään, miksi Chisu kirjoitetaan ch:lla, mutta se tulee tietenkin Christel-nimestäni. Taiteilijanimeni ärsytti alussa monia, mutta sain Chisu-lempinimen jo kaksivuotiaana. Isoveljeni Christian keksi sen, kun en osannut sanoa omaa nimeäni.

D Daavid
Asuimme lapsuudessani Laajasalossa Orisaarentiellä, ja talon kirjain oli D. Esiinnyin kymmenvuotiaana Kansallisteatterissa eräässä näytelmässä ja jouduin tulemaan aina taksilla kotiin esityksen jälkeen. Minua jännitti, löytääkö taksikuski kotitaloani, joka oli D niin kuin Daavid.

E Erakko
kun sävellän, tykkään tehdä sitä omassa rauhassani. Sama pätee päätöksien tekemiseen. Asuin lapsena kaksistaan äitini kanssa ja totuin siihen, että minulla oli tilaa ympärilläni. Olen tullut sosiaaliseksi vasta myöhemmällä iällä. Nyt kotini ovet ovat aina auki, ennen sellainen ei olisi tullut mieleenikään. Eristäytymisessäni oli varmaan kyse myös epävarmuudesta ja suojautumisesta.

F Fammu
olin läheinen fammuni kanssa, ja asuimme lähellä toisiamme. Poimin aina hänelle valkovuokkoja äitienpäivänä. Hän kuoli kymmenen vuotta sitten. Hän olisi niin ylpeä siitä, mitä kaikkea elämässäni on tapahtunut. Hän oli terävä-älyinen ja tarkoitti aina sitä, mitä sanoi. Hän on minulle vahvan naisen esikuva. Vaikeassa tilanteessa mietin, mitäköhän fammu sanoisi tai tekisi.

G Genitaalinärppes
entisellä valomiehelläni Villellä oli punkbändi, jonka nimi oli Genitaalinärppes. Hän taitaa olla nyt Nightwishin matkassa. Mahtava tyyppi, terkkuja!

H Helsinki
muutin Helsingin ulkopuolelle viime vuonna, mutta miellän itseni yhä helsinkiläiseksi. Helsinki on minun kaupunkini, vaikka en enää pysy perässä, missä on se uusin yökerho.

I Iilimato
Minua ei ole iilimato koskaan puraissut, mutta muistan, kuinka veljeni jalkaan tuli iilimato mökillä. Se oli kauheaa.

J Jaakko Luomanen
Asuin kesällä levyä tehdessäni muusikkokaverini city-asunnossa. Tähdet- ja Ihana-biisit on tehty hänen asunnossaan. Siellä oli ihanaa olla, kun sain keskittyä täysillä työhön ilman breikkejä.

K Kahvi
Aamuni alkaa perusmokkamasterikahvilla, ainakin kaksi kuppia on saatava. Mutta en ikinä voi juoda kahvia illalla kuuden jälkeen, koska sitten en nuku.

L Laiskuus
ihmiset varmaan ajattelevat, että vedän turboteholla koko ajan. En ole ollenkaan sellainen. Minusta on ihanaa lorvia. Jos ei ole pakko tehdä jotakin, en varmasti tee. Voin laahustaa vaikka koko päivän kotona. Toki tähän ei ole enää kovin paljon aikaa, koska minusta on tullut äiti.

M Masterointi
Levyn viimeistelyyn eli masterointiin menee aina viikko tai pari. Se on vähän kuin levyn oikolukua, viimeinen juttu, joka tehdään ennen kuin levy lähetetään tehtaalle. Se on ihanaa ja kauheaa. Onneksi minulla on maailman paras masteroija Henkka Niemistö.

N Nepalilainen
Rakastan thaimaalaista, nepalilaista ja intialaista ruokaa. En ole itsekään ihan järkky kokki, mutta teen aika perinteisiä ruokia. Viimeksi tein kookoskalakeittoa.

O Omena
minulla on pihassa omenapuu, se teki tasan kaksi omenaa tänä syksynä. En enää tiedä, missä ne ovat. Ehkä peurat söi ne.

P Polaris
uusin ja neljäs levyni. Edellisestä levystä on kolme vuotta. Niihin vuosiin mahtuu tosi paljon eri vaiheita. Polaris on ihmisen keskiön metafora, se on se pieni ääni, jota kuuntelemalla voi helpottaa omia valintojaan.

Q Superkuu
Anssi Kelan Superkuu on hieno levy, kuuntelin sitä aikoinaan paljon. Anssi on superhauska ihminen niin kuin näkyy Vain elämää -ohjelmassa. Minua on pyydetty ohjelmaan, mutta en ole vielä päättänyt, menenkö. Tv-julkisuus vähän jänskättää.

R Rakkaus
Parisuhteen rakkautta suurempaa on ystävyysrakkaus, joka oikeasti kestää läpi elämän. Pitkän suhteen salaisuus on ehkä se, että on myös ystävä puolisonsa kanssa.

S Supergirl
Lempileffani 80-luvulta. Siinä oli Faye Dunaway ja Jerry Goldsmithin mahtava musiikki.

T Talvi
Olen syntynyt tammikuun 3. päivä. Talvi on läheisin vuodenaika minulle. Syksy kuluu vain odottaessa, että talvi alkaisi. En tykkää horoskoopeista. En ole yhtään tyypillinen kauris, joka ei muka osaa heittäytyä ja joka vain tekee duunia.

U Urpo
JOs joku on vähän hönö, niin kutsun häntä urpoksi, se on hellittelyhaukkumanimi. Yleensä kiroilen liikaa, käytän varsinkin vee-sanaa.

V Vaatteet
Rakastan vaatteita. En seuraa tarkkaan muotia, eikä minulla ole lempimerkkejä. Mutta diggaan Chanelista, rakastan sen tarinaa ja haluaisin olla yksi Chanel-tytöistä. Olin aikoinaan kahdeksan vuotta töissä vaatekaupoissa, Onlyssa ja Vero Modassa.

W WC
kun näen vessan, käytän sitä. Sen opin rundilla, sillä keikkabussissa ei ole aina vessaa. Kun ajelee Kemistä kotiin, osaa arvostaa toilettia.

X X Factor
aina kun minulta kysytään, kuinka biisini syntyvät, sanon etten tiedä, sillä se on se X Factor, tuntematon tekijä, joka tekee hitin. Kenelläkään ei ole siihen reseptiä, mutta kaikki sitä metsästävät.

Y Yö
yö on minulle luovinta aikaa, mutta nykyään en voi enää kukkua, kun on pieni ihminen kotona. Ehkä vanhana, jos saan elää, kukun kaikki yöt. Rakastan myös aamuja, silloin saan paljon aikaiseksi.

Z Zeppelin
minulla on kappalee nimeltä Tabu, ja siinä lauletaan ”se perii ilot, se perii kivut”. Tosi moni kuulee tuon kohdan väärin: että laulan zeppelinistä. Moni on kysynyt, olenko saanut vaikutteita Led Zeppelin -yhtyeestä, kun kerta laulan siitä.

Å Ååå?
isäni on suomenruotsalainen, mutten koskaan oppinut ruotsia, koska minulle ei puhuttu sitä. Nyt se harmittaa.

Ä Äyskäri
Diggaan biisistäni Veneretki, koska siinä lauletaan elämän ironiasta. Aina kun luulet, että kaikki on hyvin, tapahtuu jotakin. Vene uppoaa, ja äyskäri on rannalla.

Ö Örkkimörkki
Siitä tulee mieleen isoveljeni Kenneth, joka puhuu aina örkkimörkeistä. Minulla on kolme isoveljeä isän puolelta.

Haluamme Gloriassa nostaa esiin monenlaisia ihmisiä: eri-ikäisiä, -näköisiä ja -kokoisia. Muotijutuissamme meillä on kuitenkin pieni ongelma. Emme yksinkertaisesti löydä muodokkaammille malleille kuvausvaatteita. Tulevien mallistojen näytekappaleita saa ainoastaan 34- ja 36-kokoisina. Toki voisimme kuvata jo kaupoista löytyviä vaatteita, mutta useimmiten muotikuvausten ideana on nimenomaan esitellä tulevia mallistoja.

Emme yksinkertaisesti löydä muodokkaammille malleille kuvausvaatteita.

Monimuotoisuuden vaatimus on kasvanut viime vuosien varrella myös muotimaailmassa, ja myös muodin kuluttajat haluavat vaihtelua. Se ei tarkoita sitä, että esimerkiksi muotilehdissä mentäisiin toiseen ääripäähän vaan sitä, että perinteisen muotikuvaston eli hyvin hoikkien, hyvin nuorten ja hyvin valkoisten rinnalla on sopivasti myös muita sävyjä.

Vaikka nykyään on yhä enemmän myös ns. normaalin kokoisia malleja – esimerkiksi Italian Voguen kannessa nähty Marquita Pring, Ranskan Marie Clairen kansikuvamalli Robyn Lawley tai jenkki -Cosmopolitan kannessa nähty Ashley Graham – mallimarkkinat ovat silti edelleen hyvin hoikkien naisten hallussa. Vaikka normaalimittainen malli löytyisikin, vaatemerkkien edustajat saattavat ajatella, ettei muotikuvista tule yhtä kauniita tai myyviä kuin niistä tulisi, jos malli olisi perinteistä mallikokoa.

Ehkä muotiala voisi ainakin kokeilla mullistavaa ajatusta normaalin kokoisista mallikappaleista.

Pienet näytekappaleet saattavat myös luoda alitajuisia mielikuvia siitä, että hoikkuus olisi tavoiteltavinta. Pienikokoiset vaatteet pysyvät myös henkareissa ryhdikkäämmän näköisinä kuin suuret koot. On varmasti myös kalliimpaa tehdä yksittäisiä näytekokoja isommissa kokonumeroissa. Toisaalta isommat koot olisi helpompi sitten ystävämyynneissä myydä meille taviksille.

Ehkä muotiala voisi ainakin kokeilla mullistavaa ajatusta normaalin kokoisista mallikappaleista. Pikkuhiljaa syntyisi varmasti myös muita muutoksia muodin tiukoissa konventioissa.

 

Asuin kevään mieheni kanssa Palman kaupungissa, postin yläkerrassa, roosan värisessä kivisessä kerrostalossa. Lainakodissa oli kaksi kerrosta ja
erkkeri, josta tulvi sisään valoa. Ennen auringonnousua nousin alakerran makuuhuoneesta kivisiä rappusia ylös keittiöön ja olohuoneeseen vain nähdäkseni taivaan, joka alkoi juuri valaistua. Se oli onnellinen nousu, joka ikinen aamu.

Asuin ensimmäisen kerran elämässäni asunnossa, jonka joku toinen oli itselleen kalustanut. Ennen lähtöäni Palmaan mietin, kauanko mahtoi kestää, kunnes alkaisin ikävöidä omaa kotiani. En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

En arvannut, miten vieras asunto vaikuttaisi minuun,
saati kotiini.

Minusta tuli siistimpi kuin kotona: aina lasinalus lasin alla, ei murusia keittiön lattialla, ei hiuksia kylpyhuoneen lavuaarissa. Paikallisten tavoin ostin torstaikukkia. Niistä tuli rakkaudenosoitus lainakodille.

Aloin silittää tyynyliinoja. Koska liinavaatekaappi oli niin kauniisti ja rakkaudella järjestetty, löysin itseni painelemasta lakanapinoja täydelliseen muotoon kuin armeijassa. Ensimmäinen päätös: järjestän kotiini harkitun liinavaatekaapin.

Vaikka kotona Suomessa teen ruokaa joka päivä, Palmassa ruoanlaittointoni lopahti. En osaa valmistaa ruokaa valkoisessa, täydellisessä keittiössä. Kompensoin lopahtanutta kokkaamista tapaksilla, salaateilla ja ulkona syömisellä.

Toinen päätös: rakennan kotikeittiöni entistä vahvemmin ruoanlaittoa ajatellen. Voimme syödä vaikka sohvapöydän ääressä. Mietin tavaroille omat paikat, nautin siitä, että mausteet, kipot ja pannut ovat näkyvillä. Annan keittiöni rehottaa, koska se on selvästikin ruoanlaittointoni polttoaine.

Sain myös kokea onnea ja auvoa kodinhoitohuoneesta. Mikä järjetön ilo siitä, että keittiön yhteyteen rakennetussa kodinhoitohuoneessa oli laatikko muovipulloille, pyykinlajitteluosasto ja järjestelmällisesti aseteltuja naulakoita.

Kolmas päätös: Rakennan kodinhoitotilan tavalla tai toisella. Se, jos mikä on arjen luksusta. Sisustan kodinhoitohuoneen vaikka työhuoneeseen.

Oman kodin kaipuun tuli kahden kuukauden jälkeen. Kävin ajatuksissani läpi tärkeitä tavaroita ja pesin kodin lattiasta kattoon. Sitten rentouduin. Siellä se oma koti odotti, valmiina ottamaan vastaan rakkaudentekojani.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.

Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 6/2016.

Nämä ihanat ihmiset juhlivat kanssamme Gloria Fashion Show'ta. Katso kuvakavalkadi!

Elämäniloisen muodin juhlan, Gloria Fashion Show'n kutsuvierasjuhla järjestettiin perjantaina 16.9. Paikalle saapuivat muun muassa nämä supertyylikkäät naiset ja herrat.

Tästä löydät näppärät suunnistusohjeet 17.9. järjestettävään Gloria Fashion Show'hun.

Jos tulet taksilla, kerro kuskille osoitteeksi Merikaapelihalli, Tammasaarenlaituri, M1 ovi.

Jos tulet julkisilla tai kävellen, älä suunnista sisäpihalle vaan Kaapelitehtaan meren puoleiselle sisäänkäynnille M1 (Tammasaarenlaituri).

Saavuthan paikan päälle vähintään puoli tuntia ennen näytöstä. Ovet avataan klo 14.30, näytöstilaan pääsee noin puoli tuntia ennen kutakin näytöstä.  

 

Sydämellisesti tervetuloa!